Szkaplerz - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: Szkaplerz

Jakiś czas temu dowiedziałam się, że jest coś takiego jak szkaplerz . Dla tych którzy nie słyszeli, poniżej krótkie "o co chodzi".
Czy ktoś z Was nosi? Nosił? Znacie kogoś kto się zdecydowal na szkaplerz i realizuje związane z tym zobowiązania? Co o tym myślicie?

-----------------------
Obietnice szkaplerzne

Cała maryjna tradycja Karmelu wiąże ze Szkaplerzem św. dwie wielkie obietnice Maryi i dwie łaski, które z nich wypływają:

Kto w Nim umrze nie dozna ognia piekielnego

(słowa Matki Bożej wypowiedziane do św. Szymona). Maryja tym samym obiecuje wszystkim odzianym Szkaplerzem św. pomoc na drodze zbawienia.

Wybawienie z czyśćca w pierwszą sobotę po naszej śmierci.

Jest to tak zwany przywilej sobotni. Matka Boża zapewniła rychłe wybawienie z czyśćca (bulla pap. Jana XXII w 1322 r.), tym, którzy nosząc Szkaplerz, zachowają czystość według stanu i wierność modlitwie: Ja, Matka w pierwszą sobotę po ich śmierci miłościwie przyjdę do nich i ilu ich zastanę w czyśćcu, uwolnię i zaprowadzę ich na świętą Górę żywota wiecznego. Maryja tym samym obiecuje wszystkim odzianym Szkaplerzem pomoc na drodze uświęcenia.

Pomoc i obrona w niebezpieczeństwach duszy i ciała.

Maryja obiecuje nas wspierać na drodze naśladowania Chrystusa, a zwłaszcza w godzinę naszej śmierci, pomóc nam w ostatecznej walce o wieczne zbawienie.

Uczestnictwo w dobrach duchowych całego Zakonu karmelitańskiego za życia i po śmierci

(w Mszach św., pokutach, modlitwie i ofiarach), gdyż Matka i Królowa Karmelu, jednoczy z sobą w jedną Rodzinę tych, którzy przyjmują Szkaplerz św. Tworzący erygowaną prawnie wspólnotę Bractwa Szkaplerznego korzystają także z daru odpustów zupełnych.

---------------------------

Zobowiązania szkaplerzne

Aby dostąpić spełnienia wielkich obietnic związanych ze Szkaplerzem, potrzeba z naszej strony gotowości do podjęcia pewnych zobowiązań:

Zobowiązujemy się do troski o swoje zbawienie.

Podstawowymi wymaganiami dla otrzymania pierwszej obietnicy są: staranie się o swoje zbawienie, zachowywanie przykazań Bożych i kościelnych, unikanie grzechu śmiertelnego i życie w łasce uświęcającej. Jest to także świadome i dobrowolne podejmowanie wyrzeczeń, umartwień i pokut w celu przezwyciężenia zła, wynagrodzenia Bogu i uświęcenia bliźnich.

Zobowiązujemy się do zachowania czystości według stanu, naśladowania cnót Matki Bożej i starania się o świętość życia,

aby móc za Jej wstawiennictwem być wybawionym z czyśćca w pierwszą sobotę po naszej śmierci. Codziennie należy więc poświecić jakiś czas na rozmyślanie nad życiem Maryi i nad Jej sposobem służby Bogu (np. w tajemnicach Różańca św.), by umieć Ją naśladować.

Zobowiązujemy się do codziennej modlitwy, zwłaszcza maryjnej.

Codzienne odnawiamy poświęcenie się Maryi przez modlitwę nadaną w dniu przyjęcia Szkaplerza przez kapłana (zazwyczaj jest to: Pod Twoją obronę, Witaj Królowo lub 3 Zdrowaś Maryjo).

Zobowiązujemy się do życia duchem i misją Zakonu Karmelitańskiego,

z uwzględnieniem charakteru naszego powołania a w jedności z całym Zakonem, zobowiązujemy się raz w roku odprawić w dniach od 7 do 15 lipca nowennę ku czci Matki Bożej Szkaplerznej (prywatnie lub wspólnotowo) i w dniu 16 lipca, w samą Uroczystość, przystąpić do Sakramentów świętych, by otrzymać odpust zupełny, ofiarowany za siebie lub za zmarłych.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Szkaplerz

Gusła i banialuki. Podobnie jak jakieś amulety murzyńskie czy indiańskie, kabały.
Szczególnie ten wymóg, że sznurki szkaplerzy mają być czerwone i z wełny, jak ich więcej to odpowiednio pozszywane.

3

Kiedyś nosiłem, ale zdjąłem. Jak przemyślałem ewangelię, to mi wyszło, że KK jest daleko od Chrystusa i te wszystkie rytuały które tak chętnie krzewi to faryzeuszostwo i pogaństwo.

" Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie

Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo1 będą wysłuchani. 8 Nie bądźcie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie.
Wy zatem tak się módlcie:
9 2 Ojcze nasz, który jesteś ..."

Jak się do tego mają różańce, koronki, litanie, szkaplerze i cała ta szopka? Msza jest nakazaną przez Chrystusa, więc jest ok. Wszystko co ponad to już pogaństwo.

4

Prawdę mówiąc, nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak szkaplerz. Po samym tytule podejrzewałam rodzaj swetra...
Ale to bardzo ciekawe, chętnie poczytam doświadczenia innych.

5

W życiu nie spotkałam się z twierdzeniem, że sznurki szkaplerza mają być czerwone i z wełny... Ale standardowo Kleoma dolewasz oliwy do ognia big_smile
Zwykle widziałam brązowe na rzemykach i w sumie miałam kiedyś szkaplerz nałożony, ale nie pasował mi estetyką i przestałam go nosić. Potem dowiedziałam się, że można mieć też szkaplerz w formie medalików na zwykłym łańcuszku. Więc może kiedyś wrócę.

Co do samego działanie to trzebaby zapytać zmarłych,  więc nie wiem big_smile ale ogólnie duchowość Maryjna jest spoko. No i też fajnie jeżeli to faktycznie wypływa z nasi naszej duchowości, a nie traktujemy tego jak formułki do odklepania, żeby się dostać do nieba.

6

Pierwsze w  życiu szkaplerze widziałam prawie pół wieku temu jako dziecko.
Przebywałam na wsi i do sąsiadów przyjechał bardzo pobożny kuzyn pomagać w żniwach, w młocce.
Po skończonej robocie, spocony i brudny mył się w miednicy  przy studni. Rozebrał się do pasa i poprosił kuzynkę aby mu trzymała w górze te kilka szkaplerzy co by się nie zamoczyły. Tych szmatek na sznurkach/troczkach nie zdejmował od wielu lat. Tkanina zmieniła kolor, troczki były powiązane, pozszywane bo zbutwiały od wieloletniego użytkowania. Miliony bakterii.

7

Lagrange napisał/a:

Jak się do tego mają różańce, koronki, litanie, szkaplerze i cała ta szopka? Msza jest nakazaną przez Chrystusa, więc jest ok. Wszystko co ponad to już pogaństwo.

Panie kolego wypaczasz prawdę. Zgodnie z tym co piszesz, to pogaństwem jest też Biblia. Po co takie cuś? A jednak Kościół wytworzył Biblię, nie zatrzymał się tylko na ustnym przekazywaniu słów Jezusa. A skoro ktoś stwierdził, że dobrze by było, gdyby Biblia powstała, to na tej samej zasadzie uznano, dobrze by było i inne "szopki" wprowadzić.
Z prostej przyczyny, bo podobnie jak w przypadku Biblii - tak się spodobało Kościołowi. smile

8 Ostatnio edytowany przez Anma (2020-04-06 17:42:17)

Też się nad tym zastanawialam. Wyczytałam gdzieś że szkaplerz, nawet taki święcony, można normalnie prac w pralce.
Równocześnie jak zaczęłam trochę o tym czytać to gdzieś wyczytałam, że właśnie któryś papież medalik zalecał jedynie w drodze konieczności, gdy akurat szkaplerza z jakiego powodu nie można mieć na siebie (bo szkaplerz to taka 'szata Maryi' która chroni z obu stron a żaden medalik tak nie osłania).

Kleoma napisał/a:

Pierwsze w  życiu szkaplerze widziałam prawie pół wieku temu jako dziecko.
Przebywałam na wsi i do sąsiadów przyjechał bardzo pobożny kuzyn pomagać w żniwach, w młocce.
Po skończonej robocie, spocony i brudny mył się w miednicy  przy studni. Rozebrał się do pasa i poprosił kuzynkę aby mu trzymała w górze te kilka szkaplerzy co by się nie zamoczyły. Tych szmatek na sznurkach/troczkach nie zdejmował od wielu lat. Tkanina zmieniła kolor, troczki były powiązane, pozszywane bo zbutwiały od wieloletniego użytkowania. Miliony bakterii.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024