Zawsze słyszałam, że jeśli mężczyźnie na tobie zależy, aby cię poznać to będzie się o ciebie starał. Miałam to powtarzane od najmłodszych lat. Mam problem taki, że jak nieznajomy prosi mnie o numer telefonu to ja od razu go odpycham bo nie chcę wyjść na łatwą ( byłam w taki sposób wychowana). Pracuję w supermarkecie teraz bliżej swojej miejscowości, rok temu w mieście kilka kilometrów dalej. Mężczyźni często mnie komplmentują i proszą o randkę lub numer telefonu, a ja nie wiem jak się zachować i dlatego mówię nie. Być może źle robię. Pierwszego dnia w pracy(mojej obecnej) dwóch chłopaków, dostawcy pieczywa chciało ode mnie numer telefonu. Od tego momentu nie upłynął tak wiele czasu czy powinnam, któremuś z nich podać im swój numer telefonu? Zainteresowanie nadal dostrzegam. Chociaż pracuję w supermarkecie prywatnie jestem nieśmiała bo nigdy nie byłam jeszcze w żadnym związku ani się nie przyjaźniłam z mężczyznami. Moje życie tak się potoczyło, że wyglądało ono inaczej od moich koleżanek, mama zachorowała na raka musiałam się nią opiekować, później babcia na mnie znów przypadło to zadanie. Jak byłam młodsza byłam dla chłopaków przezroczysta, a teraz jest inaczej, po 30tce wszystko się zmieniło, ale ja nadal nie mam pojęcia jak się mam zachować, kiedy ktoś mnie podrywa.
Ludzie nie gryzą (zwykle ) a taka prosta rozmowa o czymkolwiek nic nie kosztuje. Jeżeli nie potrafisz się przemóc i dać od razu numer telefonu to może to jest dla ciebie dobry kierunek. Powiedz że tak od razu obcym numeru nie dajesz i w ten sposób odbijasz piłeczkę. Jeżeli nieznajomy nie straci zainteresowania to sam spróbuje zagaić choć prosty temat.
Jak jesteś nieśmiała to nic dziwnego, że nie wiesz jak się zachować.
Też kiedyś byłam nieśmiała i z doświadczenia wiem, że mimo wszystko po jakimś czasie będzie to bardzo męczyć.
Nie musisz przecież od razu rozdawać numery na prawo i lewo, spotykać się z każdym itp. Rób wszystko małymi kroczkami. Zacznij od rozmowy a po jakimś czasie gdy już będziesz się czuła komfortowo przejdź na kolejny etap np. na danie numeru czy umówienie się na kawę.
Najważniejsze to pracować nad sobą i przełamywać bariery małymi kroczkami. Z czasem będzie na pewno lepiej