Planuje romantyczną kolacje we dwoje - poproszę o jakieś na prawdę specjalne przepisy.
nie ma super przepisów-najlepiej gdy razem będziecie gotowac-nawet głupie spagetti, to najbardziej zbliża:) po co robić nie wiadomo co, jak się kochacie to kromka chleba ze smalcem będzie wystarczająca:) na super wieczór!!!
Na moją pierwsza kolację zrobiłąm spagetti, i do dziś moj kochany zawsze mnie z nim kojarzy, było pyszne, a ostanio wymyślił abymy zjedli kolacje z jajek,wiec zrobiłąm jajka na twardo z
majonezem i sczypiorkiem, na sałacie i wędlina, jajak na miękko, upiekłam skrzydełka, bułeczki z piekarnika, winko czerowne no i swiece, super. a na deser torcika
4 2012-02-09 12:25:08 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-02-09 12:26:22)
A może słodka deklaracja na deser?
Orzechowe serca - autor: Jakob
Kruche ciastka z cynamonową nutą - w sam raz na najbliższe walentynki
orzechy mielone 200 g
mąka orkiszowa 200 g + do podsypania
cukier puder 100 g
kakao 1 łyżeczka
cynamon 2 łyżeczki
masło 125 g
1 jajko
dżem wiśniowy do posmarowania
cukier puder do posypania
foremka do ciastek w kształcie serca
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić z nich ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do lodówki na ok. 10 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość do 0,5 mm i wykrawamy serca. Ilość zależy od wielkosci foremki. Serca pieczemy w piekarniku w temp. 175 st. C 10-12 min.
Gdy ciastka ostygną - całe serca smarujemy dżemem wiśniowym i nakładamy na to drugie serce z wykrojonym środkiem. Posypujemy cukrem pudrem.
Zapewniam, że wyglądają efektownie (nie mogłam zamieścić zdjęcia, bo nie jestem autorem) i pewnie smakują wybornie.
Kolacja może być taka wystawna. Świece, łagodna muzyka i pyszne jedzenie, niecodzienne.
Przystawka. Gruszki z serem pleśniowym i żurawiną.
Danie główne: Makaron z krewetkami albo Cannelloni ze szpinakiem i białym serem, do tego dobre wino
Deser: Dobre, proste, ale ciekawe w smaku ciasto, moze lekko cytrynowe czy jakieś jogurtowe muffinki
Jeśli lubi owoce morza to jest to fajne rozwiązanie, na pewno znajdziesz duzo przepisów, a dania są efektowne i ciekawe w smaku.
6 2012-02-10 10:29:15 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-02-10 12:53:41)
Jeśli chodzi o cannelloni to świetny pomysł - tu znajdują się wątki z przepisami:
http://www.netkobiety.pl/t32669.html
http://www.netkobiety.pl/t1334.html
A może Lumaconi zapiekane z warzywami?
makaron lumaconi (rodzaj muszli)
20dag pieczarek
puszka pomidorów z puszki
250ml mleka
2 łyżki mąki
pół kostki bulionowej (użyłam grzybowej)
łyżeczka śmietany kremówki
natka pietruszki
zioła prowansalskie/bazylia, biały pieprz
tarty ser żółty
Makaron ugotowałam al dente. Pieczarki pokrojone w plasterki poddusiłam na maśle. Dodałam odsączone z zalewy pomidory wraz z natką pietruszki. Przyprawiłam do smaku ziołami. Mleko zagotowałam z kostką bulionową, mąką i śmietaną. Można doprawić białym pieprzem.
Połowę makaronu przełożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ułożyłam na nim pieczarki i pomidory, a następnie przykryłam resztą makaronu i posypałam tartym serem
Piekłam w temp.220st przez 25m.
Cannelloni ma tę zaletę, że jak ładnie je przełożysz to ciekawiej się prezentuje. Bo to wyżej, chociaz zapewne jest pyszne i nie mówię, że wygląda źle, to ma tendencję do rozwalania się. Także to już zależy od tego jak perfekcyjna pragniesz byc
Przepis na gruszki podam jesli jestes chętna.
8 2012-02-10 17:16:51 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-02-10 17:18:00)
Oczywiście - podaj. Wiesz, co do rozwalania się - jak to ujęłaś - to jak zaczekasz do 20m., wtedy zapiekanka będzie miała bardziej stałą konsystencję. No a tak poza tym, to chyba ważne jest też to jak danie smakuje, nie zawsze da się idealnie podać i chyba szkoda energii na to by być tak zupełnie perfekcyjną. Ważniejsze są chyba nasze starania i dobra atmosfera przy obiedzie czy kolacji, ale to już moje zdanie.
ja na kolacje dla faceta zrobilam carbonare
Gruszki z serem pleśniowym i zurawiną - przepis znaleziony na jakims blogu kulinarnym.
Skład:
2 gruszki
4 łyzki konfitury z żurawin
2 łyzki cukru
ok 1,5l wody
ser pleśniowy typu Roquefort
1. Gruszki obieramy ze skorki i kroimy na połówki, łyżeczką delikatnie usuwamy gniazda. W taki sposób przygotowane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok 7-10 min.
2.Ugotowane połówki gruszek przekładamy do naczynia żaroodpoornego, nakładamy do środka konfitur z żurawinami i przykrywamy startym serem pleśniowym. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym do 180*C piekarniku i pieczemy ok 5-8 minut, aż ser się stopi. Podajemy z gorącym pieczywem i masłem czosnkowym.
Ciekawy smak, w sumie proste i szybkie przygotowanie.
11 2012-02-13 14:55:18 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-02-13 15:23:50)
Mogę zaproponować takie danie - za nami weekendowy wieczór walentynkowy Fajne jest wspólne przygotowywanie posiłków, na pewno pogłębia to wzajemną więź i może być całkiem zabawnie.
Walentynkowe Quiche
125g masła
200g mąki
200g szynki
7 jaj
200g tartego sera żółtego
200ml śmietany 18%
sól, pieprz
zioła prowansalskie, bazylia
tłuszcz do nasmarowania formy
Przepis na ciasto:
Z miękkiego masła, mąki, 3 łyżek zimnej wody, szczypty soli i szczypty pieprzu zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić je na ok. godzinę w chłodnym miejscu.
Jeśli nie mamy zbytnio czasu na ten etap, z powodzeniem można użyć półgotowego ciasta w rulonie.
Farsz robimy w ten sposób, że mieszamy śmietanę z serem. Następnie roztrzepujemy z jajkami i dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
Natłuszczoną tortownicę (21-24cm) lub formę do zapiekanek wykładamy ciastem i unosimy jego brzeg. Polewamy przygotowanym farszem.
Pieczemy w temp. 180st ok. 40-45m.
Aniołku brzmi łatwo, wygląda smakowicie. Zrobie w sobote na obiadek, bo wiesz walentynki to ja inaczej obchodze
Aniołku, świetne, apetycznie wyglądające danie, na pewno zagości na moim stole .
Cieszę się, że przypadła Wam do gustu moja propozycja. Szybkie w przygotowaniu i pyszne - cóż więcej trzeba, skoro można mieć więcej czasu dla siebie
aniolek27 - zrobiłam się przez Ciebie głodna danie wygląda pysznie i chyba nie jest zbyt skomplikowane a więc w sam raz dla mnie
Ja bym podała coś lekkiego i kolorowego ale dodatkiem mięsa(faceci lubią).
Np. mieszanka sałaty lodowej i pekińskiej, do tego pokrojona drobno papryka,oliwki, trochę fioletowej cebulki, kawałki sera feta, suszone pomidorki lub papryczki konserwowe, wszystko polane pysznym vinegretem a na wierzch piersi kurczaka podsmażane na złoto (takie paluchy, długie, cienkie) w ostrych przyprawach lub w sosie brzoskwinowym lub miodowo-musztardowym...Do tego wino i gotowe:-)
Ja bym podała coś lekkiego i kolorowego ale dodatkiem mięsa(faceci lubią).
Np. mieszanka sałaty lodowej i pekińskiej, do tego pokrojona drobno papryka,oliwki, trochę fioletowej cebulki, kawałki sera feta, suszone pomidorki lub papryczki konserwowe, wszystko polane pysznym vinegretem a na wierzch piersi kurczaka podsmażane na złoto (takie paluchy, długie, cienkie) w ostrych przyprawach lub w sosie brzoskwinowym lub miodowo-musztardowym...Do tego wino i gotowe:-)
Masz rację dziewczyno. Wystarczy, że facet sobie to wyobrazi tylko i już myśli jakie to musi być dobre. I szczęśliwy
Tylko ten vinegret coś nie pasuje, to kwaśne jest mocno. Tego bym nie chciał.
Masz rację chłopaku, zamiast kwaśnego może być oliwa z oliwek dobrej jakości np. o smaku czosnku lub pepperoni
Wybrałbym Olio di Oliva. Smak Oliwy, smak oliwy mocny - gdybym dostał vinegret ocet, lub czosnek - uciekłbym . Sama potrawa - pomidorki, feta, papryczki, oliwki - brzmi zachęcająco dla wielu.
A faktem faceci troszkę mięska lubią to przepis super.
Sam to zrobię i zobaczę jak smakuje, masz dokładne proporcje może? Co ile, czego?
20 2012-02-26 09:16:28 Ostatnio edytowany przez FollowMe (2012-02-26 09:16:59)
Ależ proszę:
1 szt. piersi z kurczaka
1/2 małej sałaty lodowej
1/2 małej sałaty pekińskiej
1 szt. papryki świeżej
1 opakowanie oliwek
1 szt. fioletowej cebuli
1/4 sera feta (lub kozi,mozarella)
suszone pomidory w oliwie z ziołami (ja robię sama ale można kupić) 6 szt.
papryka nadziewana serkiem 4 szt.
oliwa z oliwek
pieprz ziołowy, odrobina wegety,soli, curry
Piersi kroimy w paluchy,czyścimy,myjemy. Obtaczamy w przyprawach i skrapiamy oliwą z oliwek,marynujemy najlepiej całą noc.
Następnie smażymy na złoto.
Jeżeli chcemy je w delikatnym smaku brzoskwiń(marynujemy z soku z brzoskwiń konserwowych) smażymy, pózniej gdy będą już gotowe, dodajemy na patelni sok i brzoskwinie pokrojone w grube plastry, chwilkę gotujemy.
Jeżeli chcemy w sosie musztardowo-miodowym robimy to samo zachowując analogię w stosunku musztardy do miodu 1:1.
Na talerzy układamy mieszankę sałat, następnie pokrojono drobno paprykę, oliwki, cebulę (pokrojoną w kostkę), ser feta (pokrojony w kostkę), suszone pomidory i paprykę z serkiem. Możemy skropić całość oliwą albo polać sosem brzoskwiniowym lub musztardowo-miodowym (zależy co robiliśmy
), na wierzch układamy paluchy.
Smacznego!
Ja na Walentynki zrobiłam facetowi moje popisowe danie - Coxinhe, czyli brazylijskie pierożki z piersią kurczaka. Nic nowego, ale facet to uwielbia, a dawno nie robiłam. Na deser był przyrządzone przeze mnie babeczki! Znalazłam w sklepie internetowym Stylowa Zastawa fantazyjną formę na muffiny, były też serduszkowe, więc kupiłam i upiekłam! Jestem z Ciebie bardzo dumna, bo nigdy nie byłam masterem w pichceniu słodkości (nie musiałam, moja siostra jest w tym świetna), ale w ten dzień chciałam sama się popisać. O dziwo, babeczki wyszły przepyszne! Ukochanemu też smakowały, albo bardzo przekonująco kłamał.
Na kolacje z ukochanym mogę polecić jeszcze wieprzowinę ze szpinakiem podawaną z ryżem - niebo w gębie.
Dwa zdecydowanie szybkie w przygotowaniu propozycje:
Makaron w sosie śmietanowo - serowym źródło: We dwoje
makaron
1/2 szklanki mleka
10-15 dkg sera żółtego
10-15dkg sera pleśniowego (np. z pieprzem) - Myślę, że można zastapić serkiem topionym
śmietana 18%
1-2 łyżki mąki
1/2 bulionu drobiowego
bazylia, tymianek.
Sposób przygotowania
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu
Zetrzeć ser. Podgrzać mleko i do ciepłego dodać ser, mieszając aż do rozpuszczenia. Dodać bulion. Zaprawić sos śmietaną połączoną z mąką. Kiedy zgęstnieje zdjąć z ognia. Dodać bazylię i tymianek.
Makaron wyłożyć i polać sosem.
Ja polecam urozmaicić danie dodając np. brokuły, marchewke, paseczki usmażonej lub podduszonej na masełku delikatnej szynki.
Kurczak w serowym sosie (to samo źródło)
2 filety z kurczaka
łyżka oliwy z oliwek
50 g sera pleśniowego
100 g pieczarek
cebula pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku pokrojone w pastereczki
100 ml śmietany
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Filety pkroić w paski, cebulę w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę z przeciśiętym przez praskę czosnkiem. Dodać pieczarki pokrojone w plastry. gdy pieczarki lekko sie podsmażą dodać kurczaka i smażyc na złoty kolor. Połączyć ze śmietaną i serem pleśniowym. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Spaghetti z kurczakiem wg jej kuchnia
1 opakowanie makaronu do spaghetti
filet z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
puszkę krojonych pomidorów
15 dag sera żółtego
1 łyżeczkę suszonej bazylii
200 ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz
olej do smażenia
Umyj i osusz mięso ? tak zwykle zaczynają się przepisy kulinarne na filet z kurczaka. Zrób to więc i pokrój go w kostkę.
Makaron do spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jak zrobić spaghetti? W tym przypadku musisz wrzucić mięso na rozgrzany olej, a po chwili dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek.
Do mięsa dodaj pomidory razem z zalewą. Dopraw wszystko pieprzem, solę i bazylią. Wszystkie składniki musisz dusić pod przykryciem kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i dodać śmietankę oraz starty żółty ser.
Spaghetti z kurczakiem już prawie gotowe. Wystarczy, że nałożysz makaron na talerz, polejesz go sosem i udekorujesz serem lub natką pietruszki.
Sałatka z grillowanym oscypkiem i kurczakiem wg Dania na przyjecia
Sałatka z grillowanym oscypkiem i kurczakiem, która z powodzeniem zastąpi danie główne. Grillowany kurczak i oscypek na bukiecie sałat, podane z konfiturą z borówki lub żurawiny. Idealnie nadaje się na romantyczną walentynkową kolację.
180 g gotowej mieszanki sałat
2 filety z kurczaka
2 oscypki
1 bagietka
konfitura z borówki lub żurawiny
prażony sezam
na sos vinegrette: 1 łyżka wody, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety z kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz tymiankiem. Ugrillować na patelni grillowej. Pokroić w paski.
Sezam uprażyć na suchej patelni (ostrożnie aby nie przypalić). Posypać nim kurczaka.
W tym czasie wymieszać wszystkie składniki sosu vinegrette, polać nim sałatę. Rozłożyć na 2 talerzach.
Bagietkę pokroić ukośnie. Ugrillować wraz z oscypkami. Ułożyć na sałacie. Udekorować borówką lub żurawiną.
24 2014-02-26 17:21:32 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2014-02-26 19:38:42)
Ale pyszności tu pokazujecie. Ja proponuje coś lekkiego, np coś z rybek. Może coś znajdziesz na stronie spam, przepisy . Ja próbowałam roladki i qiuche.
25 2018-07-18 10:05:44 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-07-18 11:26:18)
ja nie umiem gotować i zabrałam chłopaka do restauracji, mieszkam w Krakowie i mamy tu spory wybór ale zdecydowałam się na pyszną kuchnie polską w spam
Planuje romantyczną kolacje we dwoje - poproszę o jakieś na prawdę specjalne przepisy.
Czy aż tak specjalny, to nie wiem, ale na chyba jednak niepopularny ze względu na sposób przyrządzenia: spaghetti bolognese: z podsmażonymi warzywkami (marchewka/por lub seler/korzeń pietruszki skrojone w kosteczki) plus mielona wołowina podduszane w winie; do tego pomidory z puszki plus passata - jest to nieco cięższe od "zwykłego" bolognese bazującego na samym sosie, ale ma wspaniały zapach.
Jako drugie poleciłabym również popularny gdzieniegdzie "arroz" (ryż z kurczakiem i warzywami z curry).
Przepisy są do znalezienia w necie.
ja polecam krewetki po luizjańsku przepis z kwestii smaku. Petarda!