canelloni - warzywna wariacja na temat :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » canelloni - warzywna wariacja na temat :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: canelloni - warzywna wariacja na temat :)

Oto przepis na przepyszne canelloni dla wegetarian smile

farsz - 1 brokuł, 2 cebulki, bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka czerwona , 3 łyżki kukurydzy z puszki, ser starty , sól , bayzlia

gotowy makaron canelloni z opakowania ( do kupienia np w Tesco, ja kupuję w takim czerwonym opakowaniu )

sos do canelloni - 1,5 koncentratu pomidorowego Pudliczki , bazylia, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól 

cebulkę smażymy na złoto, w piekarniku podsmażamy bakłażana i cukinię ( to sie robi tak : kroimy na plasterki z każdej strony smarujemy oliwą z oliwek i smażymy na płycie z każdej strony ) paprykę  i brokuły gotujemy ( kawałki wrzucamy o wrzątku i gotujemy aż zmiękną ) Wszystko kroimy na małe kawałeczki , dodajemy kukurydzę studzimy. Dodajemy ser. Mieszamy porządnie dodajemy trochę soli i  bazylii.
Sos- mieszamy koncentrat z przyprawami , dodajemy trochę wody i zagotowujemy. Ma być gęsty , ale lejący ten sos.
Canelloni podgotowujemy w wodzie - 2 - 3 minutk we wrzątku. Studzimy , nadziewamy farszem. Kładziemy do głębokiego, żaroodpornego naczynia , zalewamy sosem i wkładamy na 15 -20 minut do piekarnika 200 .

Smacznego smile

No i podzielcie się innymi przepisami na canneloni smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: canelloni - warzywna wariacja na temat :)

to ja dla odmiany proponuję z farszem mięsnym:

350 g mieszanego mięsa mielonego,
2 łyżki oleju.
1 cebula,
1 ząbek czosnku.
1/2 pęczka oregano,
200 g pokrojonych pomidorów,
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, czarny pieprz,
16 rurek cannelloni
250 g serka zółtego,
375 ml mleka.

Mięso mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Oregano opłukać i osuszyć, listki poodrywać od gałązek i dodać do mięsa. Następnie dodać pomirorki i zielony pieprz, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cannelloni napełnić farszem mięsnym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na makaron wyłożyć ser z mlekiem
Cannelloni piec ok. 30 minut,

3

Odp: canelloni - warzywna wariacja na temat :)

Post przeniesiony:

aniolek27 napisał/a:

Pozwolę sobie dodać tu zmodyfikowany przepis z użyciem tego makaronu:

Cannelloni z ricottą i szpinakiem - 2 porcje

8-10 "rurek" cannelloni
250g serka ricotta
60-100g świeżego szpinaku
puszka pomidorów
tarty ser żółty
zioła prowansalskie / bazylia

Serek ricotta wymieszałam z umytymi liśćmi szpinaku i masę doprawiłam do smaku ziołami prowansalskimi. Wypełniłam nią surowy makaron. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem i ułożyłam w nim cannelloni. Następnie wyjęłam pomidory z puszki i rozgniotłam, a następnie doprawiłam tę masę bazylią. Polałam cannelloni masą pomidorową, a na wierzch posypałam tartym serem. Przykryłam naczynie folią aluminiową i piekłam przez 35-40m. w temp. 180st

https://lh5.googleusercontent.com/-kP4o-zQkBMs/TuYH0raoyMI/AAAAAAAAFWM/lGqjjDZ0a3c/s640/C.%252520ze%252520szpinakiem%252520i%252520ricott%2525C4%252585.JPG?gl=IE

4 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-05-02 14:50:04)

Odp: canelloni - warzywna wariacja na temat :)

W celu wykorzystania resztek dostępnych w domu powstało

Kryzysowe Cannelloni

8-10 "rurek" cannelloni
mały koncentrat pomidorowy
50ml śmietany
puszka pomidorów
tarty ser żółty
zioła prowansalskie / bazylia

Pomidory i sos z nich oddzieliłam. Najpierw wysmarowałam żaroodporne naczynie masłem i ułożyłam w nim makaron.
Pomidory pokroiłam i wypełniłam nimi makaron (nie przejmujemy się, jeśli część "wypłynie".
Następnie śmietanę połączyłam z koncentratem pomidorowym i dobrze wymieszałam. Dodałam również sos z pomidorów i doprawiłam do smaku ziołami prowansalskimi. Zalałam makaron i posypałam na koniec tartym serem.

https://lh3.googleusercontent.com/-BOPKtOxvxek/T6E7TaAseoI/AAAAAAAAFiQ/2mTJDeX8_Ok/s912/P1100972-001.JPG?gl=IE

Przykryłam naczynie folią aluminiową i piekłam przez ok. 30-35m. w temp. 180st
Proste, tanie, pozwala pozbyć się resztek z lodówki, a do tego smaczne.

https://lh3.googleusercontent.com/-JdhYddmaR2U/T6E5k3YG_gI/AAAAAAAAFiA/cnFqOipoq2g/s800/Cannelloni%2520z%2520pomidorami%252C%2520przecierem%2520i%2520%25C5%259Bmietan%25C4%2585.JPG?gl=IE

5

Odp: canelloni - warzywna wariacja na temat :)

Cannelloni ze szpinakiem i sosem beszamelowym źródło: Nasz Głos

20sztuk makaronu cannelloni
1kg świeżego szpinaku
300g sera ricotta
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła

Sos beszamelowy"
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
0,5l mleka
gałka muszkatołowa
biały pieprz i sól

Szpinak oczyścić, umyć, wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody. Odsączyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. dodać szpinak, rozgnieciony ser, doprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać.

W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać trzepaczką, az składniki się połączą. Gdy utworzy się jednolita masa, wlać część mleka. Cały czas podgrzewać na małym ogniu, aż sos uzyska konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Zagotować.

Naczynie do zapiekania natłuścić masłem. Cannelloni napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu i polać sosem beszamelowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st i zapiekać 40minut.

6

Odp: canelloni - warzywna wariacja na temat :)

Uwielbiam cannelloni ale mnie to średnio wychodzi hmm to znaczy: zawsze coś jest z makaronem nie tak, a najczęściej to, że  jest na pół twardawy - nie, nie al dente ale taki nie do zgryzienia.
Jaki jest sposób na tego typu bolączki?

7

Odp: canelloni - warzywna wariacja na temat :)

Mam podobnie. Niestety. Może to wina makaronu?

8

Odp: canelloni - warzywna wariacja na temat :)

hm..kupuję taki do cannelloni, moim zdaniem to coś nie tak podczas procesu siedzenia makaronu w piekarniku big_smile
Mojej koleżance wyszedł bombowo, powiedziała że trzeba ładnie podlać, sosem beszamelowym, śmietanowym czy cuś, tak, żeby był cały zakryty.

9

Odp: canelloni - warzywna wariacja na temat :)

Uff, nie jestem sama big_smile Ja z kolei mam problem z napełnieniem tych rurek farszem. Czym wpychacie ten farsz do środka?

10

Odp: canelloni - warzywna wariacja na temat :)

Ooo to też jest dobre pytanie big_smile ja drugą stroną łyżeczki, ale wcale to nie jest łatwe.

11

Odp: canelloni - warzywna wariacja na temat :)

U mnie akurat odwrotnie-wychodzi dobry, ale taki trochę bardziej miękawy, na zdjeciach w gazetach widziałam bardziej zachowujące swój pierwotny kształt. Ja zawsze kupuję ten makaron w Lidlu lub Aldi i polecam.
A nakładam farsz też drugą stroną łyżeczki big_smile

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » canelloni - warzywna wariacja na temat :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024