Posiew moczu. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Posiew moczu.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez Janix2 (2020-02-25 20:06:19)

Temat: Posiew moczu.

Przygotowuje się do operacji biodra i robiłem sobie kupę badań i między innymi pierwszy raz coś takiego jak posiew moczu. Wynik otrzymałem dzisiaj i jest taki:

Rodzaj badania: Posiew moczu
Organizmy:
Lp. Organizm   Wzrost   Ilość     Szczep

1. Ziarniaki Gram - dodatnie    NIELICZNE    10^2
Bakteriuria nieznamienna.
Grzybów drożdżopodobnych nie wyhodowano.

Może ktoś mi wyjaśnić jak to rozumieć bo szukam w necie ale tak napisane że nie czaję kompletnie o co biega.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Posiew moczu.

Janix, weź po prostu jutro rano zadzwoń do swojej przychodni, w której jesteś zapisany i poproś pielęgniarkę, żeby powiedziała Ci, czy ten wynik jest ok smile generalnie wygląda to ok, ale niech potwierdzi to ktoś, kto się bardziej zna big_smile

3 Ostatnio edytowany przez Janix2 (2020-02-25 20:14:48)

Jutro rano to w szpitalu mam być na izbie przyjęć i nie wiem czy mnie nie cofną. Pozostałych 100 badań krwi zarąbiście dobre ale przy morfologi mam też podane normy i mogę porównać a tu nie wiem nawet jakie są normy. Lekarz mi powiedział abym wszystkie badania robił jak najpóźniej, wszystkie miałem w piątek a ten posiew dopiero dzisiaj dlatego pytam. Zresztą u mnie w przychodni nie bardzo chcą telefonicznie udzielać informacji medycznych. U mnie dodzwonienie się rano do przychodni graniczy z cudem. smile

4

Ziarniaki Gram+ to są bakterie ze skóry. Próbka moczu została nimi zanieczyszczona

5

Ziarniaki to kuliste bakterie. Albo źle pobrałeś mocz do badania i posiew zanieczyszczony, albo masz początki zapalenia pęcherza...

Nie wiem, czy Ci zrobią zabieg w takim przypadku.

6

Ale z drugiej strony ziarniaki są nieliczne, a nic więcej nie wyhodowali.
Mogą też zrobić Ci drugie badanie moczu na miejscu w szpitalu i to sprawdzić. Posiewu drugiego nie zrobią, ale zawsze mogą te ziarniaki sprawdzić.

7

Z tym pęcherzem to wątpię bo jakieś objawy by były a badanie moczowo-nerkowe są bardzo dobre. Miałem problem z pobraniem materiału do badań bo w tej chwili chodzę o kulach smile a trzeba było do malutkiej próbówki złożyć materiał.

8

Czasem przebiega bezobjawowo, Janix.
Ale myślę, że po prostu zanieczyszczony materiał na posiew to był.

9

Gdzieś na dziesiątej stronie googla wyczytałem żeby się troche obawiać i powtórzyć badania jak wyjdzie więcej jak 10000 szt bakterii/ml czyli 10 do 4 więc myślę że te są ok pomijając zanieczyszczenia z dłoni które mogą się przedostać.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Posiew moczu.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024