Czesc,
Jestesmy ze sobą 12 lat, mamy dzieci, kilka miesiecy temu dowiedziala sie na cytologii ze ma hpv, niestety pierwsza mysl jaka przyszla mi do glowy to w jaki sposob mogla sie tym zarazic? Chodzila wczesniej na silownie i basen ale z tego co czytalem sa bardzo niskie szanse zeby zlapac hpv w ten sposob chyba ze ma sie kontakt bezposredni.
Niestety udalo mi się kiedys zajrzec w jej tel ktory byl niezablokowany ze umowila sie z jakims facetem na kawe. Czy ja mam juz paranoje? Chce wierzyc ze byla mi wierna ale mam zle przeczucie...
A skąd wiesz, czy to nie ty ją zaraziłeś? Nigdy nie miałeś żadnej innej partnerki seksualnej?
na cytologii nie wychodzi hpv, trzeba zrobić osobny test, w cytologii co najwyżej wyjdzie stan zapalny, podczas badania można zauważyć zmiany- brodawki i wtedy dalej diagnozować czy to hpv. W teście wyjdzie jaki typ ma zona, Ty też możesz zrobić test.
Można się zarazić w toalecie publicznej, podczas pocałunku, używając tych samych przedmiotów do higieny intymnej, np. ręcznika... Można też na basenie. No i oczywiście seks.
80 proc. osób, która uprawia seks przynajmniej raz w życiu zarazi się tym wirusem.
Można się zarazić w toalecie publicznej, podczas pocałunku, używając tych samych przedmiotów do higieny intymnej, np. ręcznika... Można też na basenie. No i oczywiście seks.
80 proc. osób, która uprawia seks przynajmniej raz w życiu zarazi się tym wirusem.
także dziecko może zarazić się od matki pijąc wody płodowe. poza tym są różne typy wirusa hpv, jedne dotyczą tylko okolic intymnych inne są oralne, sąteż typy mieszane że można mieć i w ustach i w pochwie ten sam genotyp. co ciekawe można mieć też hpv, które powoduje problemy okulistyczne.
Cyngli napisał/a:Można się zarazić w toalecie publicznej, podczas pocałunku, używając tych samych przedmiotów do higieny intymnej, np. ręcznika... Można też na basenie. No i oczywiście seks.
80 proc. osób, która uprawia seks przynajmniej raz w życiu zarazi się tym wirusem.także dziecko może zarazić się od matki pijąc wody płodowe. poza tym są różne typy wirusa hpv, jedne dotyczą tylko okolic intymnych inne są oralne, sąteż typy mieszane że można mieć i w ustach i w pochwie ten sam genotyp. co ciekawe można mieć też hpv, które powoduje problemy okulistyczne.
Tak, to prawda, ale już nie dopisywalam, bo problemem Autora nie było chore dziecko, tylko żona.
Nirvanka87 napisał/a:Cyngli napisał/a:Można się zarazić w toalecie publicznej, podczas pocałunku, używając tych samych przedmiotów do higieny intymnej, np. ręcznika... Można też na basenie. No i oczywiście seks.
80 proc. osób, która uprawia seks przynajmniej raz w życiu zarazi się tym wirusem.także dziecko może zarazić się od matki pijąc wody płodowe. poza tym są różne typy wirusa hpv, jedne dotyczą tylko okolic intymnych inne są oralne, sąteż typy mieszane że można mieć i w ustach i w pochwie ten sam genotyp. co ciekawe można mieć też hpv, które powoduje problemy okulistyczne.
Tak, to prawda, ale już nie dopisywalam, bo problemem Autora nie było chore dziecko, tylko żona.
rozumiem, jednak mnależy wspomnieć, ze możliwość zarażania się przez ręczniki, pościel, w toalecie publicznej jest znikoma. Jest to wpisywane w statystyki, ale nigdy nie znalazłam miarodajnych badań, które b topotwierdzały, prawdopodobnie takie osoby zaraziły się wczesniej poprzez kontakty seksualne, a nawet o tym nie wiedziały, bo zawqsze sie zabezpieczali- prezerwatywa nie chroni przed hpv. Niestety za bardzo ufamy partnerom nie myśląc o konsekwencjach.
Cyngli napisał/a:Nirvanka87 napisał/a:także dziecko może zarazić się od matki pijąc wody płodowe. poza tym są różne typy wirusa hpv, jedne dotyczą tylko okolic intymnych inne są oralne, sąteż typy mieszane że można mieć i w ustach i w pochwie ten sam genotyp. co ciekawe można mieć też hpv, które powoduje problemy okulistyczne.
rozumiem, jednak mnależy wspomnieć, ze możliwość zarażania się przez ręczniki, pościel, w toalecie publicznej jest znikoma. Jest to wpisywane w statystyki, ale nigdy nie znalazłam miarodajnych badań, które b topotwierdzały, prawdopodobnie takie osoby zaraziły się wczesniej poprzez kontakty seksualne, a nawet o tym nie wiedziały, bo zawqsze sie zabezpieczali- prezerwatywa nie chroni przed hpv. Niestety za bardzo ufamy partnerom nie myśląc o konsekwencjach.
Znikoma, jeśli dba się o higienę ;-).
raczej znikoma, bo wirusy nie skaczą jak pchły, tym wirusem można się zarazić poprzez wydzieliny- ślinę, spermę, śluz, wody płodowe, a nie poprzez krew, czy kropelkowo.trzeba by sie było kąpać w spermie, żeby się nią zarazić inaczej niż poprzez seks, w tym oralny, czy analny.
Mogła zarazić się wirusem nawet od Ciebie a Ty możesz nie wiedzieć, że go masz. Mężczyźni często są nosicielami ale to u kobiet pojawiają się pierwsze objawy, także polecam też się zbadać