Rasizm w Polsce? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Rasizm w Polsce?

Witam. Zwracam się tutaj do was z pewnym pytaniem. Może dziwnym ale jednak nutruje mnie to a nie bardzo mogę znaleźć informacje na ten temat.

Otóż w przyszłym miesiącu wybieram się do Zakopanego z moim czarnoskórym przyjacielem. Chciałam zapytać czy uważacie ze mogę się spodziewać jakiś komentarzy na ten temat i nie chodzi mi oczywiście o pozytywne komentarze smile

Nie mieszkam od kilku lat w Polsce i nie wiem za bardzo jak to wygląda a nie chciałabym się zdziwić podczas urlopu smile

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że pomożecie.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Winter.Kween (2020-01-18 13:08:09)

Odp: Rasizm w Polsce?

Bylam z moim przyjacielem w malym miasteczku. Jest czarnoskory i nie bylo zadnych wydarzen dziwnych.
Z kolei bylam z moim mezem i ktos powiedzial, ze jest ciapaty big_smile Ale to w malym miescie i to dwoch kolesi. W Lodzi z kolei czy Sopocie nikt nie spojrzal dwa razy na niego.
W pubie ludzie stawiali mu piwa bo jest 'egzotyczny', a z kolei jak bylam z nim i moja babcia na mszy to ksiadz wybiegl za nami z kosciola i od razu sie pytal po angielsku kto to jest i skad jest i gdzie sie poznalismy.

3

Mysle że grzeczna i kulturalna  osoba o innej karnacji, w Polsce mniej usłyszy komentarzy pod swoim adresem, niż równie grzeczny i kulturalny Polak w Holandii lub Niemczech pod swoim adresem z racji użycia języka polskiego.
Buraki i rasiści są wszedzie, w Polsce powoli sie oswajamy z ludzmi o innej karnacji a na zachodzie europy jest krok wstecz. Tam rdzienni mieszkańcy stają sie bardziej konserwatywni i nietolerancyjni w stosunku do innych nacji. Tam multi-kulti umarło.

4

foggy napisał/a:

Mysle że grzeczna i kulturalna  osoba o innej karnacji, w Polsce mniej usłyszy komentarzy pod swoim adresem, niż równie grzeczny i kulturalny Polak w Holandii lub Niemczech pod swoim adresem z racji użycia języka polskiego.
Buraki i rasiści są wszedzie, w Polsce powoli sie oswajamy z ludzmi o innej karnacji a na zachodzie europy jest krok wstecz. Tam rdzienni mieszkańcy stają sie bardziej konserwatywni i nietolerancyjni w stosunku do innych nacji. Tam multi-kulti umarło.

Jakoś nie slyszę żadnych niegrzecznych słow pod swoim adresem, a pracuję z samymi Niemcami. Czasem jest nawet śmiesznie, bo nauczyłam ich kilku słów po polsku i nieźle się bawią próbami wymawiania ich smile

Nigdy nie spotkalam się z wrogością czy choćby nietolerancją, wręcz przeciwnie. Gdy przyjechałam do Niemiec, a nie miałam tutaj nikogo, wiele mi pomagano zupełnie bezinteresownie. Sama byłam tym zaskoczona, bo przecież niczym nie mogłam się odwdzięczyć.

5

Salomonka napisał/a:
foggy napisał/a:

Jakoś nie slyszę żadnych niegrzecznych słow pod swoim adresem, a pracuję z samymi Niemcami. Czasem jest nawet śmiesznie, bo nauczyłam ich kilku słów po polsku i nieźle się bawią próbami wymawiania ich smile

Nigdy nie spotkalam się z wrogością czy choćby nietolerancją, wręcz przeciwnie. Gdy przyjechałam do Niemiec, a nie miałam tutaj nikogo, wiele mi pomagano zupełnie bezinteresownie. Sama byłam tym zaskoczona, bo przecież niczym nie mogłam się odwdzięczyć.

W Anglii koles wjechal na chodnik by stuknac samochodem mnie i kolezanke bo gadalysmy po Polsku, a inny darl sie na mnie i na kolege 'fuck off, you fucking foreigners'  big_smile

6

Salomonka napisał/a:

Mylisz to co oni prywatnie mysla o Polakach z tym jakie zachowanie wymaga na nich kultura osobista i poprawnosc polityczny. Oni oficjalnie lub nawet na stopie prywatnej beda dla Ciebie mili - bo tak wypada, co innego powiedza miedzy soba lub inaczej sie zachowaja gdy u siebie spotkaja innego Polaka. Wystarczy pogooglowac troche na temat 'polnische diebesbande' + komentarze.
Wracjac do pytania autorki, ciemnoskorzy w Polsce wzbudzaja ciekawosc a nie wrogosc.

7

foggy napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Mylisz to co oni prywatnie mysla o Polakach z tym jakie zachowanie wymaga na nich kultura osobista i poprawnosc polityczny. Oni oficjalnie lub nawet na stopie prywatnej beda dla Ciebie mili - bo tak wypada, co innego powiedza miedzy soba lub inaczej sie zachowaja gdy u siebie spotkaja innego Polaka. Wystarczy pogooglowac troche na temat 'polnische diebesbande' + komentarze.
Wracjac do pytania autorki, ciemnoskorzy w Polsce wzbudzaja ciekawosc a nie wrogosc.

Jesli chcesz się opierać na tym co znajdujesz w google, to "wygoogluj sobie polskie strony na których pisze się o obcokrajowcach w ogóle, łacznie z Ukraińcami, Arabami, Niemcami, czy czarnymi smile Naprawdę wzbudzają ciekawość?

8 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-01-18 18:28:24)

Nie wiem, czy ta opnia Niemców o Polakach jednak się trochę nie zmieniła, przynajmniej od lat 90-tych. Wiadomo, żę wtedy było inaczej i trudno byłoby się dziwić..Jednak minęło już trochę czasu i chyba powoli te spięcia się zacierają..Równie dobrze my możemy mieć pretensje do Ukraińców w tej samej kwestii..Prywatnie zresztą to każdy myśłi o każdym co innego, niż mówi to wprost, nawet w gronie bliskich znajomych smile
A te 25 czy 30 lat temu to niechęć Niemców do Polaków objawiała się pewnie częściej na zewnątrz właśnie.. Zresztą najlepiej wiedzą Ci którzy mieszkają za zachodnią granicą..:)

9

Różnie może być, zależy na kogo traficie.
Niedawno byłam świadkiem jak dwaj dresiarze i panienka z nimi mieli coś do przechodzącej chodnikiem dziewczyny o wyglądzie Azjatki.
Najprawdopodobniej była to studentka medycyny bo działo się to w pobliżu Uniwersytetu Medycznego gdzie dużo obcokrajowców studiuje.
I ogólnie w tym mieście jest dużo obcokrajowców i nie budzą zdziwienia ani zbytniej wrogości.
Jednak czasami coś takiego się zdarzy. Wszędzie może się zdarzyć.

10

Mniej oglądania TVNu online? roll Polska to nie jest taki taliban jak wmawiają nasi "postępowi" celebryci.

Zakopanego

Gdzie wszyscy żyją z dudków big_smile i 90% ludzi to pewnie będzie klasa średnia z wawy na weekendzie.

W jakiejś postindustrialnej dzielnicy to może i bym się bał... ale tam to się musi bać każdy nie lokals.

11

Znerx napisał/a:

Mniej oglądania TVNu online? roll Polska to nie jest taki taliban jak wmawiają nasi "postępowi" celebryci.

Zakopanego

Gdzie wszyscy żyją z dudków big_smile i 90% ludzi to pewnie będzie klasa średnia z wawy na weekendzie.

W jakiejś postindustrialnej dzielnicy to może i bym się bał... ale tam to się musi bać każdy nie lokals.

Tak, wydaje mi sie, ze w duzych miastach naprawde nie ma wielkiej roznicy w centrum i turystycznych okolicach.

12 Ostatnio edytowany przez authority (2020-01-19 04:26:52)

foggy napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Internet opanowały i gimbo prawica

Znerx napisał/a:

Zakopanego

Mniej TVPIS i bogoojczyźnianych portali. Jak od np rzeczy, W dupie (wszelkie w Karnowskich), Gazeta "Polska", Wasz dziennik. jak trafisz na patologię tj podchmielonych roboli to lepiej od razu cofnąć się albo przygotować się na bijatykę. Generalnie omijać ludzi obwieszonych flagami husarami.

13

U mnie na wsi 2 minuty samochodem ode mnie murzyn się właśnie pobudował. Na pewno szybko się zintegruje i jak większość wsi będzie głosował na jedynie słuszną opcję. Tak na marginesie moja wioska jest jeszcze typową wioską tylko z nazwy. Ciężko tu znaleźć miejscowych z dziada pradziada, bo od upadku poprzedniego ancien regime ta, jak wiele innych jest zasiedlana przez miastowe elity. Lekarzy, prawników, artystów, biznesmenów. Elita elit, a czytam wyniki głosowania w ostatnich wyborach z naszej gminy i he, he jedynie słuszna opcja kasuje konkurencję miażdżąco. Nie ma innej możliwości jak ta, że na tą jedynie słuszną opcję głosuje spora część tych elit. Stąd pan murzyn też pewnie się dostosuje i już będzie nasz, oswojony i swojski. Jak jeszcze od czasu do czasu postawi wino w sklepiku obok dawnego GS, to już będzie tutejszy i wszechpolski.

14

to jest bardzo dziwne jak może w XXI wieku być coś takiego jak rasizm, bardzo dziwne, czarnoskórzy to normalni ludzie.

15

Owszem normalni ludzie, ale kiedy pojęcie rasizmu staje się w użyciu politycznym (tak jak teraz to często robi lewica) to przestaje być zjawiskiem, a narzędziem.
Natomiast nie zapominajmy, że różnice wśród ludzkich ras istnieją. Nie czynią one nikogo lepszym, ani gorszym, ale mimo wszystko są.

16

Dla mnie jedynym właściwym i rozsądnym powodem do mówienia o rasach ludzkich jest ujęcie antropologiczne. W każdym innym przypadku, jeśli ktoś zaczyna wspominać o wyższości jednej rasy nad drugą zapala mi się wielka czerwona lampa. Naprawdę na mało rzeczy jestem tak uczulony, jak na to. Nie wspominając nawet o tym, że najbardziej zbrodniczy i obrzydliwy totalitaryzm w historii ludzkości( moim zdaniem), który przyczynił się do wymordowania ponad 6 mln polskich obywateli, był oparty na rasizmie..

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024