Czy atrakcyjne kobiety są lepiej traktowane przez facetów? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy atrakcyjne kobiety są lepiej traktowane przez facetów?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 50 ]

1

Temat: Czy atrakcyjne kobiety są lepiej traktowane przez facetów?

Na przykład w pracy, na praktykach, na kursach...
Jeśli tak to jak się to przejawia? Faceci są milsi, uprzejmi bardziej pomocni? 

Wiem, ze to nie jest reguła, ale jestem ciekawa czy na swoim przykładzie zauważyliście coś takiego.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy atrakcyjne kobiety są lepiej traktowane przez facetów?

Myślę, że tak może być. Był kiedyś eksperyment w wyniku którego ustalono, że ładniejsze dzieci w sierocińcach rozwijały się lepiej. A to dlatego, że opiekunowie lgnęli do nich chętniej niż do tych mniej urodziwych. Może się to przekładać na świat dorosłych.

3

ewa333 napisał/a:

Wiem, ze to nie jest reguła, ale jestem ciekawa czy na swoim przykładzie zauważyliście coś takiego.

Ogólnie atrakcyjni ludzi są lepiej traktowani. Jest to naturalne. Płeć nie ma wielkiego znaczenia.

4

W pracy, na praktykach i kursach jeżeli jest profesjonalna karda, to lepiej traktowani są Ci, którzy lepiej sobie radzą. Reszta nie ma znaczenia.

Uroda jeszcze nigdy mi nie zaszkodziła. Naukowo udowodniono, że atrakcyjnym ludziom z automatu przypisuje się dobre cechy. Nie bez powodu wszytkie królewny w bajkach są śliczne, a siostry kopciuszka brzydkie.

6 Ostatnio edytowany przez Peter4x (2019-08-04 15:01:20)

Ja napiszę że tak, chociaż bez przesady. Jak ktoś jest ćwierćinteligentem to nawet atrakcyjny wygląd mu nie pomoże big_smile

W sumie to zależy też od charakteru. Jak kobieta, nawet brzydka, z którą mam tylko relacje przyjacielskie mnie prosi o pomoc to w miarę możliwości zawsze staram się pomóc.

7

Peter4x napisał/a:

Ja napiszę że tak, chociaż bez przesady. Jak ktoś jest ćwierćinteligentem to nawet atrakcyjny wygląd mu nie pomoże big_smile

Równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem. Albo że obie są inteligentne. Jeśli rozpatruje się wyłącznie wygląd to atrakcyjne osoby mają łatwiej. Pozostałe cechy można przypisać każdemu.

8 Ostatnio edytowany przez Znerx (2019-08-04 15:59:10)

ewa333 napisał/a:

Kobiety zachowują się tak samo. Skaczą naokoło przystojnych gości i są bardzo pomocne, więc nie rób z siebie takiej pokrzywdzonej.

edit:
Bo tak odebrałem ten temat... jako narzekanie, w domyśle, autorki -> oni są źli, bo są pomocni tym ładnym a nie mnie ( w domyśle: tej brzydkiej). Jakby tak nie było to nie byłoby powodu do zakładania tematu.

9

Znerx napisał/a:
ewa333 napisał/a:

Kobiety zachowują się tak samo. Skaczą naokoło przystojnych gości i są bardzo pomocne, więc nie rób z siebie takiej pokrzywdzonej.

edit:
Bo tak odebrałem ten temat... jako narzekanie, w domyśle, autorki -> oni są źli, bo są pomocni tym ładnym a nie mnie ( w domyśle: tej brzydkiej). Jakby tak nie było to nie byłoby powodu do zakładania tematu.

To tylko Twoje domysły, nie wiesz co mi siedzi w głowie. Spytałam się czysto z ciekawości, ponieważ nie zwracałam nigdy uwagi na postrzeganie ludzi i traktowanie przez innych ze względu na wygląd.

10

ewa333 napisał/a:

Atrakcyjni ludzie są lepiej traktowani, nie tylko kobiety... efekt aureoli.

11

Niestety to prawda. Będąc piękną byłam przepuszczana w drzwiach, ustępowano mi miejsca w pociągu, pomagano z walizką, dostawałam prezenty od klientów-zalotników. Potem zrobiłam fryzurę "na chłopa" i wszystko się skończyło. Była nawet sytuacja, kiedy wsiadając do pociągu jakiś typ mnie odepchnął, żeby wejść jako pierwszy. Tragedia jak wygląd wszystko zmienia.
Nie zapomnę nigdy jak chłopak, który wzdychał do mnie od wielu lat napisał mi na fb, że wyglądam brzydko i jak ja mogłam obciąć włosy. Nagle stracił (W KOŃCU!) mną zainteresowanie i mam święty spokój. Generalnie nagle ludzie byli dla mnie niemili.

12

ewa333 napisał/a:

To tylko Twoje domysły, nie wiesz co mi siedzi w głowie. Spytałam się czysto z ciekawości, ponieważ nie zwracałam nigdy uwagi na postrzeganie ludzi i traktowanie przez innych ze względu na wygląd.

Spoko.
To masz coś takiego jak "efekt helo/aureoli", czyli wpływ atrakcyjnego wyglądu na postrzeganie danej osoby. Przebadane wzdłuż i wszerz, starczy wyguglać.

13 Ostatnio edytowany przez Peter4x (2019-08-04 16:27:17)

Miłycham napisał/a:

Równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem.

Niestety nie można, bo inteligencji się nie ocenia po wyglądzie. Przynajmniej tak mi się zawsze wydawało. Nie jestem w stanie ocenić co dana osoba ma do przekazania tylko i wyłącznie na podstawie jej wyglądu.

Miłycham napisał/a:

Albo że obie są inteligentne. Jeśli rozpatruje się wyłącznie wygląd to atrakcyjne osoby mają łatwiej. Pozostałe cechy można przypisać każdemu.

Tak jak wcześniej napisałem, też uważam że atrakcyjne osoby mają łatwiej w pracy, na praktykach, kursach, mają tzw większą przewagę na starcie i zawsze chętnych do pomocy w razie potrzeby. Jednak są pewne granice, bo pozostałych cech nie można przypisać każdemu.

14 Ostatnio edytowany przez niepodobna (2019-08-04 16:44:49)

czekoladazfigami napisał/a:

Uroda jeszcze nigdy mi nie zaszkodziła. Naukowo udowodniono, że atrakcyjnym ludziom z automatu przypisuje się dobre cechy. Nie bez powodu wszytkie królewny w bajkach są śliczne, a siostry kopciuszka brzydkie.

To prawda, ale nie cała. Atrakcyjnym ludziom przypisuje się pozytywne cechy, kobietom i mężczyznom, jednak nie te same.
Kiedyś czytałam o badaniach, które wykazały, że ładnym kobietom są przypisywane wysokie kompetencje społeczne, ale niskie merytoryczne, fachowe smile Natomiast przystojnym mężczyznom przypisuje się zarówno dużą wiedzę fachową w dziedzinach którymi się zajmują, jak wysokie umiejętności społeczne.
Z obserwacji wydaje mi się, że to prawda. Na przykład znajoma prawniczka, bardzo ładna dziewczyna opowiadała mi, że w pracy spotykała się z komentarzami ze strony facetów, typu: 'Niech pani sobie tym nie zawraca swojej ślicznej główki, tego to nawet JA nie wiem' big_smile Tymczasem na dany temat pisała pracę, siedziała w tym i miała dużo większą wiedzę, niż ci panowie o nader dobrym samopoczuciu...
A nawet na forum o ładnych kobietach można przeczytać, że takie na niczym się nie znają, bo NIE MUSZĄ. Czyli założenie, że atrakcyjnej kobiecie wystarczy to, że jest ładna, bo i tak nie będzie sama ogarniać swojego życia i sama na siebie zarabiać. Zainteresowania też są jej niepotrzebne, wystarczy że ma faceta, a jak ładna, to przecież na pewno ma, i do tego powinna się ograniczyć (a jeśli nawet nie "powinna", to na pewno tak robi).

15

ewa333 napisał/a:

Tak. Mężczyźni lepiej traktują ładne dziewczyny. To efekt aureoli. Obowiązuje obydwie płcie. Jednak w większości kobiety.
Atrakcyjność zawsze była, jest i będzie w cenie. Takie są zasady na tej planecie. Ładnemu będzie łatwiej w wielu obszarach. Uroda pomaga i to jest fakt.

16

niepodobna napisał/a:

To prawda, ale nie cała. Atrakcyjnym ludziom przypisuje się pozytywne cechy, kobietom i mężczyznom, jednak nie te same.
Kiedyś czytałam o badaniach, które wykazały, że ładnym kobietom są przypisywane wysokie kompetencje społeczne, ale niskie merytoryczne, fachowe smile Natomiast przystojnym mężczyznom przypisuje się zarówno dużą wiedzę fachową w dziedzinach którymi się zajmują, jak wysokie umiejętności społeczne.
Z obserwacji wydaje mi się, że to prawda. Na przykład znajoma prawniczka, bardzo ładna dziewczyna opowiadała mi, że w pracy spotykała się z komentarzami ze strony facetów, typu: 'Niech pani sobie tym nie zawraca swojej ślicznej główki, tego to nawet JA nie wiem' big_smile Tymczasem na dany temat pisała pracę, siedziała w tym i miała dużo większą wiedzę, niż ci panowie o nader dobrym samopoczuciu...
A nawet na forum o ładnych kobietach można przeczytać, że takie na niczym się nie znają, bo NIE MUSZĄ. Czyli założenie, że atrakcyjnej kobiecie wystarczy to, że jest ładna, bo i tak nie będzie sama ogarniać swojego życia i sama na siebie zarabiać. Zainteresowania też są jej niepotrzebne, wystarczy że ma faceta, a jak ładna, to przecież na pewno ma, i do tego powinna się ograniczyć (a jeśli nawet nie "powinna", to na pewno tak robi).

Jest stereotyp- ładna to głupia. Ale w przypadku prawników jest jeszcze taki- że gość jest kompetentniejszy.

17

Są, ładne kobiety nigdy nie żyją w biedzie, a ich życie to przeważnie easy mode i nie rozumieją problemów zwykłych śmiertelników.

18

Ela210 napisał/a:
niepodobna napisał/a:

Jest stereotyp- ładna to głupia. Ale w przypadku prawników jest jeszcze taki- że gość jest kompetentniejszy.

Nie tylko prawników. Ale tu chodzi o to, czy ktoś by powiedział: "jeśli przystojny, to głupi". Nie, wtedy ten już z racji płci "kompetentniejszy" gość jest oceniany jako jeszcze mądrzejszy. Przynajmniej tak twierdzą socjologowie.
Z tym 'jak ładna to głupia' chodzi mi właśnie o rozbieżność w przypisywaniu cech mężczyznom i kobietom na podstawie wyglądu.

19

niepodobna napisał/a:

Z tym 'jak ładna to głupia' chodzi mi właśnie o rozbieżność w przypisywaniu cech mężczyznom i kobietom na podstawie wyglądu.

Z tym niestety muszę się zgodzić. Nie wiem skąd to się przyjęło, ale wśród grupy facetów takie komentarze się zdarzają.

20

To raczej zależy o jakich facetach mowa. Bo ogólnie jedni będą uważać tę ładną za taką durną pustą laseczkę do zabawy, a inni będą traktować atrakcyjną kobietę lepiej niż tę brzydszą, prędzej dostanie pracę itp- ale czy wiążę się to z myśleniem- ładniejsza=mądrzejsza, czy z jakąś (pod)świadomą nadzieją, zatrudnię ładną to i może jakiś romansik sie trafi? Cholera wie. Ilu ludzi tyle podejść do tematu.

21

Burzowy napisał/a:

Są, ładne kobiety nigdy nie żyją w biedzie, a ich życie to przeważnie easy mode i nie rozumieją problemów zwykłych śmiertelników.

A w ogóle znasz dużo ludzi żyjących w biedzie? Naprawdę w biedzie, a nie tylko zwyczajnie, skromnie.
Ja - niespecjalnie. Prawdę mówiąc, nikt z mojego otoczenia nie przychodzi mi teraz do głowy. Pewnie mam same atrakcyjne koleżanki. No ale zaraz, wychodzi, że kolegów też...

Nic to. Będę teraz wiedziała, co myśleć, spotykając przystojnego faceta. Na pewno ma sponsorkę. Może jakąś bogatą prawniczkę...

22

Peter4x napisał/a:
niepodobna napisał/a:

Z tym niestety muszę się zgodzić. Nie wiem skąd to się przyjęło, ale wśród grupy facetów takie komentarze się zdarzają.

Czasem to robią nawet same kobiety. Ale fakt, że mężczyźni częściej.

23 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2019-08-04 18:44:44)

Peter4x napisał/a:
Miłycham napisał/a:

Równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem.

Niestety nie można, bo inteligencji się nie ocenia po wyglądzie. Przynajmniej tak mi się zawsze wydawało. Nie jestem w stanie ocenić co dana osoba ma do przekazania tylko i wyłącznie na podstawie jej wyglądu.

Nie zrozumiałeś o czym napisałem. Z niezrozumienia wywnioskowałeś błędną założenie. Przeczytaj jeszcze raz wypowiedź, do której się odnosisz oraz do czego się odnosiła wcześniej. Wtedy nic nie będzie Ci się musiało wydawać.

24

Tak. Nawet wśród profesjonalej kadry, gdy jest to branża "sprzedażowa". Widzą oni wówczas większy potencjał. Sama pierwszą poważną pracę po studiach, w dużej znanej firmie, dostałam bo "ma Pani takie piękne oczy". Na studiach początki są trudne bo "ładna to tępa".Ale potem gdy zobaczą, że jednak całkiem dużo wiesz i jesteś inteligentna to wszystko idzie bardzo łatwo i da się wszystko bez problemu załatwić.

25 Ostatnio edytowany przez Excop (2019-08-04 19:35:01)

ewa333 napisał/a:

Masz na myśli pierwsze, czy drugie spotkanie okazjonalne, czy o związek na dłużej zapytujesz jednak?
Życie weryfikuje spojrzenie na atrakcyjność. Tę zewnętrzną także.
W fazie zauroczenia, na inne rzeczy często nie zwracamy uwagi. My, tzw. faceci.

26

Miłycham napisał/a:

Nie zrozumiałeś o czym napisałem. Z niezrozumienia wywnioskowałeś błędną założenie. Przeczytaj jeszcze raz wypowiedź, do której się odnosisz oraz do czego się odnosiła wcześniej. Wtedy nic nie będzie Ci się musiało wydawać.

Otóż dobrze zrozumiałem co napisałeś, wyjaśnię bardziej dokładnie to co ja napisałem. Chyba oczywiste, że moja pierwsza wypowiedź odnosiła się bezpośrednio do pytania czy atrakcyjne kobiety są lepiej traktowane przez facetów w pracy, na praktykach, na kursach. Odpowiedziałem że tak, owszem, są lepiej traktowane ale nawet atrakcyjny wygląd nie pomoże jak ktoś jest ćwierćinteligentem bo wtedy raczej nie będzie traktowany lepiej.

Twój komentarz do mojego to "równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem." Co to ma wspólnego z moją wypowiedzią? Nic, bo napisałem kiedy ta atrakcyjna osoba traci swoje atuty, a nie pisałem nic o osobie brzydkiej. Ale zostawmy to bo widzę że się nie dogadamy.

27 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2019-08-04 21:59:16)

Peter4x napisał/a:
Miłycham napisał/a:

Otóż dobrze zrozumiałem co napisałeś

Nie, nie zrozumiałeś. Po Twojej odpowiedzi można to wywnioskować.
Cytując: " Niestety nie można, bo inteligencji się nie ocenia po wyglądzie. Przynajmniej tak mi się zawsze wydawało.". Nigdzie tego nie napisałem.  Wypowiedź Twoja była w kontrze do: "Równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem."
Odpowiadając.  Dodałem jedynie, że tak jak ładna osoba może być ćwierćinteligentem, tak i brzydka. Oznacza to, że pomijając kwestię inteligencji to osoba ładna ma więc dodatkowy atut, ułatwiający wiele w życiu.

28

Trochę mnie ta dyskusja już śmieszy ale od tego jest forum. Najzabawniejsze jest jednak to że zgadzamy się co do głównej odpowiedzi na podstawowe pytanie.

Miłycham napisał/a:

Wypowiedź Twoja była w kontrze do: "Równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem."

Owszem można napisać. Ja też nigdzie nie napisałem że tylko osoby atrakcyjne mogą być mniej inteligentne. Ale co to miało wspólnego ze stwierdzeniem że osoby atrakcyjne tracą atuty gdy zawodzi inteligencja? Raczej nic. Moja dość dokładna wypowiedź jest cytowana i komentowana niepowiązanym stwierdzeniem, które chociaż słuszne, nie miało nic wspólnego z tym co napisałem. No i oczywiście mam się domyślać o co konkretnie autorowi tej wypowiedzi chodziło.

29

Tak

30 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2019-08-05 21:17:05)

Peter4x napisał/a:

Trochę mnie ta dyskusja już śmieszy ale od tego jest forum. Najzabawniejsze jest jednak to że zgadzamy się co do głównej odpowiedzi na podstawowe pytanie.

Miłycham napisał/a:

Wypowiedź Twoja była w kontrze do: "Równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem."

Owszem można napisać. Ja też nigdzie nie napisałem że tylko osoby atrakcyjne mogą być mniej inteligentne. Ale co to miało wspólnego ze stwierdzeniem że osoby atrakcyjne tracą atuty gdy zawodzi inteligencja? Raczej nic. Moja dość dokładna wypowiedź jest cytowana i komentowana niepowiązanym stwierdzeniem, które chociaż słuszne, nie miało nic wspólnego z tym co napisałem. No i oczywiście mam się domyślać o co konkretnie autorowi tej wypowiedzi chodziło.

Nic takiego nie twierdziłem. Napisałeś, że jeśli ktoś jest ćwierćinteligentem to nawet wygląd mu nie pomoże. Jak najbardziej. Dodałem jedynie, że tak brzydki, jak i ładny może być ćwierćinteligentem. Więc generalnie będąc ładnym, ma się przewagę.
Twoja odpowiedź na to była: Niestety nie można, bo inteligencji się nie ocenia po wyglądzie..
Nie wiem do czego tutaj się odniosłeś? Chyba nie do tego co napisałem, bo byłoby to nielogiczne. Choć generalnie i tutaj się mylisz. Ponieważ ludzie ładni i tutaj są na korzystnej pozycji.

31 Ostatnio edytowany przez Peter4x (2019-08-06 07:28:03)

Miłycham napisał/a:

Nic takiego nie twierdziłem. Napisałeś, że jeśli ktoś jest ćwierćinteligentem to nawet wygląd mu nie pomoże. Jak najbardziej. Dodałem jedynie, że tak brzydki, jak i ładny może być ćwierćinteligentem. Więc generalnie będąc ładnym, ma się przewagę.
Twoja odpowiedź na to była: Niestety nie można, bo inteligencji się nie ocenia po wyglądzie..
Nie wiem do czego tutaj się odniosłeś? Chyba nie do tego co napisałem, bo byłoby to nielogiczne. Choć generalnie i tutaj się mylisz. Ponieważ ludzie ładni i tutaj są na korzystnej pozycji.

Ja się nadal będę upierał że równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem raczej nie ma nic wspólnego z tym że osoba atrakcyjna traci przewagę w pracy, szkoleniach, na kursach, gdy jej tej inteligencji brakuje.

Dodatkowo zakończenie wypowiedzi tym, że pozostałe cechy można przypisać każdemu? W jaki sposób? Na jakiej podstawie? Bo chyba nie na podstawie wyglądu. Czasami warto rozwinąć swoją wypowiedź żeby być dobrze zrozumianym.

32

A ja uważam, że dużo zależy od ludzi wokół. Bo jeżeli w pracy są same mało atrakcyjne, skormnie ubrane kobiety i przyjedzie ładna, modnie ubrana to niestety wcale lepiej mieć nie będzie. Nawet nie wiem, czy jeśli znajdować się tam będą mężczyźni to czy ich nadmierna uwaga skierowana na nią w końcu nie obróci się przeciwko niej. Uważam, że wygląd może pomóc (szczególnie krótkofalowo) ale może też obrócić się przeciwko danej osobie. Bo niestety atrakcyjny wygląd to nie tylko zachwyty jednych, ale i zazdrość drugich. Bycie na świeczniku też nie zawsze jest dobre.

33 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2019-08-06 19:57:16)

Peter4x napisał/a:

Ja się nadal będę upierał że równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem raczej nie ma nic wspólnego z tym że osoba atrakcyjna traci przewagę w pracy, szkoleniach, na kursach, gdy jej tej inteligencji brakuje.

Być może według Ciebie, niezbyt inteligenta osoba nic nie traci. I w tym jest pies pogrzebany. wink Według mnie ładna i/lub inteligentna zyskuje, gdy w opozycji ma brzydką i niezbyt inteligentną. Jeśli masz ochotę to się upieraj. Ludzie z różnych przyczyn się upierają. Ewentualna zmiana Twojego stanowiska jest mi obojętna.

Peter4x napisał/a:

Dodatkowo zakończenie wypowiedzi tym, że pozostałe cechy można przypisać każdemu? W jaki sposób? Na jakiej podstawie? Bo chyba nie na podstawie wyglądu. Czasami warto rozwinąć swoją wypowiedź żeby być dobrze zrozumianym.

Wydaje się, że masz problem ze zrozumieniem tekstu i czytasz dosłownie jak lekko autystyczna osoba. Nie chodzi o przypisywanie przez kogoś na kogoś, a o stan faktyczny posiadanych cech ludzkich. Są ludzie mądrzy i głupi, jednocześnie ładni i brzydcy. W różnych kombinacjach. Wydaje się, że najlepiej być i ładnym i inteligentnym.
Odbiegając w odniesieniu do tego o co zapytałeś. Ludzie przypisują cechy innym na podstawie wyglądu, grupy w jakieś się znajdują ect. Niekoniecznie trafne. Ale to normalne zachowanie psychospołeczne.

34

Miłycham napisał/a:

Być może według Ciebie, niezbyt inteligenta osoba nic nie traci. I w tym jest pies pogrzebany. wink

Ja tego nie napisałem. Sam sobie to dopisałeś bo tak Ci było wygodnie.

Miłycham napisał/a:

Według mnie ładna i/lub inteligentna zyskuje, gdy w opozycji ma brzydką i niezbyt inteligentną. Jeśli masz ochotę to się upieraj.

Ale to nie ma nic wspólnego z tym o czym ja pisałem. Przeczytaj jeszcze raz dokładnie o co chodziło a potem rzucaj losowo oczywiste stwierdzenia.

Miłycham napisał/a:

Wydaje się, że masz problem ze zrozumieniem tekstu i czytasz dosłownie jak lekko autystyczna osoba.

To zaczyna być coraz bardziej zabawne, ciekawe czego się jeszcze o sobie dowiem. Widzę że jest na forum "prawdziwy" ekspert, który jednak nie potrafi przekazać swoich myśli w sposób przejrzysty.

Miłycham napisał/a:

Nie chodzi o przypisywanie przez kogoś na kogoś, a o stan faktyczny posiadanych cech ludzkich.

To już też precyzujesz dopiero teraz. Pierwsze zdanie zaczynasz od przypisania pewnej cechy osobie brzydkiej "równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem". Zaraz później kończysz tym, że "pozostałe cechy można przypisać każdemu" i to wszystko w odpowiedzi na tezę, że osoby atrakcyjne tracą swoją atrakcyjność gdy brakuje inteligencji. Trochę pokręcona logika.

35

gracjana1992 napisał/a:

A ja uważam, że dużo zależy od ludzi wokół. Bo jeżeli w pracy są same mało atrakcyjne, skormnie ubrane kobiety i przyjedzie ładna, modnie ubrana to niestety wcale lepiej mieć nie będzie. Nawet nie wiem, czy jeśli znajdować się tam będą mężczyźni to czy ich nadmierna uwaga skierowana na nią w końcu nie obróci się przeciwko niej. Uważam, że wygląd może pomóc (szczególnie krótkofalowo) ale może też obrócić się przeciwko danej osobie. Bo niestety atrakcyjny wygląd to nie tylko zachwyty jednych, ale i zazdrość drugich. Bycie na świeczniku też nie zawsze jest dobre.

Z tym się muszę zgodzić. Widziałem to nie raz, jednak zawsze w wykonaniu kobiet w stosunku do kobiety.

36

Peter4x napisał/a:
gracjana1992 napisał/a:

Z tym się muszę zgodzić. Widziałem to nie raz, jednak zawsze w wykonaniu kobiet w stosunku do kobiety.

Też muszę się z tym zgodzić. W tego typu zazdrości i zachowaniach, które z niej wynikają, przodują kobiety, i potrafią być wobec ładniejszych koleżanek naprawdę wredne.
Za to mężczyźni częściej się zwalczają za wyrazy zainteresowania, jakie temu drugiemu okazuje kobieta, nawet gdy z jej strony nie jest to seksualne.

37

niepodobna napisał/a:

Za to mężczyźni częściej się zwalczają za wyrazy zainteresowania, jakie temu drugiemu okazuje kobieta, nawet gdy z jej strony nie jest to seksualne.

No dobrze, przyznam się smile. Miałem taka sytuację całkiem niedawno ale w porę sobie z tego zdałem sprawę i potrafiłem nad tym szybko zapanować. Chodziło tylko o wyrazy zainteresowania.

38

Jeżeli chodzi o sprawy zawodowe to mi to jest obojętne, byleby dało się normalnie dogadać z taką. Co mi po jej atrakcyjności skoro pod kopułą wieje pustką i tylko Cię wkurza taka.

39

Byłam niedawno na stażu w pewnym urzędzie i była również na stażu dziewczyna, która jest hostessą. Nie ma co ukrywać ze była bardzo atrakcyjna. Dwóch pracowników latało za nią i obchodzili się z nią jak z jajkiem. Potrafili iść do pokoju gdzie była sama i rozmawiać z nią. Gdzie u innych było tylko „cześć - cześć”, cały budynek tylko o niej mówił.

Jak odeszła to dużo ludzi mówiło „piękna dziewczyna ta (imię)”. Ona była świadoma swojej urody i ciagle opowiadała jak to na ulicy jacyś faceci ją zaczepiali.

40

ewa333 napisał/a:

Wszystko zależy od mężczyzny, okoliczności i celu jaki kryje się za takim uprzejmym, miłym zachowaniem - bo rzadko jest to traktowanie bezinteresowne, a zazwyczaj celem jest chęć bliższego poznania takiej kobiety, czasem także chęć wzbudzenia w niej zainteresowania własną osobą, nawet dla czystej próżnej przyjemności itp.
Poza tym zawsze istnieje niebezpieczeństwo dla takiej kobiety bycia potraktowaną zbyt protekcjonalnie i przedmiotowo, zwłaszcza jeśli chce wykorzystać urodę do osiągnięcia własnego celu, no chyba, że się mylę i każdy facet, dosłownie KAŻDY, łapie się na "argument" ładnej buzi wink

41

To zalezy od sytuacji, tak mi sie wydaje.
Dostawalam rozne rzeczy na 'ladna buzie', ale jesli chodzi o sytuacje jak szkola czy praca to juz bardziej wynikalo z mojej osobowosci i zachowania moim zdaniem.

Te rzeczy, ktore dostawalam to darmowa kawa w kawiarni wiele razy, jak zamawialam male frytki dostawalam duze, darmowe jezdzenie taxi i takie tam.

42

ewa333 napisał/a:

Różnie z tym bywa,niestety,raz atrakcyjna kobieta traktowana jest z szacunkiem i na poważnie,a innym razem ……. no bywa bardzo różnie,reguły jeszcze nie wymyślono.Ale kobieta - nie ważne atrakcyjna,czy mniej atrakcyjna - jeśli nie pozwoli sobą manipulować, wręcz poniżać, zawsze ma szansę na odpowiednie traktowanie. smile A przecież każda chce być traktowana z szacunkiem.Prawda ? Pozdrawiam. smile

43

natolinka napisał/a:
ewa333 napisał/a:

Różnie z tym bywa,niestety,raz atrakcyjna kobieta traktowana jest z szacunkiem i na poważnie,a innym razem ……. no bywa bardzo różnie,reguły jeszcze nie wymyślono.Ale kobieta - nie ważne atrakcyjna,czy mniej atrakcyjna - jeśli nie pozwoli sobą manipulować, wręcz poniżać, zawsze ma szansę na odpowiednie traktowanie. smile A przecież każda chce być traktowana z szacunkiem.Prawda ? Pozdrawiam. smile

Ale co to znaczy 'nie pozwoli' i 'ma szansę'?
Mnie w domu nauczono, że prawo do szacunku przysługuje każdemu człowiekowi z urzędu, przynajmniej póki się nie okaże kanalią.. To nie jest ani łaska, ani coś, o co powinno się walczyć.

44 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2019-08-11 00:56:27)

Peter4x napisał/a:
Miłycham napisał/a:

Być może według Ciebie, niezbyt inteligenta osoba nic nie traci. I w tym jest pies pogrzebany. wink

Ja tego nie napisałem. Sam sobie to dopisałeś bo tak Ci było wygodnie.

Stwierdzenie, że tak mi było wygodnie dopisałeś Ty. Nigdzie tego nie napisałem.
Ciekawe czy załapiesz? big_smile

Peter4x napisał/a:
Miłycham napisał/a:

Według mnie ładna i/lub inteligentna zyskuje, gdy w opozycji ma brzydką i niezbyt inteligentną. Jeśli masz ochotę to się upieraj.

Ale to nie ma nic wspólnego z tym o czym ja pisałem. Przeczytaj jeszcze raz dokładnie o co chodziło a potem rzucaj losowo oczywiste stwierdzenia.

Przeczytaj tytuł wątku, swój post, a później moją pierwszą wypowiedź. To bardzo proste do zrozumienia.

Peter4x napisał/a:
Miłycham napisał/a:

Wydaje się, że masz problem ze zrozumieniem tekstu i czytasz dosłownie jak lekko autystyczna osoba.

To zaczyna być coraz bardziej zabawne, ciekawe czego się jeszcze o sobie dowiem. Widzę że jest na forum "prawdziwy" ekspert, który jednak nie potrafi przekazać swoich myśli w sposób przejrzysty.

Nie wiem czego się jeszcze dowiesz, ale na pewno na stwierdzenie, że równie dobrze brzydkiej osobie można przypisać cechy typu brak inteligencji, jak i ładnej, stwierdziłeś, że nie można, bo po wyglądzie się tego nie robi. Tzn. odebrałeś tekst dosłownie, jako ocenę inteligencji na podstawie wyglądu lol

Peter4x napisał/a:
Miłycham napisał/a:

Nie chodzi o przypisywanie przez kogoś na kogoś, a o stan faktyczny posiadanych cech ludzkich.

To już też precyzujesz dopiero teraz. Pierwsze zdanie zaczynasz od przypisania pewnej cechy osobie brzydkiej "równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem". Zaraz później kończysz tym, że "pozostałe cechy można przypisać każdemu" i to wszystko w odpowiedzi na tezę, że osoby atrakcyjne tracą swoją atrakcyjność gdy brakuje inteligencji. Trochę pokręcona logika.

Od samego początku piszę o tym samym. Precyzuje jedynie dlatego, że masz problem ze zrozumieniem. Natomiast Ty grzęźniesz w różnych interpretacjach.  Od początku o tym pisałem. Dwa ostatnie zdania w mojej pierwszej wypowiedzi w tym temacie, jasno o tym mówią (mówią nie oznacza, że mówią naprawę xD) wink

45

Ewelina.es napisał/a:

Byłam niedawno na stażu w pewnym urzędzie i była również na stażu dziewczyna, która jest hostessą. Nie ma co ukrywać ze była bardzo atrakcyjna. Dwóch pracowników latało za nią i obchodzili się z nią jak z jajkiem. Potrafili iść do pokoju gdzie była sama i rozmawiać z nią. Gdzie u innych było tylko „cześć - cześć”, cały budynek tylko o niej mówił.

Jak odeszła to dużo ludzi mówiło „piękna dziewczyna ta (imię)”. Ona była świadoma swojej urody i ciagle opowiadała jak to na ulicy jacyś faceci ją zaczepiali.

Tak to już jest smile

46 Ostatnio edytowany przez Peter4x (2019-08-11 01:59:33)

Miłycham napisał/a:

Nie wiem czego się jeszcze dowiesz, ale na pewno na stwierdzenie, że równie dobrze brzydkiej osobie można przypisać cechy typu brak inteligencji, jak i ładnej, stwierdziłeś, że nie można, bo po wyglądzie się tego nie robi. Tzn. odebrałeś tekst dosłownie, jako ocenę inteligencji na podstawie wyglądu lol

No dobrze, spróbuję przetłumaczyć o co mi chodzi ostatni raz. Chociaż widzę że chyba i tak nie ma sensu.

Na stwierdzenie że "Jak ktoś jest ćwierćinteligentem to nawet atrakcyjny wygląd mu nie pomoże" odpowiadasz zupełnie niezwiązanym z cytatem twierdzeniem że "Równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem. Albo że obie są inteligentne." jeszcze dodając że "Pozostałe cechy można przypisać każdemu."

Odnosząc się do konkretnego cytatu sugerujesz innym że właśnie na niego odpowiadasz, a nie że piszesz coś zupełnie z nim niezwiązanego. Mój błąd polegał na tym, że próbowałem się doszukać powiązania twojej wypowiedzi z moją którą cytowałeś, a takiego powiązania nie było. Bardzo skrótowa i nieprecyzyjna forma tej twojej wypowiedzi wystarczyła aby wywiązała się ta dyskusja. Jakbyś to napisał poprawnie tak jak powinny wyglądać ogólne założenia to by nie było problemu.

Reszty nawet już nie będę komentował.

47 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2019-08-11 10:37:37)

Peter4x napisał/a:
Miłycham napisał/a:

No dobrze, spróbuję przetłumaczyć o co mi chodzi ostatni raz. Chociaż widzę że chyba i tak nie ma sensu.

Na stwierdzenie że "Jak ktoś jest ćwierćinteligentem to nawet atrakcyjny wygląd mu nie pomoże" odpowiadasz zupełnie niezwiązanym z cytatem twierdzeniem że "Równie dobrze można napisać, że to ta brzydka osoba jest ćwierćinteligentem. Albo że obie są inteligentne." jeszcze dodając że "Pozostałe cechy można przypisać każdemu."

Odnosząc się do konkretnego cytatu sugerujesz innym że właśnie na niego odpowiadasz, a nie że piszesz coś zupełnie z nim niezwiązanego. Mój błąd polegał na tym, że próbowałem się doszukać powiązania twojej wypowiedzi z moją którą cytowałeś, a takiego powiązania nie było. Bardzo skrótowa i nieprecyzyjna forma tej twojej wypowiedzi wystarczyła aby wywiązała się ta dyskusja. Jakbyś to napisał poprawnie tak jak powinny wyglądać ogólne założenia to by nie było problemu.
Reszty nawet już nie będę komentował.

Nie byłoby problemu ze zrozumieniem przez Ciebie, gdybyś czytał całą wypowiedź. W tym do czego się odnosisz i cytujesz powyżej. W dalszej części przytoczonego przez Ciebie cytatu, napisane jest "Jeśli rozpatruje się wyłącznie wygląd to atrakcyjne osoby mają łatwiej. Pozostałe cechy można przypisać każdemu." Więc jak autorka zaznaczyła czy ładny wygląd daje benefity w życiu to tak. Niezależnie od innych cech, a niezbyt inteligentna osoba może być tak ładna jak i brzydka, ale to wygląd jest cechą, która w tym kontekście jest rozpatrywana. Więc jeśli ktoś jest głupi i brzydki lub głupi i ładny to wygląd ma tutaj znaczenie, rozpatrując te dwie cechy. Jaka była Twoja odpowiedź? "Niestety nie można, bo inteligencji się nie ocenia po wyglądzie." - zinterpretowane jako przypisywanie cech inteligencji po wyglądzie innym na skutek patrzenia na nie i pominięcie o czym była sama wypowiedź.
Także jedynej osobie, której powinieneś tłumaczyć, jesteś Ty sam w tym przypadku, bo zagubiłeś się w wycinku całej wypowiedzi i popłynąłeś dalej w swoim niezrozumieniu.

48 Ostatnio edytowany przez Peter4x (2019-08-11 11:28:38)

Miłycham napisał/a:

Nie byłoby problemu ze zrozumieniem przez Ciebie, gdybyś czytał całą wypowiedź. W tym do czego się odnosisz i cytujesz powyżej. W dalszej części przytoczonego przez Ciebie cytatu, napisane jest "Jeśli rozpatruje się wyłącznie wygląd to atrakcyjne osoby mają łatwiej. Pozostałe cechy można przypisać każdemu."

Tu też nie widać powiązania pierwszego zdania z drugim. O ile pierwsze jest oczywiste to drugie należało rozwinąć, może niekoniecznie aż tak jak zrobiłeś to teraz. Od razu nasuwa się pytanie kiedy i na jakiej podstawie? Takie skrótowe wypowiedzi niemające nic wspólnego z cytowanym tekstem bardzo łatwo mylnie zinterpretować.

49

Tak to prawda, że atrakcyjniejsze kobiety są lepiej traktowane ale to przez ogół ludzi. Nie tylko samych mężczyzn.
Pierwsze co się rzuca w oczy, to wygląd,  więc nie wiem, co w tym dziwnego.
Inaczej będziesz traktowana bez makijazu , w zwykłych jeansach,  w koszulce,  z włosami związanymi byle jak, a inaczej jak ubierzesz sukienkę,  ładnie się uczeszesz  i umalujesz, włożysz buty na wysokim obcasie, biżuterię,  masz pomalowane paznokcie i ładnie pachniesz.
Z facetami to samo. Lepiej potraktujesz ładnie ubranego,  czystego, ogolonego,  pachnącego, zadbanego niż smierdzacego,  w starych, niemodnych ciuchach (moda z przed 20 lat), z włosami wychodzacymi z   uszu i dziurek w nosie, czarnymi księżycami  za paznokciami  i tłustymi, niechlujnymi  włosami.

50 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2019-08-15 20:09:00)

Dokładnie. Nie trzeba tutaj tęgiego umysłu, by to dostrzec.

Peter4x napisał/a:
Miłycham napisał/a:

Nie byłoby problemu ze zrozumieniem przez Ciebie, gdybyś czytał całą wypowiedź. W tym do czego się odnosisz i cytujesz powyżej. W dalszej części przytoczonego przez Ciebie cytatu, napisane jest "Jeśli rozpatruje się wyłącznie wygląd to atrakcyjne osoby mają łatwiej. Pozostałe cechy można przypisać każdemu."

Tu też nie widać powiązania pierwszego zdania z drugim. O ile pierwsze jest oczywiste to drugie należało rozwinąć, może niekoniecznie aż tak jak zrobiłeś to teraz. Od razu nasuwa się pytanie kiedy i na jakiej podstawie? Takie skrótowe wypowiedzi niemające nic wspólnego z cytowanym tekstem bardzo łatwo mylnie zinterpretować.

Ręce opadają przy takim poziomie zrozumienia. Przeczytaj całość wypowiedzi, do czego się odnosi i sam temat. Może ogarniesz umysłem, może nie.  Pozostawię Ciebie z tą zagadką, może kiedyś poskładasz te puzzle w całość.

Posty [ 50 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy atrakcyjne kobiety są lepiej traktowane przez facetów?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024