Witam Was,
Pol roku temu zmarla Bardzo bliska mi osoba, ktora ogromnie kochalam. Na wielkanoc chce kupic jej sztuczny(rodzina nie zyczy sobie zywych) komplet czyli wiazanke, stroik i do tego bukiet. Niestety chodzilam u mnie w miescie i sa albo stoiki albo bukiety, ktore niezbyt mi sie podobaja. Nigdy nie mialam doczynienia z takim tematem... Powiedzcie mi gdzie mozna kupic takie piekne zestawy na grob? Skoro w kwiaciarniach slabo to wyglada... Czy sa jakies hurtownie? A moze ludzie kupuja z ... internetu???Rozgladalam sie na allegro, ale niestety z opiniami tych osob bylo nie najlepiej... Moze ktos orientuje sie czy w woj. pomorskim gdzies mozna takie kompozycje kupic, a moze jakas stronka internetowa godna polecenia? Jaka podpowiedz mile widziana
Witam Was,
Pol roku temu zmarla Bardzo bliska mi osoba, ktora ogromnie kochalam. Na wielkanoc chce kupic jej sztuczny(rodzina nie zyczy sobie zywych) komplet czyli wiazanke, stroik i do tego bukiet. Niestety chodzilam u mnie w miescie i sa albo stoiki albo bukiety, ktore niezbyt mi sie podobaja. Nigdy nie mialam doczynienia z takim tematem... Powiedzcie mi gdzie mozna kupic takie piekne zestawy na grob? Skoro w kwiaciarniach slabo to wyglada... Czy sa jakies hurtownie? A moze ludzie kupuja z ... internetu???Rozgladalam sie na allegro, ale niestety z opiniami tych osob bylo nie najlepiej... Moze ktos orientuje sie czy w woj. pomorskim gdzies mozna takie kompozycje kupic, a moze jakas stronka internetowa godna polecenia? Jaka podpowiedz mile widziana
Wiązanka, stroik, bukiet.. Po co tyle tego? I na dodatek sztuczne. Nieekologicznie bo te śmieci długo się rozkładają. Zaśmiecanie naszej planety to grzech.
reszta rodziny też doniesie swoje plastiki i hałda śmieci gotowa. Jeśli musisz i nie mogą to być żywe to może lepiej suszone rośliny. Takie jak w palmach wielkanocnych.
Nie wiem co się u Was sprzedaje, ale u mnie nie ma problemu z zakupem naprawdę ładnych kompozycji na groby - czy to wiązanek, stroików, palm, czy tradycyjnych wieńców. W razie potrzeby kupujemy gotowe lub zamawiamy do wykonania zgodnie z własnym życzeniem. Faktem jest, że mam kilka sprawdzonych punktów i nawet jeśli cokolwiek zamawiam telefonicznie, czyli w zasadzie w ciemno, to nigdy nie byłam zawiedziona, a mam tu na myśli wszelkie okazje. Pracują tam jednak florystki z doświadczeniem i zmysłem plastycznym, więc bardzo sprawnie tworzą prawdziwe cuda.
Pomijam przy tym, że moja mama niezwykle często takie kompozycje robi sama - są może mniej efektowne, ale wciąż piękne, a przede wszystkim wkłada w nie wiele serca i to po prostu widać.
I Kleoma ma rację - po co tego tyle? Oczywiście to Twoje pełne prawo, ale osobiście jestem zdania, że nie o to w tym chodzi, by było dużo przepychu, czyli koniecznie "na bogato". Odnoszę wrażenie, że strasznie się nakręcasz.
Przy dużych cmentarzach jest wybór gigantyczny.
Ogólnie nie rozumiem czegoś. Kładziesz na grób to, co chcesz. Nie musisz pytać się rodziny czy ma być żywe czy sztuczne. Dodatkowo, wygląd stroika jest najmniej istotnym faktem. Liczy się pamięć, a nie cmentarna moda.
Polskie cmentarze pelne sa plastykowych sztucznosci: kwiaty, wience. To smutny kicz, brzydkie, nieestetyczne i bardzo zle dla srodowiska. Do tego ogromniaste kiczowate znicze.....kolorowy, jarmarczny przepych i sztuczne "bogactwo".
Nie lepiej samemu skomponowac wiazanke z kwiatow, galazek, bazi, barwinku zakupionych na rynku?
Na Allegro masz masę takich kompozycji. Osobiście wolę sama zrobić wiązanki, wtedy są niepowtarzalne i dokładnie takie jaki chcę. Jak Ci zależy na ochronie środowiska, wybierz kompozycje zrobione z suszu, szyszek, wikliny.
Pol roku temu zmarla Bardzo bliska mi osoba, ktora ogromnie kochalam. Na wielkanoc chce kupic jej sztuczny(rodzina nie zyczy sobie zywych)
Kładziesz kwiaty na grobie w geście pamięci o ukochanej osobie, czy w celu przypodobania się rodzinie? Najpierw pomyśl, co ta osoba wolałaby, gdyby patrzyła z góry, jakie miała upodobania, Ty jakie masz, a nie rodzina.
Ja stale usuwam z grobu ciotki plastikowe kwiaty i wieńce, które ktoś rozkłada, bo zawsze mnie prosiła, abym kładła tylko 1 naturalny kwiat, żadnych sztucznych i żadnych donic. Staram się szanować wolę tej damy, która nawet po śmierci chciała trzymać "fason".
Może to śmieszne, ale niektórzy tak mają.
Też jestem przeciwna tym sztucznym dekoracjom i w ogóle strojeniu grobów na pokaz.
Na Wszystkich Świętych zawsze kupuję chryzantemy i gałązki choinki. Z tego robię kompozycję. Lampki kupuję średniej wielkości, jedna zajmuje mniej miejsca niż np. dwie małe, a musi być miejsce na lampki dla pozostałych
odwiedzających, a jest ich dosyć dużo.
Zupełnie nie rozumiem tych wypowiedzi forumowiczów, że stroi się groby "na pokaz".
Wszystko zależy od tego, ile osób przyjdzie zapalić lampkę. Na niektórych jest zaledwie dwie, bo rodzina, znajomi wymarli, albo mieszkają daleko, na innych, aż płonie.
Lampki obecnie nie są drogie, a w przededniu można kupić taniej, bo są wyprzedaże, albo kupić same wkłady.
W ciągu roku zawsze położony jest na grobach stroik, bo często nie chodzimy na cmentarze, więc jest to praktyczniejsze.
9 2022-11-01 18:14:45 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-11-01 18:55:52)
Wczoraj zobaczyłam przy cmentarzu szafki ze zniczami. Można tam było wziąć znicz albo zostawić dla innych.
Myślę, że to super pomysł dla tych, którym nie starcza pieniędzy na znicze.
A stroiki można wszędzie kupić przed każdym większym cmentarzem.