WYJAZD ZA GRANICĘ W CIĄŻY I PORÓD - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » WYJAZD ZA GRANICĘ W CIĄŻY I PORÓD

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

Temat: WYJAZD ZA GRANICĘ W CIĄŻY I PORÓD

Witam wszystkich,
Szukam porady i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto mi pomoże i odpowie na wszystkie nurtujące mnie pytania.
Otóż jestem w 28 tygodniu ciąży, pracuję w Polsce ale aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim. Mój mąż pracuje od 3 lat w Niemczech, ma tam meldunek oraz ubezpieczenie w AOK. Chcielibyśmy abym na końcowy czas ciąży oraz poród przyjechała do Niemiec i tutaj układali byśmy sobie życie. Oczywiście mąż by mnie zameldował oraz ubezpieczył. Ale czy wiąże się to z tym, że musiałabym zrezygnować z pracy w Polsce?
Mam obawy co do porodu ponieważ nie znam języka, a mąż też średnio się porozumiewa. Co po przyjeździe do Niemiec musielibyśmy załatwić bym mogła tutaj na spokojnie urodzić? Czy znaleźć jakiegoś lekarza, który poprowadzi dalej moją ciążę? Czy mial ktoś taka sytuacje, że nie znał w ogóle języka a mimo to podjął się porodu w Niemczech? smile
Czy lepiej by było gdybym urodziła w Polsce i po porodzie pojechała do męża?
Kwestia również tego czy jeśli bym urodziła w Polsce i wtedy przyjechała do Niemiec to również należą mi się takie świadczenia pieniężne jakbym urodziła w Niemczech?

Proszę o rady.

Niestety podobnego posta nie znalazłam, a wiadomo też, że każdy przypadek jest inny smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: WYJAZD ZA GRANICĘ W CIĄŻY I PORÓD

Mieszkam w Niemczech od ponad 30 lat i powiem tak:

musisz znalezc w DE lekarza, szpital, w ktorym chcesz rodzic i polozna. Tak, tu sie samemu szuka i to jest najpewniej i najlepiej. Musisz miec wystawiona niemiecka karte ciezarnej (=Mutterpaß).
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w DE sa polscy lekarze i polozne.Poszperaj w internecie.
Jesli chodzi o porod- to bez znajomosci jezyka bedzie bardzo trudno. Plusem jest fantastyczna opieka przy porodzie w niemieckich szpitalach.
Ale porod polega na "porozumieniu stron":-) musisz rozumiec, co polozna do ciebie mowi, co mowi lekarz przy/ po porodzie.Bez jezyka ani rusz!
Nie wiem, jakie swiadczenia masz na mysli.
Kindergeld? maz dostanie Kindergeld (ok.190 Euro na miesiac) nawet na dziecko, ktore mieszka w Polsce.

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » WYJAZD ZA GRANICĘ W CIĄŻY I PORÓD

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024