Cześć, potrzebuję porady. Mam nadzieje, że znajdę tu amatorki domowego wina;),bo dopiero zaczynam. Planuje zrobić domowe wino. Co roku mamy mnóstwo własnych winogron, trzeba to jakoś spożytkować. Zaczynam więc orientować się w temacie. Potrzebuję kilku akcesoriów, przede wszystkim gąsiorka. Co jeszcze muszę umieścić na liście must have? Znacie sklepy z takimi akcesoriami??
2 2019-04-26 17:41:24 Ostatnio edytowany przez Spokojna_Dama (2019-04-26 17:41:35)
Na pewno korek i rurkę fermentacyjną. Wskazane też byłyby drożdże i pożywka do nich, choć są amatorzy wina gdzie fermentację inicjują drożdże dzikie obecne na skórce winogron. Polecałabym zakup wężyka od obciągania wina znad osadu.
Moim zdaniem, gąsiorek, to za mało. Gąsior, przynajmniej 30-litrowej pojemności powinien być.
By z fermentacji zostało coś do rozlania w butelki.
Akcesoria w postaci korka o odpowiedniej średnicy z otworem na rurkę i samą rurkę odprowadzającą nadmiar gazu z fermentacji (i wskazującą przy okazji przez miarowe "pliknięcia" sam proces fermentacji) można nabyć w sklepie ogrodniczym, bądź w dziale ogrodniczym któregoś z hipermarketów.
Przede wszystkim bardzo ważne będzie zapewnienie odpowiednich warunków do fermentacji. Musi być ciepło. A winogrona najlepiej gdyby były takie trochę już winne, późno zerwane. Wtedy będzie zapewne chłodno dlatego ważne jest ciepłe pomieszczenue w którym postawisz nastaw. Co do akcesoriów to jest wiele stron, poszukaj w wyszukiwarce. Nie przesadzaj z drożdżami, one są już na owocach, nalezy dbać natomiast aby miały dobre warunki do rozwoju i pożywienie. Jeśli chcesz jednak użyć drożdży to najlepsze winne. Dobre też są bayanusy.
Gąsior nie może być napełniony do pełna. Startuje się z podgrzaną wodą, uważaj żeby nie ugotować drożdży bo zginą. Najlepiej dużo poczytać a czasu na to masz pół roku.
5 2019-05-03 02:00:16 Ostatnio edytowany przez femte (2019-05-03 02:01:53)
Po co placic za gasior? butelki 5 l po wodzie wstarcza -potem wyrzucisz.Szklane sie tluka, trzeba myc. Mozna zasypac winogrona cukrem, potem zalac woda. Mozna powygniatac i dac do drugiego naczynia -to pierwsze moze byc np. wiadro.
Drozdze piekarskie tak samo dadza rade, moze nawet szybciej. Sa bardziej agresywne, wiec sie plesnie nie zalegna.
Wymagania -temperatura, najlepiej wyzsza, ok 25-30 stopni. Ale 20 tez obleci.
Na piekarskich zrobisz wino w dwa miesiace.