wino - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: wino

Cześć, potrzebuję porady. Mam nadzieje, że znajdę tu amatorki domowego wina;),bo dopiero zaczynam. Planuje zrobić domowe wino. Co roku mamy mnóstwo własnych winogron, trzeba to jakoś spożytkować. Zaczynam więc orientować się w temacie. Potrzebuję kilku akcesoriów, przede wszystkim gąsiorka. Co jeszcze muszę umieścić na liście must have? Znacie sklepy z takimi akcesoriami??

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Spokojna_Dama (2019-04-26 17:41:35)

Odp: wino

Na pewno korek i rurkę fermentacyjną. Wskazane też byłyby drożdże i pożywka do nich, choć są amatorzy wina gdzie fermentację inicjują drożdże dzikie obecne na skórce winogron. Polecałabym zakup wężyka od obciągania wina znad osadu.

3

Odp: wino

Moim zdaniem, gąsiorek, to za mało. Gąsior, przynajmniej 30-litrowej pojemności powinien być.
By z fermentacji zostało coś do rozlania w butelki.
Akcesoria w postaci korka o odpowiedniej średnicy z otworem na rurkę i samą rurkę odprowadzającą nadmiar gazu z fermentacji (i wskazującą przy okazji przez miarowe "pliknięcia" sam proces fermentacji) można nabyć w sklepie ogrodniczym, bądź w dziale ogrodniczym któregoś z hipermarketów.

4

Odp: wino

Przede wszystkim bardzo ważne będzie zapewnienie odpowiednich warunków do fermentacji. Musi być ciepło. A winogrona najlepiej gdyby były takie trochę już winne, późno zerwane. Wtedy będzie zapewne chłodno dlatego ważne jest ciepłe pomieszczenue w którym postawisz nastaw. Co do akcesoriów to jest wiele stron, poszukaj w wyszukiwarce. Nie przesadzaj z drożdżami, one są już na owocach, nalezy dbać natomiast aby miały dobre warunki do rozwoju i pożywienie. Jeśli chcesz jednak użyć drożdży to najlepsze winne. Dobre też są bayanusy.
Gąsior nie może być napełniony do pełna. Startuje się z podgrzaną wodą, uważaj żeby nie ugotować drożdży bo zginą. Najlepiej dużo poczytać a czasu na to masz pół roku.

5 Ostatnio edytowany przez femte (2019-05-03 02:01:53)

Odp: wino

Po co placic za gasior? butelki 5 l po wodzie wstarcza -potem wyrzucisz.Szklane sie tluka, trzeba myc. Mozna zasypac winogrona cukrem, potem zalac woda. Mozna powygniatac i dac do drugiego naczynia -to  pierwsze moze byc np. wiadro.
Drozdze piekarskie tak samo dadza rade, moze nawet szybciej. Sa bardziej agresywne, wiec sie plesnie nie zalegna.
Wymagania -temperatura, najlepiej wyzsza, ok 25-30 stopni. Ale 20 tez obleci.
Na piekarskich zrobisz wino w dwa miesiace.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024