Czy któraś z Was wie jak dobierać olej silnikowy w swoim samochodzie??
Mogę ja odpowiedzieć xD Zazwyczaj producent dobiera olej, a w przypadku starszych modeli kierujemy się przebiegiem i stanem silnika. Podaj jaki masz silnik i ile przebiegu to pomogę coś dobrać.
Na stronie każdego producenta jest katalog pomagający dobrać olej do samochodu. Musisz tylko podać rocznik markę, model i silnik.
Ba, nawet w dobrym sklepie motoryzacyjnym, w którym kupuje się/zamawia olej powinni umieć go dobrać właściwie. Jeśli nie, to możesz zadzwonić do serwisu marki, podając przy tym dane, o które zapytają.
Na stronie każdego producenta jest katalog pomagający dobrać olej do samochodu.
Musisz tylko podać rocznik markę, model i silnik.
Tak naprawdę to przy większym przebiegu te katalogi się nie zdają bo nie wiadomo jaki jest stan silnika.
Kiedy kupujemy używane auto to warto sprawdzić, czy pod maską w okolicach wlewu oleju nie ma przyczepionej kartki z ostatniej wymiany z marką i rodzajem oleju. Jeśli nie to faktycznie wymienić na wygooglany, polecany przez producenta, z uwzglednieniem wieku i zużycia silnika. Takich informacji w necie sporo.
Najbezpieczniej, dostarczyć kartę pojazdu wraz z nim samym, do kosmetyki corocznej lub tej, związanej z przebiegiem, do warsztatu mechaniki pojazdowej.
Płyny, filtry, pasek alternatora i inne pierdoły.
Nie znam się na tym zupełnie.
Tam zrobią porządnie, bo z rękojmią.
Wiem, o czym mówię, bo mojego poprzedniego starocia jakość obsługi, skutecznie reklamowalem.
Najbezpieczniej, dostarczyć kartę pojazdu wraz z nim samym, do kosmetyki corocznej lub tej, związanej z przebiegiem, do warsztatu mechaniki pojazdowej.
Płyny, filtry, pasek alternatora i inne pierdoły.
Nie znam się na tym zupełnie.
Tam zrobią porządnie, bo z rękojmią.
Wiem, o czym mówię, bo mojego poprzedniego starocia jakość obsługi, skutecznie reklamowalem.
Racja, tylko trzeba dobry serwis znaleźć, a partaczy u nas nie brakuje.
9 2018-12-20 17:44:27 Ostatnio edytowany przez misiando (2018-12-20 17:45:29)
Do mechanika trzeba iść wiedząc co się chce (chyba, że to ktoś z rodziny albo przyjaciel), bo inaczej naciągną na cuda na kiju. Nawymyśla usterek, wyliczy dłuuugą listę problemów, skasuje wór hajsu, a zrobi nic.
Pytanie: czy wiesz, jaki olej był lany poprzednio? Mineralny, półsyntetyczny, syntetyczny? Marka nie jest istotna.
Marka auta, model, rocznik, silnik, paliwo?
Przykładowo:
Skoda Felicia 1.6 1997 benzyna
Opel Astra 1.4 2003 benzyna
Opel Vectra 1.7 1999 diesel
EDIT
Efekty autokorekty
A po co kolezanko chcesz sama dobierac ? Jedziesz do serwisu olejowego czy mechanika i wymienia, do tego zawsze wieszaja karteczke na silniku z nazwa itd, wiec jak chcesz dokupic zerknij tam i bedziesz wiedziala