Witam, chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych osób na temat mojego problemu. Słowem wstępu, rozstałem się z moją była jakoś 1,5 miesiąca temu po kilkuletnim związku z jej inicjatywy. Trochę bolało ale ja to wziąłem na klatę i zająłem się swoim życiem. Wyciągnąłem z tego wnioski, pogodziłem się z tym faktem i przestałem już analizować co by było gdyby. Wiem, że ten związek stał się toksyczny, że się uzależniłem i utknąłem w miejscu. Nie przeżywam tego mocno, ale dręczą mnie pewne myśli. Chodzi o to co w temacie. Wiele rzeczy porównuję do byłej, mam wrażenie że to co ona robi jest takie super, że ma lepsze studia, że się rozwija. ( choć nawet nie wiem w jaki sposób). To rozstanie uświadomiło mi wiele, zacząłem robić rzeczy które wcześniej chciałem, jednak nie dają mi one takiej przyjemności przez takie właśnie myślenie, wszystko jakby jakieś takie gorsze. Często łapie takie refleksje, że jestem tu gdzie nie chciałbym bym być, że moi znajomi nie są tacy fajni i nie mogę z nimi spędzać tak spoko czasu, mimo że robimy to samo co ona (spędzanie czasu wolnego mam na myśli) i nawet jakoś nie chce mi się poznawać nowych ludzi przez takie myślenie. Na wiele rzeczy patrzę przez pryzmat tego co robi moja ex. Robiąc na sucho bilans jej wad i zalet wychodzi więcej tych pierwszych. Nie wiem czemu tak się dzieje, nie była nawet jakaś super pięknością, na pewno też nie dominowała mnie pod względem inteligencji. Ona stała się ogólnie jakąś imprezowiczką, może podświadomie to o to chodzi, że gdzieś w głębi boli mnie to, że radzi sobie dobrze beze mnie? Może to jakaś ukryta zazdrość, bo w życiu miała łatwiej (bogaci rodzice)? Może niska samoocena? Choć nie wiem, bo w kontaktach z innymi jestem raczej otwarty i towarzyski. Wiem, że nie powinienem się porównywać do innych, wiem ,że powinienem zaakceptować rzeczywistość ale takie myśli często powracają i psują humor. Nie wiem jak do końca zburzyć tą iluzję. Może ktoś uświadomi mi gdzie leży źródło problemu. Dziękuję za rady.
Temat: Przesadne idealizowanie byłej
Zobacz podobne tematy :
Odp: Przesadne idealizowanie byłej
1,5 miesiąca to nie tak dużo. Daj sobie czas i poszukaj jakiegoś hobby. Generalnie zajmij się czymś co lubisz i wypełniaj dni coś robiąc. Przejdzie Ci samo za jakiś czas.