Witam.
Zaczęłam brać 3 opakowanie tabletek antykoncepcyjnych Naraya. Pierwszy raz zdążyło mi się zapomnieć wziąść tabletki było to we wtorek (2.10) w pierwszym tygodniu. Nowe opakowanie zaczęłam w niedzielę (30.09). Pominiętą tabletkę wzięłam po ponad 12h razem z tabletką z środy (3.10), później brałam już regularnie. W sobotę (6.10) oraz w niedzielę (30.09) odbyłam stosunek bez dodatkowego zabezpieczenia. Czy ryzyko ciąży w takiej sytuacji jest bardzo prawdopodobne czy minimalne?
Proszę bez głupich komentarzy, liczę na waszą odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich :*
1 2018-10-06 08:56:07 Ostatnio edytowany przez Hannah1998 (2018-10-06 08:59:49)
przeczytaj ulotkę.
przeczytaj ulotkę.
Przeczytałam, dodatkowego zabezpieczenia niestety nie było czyli rozumiem że ryzyko ciąży jest spore..
W innym temacie masz odpowiedz. Zrob test za 14 dni. Jak nie chcesz ciazy to sie zabezpieczaj albo moze inne rozwiazanie. NIE uprawiaj seksu.
ryzyko ciąży jest, bez znaczenia czy małe czy duże. musisz zrobić test.
Antykoncepcja hormonalna ma bardzo wysoki wskaźnik zapobiegania niechcianej ciąży, ale pod warunkiem, że kobieta jest zdyscyplinowana i między innymi przyjmuje pigułki bez opóźnień. Niestety każde poważniejsze odchylenie może zmniejszyć skuteczność metody, a 12 godzin to już całkiem sporo. W ulotce masz zresztą na pewno informację, że w takiej sytuacji należy do końca cyklu stosować dodatkowe zabezpieczenie, na przykład w postaci użycia prezerwatywy. Wydaje mi się również (niestety nie wiem jaki środek przyjmujesz, bo być może występują jakieś odstępstwa), że przyjęcie dwóch tabletek naraz jest błędem.
@Hannah1998, że ryzyko jest to wiesz, ja co prawda belarę biorę ale generalnie zasada jest taka, jeśli się weźmie tą zapomnianą do 12 godzin zabezpieczenie jest cały czas, jeśli powyżej kolejne 7 dni należy się dodatkowo zabezpieczać, nie do końca cyklu; w twoim wypadku tak jak poprzedniczki piszą zrób test ciążowy;
Antykoncepcja hormonalna ma bardzo wysoki wskaźnik zapobiegania niechcianej ciąży, ale pod warunkiem, że kobieta jest zdyscyplinowana i między innymi przyjmuje pigułki bez opóźnień. Niestety każde poważniejsze odchylenie może zmniejszyć skuteczność metody, a 12 godzin to już całkiem sporo. W ulotce masz zresztą na pewno informację, że w takiej sytuacji należy do końca cyklu stosować dodatkowe zabezpieczenie, na przykład w postaci użycia prezerwatywy. Wydaje mi się również (niestety nie wiem jaki środek przyjmujesz, bo być może występują jakieś odstępstwa), że przyjęcie dwóch tabletek naraz jest błędem.
W ulotce pisało aby jak najszybciej przyjąć pominiętą tabletkę nawet jeśli oznacza to wzięcie dwóch naraz
@Hannah1998, że ryzyko jest to wiesz, ja co prawda belarę biorę ale generalnie zasada jest taka, jeśli się weźmie tą zapomnianą do 12 godzin zabezpieczenie jest cały czas, jeśli powyżej kolejne 7 dni należy się dodatkowo zabezpieczać, nie do końca cyklu; w twoim wypadku tak jak poprzedniczki piszą zrób test ciążowy;
Niestety u mnie było ponad 12h