Okres wypowiedzenia a L4 -Kontrole - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Okres wypowiedzenia a L4 -Kontrole

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Okres wypowiedzenia a L4 -Kontrole

Witam dalam wypowiedzenie i poszłam na L4, powiedzialam lekarzowi,że mam problemy z kregosłupem i dal mi zwolnienie do konca  okresu wypowidzenia [pracowałam ciezko fizycznie]..I teraz pojawia sie prolem,bo  l4 i okres wypowiedzenia konczy mi sie za dwa tygodnie,a w pracy dwie osoby powiedziały mi,że lepiej abym siedziala w domu bo chodzą i sprawdzają ..I nie wyobrazam sobie,nie isc nawet do sklepu,jutro mam szkole w sobote,ale boje sie,że mogą mnie najść w sobote a mnie wtedy nie bedzie i zabiorą mi cały zasiłek , [pracowalam od pon do pt]Czy w tym wypadku w sobotę również można sie ich spodziewac? i czy w ostatnim dniu wypowiedzenia i l4 czyli 20 wrzesnia mogą przyjechac z pracy?? mam wtedy pilny wyjazd..

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Volver (2018-09-08 08:28:14)

Odp: Okres wypowiedzenia a L4 -Kontrole

Masz leżeć, czy możesz chodzić ? Choroby są różne, bywają takie, które wykluczają pracę zawodową, ale niewykluczają poruszania się po mieście. Możesz wyjść do sklepu po żywność, tym bardziej gdy na przykład mieszkasz sama. Dobrze jest zostawić sobie paragony, czy rachunki z takich zakupów... tak na wszelki wypadek wink

3

Ostatnio sama zgłębiałam ten temat. Miałam miesięczne zwolnienie, a lekarz kazał ćwiczyć chodzenie. Przeczytałam chyba wszystko co jest na te temat w internecie. Jeśli masz leżeć to nie wolno Ci wyjść z domu nawet do sklepu. Jeśli nie musisz leżeć to możesz iść do sklepu czy ewentualnie na krótki spacer. Na zwolnieniu jest zaznaczone czy masz leżeć czy nie w odpowiedniej kratce. Cyfra 2 chyba znaczy, że możesz chodzić ale nie pamiętam tak na 100%. Jak przyjdą Cię sprawdzić, a Ciebie nie będzie to zostawią kartkę w drzwiach i w Twoim interesie będzie jak najszybciej do nich zadzwonić i jak tylko wrócisz do domu i powiedzieć, że byłaś w sklepie itp. Tak więc wyjazd jest wykluczony. Nigdzie przeczytałam o sprawdzaniu w soboty więc tu nie pomogę. Mnie nikt nie sprawdzał, ale ja pracuję w państwowej firmie, a w czasie gdy płaci pracodawca to on sprawdza lub prosi ZUS o sprawdzenie. Mój pracodawca nie ma takiego zwyczaju.

4

1 - leżeć
2 - chodzić

ZUS sprawdza niezależnie od pracodawcy.
I bez jaj, to nie jest tak, że nie wolno wyjść do sklepu jak Wam się skończy woda albo chleb wink ale na zakupy ubraniowe raczej nie.

5

Nie martw się aż tak.. Jeśli masz dwójkę - chodzące to spokojnie, masz prawo pójść do sklepu czy na krótki spacer.. Jesli dodatkowo mieszkasz sama to tym bardziej musisz przecież zaopatrzyć się w jedzenie, niezbędne do życia.. Z tą szkołą to nie wiem, chyba nie za bardzo.. Hmm.. W sobotę ZUS nie odwiedza, to na pewno nie! Najlepszą radą ode mnie jest UWAŻAĆ NA "KOLEŻANKI, KOLEGÓW" Z PRACY.. ludzie potrafią być podli.. Najlepiej nikomu nie ufać w pracy, bo Ci znajomy są doputy, dopóki pracujesz, tym bardziej w Korpo.. 2 tygodnie to nie długi okres, tyle się przemęczysz w domu, a przecie możesz poprosić o zaświadczenie dla szkoły o chorobie... Jestem również na chorobym, też na kręgosłup, miałam wypadek w pracy, 182 dni chorobowe i teraz znów, bo dalej boli ehhh.. Ale naprawdę staram się uważać  na otoczenie, muszę wychodzić na spacer z psami, to jest obowiązek, muszę iść po zakupy, to też obowiązek.. Tym bardziej, że narzeczony od jakiegoś czasu pracuje za granicą i nie ma kto mnie wyręczać... Ale staram się wykorzystywać zwolnienie zgodnie z przeznaczeniem.. Zdrówka życzę!! już jesteś po tym zwolnieniu, ciekawa jestem jak dalej u Ciebie..

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Okres wypowiedzenia a L4 -Kontrole

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024