Żona nie lubi mojej siostry - co robić? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Żona nie lubi mojej siostry - co robić?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 42 ]

Temat: Żona nie lubi mojej siostry - co robić?

Mam dylemat.  Moja żona jakoś nigdy nie potrafiła polubić mojej siostry.  Przez lata jakoś to nie było widoczne.  Ot czasami jakaś uwaga, że moja siostra jest to i tamto.  To fakt, że moja siostra nie jest najprzyjemniejszą osobą.  Potrafi pokazać zły humor nawet przy całej rodzinie.  Do tego jakoś nigdy nie była zainteresowana aby dobrze zaprzyjaźnić się z żoną.  Ale moja siostra nie jest złośliwym potworem, którego należy unikać.  Na te spotkania rodzinne typu Święta czy urodziny/imieniny to można się spotkać.  Ostatnio zaprosiłem ją do nas na obiad.  Planowałem zaprosić również rodziców.  Niestety, moja żona bardzo się na mnie zdenerwowała.  Według żony, to nie powinnienem zapraszać nikogo na obiad, a zwłaszcza siostry.  Powiedziałem, że mogę to wszystko odwołać.  Nic wielkiego.  Żona domaga się abym w ogóle przestał kontaktować się z siostrą.  Żadnych telefonów, zaproszeń, wizyt, itp.  Trochę źle się z tym czuję, bo moja siostra ma 7 letnią córeczkę, która za kilka tygodni ma urodziny.  Mam nie iść bo żonie się to nie podoba?  Próbowałem wytłumaczyć żonie, ale usłyszałem wiele złych słów i określeń o mojej rodzinie.  Do tego słowa o rozwodzie.  Dlaczego kobiety nie mogą tolerować rodzin partnerów?  Mój ojciec miał podobne przejścia z mamą.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Żona nie lubi mojej siostry - co robić?
Polarbear napisał/a:

Mam dylemat.  Moja żona jakoś nigdy nie potrafiła polubić mojej siostry.  Przez lata jakoś to nie było widoczne.  Ot czasami jakaś uwaga, że moja siostra jest to i tamto.  To fakt, że moja siostra nie jest najprzyjemniejszą osobą.  Potrafi pokazać zły humor nawet przy całej rodzinie.  Do tego jakoś nigdy nie była zainteresowana aby dobrze zaprzyjaźnić się z żoną.  Ale moja siostra nie jest złośliwym potworem, którego należy unikać.  Na te spotkania rodzinne typu Święta czy urodziny/imieniny to można się spotkać.  Ostatnio zaprosiłem ją do nas na obiad.  Planowałem zaprosić również rodziców.  Niestety, moja żona bardzo się na mnie zdenerwowała.  Według żony, to nie powinnienem zapraszać nikogo na obiad, a zwłaszcza siostry.  Powiedziałem, że mogę to wszystko odwołać.  Nic wielkiego.  Żona domaga się abym w ogóle przestał kontaktować się z siostrą.  Żadnych telefonów, zaproszeń, wizyt, itp.  Trochę źle się z tym czuję, bo moja siostra ma 7 letnią córeczkę, która za kilka tygodni ma urodziny.  Mam nie iść bo żonie się to nie podoba?  Próbowałem wytłumaczyć żonie, ale usłyszałem wiele złych słów i określeń o mojej rodzinie.  Do tego słowa o rozwodzie.  Dlaczego kobiety nie mogą tolerować rodzin partnerów?  Mój ojciec miał podobne przejścia z mamą.

Nie pytaj dlaczego kobiety nie tolerują, tylko szukaj przyczyny u swojej żony.

Pisałam już w wielu wątkach, ze brak szacunku do rodziny partnera to jednocześnie brak szacunku dla samego partnera.

Twoja żona przesadza i to grubo. Wspólny obiad raz na jakiś czas naprawdę można przeżyć.
Nawet nie powinieneś się zastanawiać, czy iść na urodziny siostrzenicy. Oczywiście, że iść, a jeżeli Twoja żona jest na tyle niedojrzała to niech zostanie w domu. Tylko ją uświadom, ze to jeszcze bardziej pogorszy tą relację.

3

To nie sprzyjąca postawa Twojej żony sad Takie postępowanie niesie za sobą, również złe wzorce dla dziecka.I dziecko potrzebuje wujka.Osobiście jest, to dla mnie nie do przyjęcia, aby partner ingerował w rodzinę.Z rodziną się rodzi i wartości więzy rodzinne są bardzo ważne.Chyba, że członkowie wykazują patologiczne zachowania wink Bardzo dużo w Polsce jest nienawiści pomiędzy kobietami.I zazdrości, która nawet nie jest odczytywana jako czynnik ujemny.Twoja żona ma osobiste pobudki, jednak z siostrą nie przebywacie non-stop i mogłaby wykazać, trochę więcej zrozumienia.Jak się zgodzisz na odrzucenie siostry.... będziesz pantoflarzem wink

4

Summertime napisał/a:

To nie sprzyjąca postawa Twojej żony sad Takie postępowanie niesie za sobą, również złe wzorce dla dziecka.I dziecko potrzebuje wujka.Osobiście jest, to dla mnie nie do przyjęcia, aby partner ingerował w rodzinę.Z rodziną się rodzi i wartości więzy rodzinne są bardzo ważne.Chyba, że członkowie wykazują patologiczne zachowania wink Bardzo dużo w Polsce jest nienawiści pomiędzy kobietami.I zazdrości, która nawet nie jest odczytywana jako czynnik ujemny.Twoja żona ma osobiste pobudki, jednak z siostrą nie przebywacie non-stop i mogłaby wykazać, trochę więcej zrozumienia.Jak się zgodzisz na odrzucenie siostry.... będziesz pantoflarzem wink

Raczej idiotą, który stracił kontakt z rodziną na rzecz widzi mi się żony big_smile

5 Ostatnio edytowany przez shqiptare (2018-08-13 10:17:24)

Co za beznadziejne zachowanie... Ja uwielbiam siostrę mojego narzeczonego, jak i zarówno jego rodziców, a nawet i kuzynów, oni są super!
Ta kobieta po prostu nadal jest drama queen, która chce być najważniejsza dla niego 24h na dobę. Co z tego, że siostra pokazuje złe humory przy całej rodzinie, siostra mojego faceta też tak ma, zresztą to każda przeżywa zły humor, więc to normalna rzecz. To nigdy nie równa się ze złośliwym potworem.

6

Dlaczego od razu beznadziejne?
Autor napisał że siostra nigdy nie była zainteresowana żeby poznać jego żonę. I że pokazuje swoje humory.
Dlaczego to żona ma wyciągać rękę i to jej ma zależeć na dobrych relacjach z siostrą męża? Bo siostra jest jakimś bogiem by odprawiać przed nią hołdy by raczyła poznać żonę autora? No nie. Chęć nawiązania relacji powinna działać w dwie strony.
Czytając to co napisał autor, sama bym postąpiła tak jak jego żona. Jak jaśniepani odprawia humorki na spotkaniach rodzinnych to tym bardziej bym nie chciała żeby przychodziła do moich czterech ścian, a tym bardziej bym nie chciała by mąż zapraszał jakieś osoby bez wcześniejszego uzgodnienia tych zaprosin ze mną.
Co do urodzin - owszem, poszła bym na nie z mężem. Godzina, góra dwie (albo do pierwszego humoru jego siostry).

Za relację odpowiadają obie strony. Rodzina - ok, ważna , ale jest tak samo a może nawet bardziej,  odpowiedzialna za budowanie więzi z osobą wchodzącą do rodziny.
Brat / siostra mają do siebie inne relacje, nie ma takiego albo aż takiego dystansu jak np. bratowa/szwagier szczególnie gdy chemii między nimi nie ma . Nie mamy obowiązku kochać rodziny męża / zony.
Szacunek należy się każdemu , zonie również ...
Autor sam opisuje że siostra ma w nosie innych i tylko własne humory uprawia.

Szanujmy siebie i swoich najbliższych, nie ma sensu marnować życie na robieniu wrażenia na ludziach których nie lubimy.  ... i nie ma jak dla mnie znaczenia czy to brat czy siostra .

8

Gdyby partner zażądał ode mnie zerwania więzi z rodziną, to bym jego pożegnała.

Zwłaszcza, że w Twoim przypadku nie ma ku temu dosłownie ŻADNYCH przesłanek. Po prostu antypatia żony... Masakra. Bardzo Ci współczuję.

9 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2018-08-13 16:47:59)

Polarbear napisał/a:

Do tego słowa o rozwodzie.  Dlaczego kobiety nie mogą tolerować rodzin partnerów?  Mój ojciec miał podobne przejścia z mamą.

Nie generalizuj. Nie kobiety ogólnie, ale Twoja żona i Twoja matka mają problem z tolerowaniem rodziny swojego partnera. To chyba potwierdza pogląd, że mężczyźni wybierają kobiety podobne do swoich matek.
Ad rem, skoro Twoja żona nie lubi Twojej siostry, to w przyszłości zanim zaprosisz siostrę na obiad ustał to z żoną, szczególnie jeśli to na jej barkach spocznie konieczność przygotowania posiłku. Nie jest rozsądne ucięcie kontaktu z siostrą tylko dlatego, że żona jej nie lubi. Najlepiej będzie, gdy spotkania z siostra będziesz aranżował bez udziału żony, ale bez ukrywania tego przed nią. Ona sama musi poradzić sobie ze swoją niechęcią.

10

adelell napisał/a:

Autor napisał że siostra nigdy nie była zainteresowana żeby poznać jego żonę. I że pokazuje swoje humory.
Dlaczego to żona ma wyciągać rękę i to jej ma zależeć na dobrych relacjach z siostrą męża? Bo siostra jest jakimś bogiem by odprawiać przed nią hołdy by raczyła poznać żonę autora? No nie. Chęć nawiązania relacji powinna działać w dwie strony.
Czytając to co napisał autor, sama bym postąpiła tak jak jego żona. Jak jaśniepani odprawia humorki na spotkaniach rodzinnych to tym bardziej bym nie chciała żeby przychodziła do moich czterech ścian, a tym bardziej bym nie chciała by mąż zapraszał jakieś osoby bez wcześniejszego uzgodnienia tych zaprosin ze mną.
Co do urodzin - owszem, poszła bym na nie z mężem. Godzina, góra dwie (albo do pierwszego humoru jego siostry).

Nikt nie każe składać holdow. Ale robienie afery, bo mąż zaprosił SWOJĄ siostre do SWOJEGO mieszkania jest przesadą. Dodatkowo pójście na tort urodzinowy do siostrzenicy to tez nie jest niewiadomo jaki wyczyn, który jest wymagany od żony Autora.

11

adelell napisał/a:

I też byś kazała swojemu mężowi zerwać kontakt ze swoją siostrą?

12

Lady Siggy napisał/a:
adelell napisał/a:

Nikt nie każe składać holdow. Ale robienie afery, bo mąż zaprosił SWOJĄ siostre do SWOJEGO mieszkania jest przesadą. Dodatkowo pójście na tort urodzinowy do siostrzenicy to tez nie jest niewiadomo jaki wyczyn, który jest wymagany od żony Autora.

Mąż zaprosił SWOJĄ siostrę do WSPÓLNEGO mieszkania. Jak żyje się RAZEM to decyzje powinny być podejmowane WSPÓLNIE. A nie za plecami żony
Co do tortu pisałam wcześniej - ja bym poszła ale z zaznaczeniem mężowi że wychodzę od razu po pierwszym fochu jego siostry.

13

shqiptare napisał/a:
adelell napisał/a:

I też byś kazała swojemu mężowi zerwać kontakt ze swoją siostrą?

Nie, kontaktu bym nie kazała zrywać. Ale w stosunku do jego siostry zachowywała bym się dokładnie tak jak jego siostra do mnie.

14

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.  Chyba zrobię tak jak doradzała jedna z forumowiczek.  Utrzymywanie kontaktu z siostrą bez obecności żony ale za jej wiedzą.  Na urodziny pójdę, bo gdybym nie poszedł to cała rodzina byłaby w szoku.  Z tego co czuję, żona raczej nie pójdzie.  Trochę ciężko będzie wytłumaczenie siostrzenicy dlaczego cioci nie ma, ale chyba innego wyjścia nie ma.  Po urodzinach spodziewam się reakcji żony: ciche dni, mówienie jak bardzo nie cierpi mojej rodziny, że powinna odejść, itp.  No i na tym się nie skończy. W przyszłości oczekują mnie Święta, urodziny innych członków rodziny, itp. imprezy.  Nie wyobrażam sobie abym mógł pozrywać kontakty z rodziną, tylko dlatego, że żona tak chce, ale chyba muszę zapomnieć o zorganizowaniu czegoś w moim miejscu.  To prawda, że moja rodzina nie jest doskonała, ale tego już nie zmienię.  Dodam, że moje kontakty z rodziną żony są bardzo dobre.

15 Ostatnio edytowany przez shqiptare (2018-08-13 19:37:06)

@adelell, wychodzenie po pierwszym fochu jego siostry nie świadczy o dobrym zachowaniu. Jak ma focha, to niech ma focha, a Ty siedzisz i jesteś widziana jako kobieta z klasą. Ma focha? Trudno, niech strzela focha i każdy wie, kto tu ma kłopot z emocjami. Proste, prawda?
To w końcu siostra męża, więc korona z głowy nie spadnie, gdy raz pójdzie się z nim do niej, której się nie lubi. Są tam inne osoby, więc głupio byłoby nie wpaść tam tylko ze względu na jedną osobę.

@Polarbear, to przykre, że Ty szanujesz rodzinę żony, a ona Twojej nie. Należy tu pamiętać, że rodzinę ma się tylko jedną i nawet jest powiedzenie "śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą". Odejście żony z powodu rodziny jest bardzo głupim powodem, bo rodzina to nawet nie nęka żony ani nic.

16

shqiptare napisał/a:

@adelell, wychodzenie po pierwszym fochu jego siostry nie świadczy o dobrym zachowaniu. Jak ma focha, to niech ma focha, a Ty siedzisz i jesteś widziana jako kobieta z klasą. Ma focha? Trudno, niech strzela focha i każdy wie, kto tu ma kłopot z emocjami. Proste, prawda?
To w końcu siostra męża, więc korona z głowy nie spadnie, gdy raz pójdzie się z nim do niej, której się nie lubi. Są tam inne osoby, więc głupio byłoby nie wpaść tam tylko ze względu na jedną osobę.

Wybacz shqiptare, ale jak na mnie plują to nie mam w zwyczaju udawać że deszcz pada....
Nie pisałam że bym nie wpadła na urodziny dziecka tej siostry. Jeżeli bym była zaproszona to jasne że bym poszła, ale jest ale. Jeżeli siostra męża zachowała by się w stosunku do mnie nie fair to bym wyszła. Co do strzelania fochów na imprezach rodzinnych - jeżeli nie dotyczą mnie, to niech sobie strzela, droga wolna smile

17

chceuciekacstad napisał/a:

Za relację odpowiadają obie strony. Rodzina - ok, ważna , ale jest tak samo a może nawet bardziej,  odpowiedzialna za budowanie więzi z osobą wchodzącą do rodziny.
Brat / siostra mają do siebie inne relacje, nie ma takiego albo aż takiego dystansu jak np. bratowa/szwagier szczególnie gdy chemii między nimi nie ma . Nie mamy obowiązku kochać rodziny męża / zony.
Szacunek należy się każdemu , zonie również ...
Autor sam opisuje że siostra ma w nosie innych i tylko własne humory uprawia.

Szanujmy siebie i swoich najbliższych, nie ma sensu marnować życie na robieniu wrażenia na ludziach których nie lubimy.  ... i nie ma jak dla mnie znaczenia czy to brat czy siostra .

Zgadzam się. Dodam od siebie, że jeśli żona nie ma ochoty to nie musi kontaktować się z siostrą. Miejmy nadzieje, że któregoś dnia za sobą zatęsknią wink

18

Jak czytam wpisy o problemach małżeńskich w naszym kraju to dochodzę do wniosku, że to jest rodzaj niewolnictwa. Nie wyobrażam sobie, że ktoś zabrania mi kontaktu czy z rodziną czy ze znajomymi.
Jeszcze trochę i nie będzie kandydatów na mężów, ja będę odradzać mojemu dziecku ślub.

19 Ostatnio edytowany przez jjbp (2018-08-14 21:04:13)

To chyba będziesz musiała odradzić jakiekolwiek związanie się bo takie rzeczy nie tylko w małżeństwach, równie często w konkubinacie. Kwestia doboru partnera, nie legalizacji związku.

20 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2018-08-15 10:46:11)

Polarbear napisał/a:

Do lubienia Twojej siostry jej nie zmusisz, ale ze względu na Ciebie powinna zaakceptować, że czasem się będziecie mijać np. na spotkaniach rodzinnych. Nie musi utrzymywać z nią kontaktu. Natomiast zabranianie wizyt z własną siostrą jest sytuacją zgoła inną. Jeśli to ma być warunek, tego że z tobą będzie to widocznie czas się rozwieść. I nie zapomnij pojawić się na urodzinach małej. Wizyty wujka, dziadka są bardzo ważne dla dzieci. Pewnie sam czujesz taką potrzebę.

21

kejt38 napisał/a:

Jak czytam wpisy o problemach małżeńskich w naszym kraju to dochodzę do wniosku, że to jest rodzaj niewolnictwa. Nie wyobrażam sobie, że ktoś zabrania mi kontaktu czy z rodziną czy ze znajomymi.
Jeszcze trochę i nie będzie kandydatów na mężów, ja będę odradzać mojemu dziecku ślub.

Kiedyś poprzednie rodziny mówiły, że XXI wiek będzie super i duuużo lepszy, z roku na rok będzie weselej i milej... A tu, jeb. Przykre, prawda?

22

Ty powielasz jakiś schemat - Twoja żona robi Ci to samo, co matka ojcu.

poszukaj i innych zbieżności.

z jakiegoś powodu wybrałeś kobietę, która na takie sama uprzedzenia.
dojdź do tego powodu, zachowanie zony to tylko objaw.

23

shqiptare napisał/a:
kejt38 napisał/a:

Kiedyś poprzednie rodziny mówiły, że XXI wiek będzie super i duuużo lepszy, z roku na rok będzie weselej i milej... A tu, jeb. Przykre, prawda?

Problemy w małżeństwach były zawsze,tylko ludzie nie mieli gdzie o tym pisać. Problemy i dramaty rozgrywały się w mieszkaniach.
Kobiety były bardziej zależne od mężczyzn, rozwody mniej popularne co nie znaczy, że to w dzisiejszych czasach dopiero ludzie mają kłopoty w związkach.

24

@Lady Siggy, rzeczywiście o tym nie pomyślałam. Zwracam honor smile

25 Ostatnio edytowany przez Polarbear (2018-08-16 07:56:32)

Tak właśnie jest.  Bardzo lubię moją siostrzenicę i chciałbym opuścić jej urodzin.  Jednak z obawami patrzę w przyszłość.  Nie wiem jak to się będzie układało na imprezach typu Wigilia, Wielkanoc, itp.  Z reguły cała rodzina się zbiera.  Zauważyłem, że żona nie ma ochoty na uczestniczeniu w takich imprezach.  Wymagało to ode mnie dużo próśb i nakłaniania.  Obawiam się, że żona tym razem może po prostu odmówić i żadne prośby nie skłonią jej do zmiany zdania. 
Pamiętam, że moja mama pewnego razu podczas wizyty brata i bratowej ojca, nawet nie wyszła się przywitać, mimo, że była w sąsiednim pokoju.  Wiele imprez świątecznych, weselnych było przez nią zbojkotowanych.  Dodam jeszcze te wysiłki oczerniania poszczególnych członków rodziny ojca.  To naprawdę nie było przyjemne.  Czy to mnie czeka?

26 Ostatnio edytowany przez Lady Siggy (2018-08-16 09:45:39)

Polarbear napisał/a:

Tak właśnie jest.  Bardzo lubię moją siostrzenicę i chciałbym opuścić jej urodzin.  Jednak z obawami patrzę w przyszłość.  Nie wiem jak to się będzie układało na imprezach typu Wigilia, Wielkanoc, itp.  Z reguły cała rodzina się zbiera.  Zauważyłem, że żona nie ma ochoty na uczestniczeniu w takich imprezach.  Wymagało to ode mnie dużo próśb i nakłaniania.  Obawiam się, że żona tym razem może po prostu odmówić i żadne prośby nie skłonią jej do zmiany zdania. 
Pamiętam, że moja mama pewnego razu podczas wizyty brata i bratowej ojca, nawet nie wyszła się przywitać, mimo, że była w sąsiednim pokoju.  Wiele imprez świątecznych, weselnych było przez nią zbojkotowanych.  Dodam jeszcze te wysiłki oczerniania poszczególnych członków rodziny ojca.  To naprawdę nie było przyjemne.  Czy to mnie czeka?

czeka Cię to co sobie wypracujesz  z żoną. Nie wiem, czy Twój ojciec był pantoflem i nie umiał przywołać żony do porządku, czy Twoja mama miała jakieś poważne powody do takiego zachowania.

Powiem Ci tak, mój mąż, gdybym odwalała taką manianę, bez jakiś dużych powodów, to by mi zrobił awanturę, pojechał sam, a  mi by było mega głupio, że zachowałam się jak gówniarz i, że mogłam poświęcić dla męża te kilka godzin.

Naprawdę imprezy rodzinne nie są tak często, to jest kilka spotkań w roku. Nie rozumiem, dlaczego ludzie tak sobie komplikują życie i odstawiają cyrki, raniąc tym swojego partnera. A jak się dogadujesz  z żoną w innych sprawach? Kto podejmuje decyzje u Was?

27

Lady Siggy napisał/a:
Polarbear napisał/a:

czeka Cię to co sobie wypracujesz  z żoną. Nie wiem, czy Twój ojciec był pantoflem i nie umiał przywołać żony do porządku, czy Twoja mama miała jakieś poważne powody do takiego zachowania.

Powiem Ci tak, mój mąż, gdybym odwalała taką manianę, bez jakiś dużych powodów, to by mi zrobił awanturę, pojechał sam, a  mi by było mega głupio, że zachowałam się jak gówniarz i, że mogłam poświęcić dla męża te kilka godzin.

Naprawdę imprezy rodzinne nie są tak często, to jest kilka spotkań w roku. Nie rozumiem, dlaczego ludzie tak sobie komplikują życie i odstawiają cyrki, raniąc tym swojego partnera. A jak się dogadujesz  z żoną w innych sprawach? Kto podejmuje decyzje u Was?

no właśnie, autor nie napisał jakie są powody zachowania żony ... 
Twoja matka bojkotowała ?? a może ojciec podobnie jak Ty z żony,  nie liczył się z jej zdaniem i uczuciami ??
Za relacje odpowiadają dwie strony, a Ty ewidentnie autorze stawiasz wyżej swoją rodzinę , bo moja siostra ! bo moja siostrzenica, bo nie chciałbym opuścić jej urodzin!

28

Polarbear napisał/a:

Każda rodzina jest inna, cieżko przewidzieć co cię czeka.
Z doświadczenia wiem ze taki problem nie tworzy sie z niczego.
Tez mam problem z siostra męża i w tym roku tez doszło do tego ze zbanowalam ja z naszego domu. Poza domem jak maz chce to niech sie z nią spotyka ile dusza zapragnie. Ale u nas w domu juz nie. Ja nie będę wychodzić tylko dlatego ze on ma ochotę na wątpliwe towarzystwo tej pokrzywionej osoby.
Może twoja żona tez latami próbowała dawać coraz to kolejne szanse, wyciągać rękę, być wyrozumiała w stosunku do rożnych nie zawsze normalnych zachowań ze strony twojej siostry? W końcu zauważyła ze jej wysiłki idą na marne i po prostu stwierdziła ze szkoda tracić czas na to wszystko? Ja tak miałam. Powiedziałam w końcu mężowi co o tym myśle to najpierw sie na mnie obraził. Potem sobie przemyślał i stwierdził ze z kontaktów nie zrezygnuje (nie zabraniałam mu) ale nie będzie urządzał gownoburzy w domu.
Sam twierdzisz ze twoja siostra nie jest najłatwiejsza we współżyciu osoba wiec czego oczekujesz od żony? Wyrozumiałości za was dwoje?
Porozmawiaj z nią a nie z nami na forum. Gdzieś po drodze kolejny foch siostry przeważył szale i twoja żona po prostu nie zdzierżyła. Dziwi mnie ze twoi rodzice na te fochy nie reagują. Podejrzewam ze twoja żonę tez to zastanawia. Sadze ze jak dziecko, nawet dorosłe, rzuca dupa o ścianę to najpierw powinni na to zareagować rodzice.
Dlaczego tego nie robią?

29

jjbp napisał/a:

To chyba będziesz musiała odradzić jakiekolwiek związanie się bo takie rzeczy nie tylko w małżeństwach, równie często w konkubinacie. Kwestia doboru partnera, nie legalizacji związku.

Tylko, że rozwód to radzaj bata, a od partnera zawsze można odejść szybko i bez administracyjnego stresu.

30 Ostatnio edytowany przez Lady Siggy (2018-08-16 13:19:03)

Lady Siggy napisał/a:
Polarbear napisał/a:

Twoja matka bojkotowała ?? a może ojciec podobnie jak Ty z żony,  nie liczył się z jej zdaniem i uczuciami ??
Za relacje odpowiadają dwie strony, a Ty ewidentnie autorze stawiasz wyżej swoją rodzinę , bo moja siostra ! bo moja siostrzenica, bo nie chciałbym opuścić jej urodzin!

ciekawe, czy ten powód zna sama żona. Autor zakreślił jak sytuacja się miała pomiędzy Paniami. Jeden z powodów, był taki, że siostra strzela fochy. Jednak nie uważam, żeby był to powód, żeby nie pójść na urodziny siostrzenicy.

sam fakt, że ten wątek powstał świadczy o tym, że Autor się liczy ze zdanie żony, tak to by poszedł sam i miał wszystko w nosie.

I tak to jest siostra Autora, to jest JEGO siostrzenica i JEGO najbliższa rodziny i nie widzę powodu, dla jakiego miałby z niej rezygnować. Ja bym szybciej zrezygnowała z partnera, niż z mojej rodziny. Skoro nie umie się dopasować, albo przynajmniej tolerować, to jest coś z nim nie tak, a  nie z moją rodziną.

31

Lady Siggy napisał/a:
Lady Siggy napisał/a:

ciekawe, czy ten powód zna sama żona. Autor zakreślił jak sytuacja się miała pomiędzy Paniami. Jeden z powodów, był taki, że siostra strzela fochy. Jednak nie uważam, żeby był to powód, żeby nie pójść na urodziny siostrzenicy.

sam fakt, że ten wątek powstał świadczy o tym, że Autor się liczy ze zdanie żony, tak to by poszedł sam i miał wszystko w nosie.

I tak to jest siostra Autora, to jest JEGO siostrzenica i JEGO najbliższa rodziny i nie widzę powodu, dla jakiego miałby z niej rezygnować. Ja bym szybciej zrezygnowała z partnera, niż z mojej rodziny. Skoro nie umie się dopasować, albo przynajmniej tolerować, to jest coś z nim nie tak, a  nie z moją rodziną.

Zauważyłaś ze tutaj tylko jedna strona ma sie dopasowywać? Drugiej wolno być nieuprzejmą, strzelać fochy i generalnie prezentować postawę olewczo-ignorująca. Autor napisał ze siostra nigdy jakoś nie kwapiła sie do zacieśnienia znajomosci z jego żona, jak dla mnie to jawna ignorancja nie tylko ich związku ale tez i osoby zony.
Co jest nie tak z faktem ze nie chodzi sie w gości do osób które cię conajwyzej olewaja?  Siostrzenice można przecież z okazji urodzin zaprosić...ja nie wiem na lody, do kina czy gdzieś tam indziej. Autor spotka sie z siostrzenica i jeśli ma w miarę równo pod kopuła to tak zorganizuje dzień ze i żona i siostrzenica będzie zadowolona.

32 Ostatnio edytowany przez Lady Siggy (2018-08-16 13:59:03)

Jaguar napisał/a:
Lady Siggy napisał/a:

Zauważyłaś ze tutaj tylko jedna strona ma sie dopasowywać? Drugiej wolno być nieuprzejmą, strzelać fochy i generalnie prezentować postawę olewczo-ignorująca. Autor napisał ze siostra nigdy jakoś nie kwapiła sie do zacieśnienia znajomosci z jego żona, jak dla mnie to jawna ignorancja nie tylko ich związku ale tez i osoby zony.
Co jest nie tak z faktem ze nie chodzi sie w gości do osób które cię conajwyzej olewaja?  Siostrzenice można przecież z okazji urodzin zaprosić...ja nie wiem na lody, do kina czy gdzieś tam indziej. Autor spotka sie z siostrzenica i jeśli ma w miarę równo pod kopuła to tak zorganizuje dzień ze i żona i siostrzenica będzie zadowolona.

Ale kto mówi o dopasowaniu się? Nie rozumiem myślenia, że jak ktoś mi to ja jemu. Jeżeli idę do kogoś w gości, a tam jeden z gości strzela focha o nic, to z kim jest coś nie tak? Ja nadal sobie pije swoją kawę, zjadam ciastko i zbieram się do domku. Nie świadczy to o mnie, ale o tej osobie. Mąż zadowolony, że odwiedził rodzinę w święta, a ja, że nie robię afer z niczego i dla męża poświęciłam te kilka godzin raz w roku.
Naprawdę jeżeli się kogoś kocha, to zniesienie kilku wizyt w roku u jego rodziny nie powinno być jakimś mega problemem.

Jasne, może zabrać siostrzenice na lody, ale wówczas on psuje swój kontakt z siostrą. Ja bym relacji z rodzeństwem nie poświęciła dla związku.

I nie chodzi tu o dopasowanie, tylko raczej pójście godnie z myślą, że mądrzejszy ustąpi ;]

33

Ja po 12 latach prób doszłam do wniosku ze moj czas jest cenny i dłużej go tracić nie zamierzam. Dla nikogo. Życie to nie rehersal.
Powiedz mi...jeśli mądry taki mądry to dlaczego cały czas ustępuje?
Nikt ci nie każe niczego poświęcać. Stwierdzam tylko ze sa rożne punkty widzenia, odmienne od twojego.

34

Jaguar napisał/a:

Ja po 12 latach prób doszłam do wniosku ze moj czas jest cenny i dłużej go tracić nie zamierzam. Dla nikogo. Życie to nie rehersal.
Powiedz mi...jeśli mądry taki mądry to dlaczego cały czas ustępuje?
Nikt ci nie każe niczego poświęcać. Stwierdzam tylko ze sa rożne punkty widzenia, odmienne od twojego.

Ja w wielu sytuacjach wole ustąpić, bo szkoda czasu na kłótnie o rzeczy mało istotne.

Jasne szanuję jak ktoś ma inne zdanie, ale z Twojej wypowiedzi można wyciągnąć wnioski, że winny jest Autor, bo chce się spotkać ze swoją rodziną i nie przejmuje się przy tym swoją żoną, która jest olewana. Dodatkowo żona jest źle traktowana przez siostrę męża, a od niej się oczekuje, aby się niewiadomo jak bardzo przed nią kajała. Nie o to chodzi.

Uważam, że w małżeństwie żyje się dla drugiej osoby. Ja na szczęście na rodzinę męża nie mogę powiedzieć nic złego i nie jest tak, że lubię tam wszystkich i z każdym mi się chce zawsze spotkać. Jednak kilka razy w roku, przez kilka godzin dla męża mogłabym znieść każde towarzystwo i wścibską ciotkę i wuja, który co święta opowiada te same kawały i rozkapryszoną siostrę.

35

Powody tej całej sytuacji: jak już wspomniałem siostra nie jest najłatwiejsza w kontaktach.  Raz wpadliśmy z żoną z niezapowiedzianą wizytą.  Przyjął nas szwagier, zrobił kawę, zaczęliśmy rozmawiać.  Po jakimś czasie siostra wraca z pracy i jej reakcja: „A co wy tu robicie?” dość ostrym tonem.  Zachowanie prezentujące nie zadowolenie, że śmieliśmy przyjść bez zapowiedzi.  Kolejny przykład: Wigilia, po kolacji, rozmawiamy o wakacjach, wspomniałem coś o wczasach w Chorwacji, mama pyta się siostry czy chciałaby się tam wybrać.  Siostra wybucha złością, że nigdy ją nie stać na wakacje, bo wszystko jest drogie, zabiera płaszcz, trzaska drzwiami i wychodzi bez szwagra i dzieci.  Potem ich sam odwiozłem do domu.  Żona widzi takie zachowanie i nie chce z nią mieć nic do czynienia.  Rozumiem to, ale imprezy typu Święta czy urodziny nie powinny być bojkotowane.  Nie musimy spotykać się za często, ale utrzymujmy przynajmniej jakiś kontakt.

36 Ostatnio edytowany przez EeeTam (2018-08-16 18:40:34)

Ale powiedz, że teraz kpisz? naprawdę ma poddać się terrorystce i zerwać kontakty z rodziną? Nie, ona nie musi nigdzie chodzić, on ma prawo iść. Ma prawo w swoim domu przyjmować gości - jak żonie nie odpowiadają, to niech idzie na długi spacer.

Polarbear
Twoja zona i siostra to takie dwa buldogi ze zwichrowaną psychiką. Takich stworzeń nie trzyma się w tym samym pomieszczeniu, bo tragedia gotowa. A ty nie umiesz ustawić do pionu ani jednej, ani drugiej... Co ciekawe, widzę, że szwagier tak samo miękkim robiony.

37

U mnie w rodzinie była (zresztą nadal po części jest) taka sytuacja. Rodzina od strony ojca nie akceptowała mojej matki, a raczej nie jej jako osoby, tylko wszystko poszło o pochodzenie: mama jest z rodziny robotniczej, ojciec z inteligenckiej. Moja matka w połowie wieśniaczka, mój ojciec full miastowy, na co moi dziadkowie ze strony ojca zwracali ogromną uwagę (raz nawet, mając kiedyś faceta ze wsi, dostałam reprymendę od dziadka, żebym pamiętała, skąd jestem). I się zaczęło... A skończyło tak, że moja matka nie cierpiała swoich teściów i generalnie rodziny mojego ojca, w tym jego siostry.
Ale czy zabraniała mojemu ojcu kontaktów z nimi?
NIGDY.
Mój ojciec uszanował jej zdanie i sam jeździ przy okazji świąt do swojej rodziny.
Moja mama uszanowała ojca, że to jego rodzina, więc nie zabrania mu się z nimi kontaktować, spotykać.
Tak to funkcjonuje od 31 lat. Sprawdza się. Ostatnio zresztą matka wyraziła chęć, by zaprosić siostrę ojca i jej syna na Wigilię w tym roku (dziadkowie już nie żyją). Po prostu dojdźcie do jakiegoś kompromisu. Da się, tylko niech każdy się postawi na miejscu tego drugiego.

38

Polarbear napisał/a:

Być może, ale co z tego? Najlepiej robić, to, co samemu uważasz za słuszne. Jeśli masz ochotę na kontakty z siostrą i siostrzenicą, to najlepiej nie przejmuj się fochami żony i postępuj w sposób, który Tobie odpowiada, a nie jej.

39

Polarbear napisał/a:

Powody tej całej sytuacji: jak już wspomniałem siostra nie jest najłatwiejsza w kontaktach.  Raz wpadliśmy z żoną z niezapowiedzianą wizytą.  Przyjął nas szwagier, zrobił kawę, zaczęliśmy rozmawiać.  Po jakimś czasie siostra wraca z pracy i jej reakcja: „A co wy tu robicie?” dość ostrym tonem.  Zachowanie prezentujące nie zadowolenie, że śmieliśmy przyjść bez zapowiedzi.  Kolejny przykład: Wigilia, po kolacji, rozmawiamy o wakacjach, wspomniałem coś o wczasach w Chorwacji, mama pyta się siostry czy chciałaby się tam wybrać.  Siostra wybucha złością, że nigdy ją nie stać na wakacje, bo wszystko jest drogie, zabiera płaszcz, trzaska drzwiami i wychodzi bez szwagra i dzieci.

A rodzice co na to?

Polarbear napisał/a:

Potem ich sam odwiozłem do domu.  Żona widzi takie zachowanie i nie chce z nią mieć nic do czynienia.  Rozumiem to, ale imprezy typu Święta czy urodziny nie powinny być bojkotowane.  Nie musimy spotykać się za często, ale utrzymujmy przynajmniej jakiś kontakt.

Dlaczego? Bo to siostra? Obcej osobie przy rodzinnym stole tez bys pozwolił na takie zachowania?
Autorze jeśli chcesz sie z siostra widywać to zakomunikuj to jasno żonie. Ale jej do tych wizyt nie zmuszaj. Mnie tez bys nie zmusił bo juz z opisu wynika za ta siostra jakaś taka z pretensjami do całego świata.
Siostra rozpieszczona, prawda?

40

Jaguar napisał/a:
Polarbear napisał/a:

Powody tej całej sytuacji: jak już wspomniałem siostra nie jest najłatwiejsza w kontaktach.  Raz wpadliśmy z żoną z niezapowiedzianą wizytą.  Przyjął nas szwagier, zrobił kawę, zaczęliśmy rozmawiać.  Po jakimś czasie siostra wraca z pracy i jej reakcja: „A co wy tu robicie?” dość ostrym tonem.  Zachowanie prezentujące nie zadowolenie, że śmieliśmy przyjść bez zapowiedzi.  Kolejny przykład: Wigilia, po kolacji, rozmawiamy o wakacjach, wspomniałem coś o wczasach w Chorwacji, mama pyta się siostry czy chciałaby się tam wybrać.  Siostra wybucha złością, że nigdy ją nie stać na wakacje, bo wszystko jest drogie, zabiera płaszcz, trzaska drzwiami i wychodzi bez szwagra i dzieci.

A rodzice co na to?

Polarbear napisał/a:

Potem ich sam odwiozłem do domu.  Żona widzi takie zachowanie i nie chce z nią mieć nic do czynienia.  Rozumiem to, ale imprezy typu Święta czy urodziny nie powinny być bojkotowane.  Nie musimy spotykać się za często, ale utrzymujmy przynajmniej jakiś kontakt.

Dlaczego? Bo to siostra? Obcej osobie przy rodzinnym stole tez bys pozwolił na takie zachowania?
Autorze jeśli chcesz sie z siostra widywać to zakomunikuj to jasno żonie. Ale jej do tych wizyt nie zmuszaj. Mnie tez bys nie zmusił bo juz z opisu wynika za ta siostra jakaś taka z pretensjami do całego świata.

Rodzice do takiego zachowania siostry byli przyzwyczajeni.  Ich nie zaskoczyła.  Ale rodzina szwagra była zaszokowana.  Szwagier jakby mniej, bo przeczuwam, że takie sceny nie raz mu urządzała.  Moja żona również była zaskoczona.
Przyznam, że w tym wszystkim najbardziej to szkoda mi mojej siostrzenicy.  Chciałbym uczestniczyć w jej życiu.  Na siostrze zależy mi mniej.  Ale chciałbym aby cała rodzina spotykała się na imprezach świątecznych.  Kto na długę metę zyska, jeżeli będziemy się trzymać w sepraracji?  Wiem, że charakteru siostry nie naprawię.  Ani charakteru żony.  Czy jest jakiś sposób aby wszyscy poszli na kompromis?

41

Polarbear napisał/a:
Jaguar napisał/a:
Polarbear napisał/a:

A rodzice co na to?

Polarbear napisał/a:

Rodzice do takiego zachowania siostry byli przyzwyczajeni.  Ich nie zaskoczyła.  Ale rodzina szwagra była zaszokowana.  Szwagier jakby mniej, bo przeczuwam, że takie sceny nie raz mu urządzała.  Moja żona również była zaskoczona.
Przyznam, że w tym wszystkim najbardziej to szkoda mi mojej siostrzenicy.  Chciałbym uczestniczyć w jej życiu.  Na siostrze zależy mi mniej.  Ale chciałbym aby cała rodzina spotykała się na imprezach świątecznych.  Kto na długę metę zyska, jeżeli będziemy się trzymać w sepraracji?  Wiem, że charakteru siostry nie naprawię.  Ani charakteru żony.  Czy jest jakiś sposób aby wszyscy poszli na kompromis?

Niech szwagier ustawi żonę.

42

Polarbear napisał/a:

Nie wydaje mi sie.
Kompromis polegałby na tym ze całe towarzystwo musi tolerować rozwydrzonego bachora a bachor w tym czasie może rzucać fochy z przytupem. Gdzie tu kompromis?
Jak ci szkoda siostrzenicy to zapraszaj ja do siebie. Niech dziecko doświadczy jakiejś normalności w życiu.
Wyglada na to ze to ty bardziej chcesz utrzymywania kontaktów i rodzinnych imprez niż siostra. Z chwila kiedy zdasz sobie sprawę ze nie ma sensu ganiać za kimś kto ma cię gdzieś twoje życie będzie łatwiejsze. smile
Szwagier jej raczej nie ustawi, wyglada na to ze to ona ustawiła sobie jego.

Posty [ 42 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Żona nie lubi mojej siostry - co robić?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024