Cześć. Jestem ubezpieczona w KRUS i place tam składki od prawie 30 lat. Chciałabym poszukać czegoś dorywczo. Czy mając umowę zlecenie wyrzucą mnie z KRUSu? Czy na umowie zleceniu jest sie obowiązkowo ubezpieczony już w ZUSie? Jaknto z tym jest?
Nie chciałabym jednak żeby mnie wyrejestrowali z KRUS
Jeśli podejmuje się formę zatrudnienia, która podlega ZUS, to trzeba to zgłosić do KRUS. ZUS zawsze ma pierwszeństwo, a nie można być tu i tu. O ile pamiętam na czas podlegania pod ZUS zawieszają w KRUS ale to się zmieniało i zmienia więc jedynym właściwym adresatem tego pytania jest właściwa placówka KRUS. Wystarczy zadzwonić i się zapytać...
Nie zostaniesz wyłączona z ubezpieczenia KRUS, jeśli podejmiesz pracę na umowę-zlecenie i Twój przychód osiągany z tego tytułu w rozliczeniu miesięcznym, nie przekroczy kwoty równej minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 5b ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników).
Także, wykonując umowę zlecenia, mimo że z tego tytułu obowiązkowo podlegasz ubezpieczeniom w ZUS, możesz w niektórych przepadkach zachować prawo do równoległego kontynuowania ubezpieczenia w KRUS.
Pamiętaj, że podejmując pracę na podstawie umowy cywilnoprawnej powinaś zgłosić taki fakt w KRUS.