Cześć, od 2 lat pracuję w firmie na umowę zlecenie na czas nieokreślony. Aktualnie podejrzewam, że jestem w ciąży. Czy z tego tytułu będzie przysługiwać mi jakieś zabezpieczenie finansowe? Dodam, że od 2 lat opłacam składki chorobowe dobrowolnie.
Zadzwon na iNfolinie ZUS
Cześć evereg
Pierwsze ważne pytanie jest takie...kobiet się o wiek nie pyta, ale tutaj trzeba
Jeżeli masz do 26 lat i jesteś studentką to...jest problem. Jeżeli natomiast masz powyżej 26 lat, albo nie jesteś studentką, to jest lepiej.
Sytuacja wygląda tak, że możesz otrzymać zasiłek macierzyński nawet na zleceniu, warunki są jednak takie:
a) musisz dobrowolnie płacić ubezpieczenie chorobowe w sytuacji, kiedy rentowe i emerytalne jest obowiązkowe (czyli powyżej 26 lat, albo brak posiadania statusu studenta).
b) musisz w dniu porodu mieć obowiązującą umowę zlecenia.
W tym drugim przypadku jak widać jest pewien problem...masz umowę na czas nieokreślony, pewnie standardowo miesiąc wypowiedzenia...nic nie broni wtedy pracodawcy przed wypowiedzeniem takiej umowy np. 2 miesiące przed narodzinami. Co więc należałoby zrobić?
a) spróbować przedłużyć umowę zlecenia na czas określony w drodze porozumienia z pracodawcą.
b) postarać się o umowę o pracę, bo to nie tylko dobra wola pracodawcy. Jeżeli twoja praca wypełnia wszelkie znamiona umowy o pracę (stałe godziny określonego rodzaju pracy pod kierownictwem za wynagrodzeniem...), to możesz wnieść pozew o ustalenie stosunku pracy i wtedy jako kobieta w ciąży korzystasz z wszelkich praw jakie wynikają z Kodeksu Pracy.
ps. to ew. na priv jak chcesz, ale mogę ci "wyliczyć", na jaki zasiłek macierzyński możesz liczyć przy swoich zarobkach.
Pozdrawiam i powodzenia