Inteligentni mają ciężej ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Inteligentni mają ciężej ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 34 ]

1 Ostatnio edytowany przez authority (2018-05-20 19:55:33)

Temat: Inteligentni mają ciężej ?

Niedawno znalazłem w sieci ciekawy materiał.

Podchodziłem do niego jak zwykle ostrożnie ale po przemyśleniach doszedłem do wniosku iż pasuje do mnie jak ulał.
w skrócie im starsze rodzeństwo tym większe IQ IQ od kolejnego IQ jest średnio mniejsze o 1,5 punktu i tak pierwsze dziecko ma IQ np 112 drugie 110 trzecie 108...
Matki które karmią piersią rodzą dzieci inteligentniejsze.
Dzieci z wyższym IQ bardziej się stresują trudniej im zaznać przyjemności dlatego w okresie młodości częściej sięgają po używki jak marihuana(potwierdzone) obecnie jestem po 30-stce i wyrosłem z tego.  Z powodu wrażliwości (rozpamiętywanie zdarzeń, widzenie wszędzie wszech głupoty (jak u mnie) a także z powodu piastowanych stanowisk menedżerskich czy własnej działalności(tego mnie dodali)Skłonności do depresji,z zaburzeń lękowych itp  U mnie wszystko po trochu.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Inteligentni mają ciężej ?

Wrażliwi mają ciężej.  Chyba, że inteligencja wiąże się z wrażliwością.

3 Ostatnio edytowany przez authority (2018-05-20 20:04:26)

Inteligencja wiążę się z wrażliwością ludzie wrażliwi są bardziej krytycznie wobec siebie choć nie zawsze muszą to po sobie pokazywać. Ludzie głupi wręcz odwrotnie.
Z wyjątkiem osobowości asocjalnej. Teraz ciekawostka naukowcy zaobserwowali iż typowa kobieta oraz typowy mężczyzna należą do ludzi delikatnie mówiąc średnio inteligentnych.

4

authority napisał/a:

Inteligencja wiążę się z wrażliwością ludzie wrażliwi są bardziej krytycznie wobec siebie choć nie zawsze muszą to po sobie pokazywać. Ludzie głupi wręcz odwrotnie.
Z wyjątkiem osobowości asocjalnej. Teraz ciekawostka naukowcy zaobserwowali iż typowa kobieta oraz typowy mężczyzna należą do ludzi delikatnie mówiąc średnio inteligentnych.

Jeśli tak, to wolałbym być głupia.  Byłoby łatwiej.

5

Niestety taka jest prawda głupcom jest znacznie łatwiej w życiu. Mają mniejsze wymagania co do szczęścia.

6

authority napisał/a:

Niestety taka jest prawda głupcom jest znacznie łatwiej w życiu. Mają mniejsze wymagania co do szczęścia.

A może O to chodzi? Tzn aby ie dobrze czuć i być szczęśliwym. Nieświadomośc z resztą też jest dobra. Okzuje się,  że za dużo wiedziec jest tez nie  za dobrze.

7

authority napisał/a:

Czyli żeby urodzić inteligentne dziecko trzeba przed urodzeniem go wywoływać u siebie laktację? I kogo wtedy karmić? Partnera, męża, kochanka? wink smile

8

authority napisał/a:

Co za nielogiczne zdanie, no chyba, że chodzi o dosłowność , choć nie sądzę ...

Wydaje mi się, że dzieci karmione piersią są bardziej inteligentne.

9

Jak widać inteligencja niektorych osób nie idzie w parze z umiejętnością jasnego wypowiadania się.

A może po prostu jesteśmy zbyt mało inteligentni żeby wychwycić ukryty przekaz?
;D

10 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2018-05-21 10:50:30)

Czymże jest inteligencja?
Bo w moim mniemaniu i w dużym uogólnieniu, inteligencja to zdolność/umiejętność takiego przetwarzania informacji, żeby lepiej sobie radzić z otaczającym światem, więc inteligentnym powinno być łatwiej.

Poza tym wydaje mi się, że wrażliwość i inteligencja to dwie odmienne cechy, a nie synonimy, czy też cechy nierozerwalnie z sobą połączone, co oznacza, że można być inteligentnym i wrażliwym, albo inteligentnym i niewrażliwym (jak wielu psychopatów). Ale w sumie nie znam żadnych badań korelacyjnych dotyczących inteligencji i wrażliwości, więc who knows.

11

bbasia napisał/a:
authority napisał/a:

Czyli żeby urodzić inteligentne dziecko trzeba przed urodzeniem go wywoływać u siebie laktację? I kogo wtedy karmić? Partnera, męża, kochanka? wink smile

Szansa szansa badania pokazują iż substancje zawarte w mleku matki mają znaczący wpływ na rozwój inteligencji.

12

Ludzie inteligentniej widza więcej interesują się tym co ich otacza a nie tylko rzeczami przyziemnymi rozwijają się. Mam pracownika co je o tej samej porze idzie spać równo o tej samej porze raz na jakiś czas ogląda mecz niczym właściwie się nie interesuje zawsze jest mu dobrze ideał big_smile Jakby Polskę otoczyć klatką ludziom wydzielić jedzenie wprowadzić totalną cenzurę usunąć książki zamontować wszędzie kamery to tacy by nawet tego nie zauważyli. Mimo lat nauki wielu filozoficznych rozmów dotąd nie rozumiałem czemu wielu ludzi rozmawia o rozmawianiu. Co lepsze nie tyczy to tylko szaraków ale także mediów. Teraz wiem jak ktoś nie ma nic do powiedzenia to rozmawia aby rozmawiać bo się jeszcze zanudzi. Jednocześnie dajmy odpocząć umysłowi nie róbmy wielu rzeczy an raz nie ma czegoś takiego jak podzielność uwagi. Robisz jedno drugie robisz źle. Taki tego nie pojmie nawet jak na jego oczach(to nie mój przykład znam taką osobę co widziała śmierć ja też byłem świadkiem tego zdarzenia) umrze facet zapatrzony w smartfonie.

13

Authority, czy Ty, jako osoba uważająca się za inteligentną, mógłbyś popracować nad stylem swoich wypowiedzi?

Niechlujność nie jest atrybutem inteligentnych.

14

Nie sądzę, by inteligentni mieli ciężej. Znam kilku inteligentnych, i, serio, dobrze sobie radzą.

15

Podchodzisz do pytania nie czytając tematu. Tu nie chodzi o zaradność a o poczucie np komfortu psychicznego. Gdy przestaniesz myśleć o wszechobecnej głupocie to owszem. Gorzej gdy widzisz ludzi inteligentnych(np Rydzyk) którym odpowiada głupota ponieważ znajdują w niej rząd dusz wtedy widzisz wtedy tracisz wszelka nadzieję. Owszem część ludzi ludzi inteligentnych jest charyzmatyczna i empatyczna zarazem jednak jest ich zaledwie garstka są to ludzie już starszego pokolenia wielu z nich zmarło nie dawno w dziwnych okolicznościach jak np wielki człowiek prof Jerzy Vetulani przypadkowo śmiertelnie potrącony przez osobę trzeźwą w miejscu w którym przechodził setki razy.

16

Ostatnio na warsztatach rozmawialiśmy o tym, że ludzie, którzy widzą więcej, mają trudniej. Może to wiązać się z inteligencją, choć nie musi (może bardziej  z wrażliwością?), ale wychodzi na to, że widząc więcej na więcej reagujesz. Albo nauczysz się ignorować i stawiać granice (choć samo to w sobie jest trudne), albo nadmiar bodźców cię pokona. Myślę, że z tego powodu bycie bardziej inteligentnym może być bardzo stresujące.
Z tego samego względu też myślę, że osoby bardziej inteligentne = widzące więcej, mogą doświadczać więcej poczucia bezradności. Bo co z tego, że widzisz świat takim, jakim jest, co z tego, że rozumiesz przyczyny problemów, skoro nic nie możesz zrobić?

17

Monoceros napisał/a:

(...) Bo co z tego, że widzisz świat takim, jakim jest, co z tego, że rozumiesz przyczyny problemów, skoro nic nie możesz zrobić?

To doskonałe ćwiczenie pokory smile

18 Ostatnio edytowany przez authority (2018-05-27 20:16:37)

Niestety jestem przedsiębiorcą i z gruntu rzeczy moja z moją osobowością człowieka czynnego który łapie wszystkie sroki za ogon trudno mi w takiej sytuacji o pokorę. Może pomyśle o teatrze oraz jodze.

19

Bycie "czynnym" człowiekiem i przedsiębiorcą nie jest sprzeczne z byciem pokornym.

Może właśnie znalazłeś drogę własnego rozwoju. smile

20

authority, przeczytalam temat, ale uwazam, ze zbyt duzym uproszczeniem jest tak postawiona teza, w dodatku tez wygodna, bo mozna sobie pomyslec, - ach, mam ciezko, ale to dlatego, ze jestem inteligentna/y, - od razu samopoczucie rosnie ;p

Juz tu bylo powiedziane, i ja sie z tym zgadzam,- wrazliwi maja ciezej. Widzacy wiecej tez, ale to od nich zalezy, co z tą wiedzą (szerszym widzeniem zrobia). Czasem moze to byc przybijające, moze utrudniac relacje,- albo mozna to wykorzystywac, jak to robia wspomniane przez Ciebie osoby.

21

Inteligencja jest mierzalna polecam psychologa ze względu na zasyp internetowych testów IQ które nie rzadko na koniec proszą o numer telefonu tylko potwierdza fakt iż nie są wiarygodne.

22 Ostatnio edytowany przez lilly25 (2018-05-29 20:44:50)

Tak odnośnie testu IQ:

"Inteligencja – definicji nie podaję, bo po pierwsze, co książka to inna definicja, a po drugie, to chyba nie ma tu czego definiować. Dla jasności jednak - chodzi mi tu o cechę umysłową, a nie warstwę społeczną. W języku potocznym to synonim słów bystry, rzutki, zdolny, pojętny i tam niech już tak sobie tkwi. Gorzej, kiedy zaczyna się to traktować poważnie. Całe nieszczęście zaczęło się w roku 1904, kiedy to francuskie ministerstwo edukacji zleciło Alfredowi Binetowi opracowanie testów do identyfikacji uczniów z problemami w nauce. Binet, jakby przeczuwając co się święci, sam bardzo wyraźnie ostrzegał przed niebezpieczeństwem niewłaściwego stosowania tych testów, a przede wszystkim przed groźbą uprzedmiotowienia. Doskonale wiedział, że z faktu istnienia nazwy – nie wynika istnienie rzeczy. Na próżno. Idiotyczny pomysł ujęcia zdolności umysłowych człowieka jedną liczbą okazał się tak nęcący, że testy te w rękach nieodpowiedzialnych ludzi stały się dokładnie tym, czego się ich autor obawiał. Inteligencja stała się tzw. „buzzword” (modnym, dosł. „brzęczącym” słowem). Przypuśćmy, że to, co mierzy test nazywa się zamiast IQ – „gzrnmpltz”. Któżby chciał, aby zmierzono mu „gzrnmpltz”? Po co? Za to inteligencję… bardzo chętnie. Jest to jednak pojęcie tak niejasne, że nie opisuje chyba w rzeczywistości niczego. Zaś test inteligencji jest JEDYNIE miarą umiejętności rozwiązania tego testu, jak to ktoś złośliwie zauważył. Po szczegóły odsyłam do polecanej literatury (Varia >> Redakcja Poleca).

Ze swej strony służę pięknym przykładem. Typowe pytanie testu inteligencji polega na uzupełnieniu ciągu liczbowego jak na przykład: 1, 2, 4, 8,… oczywiście prawidłowa odpowiedź jest 16, no bo każda liczba jest dwa razy większa od poprzedniej. Tymczasem to właśnie jest podejście szablonowe – nieinteligentne! Naprawdę bystry człowiek zauważy, że ciąg ten można uzupełniać regularnie na nieskończoną właściwie ilość sposobów. Ot, na przykład: 1, 2, 4, 8, 1, 2, 4, 8… albo 1, 2, 4, 8, 9, 1, 2, 4, 8, 9… albo 1, 2, 4, 8, 4, 2, 1, 2, 4, 8, 4, 2, 1, 2, 4, 8… Ale za to – karne punkty!!

IQ – Testy te narobiły prawdopodobnie znacznie więcej złego niż można by przypuszczać. Masowe deportacje imigrantów z obszaru Stanów Zjednoczonych w pierwszych latach XX w. nastąpiły w wyniku stosowania wobec tych przybyszów testów inteligencji. Ludzie ci, często ledwie mówiący po angielsku(!), zostawali uznani za niedorozwiniętych i wypędzani, bądź przeznaczani do najczarniejszych robót. Jako szczególnie smakowity przykład można podać, że Sherman K. Stein (późniejszy profesor matematyki na University of California w Davis) został w wyniku takiego testu, uznany za zdolnego co najwyżej do wykonywania zawodu kaletnika. Dzięki interwencji rodziców – sprawę jakoś odkręcono. Przypuszczać, że zdolności umysłowe człowieka da się scharakteryzować przy pomocy jednej liniowej wielkości, jest doprawdy naiwnością godną dziecka (i to z małym IQ!). Nie zrażeni tym psychologowie zaczęli rozdrabniać inteligencję na werbalną, motoryczną i co im tam jeszcze przyszło do głowy. No, a jak ktoś im nie wierzy – tym gorzej dla niego!".

23

To prawda, na psychologii dużo się o tym mówiło. Co to jest inteligencja? To jest to, co mierzą testy inteligencji. Pojęcie jest tak mało poznane, rozmyte, że trudno na jego podstawie prowadzić badania itd. Ale przyjęło się bardzo tzw. potocznej psychologii.

24 Ostatnio edytowany przez MuseHudson (2018-05-30 23:11:13)

No w środowisku akademickim to nawet mają łatwiej...

Zależy o jaką sferę życia pytasz?
Skłonność do introspekcji to jedno, a wiązanie z nią uczuć to 2gie. Możesz np wspominać coś co się stało, ale nie asocjować z tym żadnych uczuć(nie od razu, ale można to wypracować).
Widzenie wszech głupoty to jedno, a ocenianie jej i denerwowanie się nią to 2gie(brak zdenerwowania można wypracować, ja to robię np czytając niektóre komentarze na tym forum hehe).
Używki? czy ja wiem, to zależy na ile ma się stymulujące intelektualnie środowisko i system wartości(jak się nudzisz; a jak jesteś bardzo inteligentny to wiele rzeczy nie jest dla ciebie wyzwaniem, takim jak dla rówieśników, więc masz więcej wolnego czasu co sprzyja nudzie; to możesz chcesz zabić nudę używkami)? ja nie mam na to czasu i szkoda mi hetać mój drogocenny umysł(serio bardzo go teraz pielęgnuję i dbam o jego rozwój). Ale jedna książka tygodniowo więcej i ta nuda i potrzeba używek znika.
Skłonność do depresji, większy stres wynika z tego, że ludzie inteligentni często szukają intelektualnych wyzwań(tzn sytuacji gdzie dostajesz nowy problem do rozwiązania którego wcześniej nie miałeś i musisz się nad nim umęczyć), intensywna praca umysłowa powoduje intensywną pracę kory nadnerczy i produkcje hormonów stresu(tak organizm reaguje na każde zagrożenia, okazuje się że wysiłek intelektualny jest przez nasze ciało odbierane jako zagrożenie właśnie) . Długie okres podwyższonego poziomu tych hormonów powoduje właśnie zmęczenie, osłabienie, rozdrażnienie, tendencje do depresji etc. Ale to efekt uboczny intensywnego używania mózgu, a nie wysokiego IQ. Biegacze długodystansowi też miewają depresję, jako skutek uboczny intensywnego używania mięśni, a nie dlatego że taka kariera jest przygnębiająca. Nie ściemniam, tak przeczytałam w mądrej książce tongue, takiej z referencjami do publikacji naukowych etc.

Z moich znajomych im ktoś inteligentniejszy tym szczęśliwszy i dowcipniejszy, przynajmniej ja tak te osoby zawsze odbieram.

Aha filmu nie oglądałam bo jestem w miejscu publicznym, więc odniosę się tylko do Twoich zapytań.

A i jeszcze jedno od pewnego poziomu samo IQ nie wystarcza i zdolności społeczne/umiejętności wyniesione z domu wchodzą w grę.
Powyżej ok 110 to jest tak że ilosć sukcesów =(IQ-110)* 0.1+zdolności społeczne* 0.9, np Chris Langan, geniusz a się zmarnował przez brak wsparcia środowiska i umiejętności społecznych. Pewnie takich jest więcej i chyba Ci są najbardziej nieszczęśliwi/rozminieci z powołaniem. Na pewno Ci co mają więcej tych zdolności społ., mają większe szanse, na odnoszenie sukcesów czy to finansowych, czy naukowych, artystycznych. Dlatego nie sądzę, ze mozna ich określić jako osoby które mają gorzej.

"Mam pracownika co je o tej samej porze idzie spać równo o tej samej porze raz na jakiś czas ogląda mecz niczym właściwie się nie interesuje zawsze jest mu dobrze ideał"-> wielu artystów/naukowców też ma codzienną rutynę, w ten sposób twój mózg się mniej zużywa na prozie życia, a więcej energii zostaje na pracę/sztukę czy czymtam lubią swoje mózgi katować.

nie musisz myśleć o rzeczywistości i wszechobecnej głupocie, jeśli cię to męczy Autorze, zawsze jest filozofia, nauki formalne, jakieś rozważania czysto teoretyczne.

*moje IQ jest w przedziale 110-130

25 Ostatnio edytowany przez kacerz (2018-05-30 21:59:49)

authority napisał/a:

Inteligencja wiążę się z wrażliwością ludzie wrażliwi są bardziej krytycznie wobec siebie choć nie zawsze muszą to po sobie pokazywać.

Teza 1. Ludzie inteligentni są wrażliwi, czyli mają dużą zdolność do odczuwania i przeżywania emocji.

authority napisał/a:

Owszem część ludzi ludzi inteligentnych jest [...] empatyczna zarazem jednak jest ich zaledwie garstka

Teza 2. Ludzie inteligentni rzadko są empatyczni, czyli mają nikłą zdolność do odczuwania i przeżywania emocji innych osób.

Na mocy Tezy 1 i Tezy 2 wnioskuję, że w Twojej opinii osoby inteligentne są skupione na własnych emocjach i niezdolne do odczuwania emocji innych ludzi. To są dosyć poważne przesłanki do uznania kogoś za osobę z narcystycznym zaburzeniem osobowości. Zresztą to zaburzenie ma następujące objawy:
1) pretensjonalne poczucie własnego znaczenia
2) wiara, że jest się kimś "szczególnym" oraz wyjątkowym i że można być w pełni zrozumianym tylko przez innych "szczególnych" ludzi
3) brak empatii: niechęć do honorowania lub utożsamiania się z uczuciami i potrzebami innych
4) częsta zazdrość o innych lub przekonanie, że inni są zazdrośni o nas lub zazdroszczą nam
Uważam, że wszystkie te elementy powinny mieć istotne znaczenie z Twojej perspektywy.

authority napisał/a:

Teraz ciekawostka naukowcy zaobserwowali iż typowa kobieta oraz typowy mężczyzna należą do ludzi delikatnie mówiąc średnio inteligentnych.

typowy = przeciętny = średni zatem przeformułowując Twoją wypowiedź:
Teraz ciekawostka - naukowcy zaobserwowali, iż przeciętna kobieta oraz przeciętny mężczyzna należą do ludzi delikatnie mówiąc przeciętnie inteligentnych.
Rzeczywiście ciekawostka... Zaobserwowana przez naukowców...

A teraz idę zrobić se hybrydę. Całuski,
Dorota Rabczewska

26

kacerz napisał/a:
authority napisał/a:

Inteligencja wiążę się z wrażliwością ludzie wrażliwi są bardziej krytycznie wobec siebie choć nie zawsze muszą to po sobie pokazywać.

Teza 1. Ludzie inteligentni są wrażliwi, czyli mają dużą zdolność do odczuwania i przeżywania emocji.

authority napisał/a:

Owszem część ludzi ludzi inteligentnych jest [...] empatyczna zarazem jednak jest ich zaledwie garstka

Teza 2. Ludzie inteligentni rzadko są empatyczni, czyli mają nikłą zdolność do odczuwania i przeżywania emocji innych osób.

Na mocy Tezy 1 i Tezy 2 wnioskuję, że w Twojej opinii osoby inteligentne są skupione na własnych emocjach i niezdolne do odczuwania emocji innych ludzi. To są dosyć poważne przesłanki do uznania kogoś za osobę z narcystycznym zaburzeniem osobowości. Zresztą to zaburzenie ma następujące objawy:
1) pretensjonalne poczucie własnego znaczenia
2) wiara, że jest się kimś "szczególnym" oraz wyjątkowym i że można być w pełni zrozumianym tylko przez innych "szczególnych" ludzi
3) brak empatii: niechęć do honorowania lub utożsamiania się z uczuciami i potrzebami innych
4) częsta zazdrość o innych lub przekonanie, że inni są zazdrośni o nas lub zazdroszczą nam
Uważam, że wszystkie te elementy powinny mieć istotne znaczenie z Twojej perspektywy.

authority napisał/a:

Teraz ciekawostka naukowcy zaobserwowali iż typowa kobieta oraz typowy mężczyzna należą do ludzi delikatnie mówiąc średnio inteligentnych.

typowy = przeciętny = średni zatem przeformułowując Twoją wypowiedź:
Teraz ciekawostka - naukowcy zaobserwowali, iż przeciętna kobieta oraz przeciętny mężczyzna należą do ludzi delikatnie mówiąc przeciętnie inteligentnych.
Rzeczywiście ciekawostka... Zaobserwowana przez naukowców...

A teraz idę zrobić se hybrydę. Całuski,
Dorota Rabczewska

Kacerz, dziękuję big_smile you make my day, jak to mówią w wielkim świecie  big_smile

27 Ostatnio edytowany przez marakujka (2018-05-31 18:38:54)

Monoceros napisał/a:

Z tego samego względu też myślę, że osoby bardziej inteligentne = widzące więcej, mogą doświadczać więcej poczucia bezradności. Bo co z tego, że widzisz świat takim, jakim jest, co z tego, że rozumiesz przyczyny problemów, skoro nic nie możesz zrobić?

Co prawda nie wiem, nad czym dokąłdnie inteligenci dumają i dlaczego wyją do księżyca, ale mam poradę ciotki dobrej rady wink
Świat mieć w Dupsku głęboko, ważne by ten swój malutki wokół siebie pozytywnym uczynić.

authority napisał/a:

Podchodziłem do niego jak zwykle ostrożnie ale po przemyśleniach doszedłem do wniosku iż pasuje do mnie jak ulał.
w skrócie im starsze rodzeństwo tym większe IQ IQ od kolejnego IQ jest średnio mniejsze o 1,5 punktu i tak pierwsze dziecko ma IQ np 112 drugie 110 trzecie 108...
Dzieci z wyższym IQ bardziej się stresują trudniej im zaznać przyjemności dlatego w okresie młodości częściej sięgają po używki jak marihuana(potwierdzone) obecnie jestem po 30-stce i wyrosłem z tego.  Z powodu wrażliwości (rozpamiętywanie zdarzeń, widzenie wszędzie wszech głupoty (jak u mnie) a także z powodu piastowanych stanowisk menedżerskich czy własnej działalności(tego mnie dodali)Skłonności do depresji,z zaburzeń lękowych itp  U mnie wszystko po trochu.

!

Authority! Że można wić się niczym glizda po wątkach by przemycić jakieś wrażenia czy fakty na swój temat, to jeszcze ok. Ale twoja laudacja przebija wszystko! big_smile
Więc za bezpośredniość, odwagę, bezkompromisowość, afirmację siebie i afirmację prostoty dostajesz PLUSIKA!!!

28

Iceni napisał/a:

Kacerz, dziękuję big_smile you make my day, jak to mówią w wielkim świecie  big_smile

Bardzo mi miło. Polecam się na przyszłość.

29 Ostatnio edytowany przez authority (2018-06-08 02:37:55)

Wiem zabrakło słowa uznawany za. I tak uznawany typowego mężczyznę ma cechy stereotypowo męskie a kobietę za typowo kobiecą. Badania zrobiono na podstawie danych z
-obserwacji ludzi grupy kontrolnej
-danych ze znanego nie określonego... portalu społecznościowego ps prawdopodobnie kupione od Facebooka
-zapytań 10000 kobiet mężczyzn po połowie.
I tak są to następujące cechy
Introwertyk w miarę zaradny stroniący od kosmetyków poza perfumami wodą kolońską(co na szczęście powoli się zmienia). Nie przywiązuje większej wagi do ubioru, arogant, bałaganiarz.
uwodziciel zawsze oddzielający sek od miłości, pod wpływem alkoholu drobna ostrzejsza sprzeczka kończy się najczęściej bójką
zainteresowania sport i historia seks alkohol piwo albo/i mocne drinki. Zawód budowlaniec, pracownik firmy produkcyjnej.
Jeśli chodzi o stereotypowe kobiety 100 par ciuchów, grzeczna mało zaradna, dbająca o urodę, porządek, gadatliwa,naiwna, opiekuńcza, wyrozumiała, słaba, uległa, delikatna, głupia.

30

Monoceros napisał/a:

(...) ludzie, którzy widzą więcej, mają trudniej. Może to wiązać się z inteligencją, choć nie musi (może bardziej  z wrażliwością?), ale wychodzi na to, że widząc więcej na więcej reagujesz. Albo nauczysz się ignorować i stawiać granice (choć samo to w sobie jest trudne), albo nadmiar bodźców cię pokona. Myślę, że z tego powodu bycie bardziej inteligentnym może być bardzo stresujące.

W powyższych zdaniach zawarłaś mniej więcej to, co sama zamierzałam napisać. 
Jak najbardziej mogę zgodzić się z tezą zawartą w tytule wątku. Dlaczego? Bo inteligencja to świadomość - świadomość tego, co dzieje się wokół, zależności, wpływu na nasze życie, ale też umiejętność dostrzegania zjawisk i czynników, które dla ludzi pozbawionych tej cechy w ogromnie wielu przypadkach są zupełnie niezauważalne. I skoro tak, to jakby ich w ogóle nie było, a w końcu coś, co nie istnieje, nie stwarza problemu.

Dziś przeczytałam:

Najlepszym uczuciem na tej planecie jest czuć spokój duszy; żadnego stresu, strachu, nieustannego rozmyślania - po prostu spokój.

Niestety nie podano autora tej myśli, a wklejam, bo w gruncie rzeczy całkiem nieźle wpisuje się w temat smile.

31

Według mnie, to nie inteligencja sama w sobie powoduje, że ktoś ciągle się czymś przejmuje. To się nazywa neurotyzm. Jest to jedna z cech, która negatywnie wpływa na karierę zawodową i stosunki z innymi ludźmi (są na to badania).

32

Oczywiście, że to nie inteligencja sama w sobie, bo wówczas wszyscy inteligentni ludzie byliby nadwrażliwi, mieli skłonność do depresji i tak dalej, a doskonale wiemy, że tak nie jest. Ja po prostu przypuszczam, że inteligencja jest tym czynnikiem, która determinuje choćby wspomnianą wrażliwość, ale nie tylko, a to z kolei ma wpływ na resztę.

33

Olinka napisał/a:

Dziś przeczytałam:

Najlepszym uczuciem na tej planecie jest czuć spokój duszy; żadnego stresu, strachu, nieustannego rozmyślania - po prostu spokój.

Niestety nie podano autora tej myśli, a wklejam, bo w gruncie rzeczy całkiem nieźle wpisuje się w temat smile.

W pełni się pod tym podpiszę, dzięki.
smile Jakby tak jeszcze przepis był na osiągnięcie takiego stanu to poproszę...

34

random.further napisał/a:
Olinka napisał/a:

Dziś przeczytałam:

W pełni się pod tym podpiszę, dzięki.
smile Jakby tak jeszcze przepis był na osiągnięcie takiego stanu to poproszę...

No, właśnie. Cytat przedstawiony przez Olinkę, to sedno tego czegoś, co niektórzy, szczęściem określają. smile
Ale, ja nie o tym chcę mówić, a o tym, co ważniejsze: mieć, czy być?
I to, podstawowe pytanie moim zdaniem, Autor zawarł w tym chaotycznym, jak na 140+ IQ, poście.
Kasę mieć i przy okazji, kogoś, kogo wstydzić się nie będzie trzeba, gdy bardzo inteligentni ludzie się spotkają w szerszym gronie. Większym, niż w dyskretnym "duecie" czterech ścian. smile

Posty [ 34 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Inteligentni mają ciężej ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024