Ślub cywilny tylko rejestracja. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Ślub cywilny tylko rejestracja.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Ślub cywilny tylko rejestracja.

Witajcie
Może moje pytanie wyda się dziwne, ale mam powody.
Czy jest możliwość ślubu cywilnego , ale bez obecności pary młodej. Chodzi mi tylko o zarejestrowanie małżeństwa  w urzędzie. Ponieważ później planuje ślub religijny i nie chce mieć dwóch uroczystości.
Czy ktokolwiek z was dziewczyny słyszał o takiej możliwości lub przypadku ?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2018-05-18 10:31:08)

Odp: Ślub cywilny tylko rejestracja.
Sweda napisał/a:

Witajcie
Czy jest możliwość ślubu cywilnego , ale bez obecności pary młodej. Chodzi mi tylko o zarejestrowanie małżeństwa  w urzędzie. Ponieważ później planuje ślub religijny i nie chce mieć dwóch uroczystości.

Jest ślub konkordatowy, ksiądz jest jednocześnie urzędnikiem i wszystkie papiery przesyła potem do USC.

Jeżeli jest to ślub religijny w innym wyznaniu, to trzeba mieć osobne spotkanie w USC i nie ma opcji, żeby tam pary młodej nie było.
Nie musisz robić dwóch uroczystości. Do USC możecie iść tylko Wy i świadkowie.
20min i z głowy problem.

3 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-05-18 13:13:00)

Sweda napisał/a:

Witajcie

Nie ma możliwości ślubu cywilnego bez obecności nupturientów (chodzi o sposób złozenia oświadczen woli o wstąpieniu w związek małżeński). Nie ma możliwości dokonania tego zaocznie. Istnieje jedynie możliwość, w wyjątkowych przypadkach, udzielenia ślubu gdy jedną ze stron reprezentuje pełnomocnik. Wymaga to uzyskania zezwolenia sądu.

4

Dziękuję za odpowiedzi.
Faktycznie po przeczytaniu waszych odpowiedzi przemyslalam i to jednak z punktu prawa jest niemożliwe .
Problem mamy również z dokumentami . Chciałabym również wszystkie dokumenty załatwić sama i wtedy z narzeczonym pojawić się na ceremonii. Powód mieszkamy za granicą.

5

Sweda napisał/a:

Dziękuję za odpowiedzi.
Faktycznie po przeczytaniu waszych odpowiedzi przemyslalam i to jednak z punktu prawa jest niemożliwe .
Problem mamy również z dokumentami . Chciałabym również wszystkie dokumenty załatwić sama i wtedy z narzeczonym pojawić się na ceremonii. Powód mieszkamy za granicą.

Możecie wziąć ślub w polskim konsulacie, o ile jesteście obydwoje obywatelami polskimi, ewentualnie ślub na zasadach prawa państwa w którym mieszkacie.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Ślub cywilny tylko rejestracja.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024