Miałam tak, że nie chciałam zaręczyn, gdy byłam w związku z byłym. Może Ty go po prostu nie kochasz? W moim przypadku to było wypalenie uczuć. On chciał stabilizacji, mnie ona strasznie przerażała. W związku z obecnym chłopakiem po raz pierwszy poczułam ,co to znaczy chcieć się zaręczyć. Dużo było rozmów o zaręczynach do momentu ,kiedy pewne sytuacje nie wyszły na wierzch i doszłam do wniosku, że chyba jednak nie warto? Pomyśl, przyjęcie oświadczyn to nie jest od razu branie ślubu. Jednak z drugiej strony, jeśli teraz masz wątpliwości ,to co będzie potem? Warto zweryfikować skąd te wątpliwości się biorą ,bo na pewno mają jakąś przyczynę. Albo go nie kochasz/ wmawiasz sobie miłość do niego/ ,albo po prostu wychowywałaś się może w rodzinie dysfunkcyjnej ,gdzie na podstawie obserwacji własnych rodziców boisz się stworzyć małżeństwo/ boisz się jak sobie z tym wszystkim poradzisz? Lub jesteś młoda i chcesz się jeszcze wyszaleć. Odpowiedź sama znasz najlepiej. Ale jeśli czujesz, że nie chcesz zaręczyn ,to powiedz mimochodem swojemu chłopakowi ,że jakiś tam kolega się chciał zaręczyć, ale Twoja koleżanka tak jak Ty, nie bardzo jest jeszcze na to gotowa. Tym samym dasz mu znać ,że nie jest jeszcze czas dla Ciebie i chłopak się może powstrzyma.