Moja przyjaciółka mnie naśladuje - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Moja przyjaciółka mnie naśladuje

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Moja przyjaciółka mnie naśladuje

Cześć. Zacznę od tego, że mam 21 lat. Od gimnazjum zaczęłam kumplować się z 2 dziewczynami. Całe gimnazjum razem. One znały się już od przedszkola, ja znałam je od podstawówki, ale w gimnazjum zaczęłyśmy ze sobą często przebywać. Później czas liceum. Z niewiadomych przyczyn jedna z nich urwała z nami kontakt. My jednak kumplowałyśmy się dalej, pomimo tego, że chodziłyśmy do róznych szkół. Była moją najlepszą przyjaciółką.
Od wczesnych lat pracowałam - a to przy zbiorach na wsi, ulotki, praca w warzywniaku w weekendy, hostessa. Ona natomiast nie musiała i nie chciała, jest dość leniwą osobą. W liceum po ukończeniu 18 lat chciałam rozkręcić swoją firmę. I tak się stało. Założylam firmę, koleżanka z liceum dla mnie pracowała. Po pewnym czasie stwierdziłam, że fajnie by było gdyby moja 'przyjaciółka' również dla mnie pracowała. Płaciłam jej tak, jak chciała. Dogadywałyśmy się super. Niestety, po jakimś czasie firmę zawiesiłam. I tu zaczyna się właściwa historia. Zaczęła robić dokładnie to samo - nie mówiąc mi o tym. Robiła to nielegalnie, nie miała firmy. Co lepsze, zaczęła wspolprace ze swoją kolezanka z liceum. O mnie już nie pamiętała. Nadal się ze mną spotykała, nic nie wspominając mi o jej biznesie z moim pomysłem. Bolało jak cholera. Jeszcze wczesniej, po mojej 18, kiedy kupilam sobie pierwszy lepszy aparat, zaczęłam robic zdjecia, sesje za darmo itd. Ona po kilku dniach zaczela robic dokladnie to samo. Wkurzylam sie, ze nagle sobie przypomniala, ze od zawsze ją to pasjonowało, po tym jak ja zaczęłam to robić... powiedziałam jej o tym, ale ona obrocila kota ogonem, ze niby od zawsze to lubiła, że powinniśmy się w tym wspierac itd. Wiec mam nadzieje, ze rozumiecie dlaczego boli mnie to tak bardzo, jezeli chodzi o jej 'biznes', ktory juz zreszta prawie nie istnieje, bo zgapiła kolejny pomysł ode mnie... ale o tym za chwile.
Zaczełam robić skrzynki drewniane, ozdabiac je metodą decoupage i sprzedawac za symboliczną kwotę ( życie studentki jest ciężkie). Ona zaczęła robić drewniane serca, dokładnie tą samą metodą.
Studiuję kierunki związane ze zwierzętami, ale moją największą pasją są psy, od zawsze. Stwierdziłam, że mogłabym sobie dorobić jako opiekunka do zwierzat, a przy okazji caly czas mialabym z nimi stycznosc. Po jakims czasie zrezygnowalam, bo przygarnelam swojego psa. Zgadnijcie co obecnie robi moja kochana przyjaciółka? Dokładnie to samo. Zgapila caly moj pomysl. I oczywiscie znowu nic mi o tym nie powiedziala, chyba ma mnie za idiotke, skoro mysli, ze nie zobacze jej fanpage na fb. I znowu robi to z inną osobą. W między czasie robiłam maty węchowe dla psów. Ona też zaczęła je robić.
Robi wszystko dokładnie to co ja. I najlepsze jest to, że się pod tymi pomysłami podpisuje. Np. Ktoś jej napisze, że świetny pomysł, fajnie, że mamy w naszym mieście PIERWSZEGO producenta mat węchowych - ona na to - dziękuje. Szlag mnie trafia. Najbardziej wkurzyła mnie tym, że aby być wiarygodniejszą opiekunką do zwierząt, napisała, że jest wolontariuszką w schronisku. A nie jest (wiem, bo mam tam znajomych). Ja nią byłam.
Cały czas o tym myśle, nie daje mi to spokoju, jest mi z tym tak źle. Ograniczyłam kontakt do minimum, praktycznie w ogóle z nią nie rozmawiam, nie pisze. Odpisuje byle by ją zbyć jak odezwie się raz na 3 miesiące.
Zrobiłam dla niej tyle dobrego. Załatwiłam jej pracę, zawsze byłam przy niej. A ona robi mi takie coś.
Co zrobilibyście w mojej sytuacji? Tracę już siły... jak dla mnie to jest chore, żeby naśladować wszystko, zgapiać cały pomysł.
I moim zdaniem rozmowa nic nie da, nic nie dotrze, ona nie widzi swojego błędu.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Moja przyjaciółka mnie naśladuje

Mówi się, że naśladowanie to najwyższa forma pochwały.

Czego od niej byś chciała? Żeby przestała się z tobą kontaktować? Żeby przestała robić to co ty? Żeby przyznała się, że bierze od ciebie pomysły? Na czym Ci zależy?

Dla mnie szczerze - dziwna sytuacja i jej nie rozumiem. Co przeszkadza Ci, że ona robi,  to co ty? Zabiera ci klientów, zarabia na tym, jest nieoryginalna, oszukuje państwo (bo robiła to nielegalnie), jest generalnie nieszczera?

3

Żeby była bardziej kreatywna, żeby zrobiła coś swojego i przede wszystkim nie podpisywała się pod moimi pomysłami. Czuje się okradziona. Włożyłam w to mnóstwo pracy.  Mówiłam jej o tym, bo była moją przyjaciółką, chciałam, żeby wiedziała. To dla mnie naturalne, że dziele się tym co się u mnie dzieje z najbliższymi. A ona po prostu wzięła to sobie. Jakby było jej. Boli mnie jej dwulicowość. Boli mnie fakt, że jest nieszczera, że kłamie. Chodzi mi o przykład wolontariatu.
Mogłabym się zemścić i 'zdepnąć' ją jednym ruchem. Coraz częściej się nad tym zastanawiam i coraz większą mam na to ochotę. Mówie o Urzędzie Skarbowym. Bo jej usługi opieki nad zwierzętami również są nielegalne.
Nie wiem co robić. Mówi się rownież, że kto ma miękkie serce musi mieć twardą dupę.

4

podpisuję się pod Monoceros - czego oczekujesz? by się przyznała i przeprosiła? a może by mówiła ludziom, że to nie jej pomysły i że autorką pomysłów jesteś Ty?
rozumiem rozgoryczenie, bo sama spotkałam się z sytuacją, gdzie ktoś podpisywał się pod moimi działaniami. Nie kopiował ich, po prostu kradł efekty moich działań i podpisywał je jako swoje.

Musisz z nią porozmawiać, powiedzieć o co Ci chodzi, czego od niej oczekujesz, dlaczego nie podoba Ci się jej zachowanie.

5

Nastusia napisał/a:

Mogłabym się zemścić i 'zdepnąć' ją jednym ruchem. Coraz częściej się nad tym zastanawiam i coraz większą mam na to ochotę. Mówie o Urzędzie Skarbowym. Bo jej usługi opieki nad zwierzętami również są nielegalne.
Nie wiem co robić. Mówi się rownież, że kto ma miękkie serce musi mieć twardą dupę.

Irytację jestem w stanie zrozumieć, bo poczucie, że ktoś w pewien sposób odbiera Ci Twoją tożsamość, podbiera pomysły czy zbiera pochwały, które należne są Tobie - rzeczywiście może być męczące, ale i tak uważam, że zdrowo przesadzasz. Na przykład kompletnie nie ogarniam tej chęci odegrania się - jeśli narobisz jej problemów, to czy Twoja sytuacja w jakikolwiek sposób się zmieni? Nie. Ty po prostu chcesz przez chwilę poczuć dziką satysfakcję, że przytarłaś jej nosa.
Niezrozumiałe w tym kontekście wydaje mi się także stwierdzenie, że kto ma miękkie serce, musi mieć twarde cztery litery. Co się takiego stało, że uważasz, że zostałaś tak bardzo skrzywdzona, że masz prawo się mścić?

Czy w ogóle kiedykolwiek powiedziałaś tej dziewczynie, że nie czujesz się dobrze z tym, w jaki sposób się zachowuje, że sobie nie życzysz, że chciałabyś, aby przestała Cię naśladować, robić coś za Twoimi plecami?

6 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2018-04-14 08:54:42)

Prawdopodobnie jesteś dla koleżanki wzorem do naśladowania. Zazdrości Ci pomysłowości, zaradności, tego, że jesteś osobą kreatywną.
Na Twoim miejscu byłoby mi jej żal, naprawdę. Ona i tak żyje w Twoim cieniu.

Wytłumacz koleżance, ze nie podoba Ci się jej zachowanie, a potem zerwij kontakt i nie mścij się, bo to nic kompletnie nie da, poza chwilową satysfakcją.

7 Ostatnio edytowany przez adiafora (2018-04-14 18:20:56)

wiem, że to żadna pociecha, ale może jednak sprawi Ci przyjemność świadomość, że ona jest tylko marnym odtworcą i do pięt Ci nie dorasta smile
W sumie każdemu tworcy pochlebia, gdy jest wzorem dla innych smile
A jeśli to jednak tak bardzo Cię irytuje i nie daje spokojnie spać, to zawsze możesz zerwać kontakt z przyjaciołką, ktory i tak jest już ograniczony do minimum. Nie jesteśmy więźniami innych. Jeśli Ci z kimś nie po drodze to nie męcz się z nim.

8

Musi być bardzo wpływową i mało asertywną osobą. Pradwopodobnie nawet nie zdaje sobie sprawy, ze we wszystkim cię naśladuje, po prostu jesteś dla niej wzorem..

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Moja przyjaciółka mnie naśladuje

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024