inteligencja w związku. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » inteligencja w związku.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

Temat: inteligencja w związku.

Kobiety Kochane,
jestem w związku z facetem juz ponad 2 lata.
Problem mam taki, że moj chłopak jest mało inteligentny.. ja też wszystkiego nie wiem, dużo nie wiem, ale mimo wszystko przyjmuję to do wiadomości i uczę się.
Natomiast mój facet często sie przy czymś upiera, a później się okazuje że wgl nie miał racji..
Powiecie mi że jestem płytka, ale naprawdę zaczyna mi to przeszkadzać w życiu. Czy to jest kwestia którą można w związku przeskoczyć?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: inteligencja w związku.

Nie wiem, o co chodzi, ale jest takie powiedzonko "ten się nie myli, kto nic nie robi". Być może po fakcie okazało się, że nie miał racji, ale w momencie podejmowania decyzji, przesłanki był na tak.
Na czym polega twoja inteligencja i do czego ci jest potrzebna w związku?

3

Wgl inteligencja to nie to samo co wiedza, heloł

4

Sprecyzuj może czy masz problem z brakami w jego wiedzy czy z jego uporem...

5

Nie wydaje mi się, że jest to łatwe do przeskoczenia. Może by pomógł kubeł zimnej wody wylanego przez człowieka, który jest dla twojego lubego jakimś autorytetem. Choć pewnie byłoby to pomocne na chwilkę lub tylko w ściśle określonym zakresie sytuacji.
Taki upór, bezkrytyczne spojrzenie na siebie, przeświadczenie o swojej racji... no nie wiem, ja chyba dałabym sobie spokój, właśnie przez to, że zawsze znajdzie się jakaś sytuacja,a w której ten facet się ośmieszy, czyli nigdy nie wiesz, kiedy się zdenerwujesz. big_smile

6

fretka.fretka napisał/a:

Kobiety Kochane,
Problem mam taki, że moj chłopak jest mało inteligentny.. ja też wszystkiego nie wiem, dużo nie wiem, ale mimo wszystko przyjmuję to do wiadomości i uczę się.
Natomiast mój facet często sie przy czymś upiera, a później się okazuje że wgl nie miał racji..
Powiecie mi że jestem płytka, ale naprawdę zaczyna mi to przeszkadzać w życiu. Czy to jest kwestia którą można w związku przeskoczyć?

Inteligencja nie jest równoważna z wiedzą

7 Ostatnio edytowany przez troll (2018-04-09 06:00:49)

Lou71.71 napisał/a:
fretka.fretka napisał/a:

Kobiety Kochane,

Ale inteligencja pozwala ta wiedzę posiąść, bo: Inteligencja- (od łac. intelligentia zdolność pojmowania, rozum)- zdolność do postrzegania, analizy i adaptacji do zmian otoczenia. Zdolność rozumienia, uczenia się oraz wykorzystywania posiadanej wiedzy i umiejętności w różnych sytuacjach. Cecha umysłu warunkująca sprawność czynności poznawczych, takich jak myślenie, reagowanie, rozwiązywanie problemów
A więc jeśli jest tak jak autorka napisała, czyli jej partner nie analizuje prawidłowo problemu i na podstawie błędnego rozumowania wyciaga bledne wnioski, bo jest to wynik niskiego IQ.

8

troll napisał/a:
Lou71.71 napisał/a:
fretka.fretka napisał/a:

Kobiety Kochane,

Ale inteligencja pozwala ta wiedzę posiąść, bo: Inteligencja- (od łac. intelligentia zdolność pojmowania, rozum)- zdolność do postrzegania, analizy i adaptacji do zmian otoczenia. Zdolność rozumienia, uczenia się oraz wykorzystywania posiadanej wiedzy i umiejętności w różnych sytuacjach. Cecha umysłu warunkująca sprawność czynności poznawczych, takich jak myślenie, reagowanie, rozwiązywanie problemów
A więc jeśli jest tak jak autorka napisała, czyli jej partner nie analizuje prawidłowo problemu i na podstawie błędnego rozumowania wyciaga bledne wnioski, bo jest to wynik niskiego IQ.

Troll - napisałam to wcześniej, czasem ludziom bardzo inteligentnym zdarza się podejmować złe decyzję, np. wychodzisz z domu, wyglądasz przez okno - świeci piękne słońce, zakładasz lekkie ubranie, a po kilku godzinach aura się zmienia, zaczyna lać, okazuje się, że podjąłeś złą decyzję, bo gdybyś sprawdził prognozę, to może zabrałbyś parasol, tylko czy miałbyś czas na cokolwiek, gdybyś każdą pierdołę analizował tak głęboko?
Myślę, że ich problemem nie jest inteligencja, tylko ich relacja, on uparty, obstaje przy swoim nie licząc się ze zdaniem innych, co gorsza poniża ją, a ona źle się czuję, ale szuka wytłumaczenia, że może to on jest, mówiąc potocznie, głupi, zamiast powiedzieć sobie, że to nie to, że traci z nim czas.

9

Czyli spotykasz się z facetem, którego uważasz za idiotę? Ludzie naprawdę potrafią być zdesperowani, żeby tylko być w związku.

10

Entropia napisał/a:

Czyli spotykasz się z facetem, którego uważasz za idiotę? Ludzie naprawdę potrafią być zdesperowani, żeby tylko być w związku.

Tak to wygląda niestety. smile

11

balin napisał/a:
Entropia napisał/a:

Dwa lata, mniej więcej, to czas po jakim ustępuje wpływ silnego zakochania (a przynajmniej tak podaje prasa popularno-naukowa) na postrzeganie partnera, kończy się intensywne wydzielanie miłosnej chemii. Czy zatem to dziwne, że po takim czasie zaczynamy dostrzegać wady w ukochanej osobie? Zarzucanie dziewczynie desperacji to jednak przesada. Jeśli była zakochana, to patrzyła  na niego przez różowe okulary, a teraz patrzy realistycznie smile
Poza tym inteligencja często nie przekłada się na sukcesy w życiu. Znam faceta z IQ powyżej 148, który jest totalnym życiowym nieogarem, którego ciągle wywalają z pracy, drugi znajomy radzi sobie lepiej życiowo, ale totalnie nie z kobietami.
Jednak mam wrażenie, że Autorce chodziło o brak wiedzy ogólnej u chłopaka.

12 Ostatnio edytowany przez balin (2018-04-09 17:13:09)

Makigigi napisał/a:

Dwa lata, mniej więcej, to czas po jakim ustępuje wpływ silnego zakochania (a przynajmniej tak podaje prasa popularno-naukowa) na postrzeganie partnera, kończy się intensywne wydzielanie miłosnej chemii. Czy zatem to dziwne, że po takim czasie zaczynamy dostrzegać wady w ukochanej osobie? Zarzucanie dziewczynie desperacji to jednak przesada. Jeśli była zakochana, to patrzyła  na niego przez różowe okulary, a teraz patrzy realistycznie smile

Przecież patrzy na niego z niechęcią. smile Niechętnie to nie znaczy realistycznie.

13

troll napisał/a:
Lou71.71 napisał/a:
fretka.fretka napisał/a:

Kobiety Kochane,

No właśnie, nawet przy przeciętnym poziomie inteligencji można nabyć wiedzę ... tylko po co? Żeby udawać bardziej inteligentnego ...

14

Lou71.71 napisał/a:
troll napisał/a:
Lou71.71 napisał/a:

No właśnie, nawet przy przeciętnym poziomie inteligencji można nabyć wiedzę ... tylko po co? Żeby udawać bardziej inteligentnego ...

No właśnie, nawet będąc średnio umięśnionym można podnosić ciężary. Tylko po co? Żeby udawać silniejszego.
Tak się składa że umysł ćwiczony się rozwija i inteligencja rośnie. Może z 80 nie skoczy na 150, ale nie darmo mówi się o ćwiczeniach umysłowych. Jak ktoś z mózgu nie korzysta, to ten się pięknie wygładza. Wprawdzie jest piękny i błyszczący, ale pożytek z niego żaden.

15 Ostatnio edytowany przez Bland44 (2018-04-09 18:45:01)

troll napisał/a:

Tak się składa że umysł ćwiczony się rozwija i inteligencja rośnie. Może z 80 nie skoczy na 150, ale nie darmo mówi się o ćwiczeniach umysłowych. Jak ktoś z mózgu nie korzysta, to ten się pięknie wygładza. Wprawdzie jest piękny i błyszczący, ale pożytek z niego żaden.

Pamięć się ćwiczy, a nie inteligencję big_smile
Wolę rozmawiać z ludźmi inteligentnymi niż oczytanymi. Tylko inteligentny człowiek w umiejętny sposób użyje swojej wiedzy. Niektórym wiedza ciąży i nie potrafią jej spożytkować

16

Lou71.71 napisał/a:

Wolę rozmawiać z ludźmi inteligentnymi niż oczytanymi. Tylko inteligentny człowiek w umiejętny sposób użyje swojej wiedzy. Niektórym wiedza ciąży i nie potrafią jej spożytkować

Sposoby rozwijania inteligencji językowej:
» plastyczne opowiadanie historii
» uczenie innych, tłumaczenie, jak coś wykonać, mówienie do grupy ludzi
» branie udziału w dyskusjach, elastyczne wyjaśnianie swojego punktu widzenia, przekonywanie do swojego zdania
» pytanie, rozwijanie wątku
» rozwiązywanie i układanie krzyżówek i zagadek słownych
» pisanie listów, pamiętnika
» czytanie książek, gazet, blogów
» słuchanie audiobooków, radia
» czytanie i pisanie poezji

Sposoby rozwijania inteligencji przestrzennej:
» tworzenie obrazów, rysunków
» czytanie map i wytyczanie drogi na podstawie mapy
» posługiwanie się wykresami i planami
» przedstawianie informacji w postaci graficznej
» wizualizacja
» nagrywanie filmów
» tworzenie prezentacji komputerowych
» mapy myśli
» oglądanie dzieł sztuki (malarstwo, rzeźba)

Sposoby rozwijania inteligencji logiczno-matematycznej:
» gry logiczne
» zadania matematyczne
» prowadzenie domowego budżetu
» planowanie wycieczek i podróży
» liczenie w pamięci
» określanie prawdopodobieństwa
» opracowywanie harmonogramów
» rozwiązywanie zagadek i problemów logicznych
» układanie treści w porządku logicznym
» tworzenie kategorii, struktur pojęciowych, myślenie przez analogię
» stawianie hipotez
» porządkowanie otoczenia (np. miejsca do pracy)

To tylko niektóre sposoby ćwiczenia "pamięci". Inteligencję, podobnie jak inne zdolności i umiejętności, się ćwiczy. Kto tego nie robi ten się cofa w rozwoju.

17

Lou71.71 napisał/a:

Tak samo jak ciało, można też ćwiczyć inteligencję. smile

18

Zgadzam się z trollem, inteligencja nie jest dana raz na zawsze. Można ją rozwijać. Ponad to są różne rodzaje inteligencji i niektórzy inteligentni (w tradycyjnym rozumieniu tego słowa) ludzie w ogóle nie nadają się do relacji z innymi ludźmi. Na przykład osoby z zespołem aspergera zwykle cechuje wysoki iloraz IQ, a jednak rozmowa z nimi bywa trudna. Psychopaci kalkulatywni nierzadko miewają bardzo wysoki poziom inteligencji, no cóż... wybieram ludzi oczytanych wink

19 Ostatnio edytowany przez Tulinka80 (2018-04-09 22:42:51)

A ja ciebie fretka doskonale rozumiem. Mialam kiedys takiego chlopaka. Był bardzo przystojny, wysportowany, mielismy bardzo udane życie intymne. Jednak czulam że jestem od niego znacznie bardziej inteligentna. Wlasnie po okolo dwoch latach zaczęlo mi to bardzo przeszkadzać. I nie zgadzam się, że mozna to wycwiczyć. Może inteligencję można trochę zwiekszyc, ale tak naprawdę to jest to cecha wrodzona. Albo ktoś łapie w mig żarty, albo nie. Albo potrafi szybko wnioskować na podstawie róznych obserwacji albo nie. Albo ktoś ma łatwośc w zrozumieniu na czym polega Równanie Bernoulliego albo nie wink.
Uważam że ludzie powinni dobierać się wg podobnego poziomu inteligencji a najlepiej dodatkowo wg podobnego poziomu atrakcyjnosci fizycznej.
Ja z chlopakiem się rozstalam - on sobie znalazl kogos innego i ja też. Na dłuższą metę takie „mezalianse” się nie udają.

20

troll napisał/a:
Lou71.71 napisał/a:

Sposoby rozwijania inteligencji językowej:
» plastyczne opowiadanie historii
» uczenie innych, tłumaczenie, jak coś wykonać, mówienie do grupy ludzi
» branie udziału w dyskusjach, elastyczne wyjaśnianie swojego punktu widzenia, przekonywanie do swojego zdania
» pytanie, rozwijanie wątku
» rozwiązywanie i układanie krzyżówek i zagadek słownych
» pisanie listów, pamiętnika
» czytanie książek, gazet, blogów
» słuchanie audiobooków, radia
» czytanie i pisanie poezji

Sposoby rozwijania inteligencji przestrzennej:
» tworzenie obrazów, rysunków
» czytanie map i wytyczanie drogi na podstawie mapy
» posługiwanie się wykresami i planami
» przedstawianie informacji w postaci graficznej
» wizualizacja
» nagrywanie filmów
» tworzenie prezentacji komputerowych
» mapy myśli
» oglądanie dzieł sztuki (malarstwo, rzeźba)

Sposoby rozwijania inteligencji logiczno-matematycznej:
» gry logiczne
» zadania matematyczne
» prowadzenie domowego budżetu
» planowanie wycieczek i podróży
» liczenie w pamięci
» określanie prawdopodobieństwa
» opracowywanie harmonogramów
» rozwiązywanie zagadek i problemów logicznych
» układanie treści w porządku logicznym
» tworzenie kategorii, struktur pojęciowych, myślenie przez analogię
» stawianie hipotez
» porządkowanie otoczenia (np. miejsca do pracy)

To tylko niektóre sposoby ćwiczenia "pamięci". Inteligencję, podobnie jak inne zdolności i umiejętności, się ćwiczy. Kto tego nie robi ten się cofa w rozwoju.

Bzdura. Kto się urodził nieinteligentny, to nieinteligentny umrze wink
A i tak w związku najważniejsza jest inteligencja emocjonalna

21

Lou, jasne, że nie da się zrobić geniusza z kogoś poniżej przeciętnej, ale z przeciętniaka można „wyrobić się” do osoby o ilorazie powyżej średniej. Jest pewna śmiesznostka: prawie wszyscy ludzie uważają się za inteligentniejszych od ogółu. Większość oczywiście się myli. To byłoby nielogiczne, gdyby ludzie mogli rozwijać wszystkie umiejętności poza umiejętnością rozwiązywania problemów - bo tym w sumie jest inteligencja. Analogia jest taka: jeśli nie mam talentu muzycznego, można powiedzieć inteligencji muzycznej, to mogę nauczyć się grać na pianinie, ale nie osiągnę poziomu wybitnego instrumentalisty, który wygrywa ze słuchu kawałki usłyszane raz. Wiec mogę również nauczyć się rozwiązywać problemy logiczne w stylu „jaki element w ciągu jest następny”, choć może nie przyjmą mnie do Mensy.

22

Makigigi napisał/a:
balin napisał/a:
Entropia napisał/a:

Poza tym inteligencja często nie przekłada się na sukcesy w życiu. Znam faceta z IQ powyżej 148, który jest totalnym życiowym nieogarem, którego ciągle wywalają z pracy, drugi znajomy radzi sobie lepiej życiowo, ale totalnie nie z kobietami.
Jednak mam wrażenie, że Autorce chodziło o brak wiedzy ogólnej u chłopaka.

A ja to jednak odebrałam tak, że ona ma go za pacana. I z jakiegoś pokrętnego powodu uważa, że zwracanie uwagi na inteligencję partnera jest "płytkie". A jak nie na inteligencję/charakter to na co ma się zwracać uwagę? Dwa lata to szmat czasu. Jak nie w jego osobowości,to w czymże ona niby była zakochana przez ten czas? Tylko w urodzie? Tak można przez parę tygodni. Przyznaję, że w wieku nastoletnim też mi się zdarzyło z kimś spotykać z powodu tak płytkiego, że to po prostu była fajna d.pa, nawet jeśli jego inteligencję oceniałam jako znajdującą się poniżej przeciętnej. Ale być z kimś takim dwa lata czy deklarować zakochanie to już by było dziwne.

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » inteligencja w związku.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024