Cukrzyca wyktyta w pierwszym trymestrze - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Cukrzyca wyktyta w pierwszym trymestrze

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

1

Temat: Cukrzyca wyktyta w pierwszym trymestrze

Witam, mam 24 lata i jestem w 7 tygodniu ciąży. Wykonałam badania krwi zlecone przez ginekologa i czekam na następną wizytę kontrolną. Sen z powiek spędza mi wysoki poziom glukozy na czczo-prawie 109. Rok temu ostatni raz robiłam takie badanie i wszystko było idealnie a teraz tragedia. Martwię się o stan zdrowia dziecka... przecież to właśnie teraz wszystkie narządy się kształtują. Czy miał ktoś podobną sytuację i jakoś wpłynęło to na rozwój maleństwa? A może mimo to dziecko urodziło się zdrowe?  Proszę o odpowiedź.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Cukrzyca wyktyta w pierwszym trymestrze

nie panikuj, w ciązy wszystko wariuje. Wysoki poziom cukru na czczo nie musi oznaczać, że po posiłku też będzie wysoki. Pokaż wyniki ginekologowi, powinien Cie skierowac na obciążenie glukozą 75 g. Badanie polega na tym, że w laboratorium pobierają Ci krew na czczo, jak nie masz cukru wyższego niż 120, podają Ci glukoze rozpuszczoną w wodzie, wypijasz w 3 minuty i czekasz godzinę, po godzinie kolejne pobranie krwi i po 2 godzinach kolejne. Mi niestety wyszedł wysoki po 1 godzinie miałam 180 a do 180 jest norma, po 2 godzinach miałam 168, a norma do 140. Jutro wizyta u diabetologa;/
Ale nie ma co panikować, pewnie dostanę diete i glukometr, w ostateczności insulinę. Cukrzyca ciążowa nie oznacza, ze bedziemy mieć cukrzycę już zawsze, nie oznacza też wad u dziecka, jasne jest bardziej narażone, ale odpowiednia dieta i regulowanie cukru lekami powinno zniwelować problemy zdrowotne dziecka do minimum. A i jak kobieta ma cukrzyce ciążową jest kierowana na usg serca dziecka. ja mam w tym tygodniu, Kończymy 6 miesiąc ciąży i wcześniej nie miałam problemów z cukrem. jak dowiem się czegoś więcej u diabetologa to napiszę.

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Cukrzyca wyktyta w pierwszym trymestrze

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024