Za dwie godziny mam pierwsza wizyte u ginekologa. Jestem dziewica i jestem przerazona na smierc. Jesli powiem lekarzowi ze chce zrobic tylko usg oraz byc zbadana po prostu zewnetrznie a nie chce miec badania przez ofbyt albo pochwe to moze mnie do tego zmusic?
do niczego Cię nie może zmusić.
Zależy od tego, w jakiej sprawie do niego idziesz. Czasami nie ma przeciwskazań, żeby dziewica była zbadana normalnie. Badanie zewnętrzne samo chyba niewiele powie.
i jak przeżyłaś to badanie?
Na pewno nie jesteś pierwszą jego taką pacjentka. Nie ma się czego bać ;-)
Jak po tej wizycie?
Też to przeżywałam, dlatego idźcie do dobrego ginekologa, musi być delikatny. Mnie akurat się udało, podkreśliłam, że to była moja pierwsza wizyta.
A ile masz lat Marta?
Podczas mojej pierwszej wizyty u ginekologa zgłosiłam, że chciałabym aby lekarzem była kobieta. Jakoś lepiej mi było iść do kobiety niż rozbierać się przed obcym facetem. Pani ginekolog wypytała mnie o wszystko, również o to czy jest to moja pierwsza wizyta, czy współżyłam, o stosowaną (lub nie) antykoncepcję, o choroby. Badała mnie bardzo delikatnie, mówiła po kolei co teraz będzie się działo i do czego to potrzebne. Trochę śmiała sie z tego, że chciałam się rozbierać w gabinecie zamiast skorzystać z osobnego pomieszczenia obok, takiej jakby łazienki znajdującej się w gabinecie. Skąd mogłam wiedzieć, że to dla pacjentek a nie prywatny kibelek pani doktor? ![]()
Ja też trafiłam na cudowną Panią ginekolog. I też bardzo zależało mi na tym, żeby była to kobieta. Była bardzo delikatna i wszystko mi tłumaczyła. Każdemu życzę takiego lekarza! ![]()
A skad takiego lekarza znalazlas i gdzie?
Moją pierwszą wizytę też wspominam dobrze, pani doktor była bardzo miła i rzeczowa, wszystko mi wyjaśniła co i jak
A ja swoją wspominam źle, bo trafiłam na wyjątkowo niemiłą kobiete która nie była zbyt delikatna, ale teraz mam swoją lekarkę która jest najlepsza na świecie, cierpliwa, wszystko tłumaczy i naprawdę stara się żeby pacjent czuł się komfortowo ale trzeba pamiętać że snie idzie się do ginekologa dla lekarza tylko po to żeby sprawdzić stan swojego zdrowia ![]()
Ile masz Agata lat
Miałam krwawienie z pochwy nie wiem o co chodzi może to okres