Sekta Jehowi precz . - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 45 ]

Temat: Sekta Jehowi precz .

Co myślicie o tej organizacji ? Nie ratują człowieka ,chodzą po domach zmyślona sekta dla nich religia .W Rosji zakazana jest ta sekta ,precz z szatanami co nie ratują człowieka jak potrzebna krew .Nie obchodzą urodzin ,imienin ,świąt ,nie mogą uczestniczyć w wyborach powiedzmy że ta organizacja strasznie kłóci ludzi .Mają straszne zakazy jak w więzieniu .Znam pewną kobietę która tak wkręciła się w te sektę że nie słucha rodziców nikogo chodzi na te zebrania śmieszne ,nie może nawet pożegnać się ze zmarłym nie może wejsc do kościoła ,narobiła wstydu całej rodzinie .Jeśli ktoś coś jej powie to wielka obraza że to dobra wiara .Jak jej przetłumaczyć że zle robi ? powiedziała też że jehowki powiedziały jej że w necie same bzdury o tej wierze piszą te jehowki zrobił jej z mózgu wodę .

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Sekta Jehowi precz .

Nie jestem religioznawcą, ale z wiedzy jaka posiadam wynika, iz oni żyją według Biblii, tak tak tej samej co zapewne Twoja. Różnica polega na tym, że oni ją czytają smile

Oni mają zmyśloną religię  chodzą po domach i chcą by ludzie przeszli na te sektę .

4 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2018-03-03 12:36:57)

Za chwilę znowu założysz temat o tym, że widzisz masę nieporozumień na forum i nikt Cię nie lubi.

Z Twojego postu wynika masa uprzedzeń. Dosłownie masa.
O ile świadkiem Jehowy nie jestem i ich nie lubię, uważam za sektę, to z Twojego postu leci nienawiść i uprzedzenia, a chyba nigdy z nikim z ŚJ nie rozmawiałaś.

Twoja koleżanka jest neofitką, to normalne, że fiksuje na tym punkcie.

A ŚJ bazują praktycznie w całości na Piśmie Świętym tylko mają jego własne tłumaczenie, trochę inne niż katolickie.

5

Niezapominajka3 napisał/a:

Co myślicie o tej organizacji ? Nie ratują człowieka ,chodzą po domach zmyślona sekta dla nich religia .W Rosji zakazana jest ta sekta ,precz z szatanami co nie ratują człowieka jak potrzebna krew .Nie obchodzą urodzin ,imienin ,świąt ,nie mogą uczestniczyć w wyborach powiedzmy że ta organizacja strasznie kłóci ludzi .Mają straszne zakazy jak w więzieniu .Znam pewną kobietę która tak wkręciła się w te sektę że nie słucha rodziców nikogo chodzi na te zebrania śmieszne ,nie może nawet pożegnać się ze zmarłym nie może wejsc do kościoła ,narobiła wstydu całej rodzinie .Jeśli ktoś coś jej powie to wielka obraza że to dobra wiara .Jak jej przetłumaczyć że zle robi ? powiedziała też że jehowki powiedziały jej że w necie same bzdury o tej wierze piszą te jehowki zrobił jej z mózgu wodę .

Ale taki temat już istnieje:

http://www.netkobiety.pl/t98863.html

6

Oni mają zmyśloną religię  chodzą po domach i chcą by ludzie przeszli na te sektę .

Jak juz Tobie napisałem oni wierzą w tego samego Boga co Ty.
Jeżeli się nie mylą to jestes katoliczką, a to oznacza, że Twój Bóg ma imię Jahwe(Jehowa) i Ciebie uczy z tej samej Biblii z której oni czerpią swoją wiedzę.
Chodza po domach bo tak nakazuje Biblia, i raczej są religia niż sektą.

Rozmawiałam bo niestety mojego dziadka siostra była jehowką,nie liczyła się z rodziną i strasznie ich skłóciła .Nie obchodziła nawet urodzin imienin bo jehowki jej zabroniły ,jak dziadek chciał się podzielić z siostrą opłatkiem powiedziała że tego nie zrobi bo koleżanki jej zabraniają .Jak jej koleżanka  katoliczka umarła to nawet się nie pożegnała z nią i nie modliła ,te jehowki jej mówią że będzie miała życie wieczne jak będzie robiła wszystko co jej każą .Nie że jakas nienawiść z mojej strony ale chcę znać wasze zdanie ,bardzo dużo rodzin się rozpada z powodu tej sekty .

8

Ale bycie ŚJ to jest wybór i konsekwencje tego wyboru się ponosi. Sama postanowiła, że nie będzie obchodzić tego wszystkiego. Wybiera, że zbór jest ważniejszy, że chce żyć wg takich nauk, a nie innych.
To może trzeba wybór uszanować zamiast kierować się uprzedzeniami i sączyć nienawiść?
To jest nienawiść. Wychodzi z tego, w jaki sposób mówisz i jak się wyrażasz.

9

Rozmawiałam bo niestety mojego dziadka siostra była jehowką,nie liczyła się z rodziną i strasznie ich skłóciła .Nie obchodziła nawet urodzin imienin bo jehowki jej zabroniły ,jak dziadek chciał się podzielić z siostrą opłatkiem powiedziała że tego nie zrobi bo koleżanki jej zabraniają .Jak jej koleżanka  katoliczka umarła to nawet się nie pożegnała z nią i nie modliła ,te jehowki jej mówią że będzie miała życie wieczne jak będzie robiła wszystko co jej każą .Nie że jakas nienawiść z mojej strony ale chcę znać wasze zdanie ,bardzo dużo rodzin się rozpada z powodu tej sekty .

Sposób zachowania w rodzinach i relacje są indywidualne dla każdego człowieka. Rodziny się skłócają z różnych powodów (nie tylko religia).
Nie jestem Światkiem Jehowy, ale kilku znam i jak dla mnie to normalni ludzie.

10

1975bastian napisał/a:

Różnica polega na tym, że oni ją czytają smile

smile smile smile

11 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2018-03-03 12:51:30)

Wiesz,znam katolickie emerytki,które ze swojej malutkiej emeryturki zrzucają się co miesiąc na ojca Rydzyka,który w legalnym radiu Maryja prosi o składki na cośtam i w legalnym radiu szczuje katolików go wspierajacych na cała resztę społeczeństwa.
Znam katolików skłóconych ze swoją rodzina ale do kościółka co niedzielę zapierdzielających,takich co z własnymi dziećmi się procesują z czystej złosliwości,co oczerniają swoje rodzeństwo i składają pozwy do sądu o podział majątku rodziców,który miał miejsce pól wieku temu,którzy nie odwiedzą swoich umierających krewnych w szpitalu bo są skłoceni i nie przyjdą na pogrzeb.
Znam katolików trzymających psy na łańcuchach w 10 stopniowy mróz-bo psa sie w domu nie trzyma-a jak pies zamarznie biorą drugiego.
Znam takich katolików co w każdą niedzielę do koscioła,w każdy piątek poszczą,w drodzie do pracy modlą się z radiem maryja a w domu leją ciężarne żony lub w nocy straszą nożem,że powyżynają rodzinę.
A,i nie jestem Swiadkiem smile

12

Jak można nie ratować człowieka ? Tylko dlatego że jakieś baby powiedzą że jak nie dasz mu krwi to będziesz miała życie wieczne ? Mój dziadek dużo nocy przepłakał ,rodzina skłócona .W necie jest bardzo dużo opowieści o tym jak ta organizacja skłóciła rodziny ,jak ta sekta zniszczyła ludziom życie w jakiej byli depresji jakie mieli zakazy .Przykre to że niektórzy mają słabą wolę i słuchają jakieś baby co kłamią wszystko .W Rosji nie ma tej organizacji.

13

Jak można nie ratować człowieka ? Tylko dlatego że jakieś baby powiedzą że jak nie dasz mu krwi to będziesz miała życie wieczne ? Mój dziadek dużo nocy przepłakał ,rodzina skłócona .W necie jest bardzo dużo opowieści o tym jak ta organizacja skłóciła rodziny ,jak ta sekta zniszczyła ludziom życie w jakiej byli depresji jakie mieli zakazy .Przykre to że niektórzy mają słabą wolę i słuchają jakieś baby co kłamią wszystko .W Rosji nie ma tej organizacji.

Ciekawe czemu o katolikach nie ma takich opowieści?
Jak niszczą sobie,małżonkom zycie,jak ich katują,gwałcą żony i swoje córki a potem idą do spowiedzi.

14

Niezapominajka ile masz lat?

15

Jak można zgwałconej 16latce powiedzieć, że ma urodzić dziecko z gwałtu, bo tabletka "po" i aborcja wg KK jest grzechem? Jak można wtłaczać kobietom do głowy, że w przypadku zagrożenia jej życia w ciąży to jest szlachetne i godne pochwały, żeby poświęcić swoje życie w celu urodzenia dziecka?

16

Co do katolików to są różni ludzie charakter i sposób bycia nie twierdzę że są święci bo znam niektóre osoby co bez ślubu mieszkają razem dziecko nieślubne  ale do kościoła co tydzień i do komunii by ludziom pokazac się  .Co do Jehowych mam uprzedzenia bo mają tyle zakazów ,nie ratują człowieka nie dadzą krwi to chyba najbardziej trafia do serca .Matka co cię urodzi wychowa wykształci miałaby wypadek potrzebowałaby krew od dziecka a dziecko jehowe by powiedziało ja ci nie dam bo organizacja mi zabrania .Nie ma pokazanego serca do matki .Uważam że trzeba patrzeć na sprawiedliwość .

17

1975bastian napisał/a:

SJ wierzą,że życie wieczne będzie miało 144 tysięcy.I oni już są na ziemi pomazańcami bożymi.Ta liczba już została osiagnięta.Jeszcze nieliczni mogą zostać zdyskwailifikowani z powodu zaburzeń psychicznych czy emocjonalnych.Więc może ci SJ co tak wierzą,że zostaną powołani do królestwa bożego liczą na to,że może jakiś pomazaniec sfiksuje i wślizgną się na jego miejsce smile Więc te jakieś baby mogą sobie odpuścić i krew oddać bo i tak nie są w szacownych gronie smile

18

Co do katolików to są różni ludzie charakter i sposób bycia nie twierdzę że są święci bo znam niektóre osoby co bez ślubu mieszkają razem dziecko nieślubne  ale do kościoła co tydzień i do komunii by ludziom pokazac się  .Co do Jehowych mam uprzedzenia bo mają tyle zakazów ,nie ratują człowieka nie dadzą krwi to chyba najbardziej trafia do serca .Matka co cię urodzi wychowa wykształci miałaby wypadek potrzebowałaby krew od dziecka a dziecko jehowe by powiedziało ja ci nie dam bo organizacja mi zabrania .Nie ma pokazanego serca do matki .Uważam że trzeba patrzeć na sprawiedliwość .

Napisałam wyżej co o tym sądzę tongue
To jest ich decyzja, e tak żyją. Nic Tobie do tego.

plus SJ decydują o sobie. Katolicyzm próbuje wpływać na państwo.

19 Ostatnio edytowany przez 1975 (2018-03-03 13:06:29)

gojka102 napisał/a:
1975bastian napisał/a:

SJ wierzą,że życie wieczne będzie miało 144 tysięcy.I oni już są na ziemi pomazańcami bożymi.Ta liczba już została osiagnięta.Jeszcze nieliczni mogą zostać zdyskwailifikowani z powodu zaburzeń psychicznych czy emocjonalnych.Więc może ci SJ co tak wierzą,że zostaną powołani do królestwa bożego liczą na to,że może jakiś pomazaniec sfiksuje i wślizgną się na jego miejsce smile Więc te jakieś baby mogą sobie odpuścić i krew oddać bo i tak nie są w szacownych gronie smile

ale ta liczba jak mniemam wynika z Biblii.

20 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2018-03-03 13:09:48)

1975bastian napisał/a:
gojka102 napisał/a:
1975bastian napisał/a:

ale ta liczba jak mniemam wynika z Biblii.

Oczywiście,dobrze mniemasz smile

21 Ostatnio edytowany przez balin (2018-03-03 13:20:51)

gojka102 napisał/a:

Jak niszczą sobie,małżonkom zycie,jak ich katują,gwałcą żony i swoje córki a potem idą do spowiedzi.

Ło matko uciekam, strach wyjść na ulice. Przeta w tym kraju tych bestii mrowie.

1975bastian napisał/a:

Jeżeli się nie mylą to jestes katoliczką, a to oznacza, że Twój Bóg ma imię Jahwe(Jehowa) i Ciebie uczy z tej samej Biblii z której oni czerpią swoją wiedzę.

Kolega nie zna podstawowych faktów. Nie mają tej samej Biblii co katolicy. Mają swoją odpowiednio przerobioną wersję, pod którą co ciekawe nikt się nie podpisał jako Autor. Powstała sobie niby sama. big_smile  I co dalej dziwne i śmieszne. Polskiego tłumaczenia dokonano z angielskiego. smile

22

Proponuję niektórym, by wczytali się w znaczenie definicji słowa "sekta".

Niezapominajko, nie dziwię się, że msz problemy z relacjami międzyludzkimi. Twój pierwszy post w tym wąttku - dowód.

23

balin napisał/a:
gojka102 napisał/a:

1975bastian napisał/a:

Kolega nie zna podstawowych faktów. Nie mają tej samej Biblii co katolicy. Mają swoją odpowiednio przerobioną wersję, pod którą co ciekawe nikt się nie podpisał jako Autor. Powstała sobie niby sama. big_smile  I co dalej dziwne i śmieszne. Polskiego tłumaczenia dokonano z angielskiego. smile

Balin ma rację Bastianie.ŚJ mają inna biblię i kiedy przychodzi do konfrontacji gdy chodza po domach nauczać to rózne jaja się z tego robią,zwłaszcza u tych mniej wtajemniczonych smile

24

gojka102 napisał/a:
balin napisał/a:
gojka102 napisał/a:

1975bastian napisał/a:

Balin ma rację Bastianie.ŚJ mają inna biblię i kiedy przychodzi do konfrontacji gdy chodza po domach nauczać to rózne jaja się z tego robią,zwłaszcza u tych mniej wtajemniczonych smile

Po części tak po części nie.
Idź do sklepu i kup rożne wydania Biblii i porównaj z wydaniami z biblioteki. Tez mocno się różnią.

25

To tylko temat ludzie wypowiadają się co myślą po to jest ten portal by dzielić się opiniami .Są ludzie co szanują te organizację a są przeciw taki nasz kraj .Co do sposobu życia jehowych mają strasznie .W szkole są wyśmiewani jak dziecko nie chodzi na religię siedzi na korytarzu .Najgorsze jest to że nie można odejść od tej organizacji bo by zastraszali .

26

To tylko temat ludzie wypowiadają się co myślą po to jest ten portal by dzielić się opiniami .Są ludzie co szanują te organizację a są przeciw taki nasz kraj .Co do sposobu życia jehowych mają strasznie .W szkole są wyśmiewani jak dziecko nie chodzi na religię siedzi na korytarzu .Najgorsze jest to że nie można odejść od tej organizacji bo by zastraszali .

Nie wiem gdzie mieszkasz ale u mojej córki w szkole dużo dzieci nie chodzi na religię i nikt z tego powodu nie jest wyśmiewany.Dzieci muszą być pod opieką nawet gdy nie biorą udziału w lekcji więc są w świetlicy lub lekcje religii są tak układane by były na pierwszej lub ostatniej godzinie.
Wiesz dlaczego dzieci są wyśmiewane? Bo ich katoliccy rodzice tak ich uczą szacunku i tolerancji.

27 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2018-03-03 13:52:06)

1975bastian napisał/a:
gojka102 napisał/a:
balin napisał/a:

Idź do sklepu i kup rożne wydania Biblii i porównaj z wydaniami z biblioteki. Tez mocno się różnią.

Z tego co wiem to katolikom zaleca się korzystanie z biblii tysiąclecia wydanej przez Pallotinum.A ŚJ natomiast każe się korzystać z przekładu Nowego Świata,ktry ma niestety przekłamania i twierdzi to każdy tłumacz-niekoniecznie katolik.

28

gojka102 napisał/a:
1975bastian napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Z tego co wiem to katolikom zaleca się korzystanie z biblii tysiąclecia wydanej przez Pallotinum.A ŚJ natomiast każe się korzystać z przekładu Nowego Świata,ktry ma niestety przekłamania i twierdzi to każdy tłumacz-niekoniecznie katolik.

W Biblii tysiąclecia z tego co pamietam jest mnóstwo razy używane imie Jahwe( ale mogę się mylic )

29

Proszę Pani kwestia charakteru człowieka ,czy rodzic od małego uczy dziecka dobrych manier wychowanie dobre to się wynosi z domu .Jak rodzice rozpuszczają dziecko wszystko mu dają co dziecko zapragnie nie uczą dobrych manier to dziecko będzie zadufane w sobie ,wybierało tych znajomych co mają kasę a tych nieśmiałych biednych odrzucało się wyśmiewało .Co do religii trzeba uczyć dziecko jak być dobrym prostym człowiekiem ale mającym cechy godne naśladowania .

30

Proszę Pani kwestia charakteru człowieka ,czy rodzic od małego uczy dziecka dobrych manier wychowanie dobre to się wynosi z domu .Jak rodzice rozpuszczają dziecko wszystko mu dają co dziecko zapragnie nie uczą dobrych manier to dziecko będzie zadufane w sobie ,wybierało tych znajomych co mają kasę a tych nieśmiałych biednych odrzucało się wyśmiewało .Co do religii trzeba uczyć dziecko jak być dobrym prostym człowiekiem ale mającym cechy godne naśladowania .

No a co ma do tego światopogląd religijny? Mogą być takie i wierzące i niewierzące.

Ja powtórzę po raz kolejny, że ŚJ sami sobie taki światopogląd wybierają. Żyją zgodnie z tym co wierzą i plus dla nich, bo katolicy często nie żyją tym, czym powinni wg KK.

31 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2018-03-03 14:14:58)

1975bastian napisał/a:
gojka102 napisał/a:
1975bastian napisał/a:

W Biblii tysiąclecia z tego co pamietam jest mnóstwo razy używane imie Jahwe( ale mogę się mylic )

Ale nie w nowym testamencie.To,że słowo Pan jest tam zapisanie jako Jahwe to już sprawka ŚJ :)Owszem w NT w tych wydaniach jest słowo Jahwe-ale jak wypowiadają sie tłumacze-tam gdzie to nieodzowne.Tłumaczy się to tez liturgią-w kościołach katolickich nie używano hebrajskiego imienia boga.
A wszystko z powodu,że biblia tłumaczona była z dwóch języków:hebrajskiego i greckiego

32

gojka102 napisał/a:
1975bastian napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Ale nie w nowym testamencie.To,że słowo Pan jest tam zapisanie jako Jahwe to już sprawka ŚJ :)Owszem w NT w tych wydaniach jest słowo Jahwe-ale jak wypowiadają sie tłumacze-tam gdzie to nieodzowne.Tłumaczy się to tez liturgią-w kościołach katolickich nie używano hebrajskiego imienia boga.
A wszystko z powodu,że biblia tłumaczona była z dwóch języków:hebrajskiego i greckiego

Ciut ogarniam:)

33

A Ty co z domu wyniosłaś, skoro nadałaś tytuł wątkowi "Jehowi precz"? To raczej o tolerancji nie świadczy.

34

A co ma do tego Jahwe?
Normalne tłumaczenie od źródłowego JHWH hebrajskiego. Mamy z tego Jahwe i Jehowę. Co to zmienia?

35 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2018-03-03 14:13:28)

1975bastian napisał/a:

Ciut ogarniam:)

Ja tam jakimś specjalistą w tej kwestii nie jestem smile

36 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2018-03-03 14:30:12)

Lady Loka napisał/a:

A co ma do tego Jahwe?
Normalne tłumaczenie od źródłowego JHWH hebrajskiego. Mamy z tego Jahwe i Jehowę. Co to zmienia?

No ma.Bo skoro ŚJ  w swoich wydaniach wszędzie słowo Pan zamienili na Jahwe-to jak pewne wiesz-pomieszali dwie osoby:boga i jego syna.
A ten tetragram oznacza "ten,który będzie".
Więc nie jest to normalne tłumaczenie big_smile pani translator big_smile

Mam kilku znajomych jehowych.....bardzo porządni ludzie. Żyją według zasad swojej wiary.....i są w tym konsekwentni. Jeden znajomy siedział 2 lata, dostał za odmowę służby wojskowej.
Ci co chodzą po domach zwkle kulturalni. Odmawiam z uśmiechem, z drugiej strony też uśmiech, przepraszają i odchodzą.
Czasami można z nimi ciekawie podyskutować.......ale uwaga, oni naprawdę znają Pismo Święte smile

38

gojka102 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

A co ma do tego Jahwe?

No ma.Bo skoro ŚJ  w swoich wydaniach wszędzie słowo Pan zamienili na Jahwe-to jak pewne wiesz-pomieszali dwie osoby:boga i jego syna.
A ten tetragram oznacza "ten,który będzie".
Więc nie jest to normalne tłumaczenie big_smile pani translator big_smile

No to to ja wiem. W sensie u nas w ST normalnie pojawia się Jahwe. W NT w momentach, kiedy mówi się o Bogu Ojcu.
Niemniej fakt, że u nas występuje słowo Jahwe nie jest oznaką wpływu ŚJ.

39

znają zmyslone pismo Rosja jednak zakazała Polska sie boi reakcji tej organizacji .

40

znają zmyslone pismo Rosja jednak zakazała Polska sie boi reakcji tej organizacji .

To wyprowadź się do Rosji.

Nie zmyślone tylko inne tłumaczenie. Protestanci też mają inne. Prawosławni pewnie też.

41

zwyczajny gość napisał/a:

Mam kilku znajomych jehowych.....bardzo porządni ludzie. Żyją według zasad swojej wiary.....i są w tym konsekwentni. Jeden znajomy siedział 2 lata, dostał za odmowę służby wojskowej.
Ci co chodzą po domach zwkle kulturalni. Odmawiam z uśmiechem, z drugiej strony też uśmiech, przepraszają i odchodzą.
Czasami można z nimi ciekawie podyskutować.......ale uwaga, oni naprawdę znają Pismo Święte smile

U mnie nie bywali tacy mili.Kiedyś mąż zgubił portfel,tzn zostawił w osiedlowym sklepiku.Pan,który go wziął zadzwonił do niego z info,że ma portfel i jak jest w domu to mu przyniesie.Pan był ŚJ i przyszedł z głoszącymi.Zajął nam dwie godziny a potem oddał portfel mówiąc "nas uczą,żeby oddawać to oddajemy".Za jakiś czas wpadł do przychodni,w której pracował mąż,powiedział pacjentom,że jest z nim umowiony i wparował do niego,żeby się umowić u nas w domu na kolejne spotkanie.
Kiedy po paru takich akcjach ja osobiście podziękowałam panu to pan na ulicy gdy mówiłam mu dzień dobry udawał,że mnie nie widzi:)
Czasem bywa tak,że mimo,ze grzecznie mówię,że jest niedziela rano,jetem w piżamie i to jest mój czas dla rodziny domagają się bym podała termin,który mi będzie pasował to przyjdą sad
Nie,nie znają pisma.Moja mama długi czas poszukiwała swojej religii,zna na pamięć wiele fragmentów,które mylnie interpretują ŚJ.Ci,którzy głoszą bardzo często przychodząc do mojej mamy nie bardzo wiedzieli jak odpowiedzieć na jej pytania,mówili,że przyjdą ze starszym zboru i on wytłumaczy.Często nie pojawiali się już wcale smile
Jest taka,sensowna,rzetelna książka pt Pismo święte przeczy nauce św jehowy.Warto bys poczytał.

Każdy ma prawo interpretować Pismo Święte jak uważa, każdy ma prawo z tym się nie zgadzać.....
Tu nie ma jednoznaczności .....jak chociażby w interpretacji słowa Jahwe - Jehowa.

Póki ich działania nie są namolne .....to nic do nich nie mam. A tych, których zmam to są porządni ludzie.

43

zwyczajny gość napisał/a:

Każdy ma prawo interpretować Pismo Święte jak uważa, każdy ma prawo z tym się nie zgadzać.....
Tu nie ma jednoznaczności .....jak chociażby w interpretacji słowa Jahwe - Jehowa.

Póki ich działania nie są namolne .....to nic do nich nie mam. A tych, których zmam to są porządni ludzie.

Widać nigdy tematu nie zgłębiałeś.Nie,nie każdy ma prawo tak interpretować jak mu wygodnie.Ma to być zgodnie z prawdą,bez dopowiedzeń,domysłów,nadinterpretacji.
Jahwe czy Jehowa to kwestia tłumaczenia.Nikt się tego nie czepia,nie wiem skąd ten problem wytrzasnąłeś.

44

1975bastian napisał/a:

Nie jestem religioznawcą, ale z wiedzy jaka posiadam wynika, iz oni żyją według Biblii, tak tak tej samej co zapewne Twoja. Różnica polega na tym, że oni ją czytają smile

To prawda ( z tym, że czytają biblię). A katolicy nie, ale wymądrzają się bardzo.

45

Biorąc pod uwagę, że mamy już na forum tematy, które nawiązują do zagadnienia, na przykład tutaj: http://www.netkobiety.pl/t98863.html, jak również, a może przede wszystkim fakt, że wątek został poprowadzony w taki sposób, że z samego założenia łamie 9 punkt regulaminu, zostaje zamknięty.
Z pozdrowieniami, Olinka

Posty [ 45 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024