świadkowie Jehowy - w co wierzą NAPRAWDĘ? Wątek dla wszystkich :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » świadkowie Jehowy - w co wierzą NAPRAWDĘ? Wątek dla wszystkich :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1 Ostatnio edytowany przez Lawinia (2016-09-23 17:32:11)

Temat: świadkowie Jehowy - w co wierzą NAPRAWDĘ? Wątek dla wszystkich :)

Jestem katoliczką, o czym część członków forum już wie smile
Zawsze zastanawiają mnie świadkowie Jehowy. Uważam, że głoszą błędne, wypaczone (czy co najmniej niejasne) nauki, ale jednego odmówić im nie można – mają determinację i są  głęboko przekonani do tego, co robią (w końcu nie lada odwagi wymaga chodzenie po domach obcych ludzi by rozmawiać o religii!).

Jeśli mamy tutaj przedstawicieli Świadków Jehowy proszę, aby odnieśli się  do kolejnych elementów mojej wypowiedzi, postarali się je jakoś skomentować.

Bardzo chciałaby zrozumieć dlaczego odrzucacie wiele istotnych elementów chrześcijaństwa i dlaczego nie mówicie o swoich „prawdach wiary” wprost, lecz powoli dozujecie informacje osobom, które odwiedzacie???

Kilka mało znanych i chyba mało wygodnych faktów nt. Tej wspólnoty i ich wiary:

1)Brak wiary w Trójcę Świętą, Bóg nie ma wg Was trynitarnej natury, ani Jezus Chrystus, ani Duch Święty nie są Osobami boskimi! Jezus miałby być jedynie stworzeniem, Duch Święty zaś jedynie jakąś mniej lub bardziej efemeryczną, na pewno bezosobową „mocą, energią” Boga.
Czemu zatem Jezus w licznych fragmentach, zwłaszcza Ewangelii św. Jana czyni aluzje do tego iż jest Bogiem, czemu postępuje tak i Ewangelista? Przykłady? Podaję na razie tylko kilka
Ewangelista: J. 1, 1-18
Jezus o sobie używając wyraźnie określenia Boga w stosunku do samego siebie:
J. 8, 24 ; J. 8, 28 ; J. 8, 58 ; J. 13, 19

Czemu Jezus zawsze każe chrzcić „w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego”, traktując na równi wszystkie trzy wspomniane Osoby?

2)Negujecie fakt ukrzyżowania Chrystusa, uznajecie, że poniósł śmierć na „palu męki”, nie zaś na krzyżu (!)
na jakiej podstawie, skoro wszystkie Ewangelie w opisie Męki Pańskiej wyraźnie mówią o krzyżu, święty Paweł wyraźnie pisze o krzyżu, a i sam Jezus w ciągu swojego nauczania robił wiele aluzji właśnie do tego konkretnego narzędzia kary śmierci („kto chce iść za Mną niech się zaprze samego siebie, niech weźmie krzyż swój i niech Mnie naśladuje” (Łk 9,23 Mt. 16,24)

3)Uznajecie, że człowiek nie ma duszy nieśmiertelnej, po śmierci nie istnieje, nie ma żadnej świadomości, ale Bóg może go (o ile dobrze rozumiem?) przywrócić do istnienia? Nie uznajecie też dogmatu o istnieniu piekła bądź czyśćca – dlaczego, skoro Jezus sam w wielu miejscach mówi o piekle, czyli miejscu/ stanie gdzie po śmierci „będzie płacz i zgrzytanie zębów”??

4)Na podstawie bliżej nie sprecyzowanych szacunków uważacie, że dokładnie w 1914 roku Jezus Chrystus wstąpił na tron w niebie i, że będzie królował równo tysiąc lat....
Skąd taka rachuba?? Wiemy przecież z Ewangelii, że w dniu Wniebowstąpienia odszedł w triumfie, jak Król i Władca i od tamtego momentu zasiada po prawicy Ojca, jako Bóg-Człowiek, a więc króluje. Jak sam mówił właśnie tuż przed Wniebowstąpieniem: „Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi” (Mt 28, 18) mówił w czasie teraźniejszym, a więc Jego panowanie nie może być ot, tak arbitralnie przesunięte do jakiegoś absurdalnego roku 1914!

Proszę o wyjaśnienie tych kwestii. Wydaje się, że zwodzicie ludzi, działacie jak sekta, chciałabym to wszystko zrozumieć.Czekam na odpowiedź samych świadków Jehowy, ale też na komentarze pozostałych uczestników forum – jakie są Wasze doświadczenia związane ze świadkami Jehowy? (ja zawsze grzecznie odmawiam, zapraszam na Mszę do mojego Kościoła, jestem uprzejma, przy czym zawsze jasno stawiam sprawę, że jestem katoliczką big_smile w mojej okolicy mamy rodzinę, której członkowie pod wpływem intensywnej  "ewangelizacji" i zakochania jednej z córek w świadku sami stali się świadkami, po latach wszyscy[łącznie z obecnym już zięciem!] powrócili do Kościołą Rzymskokatolickiego, za co Bogu niech będa dzięki)

Pozdrawiam,
Lawinia smile

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Kareena (2016-09-23 21:13:47)

Odp: świadkowie Jehowy - w co wierzą NAPRAWDĘ? Wątek dla wszystkich :)

Nie obraź się, ale skoro jest to wątek dla wszystkich - wyznam, że mogłabym założyć dokładnie taki sam wątek: "Katolicy - w co wierzą naprawdę? Wątek dla wszystkich" i tak samo jak ten, byłby zaproszeniem do obsmarowywania wyznawców pewnej doktryny przez ludzi, którzy niekoniecznie mają pojęcie, o czym piszą. Tak samo, jak Ty wymieniasz rzeczy, które uważasz za absurdalne w ich wierze i nie mające podstaw w Piśmie, tak samo ja znalazłabym (i to dużo więcej niż 3).
Pierwszy z brzegu przykład: Dlaczego Wy, katolicy, wierzycie, że Bóg jest dobry i sprawiedliwy, skoro taka żona Lota w ST została skazana za ciekawość na śmierć (zamienienie w słup soli), a sam Lot nie poniósł żadnej kary, mimo że zgwałcił własne nastoletnie córki? (wiem, jak to jest opisane w Biblii - córki zmartwione przyszłością ludzkości spiły ojca i wykorzystały - no cóż, już wtedy duchowni byli pomysłowi w usprawiedliwianiu pedofilii - automatycznie przypomina się "dziecko, co się samo zagubi i jeszcze drugiego człowieka w to wciągnie" - zresztą bardzo pasujące tutaj, bo przecież dziewczęta były z rozbitej rodziny, Bóg zamordował ich matkę).

Piszę to dlatego, że uważam temat za prowokację do najeżdżania na pewne wyznanie przez osoby, które uważają własną wiarę za lepszą, chociaż obiektywnie nie mają do tego żadnych podstaw.

3 Ostatnio edytowany przez Zorija (2016-09-23 21:21:26)

Lawinia napisał/a:

1)Brak wiary w Trójcę Świętą, Bóg nie ma wg Was trynitarnej natury, ani Jezus Chrystus, ani Duch Święty nie są Osobami boskimi! Jezus miałby być jedynie stworzeniem, Duch Święty zaś jedynie jakąś mniej lub bardziej efemeryczną, na pewno bezosobową „mocą, energią” Boga.
Czemu zatem Jezus w licznych fragmentach, zwłaszcza Ewangelii św. Jana czyni aluzje do tego iż jest Bogiem, czemu postępuje tak i Ewangelista? Przykłady? Podaję na razie tylko kilka

Czemu Jezus zawsze każe chrzcić „w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego”, traktując na równi wszystkie trzy wspomniane Osoby?

Być może, że Świadkowie Jehowy uważają, że Jezus się mylił. A to że tak o sobie pisał to tylko przejaw jego megalomanii. W końcu każdy tak może o sobie powiedzieć: "jestem Bogiem!".

itd. itp. itd.

Każdy wierzy w to co chce.
Też uważam temat za prowokację i chęć dowodzenia innym, że ja mam rację a wy nie. I tylko moja wiara jest słuszna a mój Bóg prawdziwy. I ja pójdę do nieba a wy nie tongue

4

Kareena napisał/a:

Nie obraź się, ale skoro jest to wątek dla wszystkich - wyznam, że mogłabym założyć dokładnie taki sam wątek: "Katolicy - w co wierzą naprawdę? Wątek dla wszystkich" i tak samo jak ten, byłby zaproszeniem do obsmarowywania wyznawców pewnej doktryny przez ludzi, którzy niekoniecznie mają pojęcie, o czym piszą. Tak samo, jak Ty wymieniasz rzeczy, które uważasz za absurdalne w ich wierze i nie mające podstaw w Piśmie, tak samo ja znalazłabym (i to dużo więcej niż 3).
Pierwszy z brzegu przykład: Dlaczego Wy, katolicy, wierzycie, że Bóg jest dobry i sprawiedliwy, skoro taka żona Lota w ST została skazana za ciekawość na śmierć (zamienienie w słup soli), a sam Lot nie poniósł żadnej kary, mimo że zgwałcił własne nastoletnie córki? (wiem, jak to jest opisane w Biblii - córki zmartwione przyszłością ludzkości spiły ojca i wykorzystały - no cóż, już wtedy duchowni byli pomysłowi w usprawiedliwianiu pedofilii, za to młodzież najwyraźniej o lata świetlne bardziej "odpowiedzialna" od naszej).

Piszę to dlatego, że uważam temat za prowokację do najeżdżania na pewne wyznanie przez osoby, które uważają własną wiarę za lepszą, chociaż obiektywnie nie mają do tego żadnych podstaw.

Nie mam ochoty obsmarowywać nikogo. I wcale bym się nie obrażała, gdyby ktoś chciał zrozumieć katolicyzm smile

Zadałam kilka pytań i podałam własną argumentacje contra. Ja naprawdę chciałabym poznać argumentację świadków Jehowy w wymienionych kwestiach. Pokazałam, że wg. Biblii, na którą chętnie się powołują, ich nauka jest niespójna. Chciałabym wiedzieć, jak oni to wszystko postrzegają i tyle. NIE miałam intencji kogokolwiek ośmieszyć, zadałam jedynie kilka pytań i od razu zaznaczyłam, że piszę z perspektywy katolickiej smile

Żona Lota - zamieniona w słup soli nie za ciekawość, jakbyś chciała to widzieć, ale przede wszystkim za brak zaufania Bogu. Bóg wyraźnie zabronił oglądania się w tył, pragnął, by rodzina Lota podążyła za nim i porzuciła stare miasto skazane na zagładę. To jest ważny symbol. Sodoma i Gomora są symbolem upadku moralnego, zgnilizny i grzechu, ucieczka jest symbolem nawrócenia. Żona Lota ma trudności z porzuceniem starego życia, nie potrafi odciąć się od przeszłości, uwierzyć Bogu i całkowicie zdać się na Niego! To jest obraz kochającego Boga (ocala rodzinę Lota), ale i sprawiedliwego (karzącego nieposłuszeństwo). As simple as that big_smile

Córki Lota raczej "zgwałciły" własnego ojca, a nie odwrotnie. BTW: Jest to obraz kazirodztwa, ale nie pedofilii. I ani Lot ani jego córki nie występują w tym fragmencie Biblii, jako postacie pozytywne, ich postępek jest wyraźnie potępiony!

5

Zorija napisał/a:
Lawinia napisał/a:

Być może, że Świadkowie Jehowy uważają, że Jezus się mylił. A to że tak o sobie pisał to tylko przejaw jego megalomanii. W końcu każdy tak może o sobie powiedzieć: "jestem Bogiem!".

itd. itp. itd.

Każdy wierzy w to co chce.
Też uważam temat za prowokację i chęć dowodzenia innym, że ja mam rację a wy nie. I tylko moja wiara jest słuszna a mój Bóg prawdziwy. I ja pójdę do nieba a wy nie tongue

Czemu "prowokację"? Zadanie rzeczowych pytań nie jest przestępstwem. Próba zrozumienia odmiennych punktów widzenia nie oznacza braku szacunku. Wszyscy jesteśmy członkami tego samego społeczeństwa i powinniśmy próbowac zrozumieć siebie nawzajem. I tyle smile

Być może uważają, że się mylił... I to jest ciekawa argumentacja

6 Ostatnio edytowany przez Kareena (2016-09-23 23:24:55)

Lawinia napisał/a:

Córki Lota raczej "zgwałciły" własnego ojca, a nie odwrotnie. BTW: Jest to obraz kazirodztwa, ale nie pedofilii. I ani Lot ani jego córki nie występują w tym fragmencie Biblii, jako postacie pozytywne, ich postępek jest wyraźnie potępiony!

Jak pisałam wyżej, tak to się i dzisiaj pedofile tłumaczą.
Skąd wniosek, że nie jest to również przypadek pedofilii? Czy podano gdzieś wiek tych dziewczynek? Nie, ale musiały być bardzo młode, bo wcześnie wydawano kobiety za mąż, a jedyny sprawiedliwy Sodomy reklamował je jako "nie znające mężczyzny" (gdy oferował je potencjalnym gwałcicielom).
W jaki sposób ich postępek jest wyraźnie potępiony? Przytocz cytat, najwyraźniej wybiórczo czytam.

7 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-09-23 21:58:34)

A moze idz na forum SJ i zapytaj u zrodel, a nie osob postronnych.

Ja jestem ateistką. Dla mnie katolicy i SJ niczym sie nie roznia.

Ach nie! Przepraszam. Roznia sie.
SJ nie chleją w Wigilie.

8

Lawinia napisał/a:

Jestem katoliczką, o czym część członków forum już wie smile
Zawsze zastanawiają mnie świadkowie Jehowy. Uważam, że głoszą błędne, wypaczone (czy co najmniej niejasne) nauki, ale jednego odmówić im nie można – mają determinację i są  głęboko przekonani do tego, co robią (w końcu nie lada odwagi wymaga chodzenie po domach obcych ludzi by rozmawiać o religii!). (...)

Zamiast komentarza:

Dzień świra napisał/a:

(...) Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza! (...)

9

Lawinia napisał/a:

bardzo cieszę się że ty jako przedstawicielka religii rzymskokatolickiej podniosłaś kwestie doktrynalne , z uwzględnieniem słowa Bożego . wnioskuję że autorytetem dla ciebie jest słowo Boże czyli biblia , i zawarte w tejże ksiedze nauki Boże , dla mnie te rzeczy są fundamentem mojej wiary , każdy kto  by mi pokazał na podstawie  bibli  że  się mylę przechodzę na jego wyznanie , czy ty także wyznajesz taką zasadę ? czy dla ciebie także jest ważniejsza opinia Boga niż ludzi ?
postaram się ci odpowiadać za pomocą wypowiedzi Bożych .
1) trójca jest to nauka niebiblijna , nie ma takiego określenia w biblii , ani przesłanek by w ten dogmat wierzyć , oto wypowiedzi syna Bożego Jezusa Jana 20 :17Jezus powiedział jej: „Przestań się mnie kurczowo trzymać. Jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Ale idź do moich braci(Zydów) i powiedz im: ‚Wstępuję do Ojca mego(Jezusa) i Ojca waszego(Zydowskiego) oraz do Boga mego i Boga waszego’”.z tego wersetu jasno wynika że Ojciec  i Bóg Żydowski był tym samym dla Jezusa
Mat. 26:39 (BT): „Odszedłszy nieco dalej, [Jezus Chrystus] upadł na twarz i modlił się tymi słowami: ‚Ojcze mój, jeśli to możliwe, niech Mnie ominie ten kielich. Wszakże nie jak Ja chcę, ale jak Ty’”. (Gdyby Ojciec i Syn nie byli odrębnymi bytami, taka modlitwa nie miałaby sensu. Jezus modliłby się do siebie, a jego wola musiałaby być wolą Ojca).
(Jana 5:30) Ja nie mogę nic uczynić z własnej inicjatywy; sądzę tak, jak słyszę, a sąd mój jest prawy, ponieważ nie szukam własnej woli, lecz woli tego, który mnie posłał.
(Jana 6:38) ponieważ zstąpiłem z nieba nie po to, żeby wykonywać wolę swoją, lecz wolę tego, który mnie posłał.
hebrajczyków 5:7Za dni swego ciała [Chrystus] z głośnymi okrzykami i ze łzami zanosił błagania oraz gorące prośby do Tego, który mógł go wybawić od śmierci, i ze względu na swą zbożną bojaźń został łaskawie wysłuchany. 8Chociaż był Synem, nauczył się posłuszeństwa z tego, co wycierpiał, 9a gdy już został wydoskonalony, stał się odpowiedzialny za wiecznotrwałe wybawienie wszystkich, którzy są mu posłuszni, 10ponieważ został wyraźnie nazwany przez Boga arcykapłanem na sposób Melchizedeka.

tak samo apostołowie uważali że ojciec jest Bogiem Jezusa
(1 Koryntian 11:3) Ale chcę, byście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, a głową kobiety jest mężczyzna, a głową Chrystusa jest Bóg.
(Efezjan 1:17) aby Bóg naszego Pana, Jezusa Chrystusa, Ojciec chwały, dał wam ducha mądrości i objawienia w dokładnym poznaniu go;
(Kolosan 1:3) Dziękujemy Bogu, Ojcu naszego Pana, Jezusa Chrystusa, zawsze, gdy się za was modlimy,

a oto inne wypowiedzi syna Bożego na temat tego kogo należy uznawać za Boga jana 17:3To znaczy życie wieczne: ich poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa.
(W większości przekładów użyto w tym miejscu wyrażenia „jedyny prawdziwy Bóg” w odniesieniu do Ojca. W przekładzie Romaniuka czytamy: „Boga jedynego i prawdziwego”. Czy mógłby On być „jedynym prawdziwym Bogiem”, gdyby jeszcze dwie inne osoby były Bogami w takim samym stopniu, jak On? Wszyscy inni, których nazwano „bogami”, muszą więc być albo bogami fałszywymi, albo jedynie odzwierciedleniem prawdziwego Boga)
1 Kor. 8:5, 6 (BT): „A choćby byli na niebie i na ziemi tak zwani bogowie — jest zresztą mnóstwo takich bogów i panów — dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy”. (Ojca przedstawiono tutaj jako „jednego Boga” chrześcijan, mającego inną rangę niż Jezus Chrystus).
Marka 13:32 (BT): „O dniu owym lub godzinie nikt nie wie, ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko Ojciec”. (Oczywiście nie byłoby tak, gdyby Ojciec, Syn i Duch Święty byli sobie równi i stanowili jednego Boga. A gdyby nawet, jak uważają niektórzy, wiedza Syna Bożego była ograniczona ze względu na jego naturę ludzką, to pozostaje otwarta kwestia, dlaczego także Duch Święty o tym nie wiedział?)
Mat. 20:20-23 (BT): „Matka synów Zebedeusza (...) prosiła [Jezusa]: (...) ‚Powiedz, żeby ci dwaj moi synowie zasiedli w Twoim królestwie jeden po prawej, a drugi po lewej Twej stronie’. Odpowiadając Jezus rzekł: (...) ‚Kielich mój pić będziecie. Nie do Mnie jednak należy dać miejsce po mojej stronie prawej i lewej, ale dostanie się ono tym, dla których mój Ojciec je przygotował’”. (Jakie to dziwne, jeśli — jak twierdzą niektórzy — Jezus jest Bogiem! Czy wypowiedział się tutaj tylko zgodnie ze swą „naturą ludzką”? Czy takie wyjaśnienie, do którego uciekają się rzecznicy nauki o Trójcy, naprawdę jest sensowne, skoro sami twierdzą, że Jezus był „Bogiem-człowiekiem”, to znaczy zarówno Bogiem, jak i człowiekiem, a nie jednym albo drugim? Czy z Mateusza 20:23 nie wynika raczej, że Syn nie jest równy Ojcu i że Ojciec zachował pewne przywileje dla siebie?)
Mat. 12:31, 32 (BT): „Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym”. (Nawet gdyby Duch Święty był osobą i Bogiem, tekst ten wyraźnie przeczy nauce o Trójcy, gdyż wynikałoby z niego, że w jakimś stopniu Duch Święty jest większy niż Syn. Tymczasem wypowiedź Jezusa wskazuje, że Ojciec, do którego należy „Duch”, jest większy niż Jezus, Syn Człowieczy).
Jana 14:28 (BT): „Gdybyście Mnie miłowali [powiedział Jezus], rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie”.
1 Kor. 11:3 (BT): „Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa — Bóg”. (Nie ulega więc wątpliwości, że Chrystus nie jest Bogiem i że Bóg jest wyższy niż Chrystus. Warto też zaznaczyć, że słowa te napisano około 55 roku n.e., to znaczy jakieś 22 lata po powrocie Jezusa do nieba. Przedstawiona tu prawda dotyczy zatem relacji między Bogiem a Chrystusem w niebie).
1 Kor. 15:27, 28 (BT): „‚[Bóg] wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego [Jezusa]’. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który Mu wszystko poddał. A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich”.

10

Iceni napisał/a:

Ach nie! Przepraszam. Roznia sie.
SJ nie chleją w Wigilie.

Bo jej nie obchodza, tak samo jaki Bozego Narodzenia.

11 Ostatnio edytowany przez celinienne (2016-10-09 21:38:43)

Prosba, aby odpowiedzieli Swiadkowie Jehowy  na tytulowe pytanie swiadczy raczej o nieznajomosci tematu. Swiadek Jehowy nie powinien korzystac z internetu i normalnie - nie korzysta - gdyz to go odciaga od czytania Biblii. Nawet szkola laicka nie jest mile widziana. W sumie jak twierdza statystyki posrod Swiadkow Jehowy jest tylko 5% osob z wyzszym wyksztalceniem ( podobnie , ale troche wiecej ze srednim, ale i to tylko wyksztalceniem zawodowym) i tutaj - nie podano informacji, ze te osoby zostaly SJ jak juz te studia skonczyly. Wiem, gdyz mam znajoma,ktora przeszla na ten odlam majac juz magistra - i jak przykladna adeptka - nie wziela juz od  tamtego czasu do reki zadnej ksiazki, ktora nie bylaby Biblia.

Jezeli wiec znajdzie sie jakis adept, ktory zajrzy (a poznac go latwo, bo innych slow nie  uzywa jak cytatow z Biblii - i na wszelki wypadek z Biblii "specjalnej" gdyz  tlumaczonej przez osobe,ktora znala wylacznie i tylko jezyk angielski, ale co tam) - to bedzie grzeszyl siedzac tutaj na forum, bo traci czas z nami, zamiast zajac sie czytaniem Biblii.

Jednakze mala uwaga do osoby pytajacej o kwestie dotyczace Swiadkow Jehowy - twoje pytania sa zaczepne i osaczajace - ma sie wrazenie, ze atakujesz. W Biblii jest tyle smieci i tyle ciemnych spraw, ze az trudno uwierzyc, ze ktos w to jeszcze wierzy, kto jest przy zdrowych zmyslach, podobnie jest z Koranem czy Tora. Chcialabys otrzymac podobny zestaw pytan zwiazanych z twoja religia? Dalabys rade sie wytlumaczyc?Czego oczekujesz od przecietnego wyznawcy SJ ? zeby ci sie tluamczyl, ze nie on napisal Biblie ?

12

Lawinia napisał/a:

Bardzo chciałaby zrozumieć dlaczego odrzucacie wiele istotnych elementów chrześcijaństwa i dlaczego nie mówicie o swoich „prawdach wiary” wprost, lecz powoli dozujecie informacje osobom, które odwiedzacie???

podałem ci argumentację biblijną na temat trójcy wydaje mi się że człowiek o otwartym umyśle dostrzegł że trójca to wymysł ludzi którzy stali anty do Chrystusa , dalej Skąd się wywodzi nauka o Trójcy?
The New Encyclopædia Britannica wyjaśnia: „W Nowym Testamencie nie spotykamy ani słowa Trójca, ani wyraźnego potwierdzenia tej doktryny, a Jezus i jego naśladowcy nie myśleli zaprzeczać Szemie ze Starego Testamentu: ‚Słuchaj, Izraelu: Pan, Bóg nasz, Pan jeden jest’ (Powt. Pr. 6:4). (...) Doktryna ta kształtowała się stopniowo przez kilka stuleci wśród licznych sporów. (...) Pod koniec IV stulecia (...) dogmat Trójcy otrzymał postać w zasadzie obowiązującą po dziś dzień” (1976, Micropædia, t. 10, s. 126).
W New Catholic Encyclopedia czytamy: „Wyrażenie ‚jeden Bóg w trzech Osobach’ przyjęło się na stałe i zostało na dobre wcielone do chrześcijańskiego życia i wyznania wiary pod koniec IV stulecia. Dopiero to sformułowanie zasługuje na miano dogmatu Trójcy. U Ojców Apostolskich nie spotyka się niczego, co by w najmniejszym stopniu przypominało taki pogląd czy punkt widzenia” (1967, t. 14, s. 299).
W The Encyclopedia Americana znajdujemy następującą uwagę: „Chrystianizm wywodzi się z religii żydowskiej, a religia żydowska była ściśle unitarna [wierzono, że Bóg jest jedną osobą]. Drogi wiodącej z Jeruzalem do Nicei nie sposób uznać za prostą. Trynitaryzm z IV wieku nie był dokładnym odzwierciedleniem wczesnochrześcijańskiej nauki o naturze Boga; wprost przeciwnie, był odstępstwem od tej nauki” (1956, t. 27, s. 294L).
Według Nouveau Dictionnaire Universel „Platońska trójca — zwykłe przedstawienie w innej postaci starszych trójc czczonych przez dawniejsze ludy — to jakby racjonalna, filozoficzna trójca przymiotów, dająca początek trzem hipostazom, czyli osobom boskim, o których naucza się w kościołach chrześcijaństwa. (...) Stworzoną przez tego greckiego filozofa [Platona, IV w. p.n.e.] (...) koncepcję trójcy można spotkać we wszystkich starożytnych religiach [pogańskich]” (Paryż 1865-1870, red. M. Lachâtre, t. 2, s. 1467).
Jezuita John L. McKenzie mówi w swym Dictionary of the Bible: „Jedność natury trójcy osób określają wyrazy ‚osoba’ i ‚natura’, które są gr[eckimi] terminami filozoficznymi; właściwie w Biblii nigdzie nie ma tych wyrazów. Owe definicje trynitarskie wyłoniły się po długotrwałych sporach, w trakcie których te i inne wyrazy, jak ‚istota’ i ‚substancja’, niektórzy teologowie błędnie odnieśli do Boga” (Nowy Jork 1965, s. 899).

13

celinienne napisał/a:

Prosba, aby odpowiedzieli Swiadkowie Jehowy  na tytulowe pytanie swiadczy raczej o nieznajomosci tematu. Swiadek Jehowy nie powinien korzystac z internetu i normalnie - nie korzysta - gdyz to go odciaga od czytania Biblii. Nawet szkola laicka nie jest mile widziana. W sumie jak twierdza statystyki posrod Swiadkow Jehowy jest tylko 5% osob z wyzszym wyksztalceniem ( podobnie , ale troche wiecej ze srednim, ale i to tylko wyksztalceniem zawodowym) i tutaj - nie podano informacji, ze te osoby zostaly SJ jak juz te studia skonczyly. Wiem, gdyz mam znajoma,ktora przeszla na ten odlam majac juz magistra - i jak przykladna adeptka - nie wziela juz od  tamtego czasu do reki zadnej ksiazki, ktora nie bylaby Biblia.

Jezeli wiec znajdzie sie jakis adept, ktory zajrzy (a poznac go latwo, bo innych slow nie  uzywa jak cytatow z Biblii - i na wszelki wypadek z Biblii "specjalnej" gdyz  tlumaczonej przez osobe,ktora znala wylacznie i tylko jezyk angielski, ale co tam) - to bedzie grzeszyl siedzac tutaj na forum, bo traci czas z nami, zamiast zajac sie czytaniem Biblii.

Jednakze mala uwaga do osoby pytajacej o kwestie dotyczace Swiadkow Jehowy - twoje pytania sa zaczepne i osaczajace - ma sie wrazenie, ze atakujesz. W Biblii jest tyle smieci i tyle ciemnych spraw, ze az trudno uwierzyc, ze ktos w to jeszcze wierzy, kto jest przy zdrowych zmyslach, podobnie jest z Koranem czy Tora. Chcialabys otrzymac podobny zestaw pytan zwiazanych z twoja religia? Dalabys rade sie wytlumaczyc?Czego oczekujesz od przecietnego wyznawcy SJ ? zeby ci sie tluamczyl, ze nie on napisal Biblie ?

czyli świadkowie J. to debile ? żyją jak w średniowieczu ? nie korzystają z komórek , komputera , nie oglądają telewizji ? ciekawe informacje . natomiast ateiści to światli ludzie 99% wyższe wykształcenie , czytają tylko darwina , dzieła marksa i engelsa co roku kobiety dokonują aborcji , preferują gender , dragi , sex i rock n roll .
kobieto skąd cię przywiało . wnioskuję po twych wypowiedziach, że ty akurat klasyfikujesz się  w tym pozostałym 1% procencie , który nie ma wyższego wykształcenia

14 Ostatnio edytowany przez celinienne (2016-10-10 22:05:40)

jehoszafat napisał/a:

czyli świadkowie J. to debile ? żyją jak w średniowieczu ? nie korzystają z komórek , komputera , nie oglądają telewizji ? ciekawe informacje . natomiast ateiści to światli ludzie 99% wyższe wykształcenie , czytają tylko darwina , dzieła marksa i engelsa co roku kobiety dokonują aborcji , preferują gender , dragi , sex i rock n roll .
kobieto skąd cię przywiało . wnioskuję po twych wypowiedziach, że ty akurat klasyfikujesz się  w tym pozostałym 1% procencie , który nie ma wyższego wykształcenia

Po taniej i bezsensownej  agresji wnosze, ze nie do konca jestes SJ -)  jak wspomnialam - mam znajoma u SJ i wiem,ze siedzenie na forum "nie przystoi", wiec sam fakt, ze tu codziennie wpadasz wybitnie swiadczy, ze zadnym SJ nie jestes. Pieknie, ze sie solidaryzujesz ze SJ, ale szkoda, ze robisz to bez klasy.

Informacje mam z danych statystycznych, ogolnie dostepnych. Ateisci nie sa tak dobrze notowani (mowie o Europie) jak ci sie wydaje. - Najlepiej sa notowani buddysci. Europejscy buddysci maja w 95% wyzsze wyksztalcenie. Ale cos mi sie wydaje, ze ty nie potrzebujesz zadnych informacji..

P.s. nazywanie "debilami" ludzi z podstawowym i zawodowym wyksztalceniem jest bardzo niesprawiedliwe i bardzo niekulturalne... no ale - tutaj juz chodzi o kulture osobista, nie  mysle, ze ktokolwiek z wyznwcow SJ pozwoliby sobie na takie obelgi.

15

celinienne napisał/a:
jehoszafat napisał/a:

Po taniej i bezsensownej  agresji wnosze, ze nie do konca jestes SJ -)  jak wspomnialam - mam znajoma u SJ i wiem,ze siedzenie na forum "nie przystoi", wiec sam fakt, ze tu codziennie wpadasz wybitnie swiadczy, ze zadnym SJ nie jestes. Pieknie sie solidaryzujesz, ale szkoda, ze robisz to bez klasy.

Informacje mam z danych statystycznych, ogolnie dostepnych. Ateisci nie sa tak dobrze notowani (mowie o Europie) jak ci sie wydaje. - Najlepiej sa notowani buddysci. Europejscy buddysci maja w 95% wyzsze wyksztalcenie. Ale cos mi sie wydaje, ze ty nie potrzebujesz zadnych informacji..

P.s. nazywanie "debilami" ludzi z podstawowym i zawodowym wyksztalceniem jest bardzo niesprawiedliwe i bardzo niekulturalne... no ale - tutaj juz chodzi o kulture osobista, nie  mysle, ze ktokolwiek z wyznwcow SJ pozwoliby sobie w taki sposob odezwac sie.

po twojej wypowiedzi można takie wnioski wysnuć że śJ to prymitywy , tak napisałaś nie wiem czy świadomie czy też nie , także ta przybrudzona piłeczka wpadła do mego ogródka z twojej strony , pisz bardziej zrozumiale , by nie było podstaw co do twych intencji . ciekawi mnie żródło tych statystyk mogłabyś podać adres ?

16

Jestem bezreligijna ateistka.

Rownie dobrze mozna byloby uwazac, ze religia katolicka jest wymyslona, dziwna i nieprawdziwa.

Skad wymysl, ze trzeba chrzcic noworodki? w biblii pisze o tym inaczej. Poczytaj.Wiesz kiedy chrzczono Jezusa?
Dlaczego chodzicie do spowiedzi? to chora tradycja. Jakim prawem ksiadz ma rozgrzeszac i posredniczyc, jesli sam nie jest bez grzechu?
Czemu wierzycie, ze wszechswiat ma 6 tysiecy lat? tak glosi biblia, a to bzdura.
Celibat? wprowadzony po to, by ksieza, ktorzy maja dzieci nie dzielili majatku Watykanu-spadkobiercy niemile widziani.
czemu Bog dopuszcza smierci niewinnych dzieci, chorob nieuleczalnych itp. Przeciez glosicie, ze Bog jest rozumny, milosierny.
Poczatki ludzkoscie od Adama i Ewy? to kazirodztwo przeciez. Ja tam pochodze od malpy.
czemu wierzycie w tzw."calun turynski"?. Udowodnione, ze ta szmatka ma...400 lat.
czemu wierzycie, ze to, co napisane w Biblii jest slowem bozym? Biblie zaczeto pisac duzo lat po smierci Jezusa.
Ja tam nie pamietam, co w sobote jadlam na obiad, a oni tak ladniuchno wszystko pamietali z detalami....

I tak dalej.
Kazdej religii mozna sie przyczepic.

17

Wszystkie religie są wymysłem człowieka,wiec śmieszy mnie to ciągłe ich przekrzykiwanie,że to "my" mamy racje i to "my" będziemy żyć wiecznie/pójdziemy do nieba.
ŚJ interpretują biblie (która notabene też jest wymysłem ludzi) na swój sposób,żeby im pasowała do ich doktryn,
cytują zdania wyrwane z kontekstu i je nad interpretują.Generalnie samo tłumaczenie biblii jest nieco kłopotliwe,gdyż nie ma żadnego obiektywnego słownika tego starodawnego języka.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » świadkowie Jehowy - w co wierzą NAPRAWDĘ? Wątek dla wszystkich :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024