Witam
W tym roku skończę 23 lata, a więc będę 4 lata po napisaniu matury; po maturze chciałem isć na medycynę, ale wyjechałem za granicę i zostałem prawie 3 lata. Teraz wróciłem do Polski i zastanawiam się nad medycyną ( zdałem maturę na wystarczającą ilość punktów żeby się dostać), tylko że zauważyłem że niestety ta prawie 4-letnia przerwa od ksiażek obniżyła moje zdolnosci intelektualne, chyba gorzej zapamiętuję nowe informacje i trudniej jest mi się skoncentrować. Czy jest tutaj może ktoś kto również zaczął studia z opóźnieniem i czy takie opóźnienie nie wpłynęło negatywnie na jego zdolności umysłowe ?
Myślę że jesteś na tyle młody że nie powinieneś mieć problemów z ponownym wdrożeniem się w rytm nauki. Pewnie trochę czasu Ci to zajmie ale nie widzę powodów, dlaczego w wieku 23 lat miałbyś nie móc intelektualnie podołać studiom Ludzie podejmują studia w wieku 30, 40 lat i dają radę, zatem dasz i Ty.
W ramach ćwiczeń może rób sobie sam powtórki z biologii/chemii która przyda Ci się na studiach?
Moja mama poszła na studia przed 40tką więc da się jak się tylko chce.
Będzie Ci ciężko z przestawieniem się na to, że znowu trzeba się uczyć i to naprawdę sporo, ale co do zdolności intelektualnych to tylko masz takie wrażenie.
Trochę Ci zajmie pewnie przystosowanie się do innego trybu funkcjonowania i nauki, ale poradzisz sobie. Polecam, w każdym wieku, rozwijać się.