unieważnienie małżeństwa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » unieważnienie małżeństwa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: unieważnienie małżeństwa

Witam serdecznie. Dziewczyny zwracam się do Was z nie małym dla mnie wyzwaniem. Mianowicie mój kuzyn jest już po rozwodzie cywilnym a szalenie chciałby walczyć również o unieważnienie kościelne. Pismo przygotowane przez adwokata, czytał zaprzyjaźniony ksiądz, który co prawda nie jest specjalistą w tej dziedzinie ale niestety wypracowanie adwokata ocenił na mierny . Zatem muszę wziąć sprawy w swoje ręce i choć trochę mu pomóc. Z doświadczenia wiem, że Wasza pomoc jest nieoceniona i niejednokrotnie lepsza niż specjalistyczna . Czy któraś z Was spotkała się z podobną sytuacją? Może ktoś z grona znajomych  wywalczył "rozwód" kościelny ? Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczna.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: unieważnienie małżeństwa
aniakwiatkowska90 napisał/a:

Witam serdecznie. Dziewczyny zwracam się do Was z nie małym dla mnie wyzwaniem. Mianowicie mój kuzyn jest już po rozwodzie cywilnym a szalenie chciałby walczyć również o unieważnienie kościelne. Pismo przygotowane przez adwokata, czytał zaprzyjaźniony ksiądz, który co prawda nie jest specjalistą w tej dziedzinie ale niestety wypracowanie adwokata ocenił na mierny . Zatem muszę wziąć sprawy w swoje ręce i choć trochę mu pomóc. Z doświadczenia wiem, że Wasza pomoc jest nieoceniona i niejednokrotnie lepsza niż specjalistyczna . Czy któraś z Was spotkała się z podobną sytuacją? Może ktoś z grona znajomych  wywalczył "rozwód" kościelny ? Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczna.

Kiedy moja siostra sie dowiafywala to uslyszala ze wystarczy ze zaplaca i powiedza ze jak brali slub to byli niedojrzali emocjonalnie. Przy czym ona stwierdziła ze klamac nie bedzie i az tak jej nie zależy smile

3 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2017-10-23 08:51:37)

Stwierdzenie nieważności, nie unieważnienie.
A na jakiej podstawie chce o nie się ubiegać?

Zapewniam, że unieważnienie też jest poprawną formą jaką posługują sie specjaliści więc stąd też moje zapożyczenie tego nazewnictwa:) myślałam, żeby zrobić to na podstawie argumentu symulacji małżeństwa albo niedojrzałości emocjonalnej tudzież w grę wchodzi również wykluczenie potomstwa. Lady Loka dziękuję za odpowiedź jesteś zorientowana w tym temacie ?

Malineczka00 a no właśnie ... potrzebuję osoby, która sie starała nieistotne z jakim skutkiem smile ale dzięki za odpowiedź smile

6

aniakwiatkowska90 napisał/a:

Malineczka00 a no właśnie ... potrzebuję osoby, która sie starała nieistotne z jakim skutkiem smile ale dzięki za odpowiedź smile

Z tego co wiem, były maz siostry normalnie w Kurii pytal co z tym zrobić.

7

Unieważnienie jest stosowane, ale nie jest to dobra forma, bo znaczy co innego niż stwierdzenie nieważności.
Zależy od podstaw. Jestem przeciwna kłamaniu tylko po to, żeby dostać papierek.
Jeżeli podstawy faktycznie są to najlepiej iść do kurii.

8 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2017-10-23 17:28:24)

Musisz poszukać prawnika, który specjalizuje się w Prawie Kanonicznym.

Natomiast, co do nomenklatury, to w przypadku prawa cywilnego-rodzinnego przepisy mówią o unieważnieniu. Natomiat jak ta kwestia jest uregulowana w Kanonach Kościoła, to już trzeba byłoby poczytać Kodeks Prawa Kanonicznego wink

Dzięki bardzo dziewczyny smile pozdrawiam

10

Hej. Ja staram się o uznanie nieważności małżeństwa. I wcale nie potrzeba do tego prawnika, sam wypełniłem papiery. Pytania są niewygodne, bardzo intymne, więc musisz sie na to przygotować, no ale coś za coś. Jeszcze nie złożyłem dokumentów, ale w najbliższym czasie mam zamiar to zrobić. Podobno teraz jest łatwiej, więc zobaczymy. W razie czego służę pomocą.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » unieważnienie małżeństwa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024