Witam mam wielki problem jestem w 20 tyg ciąży i straciłam ubezpieczenie ponieważ mąż wyjechał za granice rozwiązując umowę w Polsce na którą ja byłam ubezpieczona. Próbowałam zarejestrować się w urzędzie pracy ale nie stety odmówili mi gdyż nie jestem gotowa do podjecia pracy i zostałam bez ubezpieczenia. Bardzo proszę o jakąś informację co mogę zrobić w takiej sytuacji bo w dodatku ciąża jest zagrożona. Pozdrawiam
2 2017-10-16 11:55:49 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2017-10-16 11:56:16)
Ustawa z dnia 27.08.2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych
Art. 2. 1. Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo:
1) osoby objęte powszechnym - obowiązkowym i dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym, zwane dalej "ubezpieczonymi",
2) inne niż ubezpieczeni osoby posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które posiadają obywatelstwo polskie lub uzyskały w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą, lub zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. poz. 1650, z późn. zm.), spełniające kryterium dochodowe, o którym mowa w art. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2016 r. poz. 930 i 1583), co do których nie stwierdzono okoliczności, o której mowa w art. 12 tej ustawy, na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych,
3) inne niż wymienione w pkt 1 i 2 osoby, które nie ukończyły 18. roku życia:
a) posiadające obywatelstwo polskie lub
b) które uzyskały w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą lub zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach, posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
4) inne niż wymienione w pkt 1-3 osoby posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które są w okresie ciąży, porodu lub połogu:
a) posiadające obywatelstwo polskie lub
b) które uzyskały w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą, lub zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach
- zwane dalej "świadczeniobiorcami".
Zastanawia mnie również co z dzieckiem kiedy się urodzi jakie wtedy będzie miało ubezpieczenie skoro ja nie posiadam żadnego.
Przeczytaj więc pkt 3 artykułu z ustawy, którą Ci podałam...
3) inne niż wymienione w pkt 1 i 2 osoby, które nie ukończyły 18. roku życia:
a) posiadające obywatelstwo polskie
Jest tak jak Santapietruszka Ci napisała. Poza tym chyba można też samemu opłacać składki na ubezpieczenie. Po połogu po prostu zarejestruj się do UP
Dziękuję za informację.
7 2017-10-16 13:11:23 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2017-10-16 13:12:11)
Poza tym chyba można też samemu opłacać składki na ubezpieczenie.
Można, ale to jest 400 zł miesięcznie, więc lepiej wydać to na wyprawkę
Po co wydawać kasę na coś, co przysługuje (w miarę) bezpłatnie?
Po połogu po prostu zarejestruj się do UP
Dokładnie. I wszyscy zadowoleni.
Dziecko będzie ubezpieczone na 100%, natomiast po ciąży możesz odrazu zarejestrować się w UP (możesz odmówić kilka razy ofert pracy, oni i tak Ci ubezpieczenia nie zabiorą). Pozdrawiam ![]()
To super dziękuję wam bardzo już mnie to nie będzie tak martwić dzięki wam☺