Ubezpieczenie zdrowotne studenta - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Ubezpieczenie zdrowotne studenta

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Ubezpieczenie zdrowotne studenta

Witajcie smile
Jestem studentką. Myślę o podjęciu pracy w weekendy, jednak nie wiem do końca jak działa ubezpieczenie. Tzn. że:
- nie ubezpieczam się z ramienia uczelni czyli poprzez PZU (bo zawsze u tego ubezpieczyciela można się ubezpieczyć ale tego nie robię),
- ubezpieczenie zdrowotne mam "od mamy", która pracuje - nie wiem dokładnie jak to działa, jednak mogła mnie zgłosić i "podpiąć[?]" do swojego ubezpieczenia[?],
- nie mam jeszcze ukończonych 26 lat więc w Internecie przeczytam, że

Nie zmieni się regulacja dotycząca zawierania umów zlecenia ze studentami do 26 roku życia. Tak jak do tej pory student lub uczeń do 26 roku życia nie podlega zgłoszeniu do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego, czyli nie opłacamy składek za taką osobę. Musi on przedłożyć zaświadczenie z uczelni, szkoły, że studiuje czy się uczy albo mieć aktualnie podbitą legitymacje studencką lub szkolną.

i zakładam, że podejmując pracę uzyskam umowę zlecenie na początek, tym bardziej przy pracy w weekendy, choć nie jestem tego też pewna. Ale zakładając, że będzie to umowa zlecenie... i co wtedy?
a) nadal będę mogła być ubezpieczona przez mamę?
b) będę musiała ubezpieczyć się przez uczelnię?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i wyjaśnienia.

Zobacz podobne tematy :
Odp: Ubezpieczenie zdrowotne studenta

Za ucznia/studenta do 26 roku życia nie odprowadza się żadnych składek na ubezpieczenia z tytułu umowy zlecenia. Niezależnie, czy jest ubezpieczony przez rodziców, czy przez uczelnię (ale mam na myśli ubezpieczenie w NFZ dla studentów, którzy nie mają innego tytułu do ubezpieczeń).
PZU to zupełnie osobna sprawa jest.
A Ty do momentu ukończenia 26 roku życia, jeśli będziesz studiować, jesteś ubezpieczona przez mamę jako członek rodziny.

3

santapietruszka napisał/a:

Za ucznia/studenta do 26 roku życia nie odprowadza się żadnych składek na ubezpieczenia z tytułu umowy zlecenia. Niezależnie, czy jest ubezpieczony przez rodziców, czy przez uczelnię (ale mam na myśli ubezpieczenie w NFZ dla studentów, którzy nie mają innego tytułu do ubezpieczeń).
PZU to zupełnie osobna sprawa jest.
A Ty do momentu ukończenia 26 roku życia, jeśli będziesz studiować, jesteś ubezpieczona przez mamę jako członek rodziny.

Rozumiem; czyli idąc do pracy na umowę zlecenie w kwestii ubezpieczenia zdrowotnego w NFZ nic się nie zmienia (nadal ubezpieczona przez mamę)?
Dopiero po skończeniu studiów lub ukończeniu 26 lat muszę ubezpieczyć się sama: poprzez rejestrację w Urzędzie Pracy lub podjęcie pracy.

A jak wygląda sytuacja jeśli TERAZ podjęłabym pracę na umowie o pracę? Tak samo jak w przypadku umowy zlecenie czy coś się zmienia? (mowa o momencie DO 26 roku życia)

4 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-08-27 22:18:28)

Myszuwa napisał/a:

czyli idąc do pracy na umowę zlecenie w kwestii ubezpieczenia zdrowotnego w NFZ nic się nie zmienia (nadal ubezpieczona przez mamę)?
Dopiero po skończeniu studiów lub ukończeniu 26 lat muszę ubezpieczyć się sama: poprzez rejestrację w Urzędzie Pracy lub podjęcie pracy.

Zgadza się  smile

A jak wygląda sytuacja jeśli TERAZ podjęłabym pracę na umowie o pracę? Tak samo jak w przypadku umowy zlecenie czy coś się zmienia? (mowa o momencie DO 26 roku życia)

Wtedy pracodawca musiałby zapłacić za Ciebie wszystkie składki, nie tylko zdrowotną, a Mama musiałaby wyrejestrować Cię ze swojego ubezpieczenia.
Ale nie martwiłabym się o to, bo rzadko spotyka się pracodawców, którzy studentowi koniecznie chcą dać umowę o pracę, ponosząc znacznie wyższe koszty, nie tylko składek, ale i badań lekarskich, bhp itd. No i wiele innych "niedogodności" dla pracodawcy z umową o pracę się wiąże smile
Więc raczej, dopóki Ci "przysługuje" zwolnienie ze składek, będą woleli umowę zlecenie...

5

Rozumiem wink
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi i pozdrawiam wink

6

Ubezpieczenia dla studentów jak najbardziej sa wskazane i warto się naprawdę ubezpieczyć co polecam właśnie tutaj - ubezpieczenia NNW dla studentów ze strony mojeu.pl/ubezpieczenia-student.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Ubezpieczenie zdrowotne studenta

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024