Majątek po nigdy niewidzianym ojcu...co robić???????????? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Majątek po nigdy niewidzianym ojcu...co robić????????????

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Majątek po nigdy niewidzianym ojcu...co robić????????????

Witam:)
Mam pewien dylemat i chciałabym zapytac kogos bardziej doświadczonego w tym temacie.Otóż po wielu latach na jednym z portali społecznościowych odezwał sie do mnie syn mojego biologicznego ojca.Ja nigdy,przez całe swoje życie nie miałam kontaktu ani z ojcem ani z jego całą rodziną.Ojciec nawet alimentow nie chciał płacić tylko robił to fundusz alimentacyjny,nie stawiał się na sprawy sądowe.Pamiętam ,że w końcu po  iluś latach sam spłacił zaległe mi pieniadze przez komornika sądowego,bo komornik mnie poinformował,że ojciec pracuje legalnie.Teraz nagle się dowiaduje,że jest majątek po ojcu do podziału.Chciałam sie skontakowac z tym chłopakiem w celu domowienia co i jak,ale mnie zablokował...No i co ja mam teraz zrobić?Mam własne dzieci,własne życie,ale jeśli jest majątek po tym człowieku to ja chce moja należnosć-nalezy mi się.Mogę to jakoś sprawdzić?Gdyby była sprawa o podział majątku to chyba nie może się odbyć beze mnie,bo ja jestem dzieckiem ślubnym.Jakis zachowek chyba tez mi się nalezy?Czy ktoś się orientuje w ogole jak to jest?Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Zobacz podobne tematy :
Odp: Majątek po nigdy niewidzianym ojcu...co robić????????????

Pamiętaj tylko że majątek to także długi i wszelkiego rodzaju inne zobowiązania finansowe które zostają po śmierci ojca. A Ty jako córka dziedziczysz i to.
Szczerze mówiąc to nie zastanawiałbym się nad tym co to jest i ile tylko bym odrzuciła spadek

3 Ostatnio edytowany przez mallwusia (2017-07-13 22:31:39)

W przypadku gdy nie ma testamentu, sąd z urzędu wzywa wszystkie osoby zainteresowane w sprawie, czyli spadkobierców ustawowych (sąd ostatniego miejsca zamieszkania). 
W przypadku dziedziczenia ustawowego nie ma zachowku, jest tylko wtedy, gdyby ojciec zostawił testament, a ty byłabyś w nim wykluczona (wydziedziczona)

W przypadku długów nabywa się je tylko wtedy, gdybyś złożyła oświadczenie o przyjęciu spadku z długami, w przeciwnym wypadku domniemywa się, iż nie chcesz przejąć majątku z długami (tzw. nabycie spadku z dobrodziejstwem inwentarza).

mallwusia napisał/a:

W przypadku gdy nie ma testamentu, sąd z urzędu wzywa wszystkie osoby zainteresowane w sprawie, czyli spadkobierców ustawowych (sąd ostatniego miejsca zamieszkania). 
W przypadku dziedziczenia ustawowego nie ma zachowku, jest tylko wtedy, gdyby ojciec zostawił testament, a ty byłabyś w nim wykluczona (wydziedziczona)

W przypadku długów nabywa się je tylko wtedy, gdybyś złożyła oświadczenie o przyjęciu spadku z długami, w przeciwnym wypadku domniemywa się, iż nie chcesz przejąć majątku z długami (tzw. nabycie spadku z dobrodziejstwem inwentarza).

Co do długów się nie zgodzę. Jeżeli nie zrzeknie się spadku w czasie 6 msc od śmierci ojca dziedziczy ewentualny spadek wraz z długami.
Autorko wątku polecam skontaktować się z notariuszem - potwierdzi to co napisałam.

5 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2017-07-13 22:42:37)

kobieta w świecie napisał/a:

Co do długów się nie zgodzę. Jeżeli nie zrzeknie się spadku w czasie 6 msc od śmierci ojca dziedziczy ewentualny spadek wraz z długami.
Autorko wątku polecam skontaktować się z notariuszem - potwierdzi to co napisałam.

Od 18 października 2015 nastąpiła zmiana przepisów i mallwusia dobrze gada smile
Teraz z automatu dziedziczy się spadek z tzw. dobrodziejstwem inwentarza - czyli długi do wysokości odziedziczonego majątku.
Haczyk jest taki, że ten majątek określa się kwotowo - czyli np. jak to jest stary dom, którego nikt nie kupi o wartości 20000 i do tego długi 10000 - to długi mogą być ściągnięte z innej części majątku, a stara rudera Ci zostanie big_smile

6

mallwusia napisał/a:

art 1015 KC

7

Czyli powinnam dostac sądowne wezwanie na sprawę?Ja nie znam jego rodziny,nawet nie wiem jak się z nimi skontaktować a kontakt przez portal został zablokowany.Gdzie powinnam się dowiedziec czy jest w ogóle jakiś spadek?Ja nie chce dziedziczyć po tym człowieku żadnych długów w razie czego.Nikt mi  nic więcej nie napisał-tylko że jest majątek po ojcu...i ten chłopak mnie szukał po całym necie...

8 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-07-13 23:08:39)

można o tym przeczytać, np. tu:
[nieregulaminowy link - usunięte przez moderację]

9 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2017-07-13 22:52:09)

A znasz mniej więcej ostatni adres ojca? Choćby miejscowość? To napisz do odpowiedniego sądu, załącz potwierdzenie, że jesteś córką (ksero aktu urodzenia) i powinni udzielić Ci informacji.

mallwusia napisał/a:

można o tym przeczytać, np. tu:

Tak, tylko ostatecznie data zmieniła się na 18 października 2015 - ale chyba nie ma to znaczenia w opisanej sytuacji smile

10 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-07-13 23:06:27)

i jeszcze tu :

11

Nie martw się na zapas, bo nic bez Twojej wiedzy nie ma prawa się stać.
Aby spadek można było nabyć, sąd musi wydać Postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku (ogólnie takiej czynności może dokonać także notariusz, ale w Waszej sytuacji nie sadzę, aby było to możliwe), więc Ty jako jedna z osób uprawnionych do spadku otrzymasz z sądu stosowne pismo oraz odpis wniosku, z którego czarno na białym powinno wynikać jakiej wielkości jest masa spadkowa (co wchodzi w skład spadku) oraz kto jest uprawniony do dziedziczenia. Być może ojciec przed śmiercią spisał testament, ale to niczego nie zmienia, bo o jego treści również zostaniesz poinformowana.

Już tylko potwierdzam to, co zostało wcześniej napisane - jeśli spadku osoba do niego uprawniona nie odrzuci, to przyjmuje się, że został przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza, czyli za długi spadkobierca odpowiada tylko do wysokości odziedziczonego majątku. Przepis, o jakim wspominasz, obowiązywał kiedyś, dziś jest już nieaktualny.

12

Olinka dziekuję:)Troche jestem spokojna...Ja nie wiem czego mogę sie po tych ludziach spodziewac a ojca rodzina mnie po prostu odrzuciła i nie wiem dlaczego,ale oni za Boga nie chcą ze mną jakiegokolwiek kontaktu...Podejrzewam że w gre wchodzi mieszkanie po zmarłej babce do którego ja tez mam prawa...Zastanawiało mnie tylko dlaczego ten chłopak tak naciska na kontakt ze mna nagle;/Po tyyylu latach?Bo jest majątek po ojcu...Czyli musi byc coś na rzeczy skoro im się tak spieszy.Pewnie będzie chodziło o mieszkanie...I on mi napisał,że przeszperał cały internet,i że to musze byc ja tą córką...

13

oo, zniknęły linki jako nieregulaminowe, sorki, nie chciało mi się klikać o czymś , co było tam szeroko wyjaśnione smile

14

Tak czy inaczej...Bardzo wam wszystkim dziękuję za pomoc!Ja nie jestem osobą akurat w tej kwestii obeznaną i trochę sie przestraszyłam,że mogę zostac w coś wrobiona,w jakies długi i przyjdzie mi to nie daj Boże spłacac...Ale puki co mogę spac spokojnie.Poczekam na rozwój wydarzen...Jak rodzince sie tak grunt pali pod nogami to zapewne jeszcze sie odezwą:)DZIEKUJĘ JESZCZE RAZ ZA POMOC!!!!!!!!!

15 Ostatnio edytowany przez mallwusia (2017-07-13 23:29:32)

możesz spać spokojnie i czekać na wezwanie z sądu smile Powodzenia !

16

mallwusia napisał/a:

oo, zniknęły linki jako nieregulaminowe, sorki, nie chciało mi się klikać o czymś , co było tam szeroko wyjaśnione smile

;)zdążyłam przeczytac:)):):):)

17 Ostatnio edytowany przez luc (2017-07-13 23:53:58)

Olinka napisał/a:

Nie martw się na zapas, bo nic bez Twojej wiedzy nie ma prawa się stać.
Aby spadek można było nabyć, sąd musi wydać Postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku (ogólnie takiej czynności może dokonać także notariusz, ale w Waszej sytuacji nie sadzę, aby było to możliwe), więc Ty jako jedna z osób uprawnionych do spadku otrzymasz z sądu stosowne pismo

Teoretycznie tak.
W praktyce mogą:
-zataić istnienie jeszcze jednego dziecka czyli Autorki,
-podać jej istnienie, ale nie wskazać adresu (mogą go rzeczywiście nie znać), a wtedy sąd najprawdopodobniej ustanowi kuratora dla nieznanej z miejsca pobytu.
Reasumując, Autorka może się nie dowiedzieć o sprawie.

Olinka napisał/a:

oraz odpis wniosku, z którego czarno na białym powinno wynikać jakiej wielkości jest masa spadkowa (co wchodzi w skład spadku)

Pozwolę sobie sprostować. Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku nie musi (choć może) wskazywać co wchodzi w skład spadku.

Olinka napisał/a:

jeśli spadku osoba do niego uprawniona nie odrzuci, to przyjmuje się, że został przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza, czyli za długi spadkobierca odpowiada tylko do wysokości odziedziczonego majątku. Przepis, o jakim wspominasz, obowiązywał kiedyś, dziś jest już nieaktualny.

Niezupełnie. Obecny przepis stosuje się do spadków otwartych od 18 października 2015 r. Do spadków otwartych przed tą datą stosuje się przepisy dotychczasowe czyli brak oświadczenia oznacza przyjęcie spadku wprost tzn. z pełną odpowiedzialnością za długi spadkowe.

Sugerowałabym jednak skontaktować się z adwokatem.

18

luc napisał/a:

Teoretycznie tak.
W praktyce mogą:
-zataić istnienie jeszcze jednego dziecka czyli Autorki,
-podać jej istnienie, ale nie wskazać adresu (mogą go rzeczywiście nie znać), a wtedy sąd najprawdopodobniej ustanowi kuratora dla nieznanej z miejsca pobytu.
Reasumując, Autorka może się nie dowiedzieć o sprawie.

Moim zdaniem skoro już została poinformowana, że sprawa się odbędzie, to dla mnie nielogicznym byłoby, gdyby teraz fakt jej istnienia przed sądem zatajono. Ponadto, gdyby w postępowaniu sądowym osoba Autorki mimo wszystko została pominięta, to sprawa nadal nie jest przesądzona, bo przecież może złożyć wniosek o zmianę postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku - z racji tego, że wydane orzeczenie stwierdzające kto, na jakiej podstawie i w jakiej części go nabył jest niezgodne z rzeczywistością.
Zatem informując o tym, a potem pomijając Autorkę we wniosku, tym samym przy podziale spadku, pozostali spadkobiercy strzeliby sobie w stopę, bo przecież zrozumiałym jest, że będzie tę sprawę w jakiś sposób monitorować.

luc napisał/a:

Pozwolę sobie sprostować. Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku nie musi (choć może) wskazywać co wchodzi w skład spadku.

Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku składałam dwukrotnie, a nawet trzykrotnie, bo kiedyś pomagałam w takiej sprawie również znajomej, i zawsze ode mnie wymagano, zresztą dosyć szczegółowo, aby podać co wchodzi w skład masy spadkowej - pod rygorem nie przyjęcia wniosku. Czyżby mój sąd był nadgorliwy? wink Poważnie pytam.   

luc napisał/a:

Niezupełnie. Obecny przepis stosuje się do spadków otwartych od 18 października 2015 r. Do spadków otwartych przed tą datą stosuje się przepisy dotychczasowe czyli brak oświadczenia oznacza przyjęcie spadku wprost tzn. z pełną odpowiedzialnością za długi spadkowe.

Oczywiście tak, ale tutaj taka sytuacja miejsca nie ma, więc nie chciałam już się w to dalej zagłębiać. Zależało mi na tym, aby wyraźnie sprostować to, co zostało wcześniej napisane, a co mogło Autorkę przestraszyć, ale dziękuję za sprecyzowanie smile.

19 Ostatnio edytowany przez luc (2017-07-14 02:05:15)

Olinka napisał/a:

Moim zdaniem skoro już została poinformowana, że jest spadkobiercą, to dla mnie nielogicznym byłoby, gdyby teraz ten fakt przed sądem zatajono.

Wszystko jest możliwe wink
Sam fakt, że nagle (mimo wcześniejszego nawiązania kontaktu) zablokował Autorkę jest co najmniej dziwny.

Olinka napisał/a:

Ponadto, gdyby w postępowaniu sądowym osoba Autorki mimo wszystko została pominięta, to sprawa nadal nie jest przesądzona, bo przecież może złożyć wniosek o zmianę postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku - z racji tego, że wydane orzeczenie stwierdzające kto, na jakiej podstawie i w jakiej części go nabył jest niezgodne z rzeczywistością.

To prawda, takie uprawnienie jej przysługuje. Pod warunkiem, że będzie wiedziała, że postępowanie zostało przeprowadzone.

Olinka napisał/a:

Zatem informując o tym, a potem pomijając Autorkę we wniosku, tym samym przy podziale spadku, pozostali spadkobiercy strzeliby sobie w stopę, bo przecież zrozumiałym jest, że będzie tę sprawę w jakiś sposób monitorować.

Jeśli Autorka będzie wiedziała o przeprowadzonym postępowaniu spadkowym.

Olinka napisał/a:
luc napisał/a:

Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku składałam dwukrotnie, a nawet trzykrotnie, bo kiedyś pomagałam w takiej sprawie również znajomej, i zawsze ode mnie wymagano, zresztą dosyć szczegółowo, aby podać co wchodzi w skład masy spadkowej - pod rygorem nie przyjęcia wniosku. Czyżby mój sąd był nadgorliwy? wink Poważnie pytam.

Sąd mógł pytać o gospodarstwo rolne. O inne składniki majątkowe nie ma powodu (przy "zwykłym" stwierdzeniu nabycia spadku). Chyba, że łącznie ze stwierdzeniem nabycia spadku był przeprowadzany dział spadku. Mógł też np. być testament (wtedy czasem jest potrzebne wyszacowanie wartości spadku).

Olinka napisał/a:
luc napisał/a:

Oczywiście tak, ale tutaj taka sytuacja miejsca nie ma, więc nie chciałam już się w to dalej zagłębiać. Zależało mi na tym, aby wyraźnie sprostować to, co zostało wcześniej napisane, a co mogło Autorkę przestraszyć, ale dziękuję za sprecyzowanie smile.

Tego nie wiemy, bo Autorka nie napisała kiedy zmarł jej ojciec.

20 Ostatnio edytowany przez mallwusia (2017-07-14 09:36:04)

raz jeszcze, bo wczoraj byłam już zbyt senna:

mallwusia napisał/a:

powiem krótko - wprowadzasz w błąd, a dlaczego, jest wytłumaczone powyżej  - nowe przepisy weszły w życie 18.X.2015r.

Skoro autorka wie o śmierci ojca, to logiczne jest, iż jest tą sprawą zainteresowana i nie odpuści.
Jeśli zna ostatnie miejsce zamieszkania ojca, może złożyć zapytanie we właściwym sądzie. Może też złożyć wniosek w USC o wydanie aktu zgonu.
Co do mieszkania babci, również może to sprawdzić w wydziale ksiąg wieczystych.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Majątek po nigdy niewidzianym ojcu...co robić????????????

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024