Odebrany stopień niepełnosprawności - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Odebrany stopień niepełnosprawności

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Odebrany stopień niepełnosprawności

Witam wszystkich.
Niemalże od urodzenia jestem astmatykiem. Dzieciństwo spędziłem u lekarzy, itd. W 1997 roku. przyznano mi lekki stopień niepełnosprawności. Oczywiście, tylko stopień bo astma to przecież nic wielkiego według niektórych. Dzięki niemu podjąłem pracę (dla pracodawców liczyło się tylko to że mają za mnie pieniądze) i tak było przez dwadzieścia lat. Co kilka lat komisja orzekała stopień bo nigdy nie był przyznany na stałe.

Nie ukrywam że zdrowie dopisuje. Nie mam ataków duszności a leki biorę doraźnie. Wyniki spirometrii, testów alergicznych też niezłe. Szybko się męczę i nie mogę biegać a większy wysiłek nie jest wskazany. Pracuję 11 lat w tej samej firmie. Ma ona status zakładu pracy chronionej. Proporcje ludzi zdrowych do niepełnosprawnych są skrupulatnie przestrzegane. Ogólnie, trzyma się ludzi bo są za nich pieniądze.

Stanąłem na komisji w ubiegły piątek. Dziś odebrałem decyzję w której stopień został odebrany. Pracodawca czeka na wynik odwołania bo takowe muszę napisać. Mieszkam sam, utrzymuję się jakoś ale w przypadku utraty pracy momentalnie staję się bezdomny bo mam dość wysoki czynsz (1000 zł, umowa najmu w Tbs) i płacę alimenty na syna na zasadzie porozumienia z byłą żoną. Nie chcę renty, pieniędzy a tylko otrzymać jeden papierek. Z astmy i tak się nie wyleczę bo się nie da. Podcięło mi to trochę skrzydła. Nie mam atutów w ręku i ani jednego asa w rękawie. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić.
Pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Odebrany stopień niepełnosprawności

Dla komisji orzekającej jest ważne jedno-ogólny stan zdrowia.Jeśli nie jest pogarszający,nie ma pan stosu dokumentów od lekarzy z interwencjami,ze szpitali itd itd to dla nich wniosek jest jeden-jest pan dorosły,nic pana  zyciu nie zagraża,leki pan bieże tylko dorywczo,więc nie jest pan zaliczony do osób niepełnosprawnych.A teraz jest taka nagonka w komisjach orzekjących na wydawanie orzeczen,że musiałby pan stoczyć taką batalie,że to masa nerwów,ale i tez musi pan przekalkulowac czy ta batalia będzie miała sens i będzie skrupulatnie udokumentowana.Moja córcia ma ciezką,genetyczną wade serca,jest alergikiem i też je zabrali orzeczenie.Moj syn jest autystykiem z upośledzeniem i tez toczyłam bój z komisją,ale tu akurat nie odpuściłam i wygrałam,ale miałam silne asy w rekawie a bez tego niech pan nawet nie zawraca sobie gitary.Możemy podziekować rządzącym,bo szukają sposbu na załatanie luk w budżecie i kazde zabrane orzezczenie to sa dla nich pieniądze.

3 Ostatnio edytowany przez mallwusia (2017-07-14 10:58:02)

tomaszjeka1972 napisał/a:

Witam wszystkich.
Niemalże od urodzenia jestem astmatykiem. Dzieciństwo spędziłem u lekarzy, itd. W 1997 roku. przyznano mi lekki stopień niepełnosprawności. Oczywiście, tylko stopień bo astma to przecież nic wielkiego według niektórych. Dzięki niemu podjąłem pracę (dla pracodawców liczyło się tylko to że mają za mnie pieniądze) i tak było przez dwadzieścia lat. Co kilka lat komisja orzekała stopień bo nigdy nie był przyznany na stałe.

Nie ukrywam że zdrowie dopisuje. Nie mam ataków duszności a leki biorę doraźnie. Wyniki spirometrii, testów alergicznych też niezłe. Szybko się męczę i nie mogę biegać a większy wysiłek nie jest wskazany. Pracuję 11 lat w tej samej firmie. Ma ona status zakładu pracy chronionej. Proporcje ludzi zdrowych do niepełnosprawnych są skrupulatnie przestrzegane. Ogólnie, trzyma się ludzi bo są za nich pieniądze.

Stanąłem na komisji w ubiegły piątek. Dziś odebrałem decyzję w której stopień został odebrany. Pracodawca czeka na wynik odwołania bo takowe muszę napisać. Mieszkam sam, utrzymuję się jakoś ale w przypadku utraty pracy momentalnie staję się bezdomny bo mam dość wysoki czynsz (1000 zł, umowa najmu w Tbs) i płacę alimenty na syna na zasadzie porozumienia z byłą żoną. Nie chcę renty, pieniędzy a tylko otrzymać jeden papierek. Z astmy i tak się nie wyleczę bo się nie da. Podcięło mi to trochę skrzydła. Nie mam atutów w ręku i ani jednego asa w rękawie. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić.
Pozdrawiam.

Ciężka sprawa Tomasz.
Rozumiem, że jest to decyzja Powiatowego Zespołu d/s Orzekania o Niepełnosprawności, czy tak?

Niestety wiele osób dostaje grupę po znajomości, w wyniku niezłych kombinacji, a statystyki i liczby muszą się urzędnikom  zgadzać, kosztem tych naprawdę chorych.

Musisz napisać bardzo dobre odwołanie, podparte dobrymi opiniami lekarza. Mnie się udało to wywalczyć dla koleżanki, ale ona naprawdę miała podstawy  - szpitale, zabiegi, miałam co zawrzeć w podaniu.

4

Dlatego moja mam stale chodziła do lekarzy i korzystała ze wszystkiego co możliwe, by udowodnić, że jest chora. Nie czuła takiej potrzeby, bo nauczyła się żyć ze swoją chorobą, ale powiedziano jej, że jeśli przestanie chodzić do lekarzy, robić badania, rehabilitować się, to jej odbiorą rentę.
Trudno teraz załatwić wsteczne badania i udokumentować wizyty u lekarza. Chyba, że lekarz da teraz jakieś skierowanie do sanatorium czy szpitala i skieruje na serię badań. Jednak nie wiem czy to coś pomoże w odwołaniu. Spróbować warto. Zanim wyznaczą kolejny termin komisji to już się może coś załatwi. Najlepiej doradzić się dobrego lekarza, może nawet prawnika. Są teraz w każdym mieście darmowe porady prawnika, można się udać.
Jednak na przyszłość trzeba pamiętać, by się leczyć, kontrolować, badać.
Powodzenia życzę.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Odebrany stopień niepełnosprawności

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024