chce wynajac mieszkanie ale nie wiem jak zajac się podatkiem, pomocy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » chce wynajac mieszkanie ale nie wiem jak zajac się podatkiem, pomocy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: chce wynajac mieszkanie ale nie wiem jak zajac się podatkiem, pomocy

Witam forumowicze smile

Chce wynając mieszkanie lokatorom, wiem że w urzędzie skarbowym muszę wybrac formę opodatkowania i złozyc formularz. Ale nie wiem tak naprawdę, ile właściwie będzie kosztował ten podatek, który będę musiała płacic?

Z lokatorami umówiłam się, że wszystkie opłaty będą przelewac na moje konto, a następnie ja będę przelewac na konta odbiorców.

Czynsz 600 zł
Prąd w zależności od zużycia, ale dajmy na to 50 zł m-c
Gaz też ok 50 zł m-c
Śmieci 47 zł

I jeszcze opłata dla mnie, czyli pieniądze które będę na mieszkaniu zarabiac -  300 zł

I właściwie nie wiem, czy podatek będę płacic od całości tych opłat, czyli np. 8% podatku z kwoty ok. 1047 zł???
Czy 8% podatku z kwoty 300 zł???

Bardzo was proszę o tą prostą niby pomoc, bo kompletnie się na tym nie znam. A jakby nie patrzec, jeśli miała bym płacic 8% z kwoty 300 zł to jest pikuś, ale z kwoty ponad 1000 zł to już wychodzi większa suma.

Dzięki smile smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: chce wynajac mieszkanie ale nie wiem jak zajac się podatkiem, pomocy

Witaj na forum!

Jeśli jako formę opodatkowania wybierzesz ryczałt (a tak wnioskuję z tego, co napisałaś - podatek od przychodu z najmu wynosi wtedy dokładnie 8,5%), płacisz podatek tylko od tego, co faktycznie zarobisz na wynajmie - czyli od 300 zł. Jeśli w umowie zawarty jest zapis, że najemcy pokrywają czynsz i opłaty eksploatacyjne, opłaty te nie wliczają się do Twojego zarobku i nie są podstawą obliczenia podatku. W każdym miesiącu samodzielnie obliczasz kwotę podatku i przelewasz ją na konto urzędu skarbowego.

Czyli będę płacic te dajmy na to 8% z kwoty 300 zł, jeśli wybiorę ryczałt?
Czyli w zasadzie będzie to przysłowiowe parę groszy smile
Super, o to mi właśnie chodziło, bardzo dziękuje za pomoc smile

Z tego co się dowiedziałam, będę musiała tez rozliczyc z tego pit co roku, czy może się okazac, że będę musiała wtedy coś sporo dopłacac?

Anemonne napisał/a:

Witaj na forum!

Jeśli jako formę opodatkowania wybierzesz ryczałt (a tak wnioskuję z tego, co napisałaś - podatek od przychodu z najmu wynosi wtedy dokładnie 8,5%), płacisz podatek tylko od tego, co faktycznie zarobisz na wynajmie - czyli od 300 zł. Jeśli w umowie zawarty jest zapis, że najemcy pokrywają czynsz i opłaty eksploatacyjne, opłaty te nie wliczają się do Twojego zarobku i nie są podstawą obliczenia podatku. W każdym miesiącu samodzielnie obliczasz kwotę podatku i przelewasz ją na konto urzędu skarbowego.

A do końca stycznia następnego roku składasz w urzędzie skarbowym zeznanie PIT-28 smile

Wielkie dzięki za pomoc smile smile

6

monika.monika280 napisał/a:

Z tego co się dowiedziałam, będę musiała tez rozliczyc z tego pit co roku, czy może się okazac, że będę musiała wtedy coś sporo dopłacac?

Jako, że podatek sama płacisz (nikt Ci go nie pobiera z konta, sama wyliczasz kwotę i robisz przelew), to dopłacić po rocznym zeznaniu możesz tylko w sytuacji, kiedy źle policzysz i zapłacisz za mało wink

Anemonne napisał/a:

Jako, że podatek sama płacisz (nikt Ci go nie pobiera z konta, sama wyliczasz kwotę i robisz przelew), to dopłacić po rocznym zeznaniu możesz tylko w sytuacji, kiedy źle policzysz i zapłacisz za mało wink

Jestem naprawdę kompletnie zielona w te tematy także nie dziwcie się że pytam o takie rzeczy tongue
Bardzo Wam dziękuje, naprawdę, bo od paru tygodni nie mogłam zdobyc odpowiedzi na moje pytanie, nikt nie wiedział, a to dla mnie bardzo ważne

8

Moniko, poszperaj w internecie, poszukaj wypowiedzi/artykułów napisanych przez prawników itd. Ja rok temu też byłam zielona, ale dokształciłam się sama i teraz wiem wink Wszystko da się znaleźć w necie, tylko trzeba być wytrwałym i poświęcić kilka wieczorów tongue
Oczywiście nie ma nic złego w tym, że pytasz tutaj (choć pewnie bardziej rzetelne odpowiedzi uzyskałabyś np. na forum prawnym).

9

Bardzo Wam dziękuje, naprawdę, bo od paru tygodni nie mogłam zdobyc odpowiedzi na moje pytanie, nikt nie wiedział, a to dla mnie bardzo ważne

Najprostszy i najszybszy sposób na zdobycie tego rodzaju wiedzy, to telefon do urzędu skarbowego lub innej instytucji zajmującej się sprawami które nas interesują. Naprawdę, urzędnicy nie gryzą (przynajmniej nie wszyscy wink).

Anemonne napisał/a:

Moniko, poszperaj w internecie, poszukaj wypowiedzi/artykułów napisanych przez prawników itd. Ja rok temu też byłam zielona, ale dokształciłam się sama i teraz wiem wink Wszystko da się znaleźć w necie, tylko trzeba być wytrwałym i poświęcić kilka wieczorów tongue
Oczywiście nie ma nic złego w tym, że pytasz tutaj (choć pewnie bardziej rzetelne odpowiedzi uzyskałabyś np. na forum prawnym).

Ale ja oczywiście szukałam, i to naprawdę bardzo długo. Szperałam po różnych artykułach w necie, szukałam również i na forum prawnym, były przeróżne tematy ale nie to co chciałam uzyskac. Poza tym często w takich artykułach jest język którego ja, zwykły szary człowiek nie rozumiem tongue Szukałam długo, aż w końcu wpadłam na to forum i stwierdziłam że napiszę i udało się. Nawet przyjełam się na fb do grupy wynajem mieszkań, i pytałam jednej osoby ale niestety mnie "zlała" big_smile

A do Urzędu skarbowego również dzwoniłam, dowiedziałam się że musze zlozyc formularz i wybrac formę opodatkowania. Po zakończeniu rozmowy przypomniało mi się właśnie jeszcze to jedno pytanie, które mi umknęło podczas rozmowy ale już nie mogłam się dodzwonic bo było zajęte i dałam sobie spokój.

Także myślę że jestem usprawiedliwiona big_smile
Pozdrawiam ciepło

11

Anemonne napisał/a:

Jeśli jako formę opodatkowania wybierzesz ryczałt (a tak wnioskuję z tego, co napisałaś - podatek od przychodu z najmu wynosi wtedy dokładnie 8,5%), płacisz podatek tylko od tego, co faktycznie zarobisz na wynajmie - czyli od 300 zł.

Taki pogląd jest niewłaściwy. W przypadku wyboru formy opodatkowania ryczałtem podatek należny do wyliczenia i odprowadzenia do US wynosi 8.5% od całej kwoty otrzymanej- przychodu a nie pomniejszonej o koszty czyli od dochodu.

12 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2017-07-06 10:45:29)

Czerepach napisał/a:
Anemonne napisał/a:

Jeśli jako formę opodatkowania wybierzesz ryczałt (a tak wnioskuję z tego, co napisałaś - podatek od przychodu z najmu wynosi wtedy dokładnie 8,5%), płacisz podatek tylko od tego, co faktycznie zarobisz na wynajmie - czyli od 300 zł.

Taki pogląd jest niewłaściwy. W przypadku wyboru formy opodatkowania ryczałtem podatek należny do wyliczenia i odprowadzenia do US wynosi 8.5% od całej kwoty otrzymanej- przychodu a nie pomniejszonej o koszty czyli od dochodu.

Mylisz pojęcia. Przychodem z najmu jest kwota odstępnego/czynszu od najemców, a nie koszty eksploatacji lokalu, które oni pokrywają. Pod warunkiem, że w umowie wyraźnie zaznaczona jest ta kwota oraz odrębnie koszty eksploatacji - i o takiej właśnie sytuacji tu mówimy. Nikt niczego nie pomniejsza o koszty i nie wylicza dochodu.

Co innego, gdyby w umowie zawarto zapis typu: czynsz z tytułu najmu wynosi 1500zł, w tym koszty eksploatacji lokalu - wtedy miałbyś rację.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » chce wynajac mieszkanie ale nie wiem jak zajac się podatkiem, pomocy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024