Witam zakupiłam buty w sieci jednego z domu handlowych. Obuwie sportowe adidas w cenie 499 zł.
Zakupu dokonałam w dniu 31 lipca 2015 r. Jako przyczynę reklacji podalam rozklejenie lewego buta z przodu po zewnętrznej stronie. Reklamacja została nie uwzględniona. Moj błąd polegał chyba ma tym ze powinnam mieć roszczenia o naprawę a ewentualnie wymianę lub zwrot gotówki a podalam zwrot gotowki.
Argumenty nieuznania rekl :uszkodzenia powstały w sposob mechaniczny, to nie sa wady lecz uszkodzenia użytkowe. Wina nie tkwi w wyrobie lecz w sposobie użytkowania.
Czas reklamacji to 2 lata, wiec w związku z tym zastanawia mnie to zdanie :
"Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jezeli towar konsumpcyjny w chwili nadania jest niezgodny z umową ; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem 12 miesięcy od wydania towaru domniemywa sie, ze zaistniała ona w chwili wydania. Wynika, , ze w ciągu roku powinno sie ukazać wszystkie wady ukryte. Po tym okresie uszkodzenia wynikają z naturalnego zużywania obuwia"
Moim zdaniem te argumenty nie sa dość trafne i niekoniecznie logiczne.
Napisalam w odwołaniu , ze buty były uzytkowame zgodnie z przeznaczeniem itd. Pora kolejny moj wniosek został odrzucony.
Teraz muszę napisać do rzecznika praw konsumenta. Pisał ktos z Państwa takie pismo i potrafi określić jakie informacje powinny sie w nim znajdowac. Pozdrawiam Monika .