Drogie Panie - pomóżcie proszę z tym złotym okręgiem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Drogie Panie - pomóżcie proszę z tym złotym okręgiem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Drogie Panie - pomóżcie proszę z tym złotym okręgiem

Hej,

kilka pytań na które pewnie tutaj znajdę odpowiedź lepiej i szybciej niż gdziekolwiek indziej.

1. Czemu na allegro pierścionki są po 600-1200zł, a w takim Kruku zaczynają się od 2000? Próby niby te same, kamyczki, pierdółki wszystko podobne...
2. Czy są takie miejsca gdzie zrobiono by mi "spersonalizowany" pierścionek? Wg jakiegoś mojego pomysłu mam na myśli?
3. Czy jest jakaś tradycja mówiąca, że zaręczać się trzeba takim czy śmakim złotem w kolorze złotym/białym/różowym, z kamykiem takim, a takim? Czy to musi być brylant? Czy w ogóle musi być kamyk? Może być no nie wiem... ametyst?
4. Skąd do diabła mam poznać rozmiar?! wink (nie, nie nosi pierścionków w ogóle)

Dziękować

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2017-05-14 14:37:36)

Odp: Drogie Panie - pomóżcie proszę z tym złotym okręgiem

rozmiar możesz zmierzyć nitką jak zaśnie.
Diamonds are the girls best friends- ale szafiry też są piękne.
Możesz oświadczyć się przed wystawą Jubilera i potem poprosić by wybrała dla siebie pierscionek tongue
Mozesz poprosić jej przyjaciókę o pomoc w wyborze pierscionka.

3

1. W takim Kruku płacisz raz - za markę, a dwa - za pewność, że to co kupujesz jest tym co kupujesz:) Mam na myśli to, że masz gwarancję, że to rzeczywiście złoto a nie tombak np;p
2. Są oczywiście takie miejsca, poszukaj jakiegoś złotnika artysty;p nie powinno byc z tym problemu. Wszystko zależy od tego, czego sobie zażyczysz. Oczywiście dolicz tutaj sobie ekstra za robociznę.
3. Nie znam żadnych powiedzeń ani przesądów i w ogóle pierwsze o tym słyszę:D Wiadomo, każda kobieta ucieszy się z brylantu, bo to najcenniejszy kamień, a dla mężczyzny nie powinno być nic cenniejszego niż jego kobieta:D
4. Można rzeczywiście zmierzyć nitką i masz wtedy obwód palca.

nie ma sprawy smile

4 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2017-05-14 19:27:05)

fortiven2400 napisał/a:

1. Czemu na allegro pierścionki są po 600-1200zł, a w takim Kruku zaczynają się od 2000? Próby niby te same, kamyczki, pierdółki wszystko podobne...

Z tego co się orientuje to handel złotem na allegro jest zabroniony. Więc czy jest to złoto? Chyba, że w stosunku do "złomu", jest inaczej.

5

Miłycham napisał/a:
fortiven2400 napisał/a:

Z tego co się orientuje to handel złotem na allegro jest zabroniony. Więc czy jest to złoto? Chyba, że w stosunku do "złomu", jest inaczej.

Nie. Punkt z regulaminu Allegro o zakazanych towarach:

złoto w postaci sztabek, monet bądź złomu złotniczego oraz srebro w postaci sztabek i złomu;

Złote pierścionki można sprzedawać.
A cena? W Kruku płacisz dodatkowo:
1. za markę
2. za lokal (zwykle są to spore powierzchnie w bardzo drogich miejscach)
3. za personel
itp. itd.
Na Allegro pan jubiler Zdzisio może wystawić sobie pierścionki, które przechowuje w szafie, osobiście je zapakowac i wysłać, więc mu mnóstwo kosztów odpada. Poza tym na Allegro często konkurencja wymusza obniżanie cen (żeby ktoś znalazł pierścionek pana Zdzisia na Allegro to powinien mu się wyświetlić na pierwszych max 2 stronach przy ustawieniu ceny "od najniższej" smile ). Do Kruka i tak klienci przyjdą i nie będą mogli porównać "od ręki" cen z podobnymi pierścionkami u konkurencji smile

6

Czyli generalnie lepiej kupić u Pana Zdzisia złotnika na allegro, bo po co przepłacać za markę, która nic nie wnosi do walorów użytkowych?
Właśnie dzisiaj nadziałem się na jednego takiego "Pana Zdzisia", ma warsztat 30km pod moją miejscowością, jutro pojadę kupię u niego jakiś naszyjnik na Dzień Matki i od razu obczaję co i jak temat z pierścionkami...

Właśnie zastanawiam się jak to jest z tym brylantem i czy faktycznie się z tego ucieszy. Raczej nie nosi takich drogich ozdób, jak wspomniałem pierścionków w ogóle, inne ozdoby raczej "rękodzieło" bez walorów "szlachetnych", więc niby mogę pójść i wydać te 5, czy 10tyś tylko jakoś nie jestem pewien czy to będzie potem z przyjemnością nosić... Myślę o tym, żeby był po prostu złoty i miał jakiś kształt. Najlepiej to całe białe złoto chyba, bo żółte mi się jakoś nie podoba...

7 Ostatnio edytowany przez Leśny_owoc (2017-05-14 23:31:45)

fortiven2400 napisał/a:

Najlepiej to całe białe złoto chyba, bo żółte mi się jakoś nie podoba...

No nie wiem mój tam wiedział co lubię i kupował według mojego gustu wink. Ty widzę tak trochę po omacku działasz.

8

No trochę tak. Wiesz, jak kobieta nosi pierścionki i czasem mówi, że taki, czy śmaki się jej podoba to wtedy wiadomo co myśleć, co lubi, a tu sam nie wiem jak ugryźć. Pierścionka nie nosi żadnego, a wszelkiej maści bransoletki, czy naszyjniki nie zawierają nawet srebra, więc zastanawiam się czy jej się spodoba jak nagle dostanie złoto z jakimś wielkim kamieniem...

9

no to jak nie jesteś pewien to nie musisz kupowac od razu z wielkiem kamieniem i wydawać 10 tysięcy. Bez sensu. Skoro nie nosi pierścionków to prawdopodobieństwo, że będzie leżał w szufladzie jest duże. Żeby tradycji stało się zadość, wybierz klasyczny fason z małym brylancikiem, w średniej cenie i po sprawie. Złoto żółte, białe albo łączone.

10

Pierścionek zaręczynowy, to nie taki zwykły pierścionek. Ma duże znaczenie i może ten będzie nosiła. smile Jeśli chodzi o ceny, to wiem że pierścionki z brylantem w Aparcie są od 600 zł więc ceny nie są aż tak duże. Oczywiście kamień nie jest super duży, ale jest. Ja zawsze uważałam , że zaręczynowy powinien być z brylantem, ale czy to jakiś przesąd, to chyba nie. Co do koloru złota, to żółty jest tradycyjny. Jest też odcień różowy wink. A może delikatnie ją wypytaj opowiadając np o kimś z rodziny i zobaczysz jej reakcje. Tylko może się domyślić,  że coś planujesz.

11

Surowiec? A to zależy od kobiety. Dla niektórych jest ważne to, od kogo go dostały, a materiał to kwestia drugorzędna.

12

Jak nie znasz gustu co do pierścionków, to prosty w formie będzie zdecydowanie lepszy niż koronkowy wzór. Mozesz też zasugerować się ubiorem, który lubi, w końcu biżuteria to też ubiór.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Drogie Panie - pomóżcie proszę z tym złotym okręgiem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024