Wstydliwy handlowiec - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Wstydliwy handlowiec

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: Wstydliwy handlowiec

Kochani forumowicze,

Chcialabym Was prosic o wskazanie przyczyn i jesli to mozliwe o rady jak rozwiązac moj problem.

Pracuje jako sprzedawca dla jednej z firm, moja praca polega m.in. na znajdowaniu nowych klientow i z tym własnie mam problem – wstydze się dzwonić do ludzi i przedstawiac im oferte firmy. Na targach nie ma problemu, bo klienci sami przychodza, problem zaczyna sie, gdy to ja mam cos zainicjowac. Zazdroszcze innym sprzedawcom przebojowosci, pewnosci siebie, chcialabym taka byc.

Najdziwniejsze jest to, ze w zyciu prywatnym (i sluzbowym poza sytuacjami jak opisalam wyzej) nie mam problemu z nawiazywaniem i podtrzymywaniem kontaktow, czy rozpoczynaniem rozmowy, nie naleze do osob niesmialych, wrecz przeciwnie. Skad wiec to dziwaczne uczucie wstydu, gdy mam dzwonic do nowych klientow jako reprezentant firmy? Jakie moga byc tego przyczyny i w jaki sposob mozna to zwalczyc?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wstydliwy handlowiec

Taissa, spotkałem się z tym problemem. Nieosobiście jednak a właśnie o kobietę chodziło. Więc mi wychodzi, że jest Ci wstyd bo opinia o telemarketingu jest generalnie kiepska. I klient może Ciebie potraktować jako natręta. On nie przychodzi celowo więc jego motywacja jest generalnie kiepska. Więc nie wiesz, jak zacząć, jak go nie zgubić zaraz... Wiem. Nie znam wyników handlowców z telemarketingu - u mnie w firmie funkcjonują i to chyba dobrze. Więc zacznij od openera. Poszukaj uniwersalnej sentencji, która jest szybka i zachęcająca. Potem potraktuj to jako swój warsztat a siebie jako profesjonalistę i szlifuj. Podejdź do tego nieosobiście ale jak właśnie do pracy, bo Tobie za to płacą.
Ja wiem jedno. Jeśli będziesz jednak i Ty płaciła za to 'swoją' cenę to Ci się może lepiej udać. O co chodzi z tą ceną? Masz 2 możliwosci: znieczulenie i 'obrabianie' pacjentów (jedna cena) lub po prostu uwierzenie, że to co robisz ma sens i musisz się nauczyć być wyluzowana a przede wszystkim sympatyczna (co kosztuje bo wypala trochę radości ogólnej). Jeśli będziesz mówiła do telefonu z uśmiechem to klient to naprawdę wyczuje i Ciebie polubi. Jak Ty będziesz lubiła człowieka po drugiej stronie to on Ci to odwzajemni. I pamiętaj o krzywej Gauss'a - rozkład normalny czyli większośc ludzi jest normalnych i z nimi normalnie porozmawiasz nawet przez telefon a są i ekstrema, które najbardziej zrażają. Więc nastawienie to podstawa. A nad tym można już pracować... Wiele jest tych 'porad'... Po prostu myśl i wypracowuj swoją oryginalność. Powodzenia! smile

3

Rh72, dziekuje za opinie.

Ja nie pracuje w telematketingu, pracuje dla producenta i w zasadzie do mnie nalezy to, by nie pozwolic niezdecydowanym klientom zapomniec o nas. Tylko tyle i az tyle.

W telemarketingu nie dalabym rady pracowac, ale szczerze podziwiam ludzi, ktorzy sie na to decyduja, poniewaz maja te cechy charakteru, ktorych mi brakuje.

Bardzo chcialabym byc tak pewna siebie na tym obszarze jak inni handlowcy, ktorzy pra przed siebie nie patrzac na nic, tylko na cel. Zaczelam sie zastanawiac, czy to moze wrodzone, czy da sie tego jakos nauczyc?

4 Ostatnio edytowany przez rh72 (2017-05-15 17:12:16)

Można się nauczyć tylko nie ucz się 'przeć do przodu patrząc tylko na cel'. smile To wtedy inna motywacja. Nie podziwiaj - Ci ludzie często nie mają wyboru. Nie bądź pewna siebie. Bądź pewna swego smile Niby drobna różnica. Bądź pewna tego i przemyśl co robisz... 'Jak' przyjdzie przy okazji. Jeśli będziesz wiedziała, że Twoja robota nie przynosi Ci wstydu (a rzadko taka robota się trafia) to wyluzuj i się przestaw na 'mogę'. Bez spiny trenerskiej, jak to trenerzy radzą, że wszystko można (tylko który z nich próbuje latać?) ale z empatią dla klienta i będzie dobrze! smile

5

Może nie jesteś przekonana czy produkty jakie polecasz są tego warte? Moja znajoma właśnie z tego powodu miała podobne problemy. Po prostu nie czuła się pewnie w tej kwestii. Gdy zmienił się asortyment i jej samej się spodobały produkty, to tak się ożywiła, że nagle cała nieśmiałość zniknęła wink .
Podobno najważniejsze to czerpać radość z tego co się robi. Uzmysłów sobie co Cię ogranicza, co jest powodem, że w tej sytuacji czujesz się skrepowana, nieśmiała, niepewna.... i spróbuj się tej blokady pozbyć poprzez szukanie dobrych stron. Z pewnością znajdziesz więcej pozytywów niż negatywów. Właśnie na tych pierwszych się skupiaj za każdym razem gdy poczujesz się nieswojo.

6

tajemnicza75 napisał/a:

Uzmysłów sobie co Cię ogranicza, co jest powodem, że w tej sytuacji czujesz się skrepowana, nieśmiała, niepewna.... i spróbuj się tej blokady pozbyć poprzez szukanie dobrych stron. Z pewnością znajdziesz więcej pozytywów niż negatywów. Właśnie na tych pierwszych się skupiaj za każdym razem gdy poczujesz się nieswojo.

Nie zdawalam sobie sprawy jak wielkie znaczenie ma wlasnie to co napisalas: uswiadomienie sobie, co nas ogranicza. Bez tego chyba nie damy rady sobie pomoc. Rh72 nawet opisal moj problem: "Podejdź do tego nieosobiście ale jak właśnie do pracy, bo Tobie za to płacą."

Od kilku dni konsekwentnie mysle o sobie jako o pracowniku, ktory bierze pieniadze za konkretna prace, a nie jako o pani X, ktora niby chcialaby, ale sie wstydzi. Widze jak zwieksza sie moja motywacja i chec do dzialania, ktora mam nadzieje, nie jest chwilowa i teraz bedzie tylko lepiej.

Dziekuje!

7 Ostatnio edytowany przez rh72 (2017-05-19 22:03:36)

A wiesz, kiedy jest najlepsze uczucie? Kiedy wiesz, że coś robisz z sensem. Czyli, przykładowo, ktoś z Twojej pracy skorzysta. Twoi klienci, handlowiec zarobi na utrzymanie się firmy i na innych ludzi. U mnie jest tak, że programy 'piszę' i one ludziom pomagają pracować, więc jak użytkownik zadowolony to ja też smile. Że coś robisz bo to ma sens a nie tylko malujesz trawniki... Poszukaj jeszcze 'po co to robisz' i też się tego chwyć. Jeśli tylko dla kasy to może być problem. Polub siebie i swoją robotę smile A teraz kombinuj już sama smile

8

Zasadniczo masz kłopot, bo jakaś część Twojej pracy koliduje z osobowością. Przedpiścy proponują zmaganie się ze sobą. A może problem zaatakować z drugiej strony, czyli przyjąć taktykę dżudoki i wykonać unik: zmienić pracę, bądź pozbyć się niechcianych zadań?

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Wstydliwy handlowiec

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024