Chciałabym się udzielać, pomagać dzieciom, tym biednym. Zapisałam nawet się do szkolnego wolontariatu.
Chciałabym zapomnieć o swoim życiu, by móc pomóc innym życiom.
Wiecie może gdzie mogłabym się jeszcze zapisać? Chciałabym chodzić do szpitali, domów itp. Ale nie wiem jak to zrobić.
Po prostu chcę się udzielać. Jakieś propozycję?
Chcę być niezależna, a przede wszystkim chcę się czuć potrzebna. Nie wymagam nic wiele.
Pomóżcie ;c
To piękne, że chcesz robić coś dla innych, pomagać, po prostu być dobrym człowiekiem. Ale dlaczego chcesz zapomnieć o swoim życiu? Czy masz jakieś problemy osobiste przed którymi chcesz uciec, o których chcesz zapomnieć? Może w tej chwili to Ty potrzebujesz pomocy?
Właściwie to nie mam bliższych przyjaciół, takich, którzy mnie szanują i kochają. Nie czuję się potrzeba. Jestem bo jestem, a jakby mnie nie było, to co z tego? Takie mam odczucia Próbuję się ich pozbyć, ale nie daję rady. Naprawdę. Czasami czuję się koszmarnie i z nikim nie mogę o tym porozmawiać. To jest okropne
Może to jest chwilowy stan który trzeba przeczekać. Może na przykład Ty już stałaś się poważna a Twoi znajomi rówieśnicy są jeszcze dziecinni i nie możesz się z nimi dogadać? Czy masz dobrych rodziców? Czy czujesz się przez nich kochana? Czy możesz z nimi rozmawiać o swoich problemach?
Właściwie to nie mam bliższych przyjaciół, takich, którzy mnie szanują i kochają. Nie czuję się potrzeba.
Moja droga, takie stany nie są dobre, dlatego to cudowne, że chcesz coś robić. Najważniejsze w życiu są chęci i działania. Nigdy nie wiesz, gdzie możesz poznać przyjaciół czy miłość swojego życia. Wolontariat to coś wspaniałego. Jeśli wierzysz w słuszny cel, to nie tylko pomożesz innym, ale bardzo szybko przekonasz się o tym, że pomagasz sobie.
Cześć,
Zwykle na stronach z ofertami pracy, są te z propozycjami wolontariatu, również.
To piękne, że otwierasz się na innych ludzi, chcesz nieść dobro.
Tylko, tak jak przedmówczynie to ujęły, nie możesz zapomnieć o sobie i uciekać przed problemami.
Najważniejsze, że już wiemy, że doskwiera Ci samotność. Wolontariat, pomoże Ci poznać wielu ludzi, nawiązać kontakty, spojrzeć na życie inaczej.
Sama byłam wolontariuszką w domu dziecka, przez 1,5 roku. To piękna przygoda, możliwość poznania samej siebie, odkrycie pokładów możliwości, o których wcześniej nie wiedziałam.
Zanim zaczniesz wolontariat, zapytaj siebie, ile czasu możesz i chcesz na niego poświęcać, w takim stopniu, by nie zaniedbywać siebie i swoich potrzeb oraz żeby to nie była faktycznie ucieczka przed problemem, który będąc tam, możesz zamieść pod dywan.