Potrzebuje pomocy. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Potrzebuje pomocy.

Witam żyję z konkubentem,jego babcie opieka społeczna chce umieścić,w ośrodku ja pomagam mu gotuje obiady i piore itp ,tylko mam teraz pytanie czy muszę okazać swój ,dochód i udzielić wywiadu ,skoro ona jest dla mnie obcą kobietą i ma jeszcze wnuka,i syna .Pani z opieki zmusza mnie do wywiadu i zastrasza że jak odejdę od partnera to muszę podać go o alimęty ,i koniecznie chcę moje zarobki ja nie pracuję tylko mam pielęgnacyjne  na syna jest dzieckiem niepełnosprawnym.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2017-01-14 21:55:30)

Odp: Potrzebuje pomocy.

Jeżeli prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe, do celów opieki społecznej jesteście rodziną - i owszem, będą wymagane Twoje dochody. Ale jednocześnie Twój syn jest wliczony w poczet członków rodziny, więc jeśli faktycznie masz tylko świadczenie rehabilitacyjne na syna, to Wam się to nawet opłaca smile

Edit: chyba, że syn jest dzieckiem partnera, bo tak się zastanowiłam, skoro piszesz o alimentach. No to wtedy niestety. Tym bardziej jesteście rodziną.

3

Tu chodzi o babke konkubenta,tylko nie rozumiem dlaczego  opieka mnie gnębi ,o dochody skoro to nie jest moja ,rodzina żyję z nim ale ,nie mogą mnie szantażować że muszę,zgodzić się na wywiad .?

Teoretycznie nie musisz. Ale jeśli nie podacie dochodów, to OPS naliczy Wam pełną odpłatność za pobyt babci w DPS. Więc?

Już Ci napisałam, że do celów opieki społecznej jesteście jedną rodziną. A konkubent jest zobowiązany opłacać pobyt babci w domu pomocy społecznej.

5

Rozumiem,tylko mnie dziwi bo jesteśmy rodziną on ma prace na puł etatu,ale razem żyjemy tylko gospodarstwo prowadzimy osobno wiem że to dziwne ale tak jest jesteśmy tylko partnerami .:) Dziękuję za odpowiedz

6 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2017-01-14 22:36:32)

Ale macie tego wspólnego syna, tak? Bo nie odpowiedziałaś smile
Jeśli nie masz zasądzonych alimentów na syna, to przyjmuje się, że jesteście rodziną, nawet jeśli nie mieszkacie razem...

Jeśli konkubent pracuje na pół etatu - podejrzewam, że za najniższe możliwe wynagrodzenie? - Ty nie pracujesz, macie niepełnosprawne dziecko, to naprawdę warto Wam podać dochody do OPS. Tylko zyskacie na tym, bo opłata za DPS będzie albo bardzo niska, albo nie będzie jej wcale.

7

tak syn wspólny ale babka partnera ,ma syna który,nie interesuje się ją i Pani z opieki powiedzała mi że jak nie zrobie i nie dam dochodu to muszę partnera podać o alimenty i czyli każe mi rozbić rodzine .

8 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2017-01-14 22:42:28)

Nie, ona nie każe Ci rozbijać rodziny smile Ona wykonuje swoje obowiązki. Synem babci na pewno też tak samo się interesują, bo ktoś ten DPS musi opłacać, jeśli babcia nie ma własnych dochodów. Tak jak wyżej poprawiłam - jeśli nie masz zasądzonych alimentów od ojca dziecka, przyjmuje się, że żyjecie razem i jesteście rodziną. A że partner ma obowiązek alimentacyjny wobec babci, logicznym jest, że sprawdzą wszystkie dochody rodziny - czyli i Twoje. Ale jak na moje oko, macie te dochody za niskie, żeby cokolwiek za DPS dla babci płacić, więc nie strosz się niepotrzebnie i po prostu podaj. Chyba że lubisz wojować dla zasady, tylko w tym konkretnym przypadku raczej nie warto, bo pełna odpłatność za DPS to jakieś chyba 3,5 tys.zł, jak nie więcej, nie jestem na bieżąco, a szukać mi się nie chce...

9

Jaką rodzinę? Chwilę wcześniej napisałaś że prowadzenie osobne gospodarstwo i jesteście tylko partnerami. Zdecyduj się.

10

samotnax4 napisał/a:

Jaką rodzinę? Chwilę wcześniej napisałaś że prowadzenie osobne gospodarstwo i jesteście tylko partnerami. Zdecyduj się.

Mają wspólne dziecko, do celów opieki społecznej są rodziną. A że Autorka się gubi w zeznaniach, to inna sprawa, ale nie mnie wnikać big_smile

11

Tak dobrze napisałam pomimo jesteśmy razem to ja mam swoje pieniądze i wszystko co kupiłam mam na to faktury i tp bo jak kiedyś będzie taka sytuacja że mnie zostawi ,różnie to bywa w życiu to mam dowody na to co jest moje i nie zostane na lodzie jak moja koleżanka co żyła w konkubinacie .

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024