Witam! kto posiada windowsa 10 czy u was tez pojawiaja sie ciagle jakies aktualizacje lub cos w rodzaju tego?? przed uruchamial mi sie laptop w ciagu 30 sekund teraz musze czekac znaczniie dluzej zanim wyswietli mi sie pulpit jest napis firmy lapka i zapraszamy gdzie przed tego nie bylo czy przez te aktualizacje mogly wystapic zmiany w ustawieniach???
Też mam win10 i żadnych zmian po ostatnich aktualizacjach nie zauważyłam.
Najpierw sprawdź czy wszystko wróci do normy, jak przywrócisz stan systemu sprzed aktualizacji, którą podejrzewasz o takie działanie (opcja punkt przywracania)
Jak nic to nie da to sprawdź i zredukuj programy, które opalają Ci się przy rozruchu systemu.
A jak to też nic nie da to napisz, będziemy kombinować dalej;)
Większość producentów dodaje swoje oprogramowanie do systemu. Z tych które miałem w łapkach przodował HP. Ilość firmowego syfu była większa niż sam Windows. Ostatnio pobierałem obraz instalatora do win10 na lapku lenovo. Miał 10 giga!, czyli 2,5 raza więcej niż normalny Win10.
Jak zaktualizował Ci się jakiś firmowy wirus, to mógł zmienić startup logo, mógł zaktualizować bios i cokolwiek tylko chcesz. Może też być tak, że w związku z posiadaniem firmowego aktualizatora twój system ciągle pobiera nowe aktualizacje.
Jedynym skutecznym sposobem byłoby solidne czyszczenie systemu z adware, ale to robota na cały dzień.
Większość producentów dodaje swoje oprogramowanie do systemu. Z tych które miałem w łapkach przodował HP. Ilość firmowego syfu była większa niż sam Windows. Ostatnio pobierałem obraz instalatora do win10 na lapku lenovo. Miał 10 giga!, czyli 2,5 raza więcej niż normalny Win10.
Jak zaktualizował Ci się jakiś firmowy wirus, to mógł zmienić startup logo, mógł zaktualizować bios i cokolwiek tylko chcesz. Może też być tak, że w związku z posiadaniem firmowego aktualizatora twój system ciągle pobiera nowe aktualizacje.
Jedynym skutecznym sposobem byłoby solidne czyszczenie systemu z adware, ale to robota na cały dzień.
O rany, to o czym piszesz to mój totalny koszmar. Jak dla mnie Vaio-sraio wyprzedza w tej kwestii nawet HP i możesz się domyślić czego jestem posiadaczką
No, vaio są ładne. Ale nie załamuj się. Co byś nie wybrała, to zawsze coś tam by nie grało. Dobrze mieć znajomego który ogarnia te sprawy. Cały ten syf można pousuwać, albo zainstalować windowsa "na czysto", ale to wymaga trochę wiedzy i masę czasu.
a powie mi ktos krok po kroku jak przywrócic do ostatnich ustawien na windows 10??
7 2017-01-14 21:30:13 Ostatnio edytowany przez Husky (2017-01-14 22:39:29)
No, vaio są ładne. Ale nie załamuj się. Co byś nie wybrała, to zawsze coś tam by nie grało. Dobrze mieć znajomego który ogarnia te sprawy. Cały ten syf można pousuwać, albo zainstalować windowsa "na czysto", ale to wymaga trochę wiedzy i masę czasu.
Ja się niestety nie znam, niby mój ojciec jest informatykiem, ale boję się zawracać mu de...
Za to Ciebie jeszcze chętnie podpytam
Czy takie zainstalowanie na czysto jest możliwe bez kupowania nowego systemu? W sensie jak kupiłam laptop z wgranym Windowsem. Jak to jest z licencją? Można po prostu zgrać pliki systemowe na coś zewnętrznego i z tego zainstalować ponownie?
No bo oczywiście jak robię klasyczną reinstalację to nic się nie zmienia i vaio care jak było tak jest.
Próbowałam wcześniej jakoś to odinstalować, ale faktycznie nie jest to proste (broni się zaciekle) i nie mogę znaleźć konkretnego info jak to zrobić, żeby przestało odrastać jak hydra
Nie jest to już najnowszy komp (z resztą całe szczęście że wycofali się z produkcji tego dziadowstwa), ale jednak core i7 i 8 giga ramu powinno w miarę śmigać... a czasami mam wrażenie, że działa wolniej niż mój drugi staruszek Acer sprzed 7 lat
Na co dzień korzystam przede wszystkim z pakietu Adobe i byłoby miło, gdyby renderowanie odrobinę przyspieszyło... będę wdzięczna za wszelkie porady
ps. przepraszam autorkę za podczepianie się pod wątek.
a powie mi ktos krok po kroku jak przywrócic do ostatnich ustawien na windows 10??
wpisz w wyszukiwarce "punkt przywracania systemu", wyskoczy Ci panel w którym powinien być przycisk w stylu "przywracanie systemu" i dalej komp Cię pokieruje (będziesz musiała tylko wybrać datę).
to popytaj jak mozesz bardzo bylbym wdzieczny
Jeżeli masz zainstalowane aktualizacje do Windowsów to nie możesz przywrócić poprzedniego stanu. Możesz na nowo zainstalować Windowsy 10 z płyty. Jeśli będziesz pobierała online, da ci ostatnio wersję z aktualizacjami.
troll napisał/a:No, vaio są ładne. Ale nie załamuj się. Co byś nie wybrała, to zawsze coś tam by nie grało. Dobrze mieć znajomego który ogarnia te sprawy. Cały ten syf można pousuwać, albo zainstalować windowsa "na czysto", ale to wymaga trochę wiedzy i masę czasu.
Ja się niestety nie znam, niby mój ojciec jest informatykiem, ale boję się zawracać mu de...
Za to Ciebie jeszcze chętnie podpytam
Czy takie zainstalowanie na czysto jest możliwe bez kupowania nowego systemu? W sensie jak kupiłam laptop z wgranym Windowsem. Jak to jest z licencją? Można po prostu zgrać pliki systemowe na coś zewnętrznego i z tego zainstalować ponownie?
No bo oczywiście jak robię klasyczną reinstalację to nic się nie zmienia i vaio care jak było tak jest.Próbowałam wcześniej jakoś to odinstalować, ale faktycznie nie jest to proste (broni się zaciekle) i nie mogę znaleźć konkretnego info jak to zrobić, żeby przestało odrastać jak hydra
Nie jest to już najnowszy komp (z resztą całe szczęście że wycofali się z produkcji tego dziadowstwa), ale jednak core i7 i 8 giga ramu powinno w miarę śmigać... a czasami mam wrażenie, że działa wolniej niż mój drugi staruszek Acer sprzed 7 latNa co dzień korzystam przede wszystkim z pakietu Adobe i byłoby miło, gdyby renderowanie odrobinę przyspieszyło... będę wdzięczna za wszelkie porady
ps. przepraszam autorkę za podczepianie się pod wątek.
Po pierwsze to ojcu nie zawracasz de... Po prostu prosisz go o pomoc. Jestem ojcem to wiem.
Po drugie. Na stronie:
https://www.microsoft.com/en-us/softwar … /windows10
masz przycisk "Download tool now". Kliknij go. To jest program do tworzenia pendrive'a lub płyty instalacyjnej. Pen musi być czysty, albo zawierać śmieci, bo program go sformatuje.
Z tego nośnika instalujesz system od nowa. Tylko trzeba Ci wiedzieć, że instalujesz od nowa oznacza, że przedtem zgrywasz ważne pliki, spisujesz hasła, szukasz licencji programów. Reinstalacja systemu polega na usunięciu starego. Aby miała sens trzeba sformatować partycję systemową, a najlepiej po prostu usunąć wszystkie i niech system je utworzy na nowo.
Windows 10 nie potrzebuje kodów instalacyjnych. Są zaszyte w Twoim instalatorze
12 2017-01-15 02:13:33 Ostatnio edytowany przez Husky (2017-01-15 02:16:33)
Po pierwsze to ojcu nie zawracasz de... Po prostu prosisz go o pomoc. Jestem ojcem to wiem.
ojcowie bywają różni
Dzięki wielkie za link i wytłumaczenie co i jak, powinnam sobie poradzić.
Btw odnośnie ponownego instalowania: na co dzień strasznie narzekam, że wszystko siedzi w chmurach, a bez programów na własność człowiek się czuje jak chłop pańszczyźniany... ale trzeba przyznać, że w takich sytuacjach jest to wygodne:)
Jeszcze raz dzięki!
Ze stroną sony nie miałem nigdy do czynienia, ale warto na niej poszukać sterowników do Twojego komputera. Generalnie Windows10 powinien sobie poradzić, ale jakby mu po instalacji zabrakło sterowników do kart sieciowych, to byłby zonk.
Tatuś informatyk, to pewnie jakie takie pojęcie masz, ale jakbyś miała jakieś szczegółowe problemy, to możesz też pisać na maila. Rozkminianie tego tu na forum może być dla ogółu nudne
ostatnia aktualizacja niczego nie naprawila tylko wlasnie odwrotnie dluzej kom sie wlacza itp...