Nocne przebudzenia z płaczem. Pomocy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Nocne przebudzenia z płaczem. Pomocy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Nocne przebudzenia z płaczem. Pomocy

Witam wszystkie mamy, ale mój problem polega na tym że moja córka ( w kwietniu skończy 5 lat)
budzi się w nocy z płaczem i nie można jej uspokoić. Czy któraś z mam miała podobny problem ze swoją pociechą?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nocne przebudzenia z płaczem. Pomocy

Witaj ,
Próbowałaś czytać córce jakąś książkę przed zaśnięciem ? Możesz spróbować też zostawić na noc zapaloną lampkę, np. taką do gniazdka, by jak się obudzi zobaczyła, że wszystko jest w porządku. Jeśli nie pomoże lampka, spróbuj zostawić jej latarkę gdzieś koło łóżka i wymyśl jakąś historię o magicznej latarce która odgania duchy.  Żeby czuła się bezpieczniej zostaw otwarte drzwi od jej pokoju.
Polecam Ci książkę "Każde dziecko może nauczyć się spać". Ta książka nie powtarza ogólnie znanych rad, korzysta natomiast z ustaleń bostońskiego Centrum Snu Dziecka. Na ich podstawie konstruuje plan terapii zaburzeń snu, a także daje wskazówki, jak można im zapobiec. Licznie przytaczane konkretne historie przekonują, że każde dziecko może w przeciągu kilku dni nauczyć się samo zasypiać i przesypiać noc.

3

Sama nie śpi w pokoju z tego względu że wynajmujemy mieszkanie jedno pokojowe, w nocy pali się lampka bo mam synka 4 miesięcznego jeszcze, za jakiś czas przeprowadzamy się do swojego już domu i będzie tam miała swój pokój gdzie będzie musiała sama spać, już się boję co to będzie. Poszukam książki o której piszesz mam nadzieję że coś pomoże.
Dziękuję za odpowiedź.

4

a moze stresuje sie tym, ze będzie miała pokój sama?

5 Ostatnio edytowany przez mania21 (2018-01-11 17:23:57)

Niuska napisał/a:

Witam wszystkie mamy, ale mój problem polega na tym że moja córka ( w kwietniu skończy 5 lat)
budzi się w nocy z płaczem i nie można jej uspokoić. Czy któraś z mam miała podobny problem ze swoją pociechą?

Witam,
        Sytuacja, o której Pani pisze może dotyczyć lęków lub koszmarów nocnych u dziewczynki. Wbrew pozorom nie są to równoważne zjawiska. Lęki nocne doprowadzają do ataków paniki. Dzieci budzą się wtedy z krzykiem i ciężko im się uspokoić. Często płaczą z przerażenia i w większości nie potrafią stwierdzić, co ich konkretnie przestraszyło. Rodziców często przeraża widok płaczącego, szarpiącego się dziecka, jednak w rzeczywistości maluch nadal jest pogrążony we śnie i nie jest świadomy swojego zachowania. Dziecko uspokoi się samo, jeśli nie będziemy go ruszać.
        Pani córka mogła przeżyć także koszmar senny, nieprzyjemny sen. Około 2 roku życia dziecko zaczyna śnić obrazami i scenami. Często są to ludzie, zwierzęta albo migawki z telewizji czy codziennego życia. Mogło jej się przyśnić coś stresującego czy niemiłego.
        W takim wypadku należy udać się do dziecka, zapalić światło, przytulić i uspokoić je lub po prostu być przy nim. Nie zostawiać go samemu sobie. Jeżeli Pani córka odpycha Panią, warto mimo wszystko usiąść obok niej, lub gdzieś w pobliżu i zapewnić jej bliskość oraz poczucie bezpieczeństwa, dopóki się nie uspokoi. W takiej sytuacji najważniejsze jest jednak zachowanie spokoju i nie reagowanie zdenerwowaniem na płacz dziecka.
        Żeby dziecko czuło się pewniej podczas kolejnego zasypiania można zostawić mu zapaloną lampkę, tak jak postępowała Pani do tej pory, i dać do rączek ulubioną pluszową zabawkę. Następnego dnia należy podjąć próbę rozmowy z dzieckiem na temat tego, czy coś złego przyśniło mu się ostatniej nocy. Powinno się okazywać przy tym zrozumienie i pod żadnym pozorem nie śmiać się z dziecka. Dla niego było to ogromne przeżycie. 
        Można starać się też zapobiegać podobnym sytuacjom. Rytuał związany z zasypianiem powinien być spokojny, wyciszający i pełen bliskości z opiekunami. Lepiej żeby dziecko przed snem nie oglądało telewizji, zwłaszcza bajek, które mogłyby sprawić, że koszmary nocne by się nasiliły. Dobrym sposobem jest także poproszenie dziecka o narysowanie tego co mu się przyśniło, następnie zgniecenie kartki i wyrzucenie jej do śmieci. Symbolizowałoby to zakończenie złych wspomnień. Fajnym pomysłem jest także dopowiedzenie do historii dziecka szczęśliwego zakończenia. Pomogłoby to zmniejszyć jego strach.
        Proponuję także uważnie obserwować córkę w ciągu dnia. Przyglądać się jej zachowaniu. Pozwoli to wywnioskować czy lęki nie mają gdzieś swojego źródła. Jeśli Pani córka chodzi do przedszkola – pytać nauczycieli czy nie zauważyli niepokojących zachowań u Pani dziecka.
        Ciekawym rozwiązaniem jest również czytanie dziecku bajek terapeutycznych związanych z tym czego boi się dziecko. Osobiście mogę Pani polecić bajkę pt. „Złe sny Karolinki”. Bajka ta ma pomóc małemu dziecku poradzić sobie z powracającymi często koszmarami sennymi.
        Zachęcam również Panią do przeczytania książki pt. „Sen dziecka. Jak zapomnieć o nieprzespanych nocach”, której autorami są Thomas B. Brazelton i Joshua D. Sparrow. Są to specjaliści, którzy pokazują, jak krok po kroku przezwyciężyć wszystkie trudności oraz zadbać o zdrowy i spokojny sen dziecka.  Książka ta, w przystępny sposób, opisuje jak należy ustrzec się przed błędami związanymi z usypianiem dzieci. Przybliża ona także najpowszechniejsze zaburzenia snu tj. koszmary nocne, czy lęki nocne. Szczegółowe informacje na ten temat znajdzie Pani na stronach od 96 – 106. Książka wzbogacona jest także o skuteczne porady na temat tego,  jak radzić sobie z lękami nocnymi oraz co robić, aby zapobiec koszmarom sennym. Znajdzie w niej Pani cenne informacje, które pomogą Pani zrozumieć najpowszechniejsze zaburzenia snu i oswoić się z nimi na tyle, aby zachować spokój, w razie ponownego wystąpienia u dziecka opisanych przez Panią reakcji.
        Mam nadzieję, że moje rady okażą się być przydatne i pomogą Pani oraz innym mamom przezwyciężyć niepokojące zachowania dotyczące snu u dzieci.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Nocne przebudzenia z płaczem. Pomocy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024