problem z rozróżnianiem różowego i pomarańczowego oraz "b" z "d" - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » problem z rozróżnianiem różowego i pomarańczowego oraz "b" z "d"

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 ]

Temat: problem z rozróżnianiem różowego i pomarańczowego oraz "b" z "d"

Zacznę od tego, że wiem czym różnią się te kolory i widząc mandarynkę wiem, że ona jest pomarańczowa, tak samo jak widząc różową bluzkę wiem, że to róż. Czasami zdarza mi się jednak powiedzieć, że np. "ten dom jest pomalowany na różowo" mimo, że to pomarańczowy. Swoją pomyłkę od razu poznaję i się poprawiam, jednak takie coś się zdarza. To samo mam z małymi literkami "b" i "d". Najlepiej to było widać w szkole na sprawdzianach, gdy mieliśmy test i odpowiedzi przepisywaliśmy na kartkę np. 1b, 2d, 3b .. musiałam się bardzo skupiać, żeby ich nie pomylić.
I w szkole średniej na biologii nauczycielka podczas omawiania chorób układu wzrokowego wspomniała, że jest takie zaburzenie (?) gdzie człowiek może mylić się w nazywaniu tych kolorów czy liter. Niestety nie pamiętam tego, a szkołę już skończyłam więc nauczycielki nie zapytam. Szukałam w internecie odpowiedzi, ale ciągle trafiam na informacje o daltonizmie czy innych chorobach, przez które człowiek nie rozróżnia barw, a to jednak coś innego. Nie jest to coś, co mi szczególnie przeszkadza w życiu, ale bardzo mnie to nurtuje i w końcu chciałabym dowiedzieć się co to jest. Liczę na odpowiedzi, może ktoś słyszał o czymś takim?
pozdrawiam serdecznie.

Zobacz podobne tematy :

Posty [ 1 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » problem z rozróżnianiem różowego i pomarańczowego oraz "b" z "d"

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024