Witam jestem mama 10mc chlopaka.
Od ok miesiaca zauwazylam ze maly kiwa sie do przodu i w tyl. Glownie robi to jak sam siedzi. Co to moze oznaczac bo czytalam o zespole askerbera to moze byc to?
Nie ma czegoś takiego jak zespół askerbera.
Istnieje zespół Aspergera, ale także wcześnie się go raczej nie stwierdza.
Jeśli zachowanie dziecka Cię niepokoi, zabierz je do pediatry - na początek.
Moja się tak huśtała na czworakach. Pytałam pediatry i odpowiedział, ze na tym etapie dziecko prezentuje różne "tiki" i nie trzeba się tym przejmować. A też już widziałam autyzm itd
Jest za wcześnie aby to stwierdzić, ale nie popadajmy w paranoje i nie wyobrażajmy sobie najgorszego... Jednak jak czujesz się z tym niepewnie to od tego są lekarze...
5 2016-12-29 23:12:38 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-12-29 23:46:26)
Mnie też się wydaje, że to przejściowe "zjawisko", dzieci tak mają. Syn mojego brata miał problemy z mową, pierwsze wyrazy zaczął mówić po 3 r. życia. Teraz ma 6 lat i usta mu się nie zamykają Jeśli sytuacja u Ciebie naprawdę wygląda poważnie to możesz napisać do specjalisty np. na portalu [spam]. Jest też tam artykuł na temat autyzmu [nieregulaminowy link]
albo są ośrodki wczesnego wspomagania. Pediatra wystawi Ci opinię i z nią jedziesz i tam na podstawie 3 osobnych konsultacji z róznymi specjalistami wystawią orzeczenie skierują na rehabilitację jeżeli coś jest nie tak