Posciel dla niemowlaka, czyli kołdra, koc czy spiwor? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Posciel dla niemowlaka, czyli kołdra, koc czy spiwor?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 33 ]

Temat: Posciel dla niemowlaka, czyli kołdra, koc czy spiwor?

Witam,
Mam juz dosyc roznych opini co do tego w czym ma spac malenstwo. Dlatego tez chcialabym zapytac jak to ejst lub bylo u Was w praktyce? W kladliscie spac malca od pierwszych dni zycia i ewentualnie jakich firm bylo to koldry i jakich wymiarow? Slyszalam, ze do 1 r. ż. nie powinno uzywac sie kolder tylko np. koce, jednak wiadomo ze w kocach bardzo szybko mnoza sie roztocza itd. Rodze w grudniu i chcialabym zeby dzidzka miala cieplo, wiec co mam zrobic? Jakie sa Wasze opinie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Posciel dla niemowlaka, czyli kołdra, koc czy spiwor?

kochana.pod koldra takiemu malenstwu moze byc za goraco poza tym zgubi sie pod taka wielka pierzyna smile  radze kupic maly kocyk,i oblec w poszewke od poduszki-takiej dla doroslych-wtedy na pewno nie bedzie roztoczy smile

3

Polecam coś, co się nazywa rożek. Taka mikrokołderka na rzepy, w której się z dziecka robi kokonik smile Kosztuje śmiesznie mało (od 20 zł można kupić), a jest bardzo praktyczny. Położna w szkole rodzenia tłumaczyła, że noworodka należy zawijać dość ciasno - wtedy dziecko czuje się bezpieczne, bo tak przecież miało w brzuchu mamy. Moje dziecię spało w takim rożku przez pierwszych kilka miesięcy. Nie ma szans się z niego wygrzebać, ani zrobić sobie krzywdy.

4

vinga ma racje! ja tez mojego synka w rozku kladlam spac, a urodzilam w styczniu! w domu bylo cieplo a maly tak i tak na poczatku nie bedzie sie obrecal tylko jak go ulozysz tak bedzie spal! dopiero po 2-3 miesaicu dziecko przewraca sie na bok! wiec rozek i od pasa w dol przykryjesz kocykiem  i bedzie dobrze smile
a co do rostoczy to nie co panikowac! wystarczy ze np co drugi dzien bedziesz czepac koldre po spaniu smile

5

ja również zgadzam się z poprzedniczkami że najlepszy dla maleństwa na początek jest rożek
a później po 2 miesiącu można przykrywać kocykiem
sama mam półtoramiesięcznego synka i widzę że to wystarcza smile

6

Popieram smile Nasza Jadzia spała w rożku 3 miesiące big_smile teraz ma cienką kołderkę w łóżeczku w wózku ma kocyk smile kocyk pierzemy, pościel pierzemy, kołdrę wietrzymy smile
Kicia kurczaczki czemu nas nie odwiedzasz na netkafejce przyszłych mam smile nie chwaliłaś się zdjęciem Stasieńka smile zaglądaj do nas smile

7

Moja Asia urodzila sie zimą i spała na poczatku w rózku.. ale niedługo, bo urodzila sie długa 60 cm i bardzo szybko wyrosła i spała potem w spiworku

8

ja taki mialam i bardzo sobie go chwale.
Wygodny , cieply, w try miga wyprany i wysuszony:-)

http://www.asia.ru/images/target/img/product/11/91/73/11917315.jpg

i ma te zalete, ze dziecko nie moze sie "odkopac" , ale jednoczesnie ma swobode ruchow.Pozdrawiam

9

U mnie szkrabek ma 3tyg i śpi pod kocem wink Na początku najlepszy jest rożek żeby dobrze chwytać dziecko.

10

Moj tez spał w rozku,a teraz ma 11mc i spi w kazdym miejscu na łozku wiec jest non stop odkryty i gonie po całym łozku zeby go przykryc;)ciezko teraz jest wlasnie,bo nie dam go do spiworka ani w  nic nie zawine bo sie strasznie mota i kreci i nogami wierzcha...oj ciezka sprawa jak dziecko jest starsze;)

11

Popieram Was Dziewczyny, na początek rożek jest dobrym rozwiązaniem dla maluszka. Później warto jednak zainwestować w kocyk, gorąco polecam markę Piel-są to hiszpańskie koce, bardzo dobrej jakości. Ja taki kupiłam i jestem zadowolona, mięciutki i do tego bardzo ładny. Polecam stronę maxcotton.pl, tam znalazłam taki, firma godna polecenia smile

12

ja synka kładłam przez 2 miesiące w rożku,potem przykrywałam już rożkiem ale rozłożonym:)teraz ma 1,5 roku i śpi pod kołdrą taką cienką do łóżeczka,mam też taki kocyk zapinany na zamek oraz zatrzaski sprawdzał się na spacerze ale zimą

13

To mój Michas od pierwszych dni swojego życia śpi pod kołdrerką cienką- nawet w szpitalu spał ze mną,a nie w tym wózku, bo mi tak bylo wygodniej tongue

14

Mój syn w szpitalu też spał ze mną na łóżku,w domu zresztą też przez jakieś 8 miesięcy dopóki sam nie zaczął się podnosić:)do dzisiaj żeby usnąć musi mieć swój rożek:)

15

przyszla-mama napisał/a:

Witam,
Mam juz dosyc roznych opini co do tego w czym ma spac malenstwo. Dlatego tez chcialabym zapytac jak to ejst lub bylo u Was w praktyce? W kladliscie spac malca od pierwszych dni zycia i ewentualnie jakich firm bylo to koldry i jakich wymiarow? Slyszalam, ze do 1 r. ż. nie powinno uzywac sie kolder tylko np. koce, jednak wiadomo ze w kocach bardzo szybko mnoza sie roztocza itd. Rodze w grudniu i chcialabym zeby dzidzka miala cieplo, wiec co mam zrobic? Jakie sa Wasze opinie?

W pierwszych tygodniach życia dziecku najlepiej się śpi gdy jest owinięte w rożek. Z czasem możesz go zamienić na śpiworek, dzięki temu dziecko nie rozkopie się w nocy. Roztocza gromadzą się wszędzie dlatego pościel powinno się wymieniać średnio co dwa lata.

16

Kocyk się sprawdzi. Mój maluch się nie rozkopuje, mamy kocyk bawełniano-akrylowy, zaffiro, i badzo dobrze się sprawuje. Rożek chyba przy wcześniejszych miesiącach malucha smile

17

ja na samym początku miałam śpiworek etoile a po ok 6 msc kołderka, jak dla mnie śpiworek na pierwsze miesiace jest najlepszy smile Dziecko się nie rozkrywa i mi wygodniej było karmić.

18

W szpitalu rożek i jeszcze kila dni w domu. Teraz śpi pod kocykiem i jest ok a ma 4 tyg. Kołderka za ciepła mi się wydaje i za duża a kocyk jest w sam raz.Mały śpi w łóżeczku od początku. Jak śpi z nami (rzadko) to się nie wysypiam. Wolę do niego wstać smile

19

Mój syn w szpitalu i przez pierwszy miesiąc życia spał w rożku. Potem już tylko pod kołderką, ewentualnie kocykiem. Nie rozkopuje się i nie odkrywa więc ja jestem zadowolona.

20

Ja stawiam na kołdrę, kocyki często uczulają, a do śpiworów nie jestem przekonana. Zobacz sobie komplet do łóżeczka dziecięcego w sklepie spam Moja córka pod taką śpi i bardzo sobie chwalę. Nie jest zbyt gruba, ani zbyt cienka. Idealna dla dziecka.

21

Z takich bezpiecznych materiałów bambus jest bardzo fajny:) My mamy otulacz bambusowy z Lullalove, nic nie uczula:) Ma bardzo dobre właściwości (przeciwgrzybicze, samosterylizuje się). O dziwo nie był drogi. Są też grubsze koce bambusowe:) Megaprzyjemna jest ta tkanina.

22

U nas była do spania kołderka lub kocyk w zależnosci od temp....rodziłam latem.

Rożek używałam często ale pozapinany tylko wtedy kiedy ktoś mała brał na ręce....a tak jako przykrywanie ale rozłożony lub jako podłoże pod maluszka

Rożek jest OK. Poza tym kocyk się zawsze sprawdza. W domu i tak jest ciepło kołderka przyda się chyba tylko zimą a to i tak nie dla takiego maleństwa, które ledwo się pojawiło na świecie bo będzie mu za gorąco.

Dwa kocyki też są dobrą opcją. Jak uważasz, że dziecku będzie zbyt zimno to przykrywasz dwoma kocykami i po sprawie

24

Ja kupiłam kocyk i pościel na babydoro.pl, ale lepiej korzystam bardziej z kocyka. Chociaż na lato przemieniam na pościel, bo goręcej na dworze.

25

W przypadku gdy szukacie fajnej pościeli dla dziecka, to konieczne zerknijcie na fro-tex.pl. Na pewno znajdziecie coś dla siebie smile

26

Pościel niemowlęcą można używać już od samego początku. Tak samo w kołysce smile

27

Myślę, że kocyk jest najbardziej praktyczniejszy. Maluchy słodko wyglądają opatulone w taki kocyk big_smile Sama szukałam jakiś czas temu kocyka i kupiłam kocyk firmy MAYLILY, jestem bardzo zadowolona. Miękki, dobrej jakości tkanina, po praniu nie mechaci się i generalnie wszystko z nim jest w porządku, wybór duży więc każdy coś wybierze.

28 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2017-12-31 12:40:18)

Na początku stosowałam rożek.
Gdy synek stał się ruchliwy,  przerzucilam się na śpiworki.
Koc i kołderki w ogóle się nie sprawdziły w moim przypadku. Dopiero gdzieś od 2 lat syn śpi pod kołdrą, wcześniej rozkopywał się strasznie.

29 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-04-18 15:28:34)

Treinterra95 napisał/a:

Pościel niemowlęcą można używać już od samego początku. Tak samo w kołysce smile

Dokładnie, dlatego nie rozumiem, dlaczego niektórzy stosują jakieś dziwne zamienniki tym bardziej, ze pościel dla niemowląt jest naprawdę delikatna i bardzo wysokiej jakości. Jakiś czas temu kupiliśmy bawełnianą dla starszych dzieci z spam natomiast o ile się dobrze orientuje to dla niemowlaków bardziej preferowana jest bambusowa, którą też u nich widzieliśmy. Nie ma co wpadać ze skrajności w skrajność z drugiej strony warto przyjrzeć się składowi i kupić raz ale dobrą.

30

U nas najpierw rożek, potem śpiworek. Własna kołderka gdzieś koło 2 roku życia

31

Polskie firmy to będzie optymalny wybór, ponieważ będziesz mógł liczyć na to, że to będzie wysoka jakość oferowanych materiałów. Można między innymi liczyć na sklepy jak Bobas z Bochni - bobas-bochnia.com.pl/, która ma swoją produkcję wyprawek dla noworodków.

32

kruszynalukasz napisał/a:

Polskie firmy to będzie optymalny wybór, ponieważ będziesz mógł liczyć na to, że to będzie wysoka jakość oferowanych materiałów. Można między innymi liczyć na sklepy jak Bobas z Bochni - bobas-bochnia.com.pl/, która ma swoją produkcję wyprawek dla noworodków.

Niemowlak z tego wątku ma już z 12 lat, to pewnie niepotrzebny mu już twój spam geniuszu.

33

dziecko potrzebuje tylko materacyka i barierek lub szczebelkow smile ja mam taki https://materacyk.pl/produkt/materac-se … la-dzieci/ zadne koce kołdry poduszki.. wystarczy tulik albo spiworek

Posty [ 33 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Posciel dla niemowlaka, czyli kołdra, koc czy spiwor?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024