Kiedyś były białe pieluchy tetrowe, natomiast teraz są flanelowe, bambusowe, muślinowe. Jakie polecacie? Czy najlepiej pozostać przy zwykłych tetrowych?
1 2018-06-19 12:22:59 Ostatnio edytowany przez Lady Siggy (2018-06-19 12:24:13)
Ale do czego konkretnie chcesz używać tych pieluch? Bo chyba w tych czasach raczej rzadko ktoś używa ich jako zabezpieczenie przed moczem i kałem u dziecka.
Moje dzieci jeszcze używały pieluch tetrowych w tradycyjnej roli Plusem używania ich było to, że chcąc się jak najszybciej pozbyć obowiązku ciągłego sprawdzania czy przypadkiem nie mają już mokro i przewijania dziecka kilkunastokrotnie w ciągu dnia było szybkie przyzwyczajanie do korzystania z nocnika. Pieluch flanelowych używałam do przykrywania dziecka gdy było gorąco i do owijania go po kąpieli razem z ręcznikiem po posmarowaniu oliwką.
Tetrowe pieluchy bardzo się przydają do mycia okien, świetna sprawa A poważnie, to na pewno przyda się parę tetrowych i flanelowych do jakichś pobocznych czynności przy dziecku, ale zakładam, że do głównych celów będziesz używać pampersów?
Jasne, że nie zamiast pampersów.
To moje pierwsze dziecko i kompletuję pierwszą wyprawkę. Zawsze te pieluchy tetrowe kojarzyły się z wycieraniem buzi jak się dziecku ulało czyli lepiej kupić kilka takich i kilka takich
Moim zdaniem kilka takich kilka takich. Zawsze się przyda ale generalnie raczej tetrowe i flanelowe.
Bez sensu kupować bambusowe albo inne jakieś kosmiczne
ja to jednak jestem zwolenniczką pieluch jednorazowego użytku pod pupę. Jednak mam trzy pieluszki muślinowe z pink no more (swoją drogą polecam). Jednak ja ich używam tak bardziej jako jakiegoś nakrycia, kocyka itp
my mamy 10 tetrowych, których używam do odbekiwania i wycierania buzi, a takze jako sliniaczek, gdy karmię dziecko butelką. Mamy też 5 flanelowych i te są dobre, jak idzie się do lekarza, czy gdziekolwiek, gdzie trzeba położyć dziecko na "obcym przewijaku", wadze itp. Jak jesteśmy u kogoś to też na flanelowych kładziemy dziecko do przewinięcia. Kupiliśmy też dwa bambusowe otulacze- takie duże pieluchy jakby tylko, ze z kolorowymi wzorami, używaliśmy ich na spacerach do przykrycia jak było zimno, ale jeszcze nie tak jesiennie i wietrznie jak teraz. Dodatkowo mamy dwa kocyki, które z jednej strony są polarowe, pod jednym śpi w łóżeczku, drugi zabieramy na spacery. ogólnie polecam kupować wszystkiego po dwa, bo jednak często się pierze przy dziecku. A i ma jeszcze jedną tetrową pieluchę z kolorowym nadrukiem do której się przytula przy zasypianiu.
ja mam kilka pieluszek muślinowych i bambusowych z pink no more (zdecydowanie polecam!), ale raczej nie używam ich jak pampersów. Bardziej jako takie kocyki czy narzutki, śliniaki, żeby wytrzeć maluszka U mnie się sprawdzają
9 2019-02-25 13:04:44 Ostatnio edytowany przez Olinka (2019-04-18 02:03:44)
Według położnych z [spam] więcej rodziców decyduje się na pieluszki wielorazowe. Jak zapewniają ich zwolennicy: są delikatniejsze dla pupy maluszka, rzadziej pojawiają się problemy skórne, maluszek szybciej przechodzi odpieluchowanie, a ich koszt użytkowania jest niższy w porównaniu z jednorazówkami. Korzystając z wielorazówek dbamy także o środowisko. Z drugiej jednak strony: jednorazowy koszt jest dość duży w porównaniu z pieluszkami jednorazowymi, wymagają większego nakładu pracy - jednorazówek nie musimy prać i suszyć.
U nas są wykorzystywane jedno- ( spacery i noc) i wielorazowe (pobyt w domu). W domu dziecko korzysta z nocnika, widać kiedy dziecko ma swoje potrzeby fizjologiczne załatwić. Trochę jest zabawy z pieluszkami tetrowymi, ale to kwestia organizacji dnia.