Wkraczam w dorosłość- jakie badania powinnam wykonywać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Wkraczam w dorosłość- jakie badania powinnam wykonywać?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Wkraczam w dorosłość- jakie badania powinnam wykonywać?

Mam 19 lat i bardzo ciekawi mnie jakie badania powinnam zacząć regularnie wykonywać, by dobrze zadbać o swoje zdrowie.
Do tej pory byłam z mamą dwa razy u ginekologa, ponieważ dokuczały mi silne bóle brzucha związane z miesiączkowaniem, jednak to było dość dawno. Wtedy jeszcze za bardzo nie interesowały mnie tego typu sprawy, o to wszystko dbała moja mama, która sama regularnie się badała, jednak trafiła na takiego lekarza, który nie zauważył, że od jakiegoś roku nosiła w sobie zmiany nowotworowe. Mama od dwóch lat choruje na nowotwór złośliwy jajnika, teraz jest z nią szczególnie słabo, a mi te wydarzenia uświadomiły, że jestem już w takim wieku, kiedy powinnam sama zadbać o swoje zdrowie. Stąd moje pytanie. Jakie badania warto zrobić, jakie warto robić regularnie i co jaki czas? Z góry dziękuję za pomoc.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wkraczam w dorosłość- jakie badania powinnam wykonywać?

To regularnie badaj piersi i chodź do ginekologa tym bardziej że już dawno nie byłaś.

3

Jeśli chcesz zadbać o zdrowie (od tej kobiecej strony) to niezbędne są regularne badania u ginekologa,(czyli najlepiej co 6 miesięcy)-CYTOLOGIA to konieczne i ważne badanie.Potem badanie piersi (możesz sama badać sobie piersi kilka dni po miesiączce).

4

Badanie piersi raz na m-c i każdorazowo u lekarza ginekologa. Metoda palpacyjna, czyli badanie samodzielne jest niemiarodajne i wątpliwe. Poczytaj o czymś takim jak Braster. Jeśli przyjmujesz antykoncepcje hormonalną nowotwór piersi może rozwinąć się nawet w dwa m-ce. U kobiet nie zażywających antykoncepcji hormonalnej nawet w 4 m-ce.

5

Samobadanie metodą palpacyjną w domu jest niemiarodajne, chyba, że masz idealne od zawsze cykle, i robisz to od kilku lat + plus dodatkowo wiesz jak zmieniają się Twoje piersi każdego dnia cyklu... Zresztą i tak codziennie ejsteśmy wystawione na tak wiele czynników zew. kótóre mają wpływ na nasz cykl, że samobadanie, metodą palpacyjną w domu jest niemiarodajne. Mało kto wie, że nawet najlepsze USG nie daje na 100% pewnoście. Daje może 69% może 75%. Powinno się stosować dwie metody badania by spać spokojnie.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Wkraczam w dorosłość- jakie badania powinnam wykonywać?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024