Witam czy uderzenie w piers przez 12 latkę może spowodować raka piersi?
nie wiem czy to fake czy co rak piersi nie powstaje przez uderzenie. jeśli by tak było, to każdy kto zostałby uderzony (w obojętne jakie miejsce), byłby chory na raka.
Sam zwykły uraz nie może spowodować raka piersi.
Czasem przy dużym urazie, kiedy powstaje krwiak, może później powstać torbiel pokrwotoczna. Wtedy można wyczuć zgrubienie
Czasem gojenie takiego dużego urazu - może prowadzić do powstawania zaburzeń w badaniach obrazowych: USG czy mammografii.
Obecnie przy dobrej jakości sprzęcie - da się odróżnić podejrzane miejsce od powikłań po urazie.
Powinno się wykonać badanie USG po urazie, żeby stwierdzić co tam się stało.
Były prowadzone badania kliniczne - czy uraz może wywołać raka - nie potwierdzono takiego wpływu.
Część kobiet z rakiem piersi przyznaje, że, kiedyś, miały w miejscu guza, duży uraz, ale to przypadek, prawie wszystkie takiej sytuacji nie zgłaszają
4 2016-12-25 17:11:07 Ostatnio edytowany przez celinienne (2016-12-25 17:12:10)
Witam czy uderzenie w piers przez 12 latkę może spowodować raka piersi?
Bo gdyby dziewczynka miala 10 lat, to nie byloby sprawy? Uderzenie w piers 12 latki nie powoduje raka piersi, ale jezeli twoja mama (babcia, siostra, ciocia itd) mialy raka piersi - jest prawdopodobienstwo, ze moze takze bedziesz miec.
Patka01 napisał/a:Witam czy uderzenie w piers przez 12 latkę może spowodować raka piersi?
Bo gdyby dziewczynka miala 10 lat, to nie byloby sprawy? Uderzenie w piers 12 latki nie powoduje raka piersi, ale jezeli twoja mama (babcia, siostra, ciocia itd) mialy raka piersi - jest prawdopodobienstwo, ze moze takze bedziesz miec.
Prawdopodobnie chodziło o uderzenie nie przez małe dziecko ani przez TIRa, ja to rozumiem jako niewielki uraz.
A jeśli mama siostra babcia miały raka to rzeczywiści ryzyko jest 2x wyższe niż średnie, ale genetyczne raki to 5% wszystkich raków piersi.
A jeśli twoja mama siostra babcia - NIE miały raka to też jest prawdopodobieństwo, że możesz mieć.
Wiele czynników na to wpływa
celinienne napisał/a:Patka01 napisał/a:Witam czy uderzenie w piers przez 12 latkę może spowodować raka piersi?
Prawdopodobnie chodziło o uderzenie nie przez małe dziecko ani przez TIRa, ja to rozumiem jako niewielki uraz.
A jeśli mama siostra babcia miały raka to rzeczywiści ryzyko jest 2x wyższe niż średnie, ale genetyczne raki to 5% wszystkich raków piersi.
A jeśli twoja mama siostra babcia - NIE miały raka to też jest prawdopodobieństwo, że możesz mieć.
Wiele czynników na to wpływa
Ja z kolei rozumiem pytanie jako oskarzenie dziecka o powod ewentualnych problemow zdrowotnych w przyszlosci i na tym samym poziomie zwracam uwage, ze jak juz szukac kozla ofiarnego, to bardziej wiarygodnego.