Stan zapalny szyjki macicy-jakie badania? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Stan zapalny szyjki macicy-jakie badania?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 46 ]

Temat: Stan zapalny szyjki macicy-jakie badania?

Czesc wszystkim
Od jakiegos czasu zmagam sie z bólami podbrzusza, upławami o nieprzyjemnym zapachu oraz nieregularnym krwawieniem (srednio co 2 tygodnie dostaje 'okres'). Oczywiscie bylam u ginekologa, tak sie zlozylo, ze akurat wybieralam sie na cytologie (ostatnia 3 lata temu) powiedzialam tez o swoich dolegliwosciach. Lekarz obejrzal szyjke macicy, pobral cytologie, powiedzial ze na pewno jest stan zapalny i pobrał wymaz. Wynik wymazu odebralam dzisiaj- jest prawidlowy, nie wyhodowano bakterii ani grzybów, flora bakteryjna ok. Troche mnie to zdziwilo bo bylam przekonana, ze cos tam wyjdzie, dostane leki i na tym sie skonczy. Następna wizyte u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie, jak juz bedzie wynik cytologii, ale zastanawiam sie czy warto wykonac jakies inne badania, tak zeby do lekarza zglosic sie juz z wynikami. Czytalam, ze taki 'zwykly' wymaz z pochwy nie wykrywa np rzęsistkowicy. Nie mieszkam w Polsce, przyjechalam teraz na dluzej zeby pozalatwiac parę spraw ALE boje sie, ze nie zdąze z diagnozą przed wyjazdem, skoro wizyta dopiero za 2 tyg a na wiekszosc wymazów sie tez czeka.. co radzicie? czy lepiej poczekac na te cytologie i zobaczyc czy tam tez wyjdzie jakis stan zapalny? Nie ukrywam, ze te uplawy i ciągłe kwawienia mi okropnie przeszkadzają. A w kraju w którym mieszkam nie chce sie leczyc, mam bardzo zle doswiadczenia z tamtejsza sluzba zdrowia.
Z góry dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-04-24 22:24:57)

Odp: Stan zapalny szyjki macicy-jakie badania?

Możesz zrobić wymaz na rzęsistka, ale jak nie masz świądu, to raczej można wykluczyć.
Musisz poczekać na cytologię.
Ja bym zrobiła usg brzucha.
A miałaś usg dopochwowe?

3

wieka, dziekuje za odpowiedz. Tak, mialam na tej wizycie usg dopochwowe, od tej strony wszystko w porzadku.  świądu zadnego nie mam.

4

Czasem objawy nie są typowe, więc nie zaszkodziło by jakbyś wybrała się do dermologa-wenerologa, /te specjalności są łączone/, być może będzie widział potrzebę zrobienia tego wymazu, chociażby z racji wykluczenia.

Stosuj profilaktycznie probiotyki dopochwowe z kwasem mlekowym, np. Lactovaginal, pozwala utrzymać niskie pH pochwy, a powinno być w granicach 5, co zapobiega namnażaniu się różnych patogenów w całej okolicy intymnej.

5

Dziękuję za odpowiedz. Niestety sprawdzilam i u mnie w mieście nie ma żadnego wenerologa, który przyjmuje prywatnie. Widzę natomiast, że są jakies domowe testy na różne infekcje. Ma to jakiś sens?

6 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-04-25 14:54:16)

Emilytu napisał/a:

Dziękuję za odpowiedz. Niestety sprawdzilam i u mnie w mieście nie ma żadnego wenerologa, który przyjmuje prywatnie. Widzę natomiast, że są jakies domowe testy na różne infekcje. Ma to jakiś sens?

Falktycznie są takie testy, na pewno ma sens, choć nie da 100% pewności, przy okazji zrób test na chlamydię, bo też może powodować objawy podobne do Twoich.

Szukaj dermatologa, bo dopiero jak otworzysz stronę, dowiesz się czy również ma w specjalizacji wenerolog, a tak prawdę mówiąc to prywatnie ginekolog powinien Ci pobrać materiał do tego badania.

7

Tak, tak szukałam.
Wiem, że ginekolog powinien to zrobić (ostatnio juz pobierał mi wymaz ale wyszlo, ze nic nie wyszło -.- ) następna wizyte mam za ok 2 tyg, jak już będzie wynik cytologii. Po prostu chcialam zrobić jakieś wymazy wczesniej zeby do niego isc juz z gotowym wynikiem i ewnt dostać recepte. Bo niedługo muszę wyjechać.
No nic, zamówie te testy i zobaczę. A z nim po prostu poruszę temat na wizycie. Zaraz ide do apteki po probiotyk, o ktorym wspomniałas.

8 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-04-25 16:20:35)

Cytologia raczej nie powie jaka jest przyczyna, skoro nie masz dużo czasu, to udaj się może teraz do ginekologa, jak nie znajdziesz wenerologa, powiedz o swoich obawach, może weźmie wymaz, przy okazji niech Ci powie o wiarygodności tych testów.
Albo chociaż do niego zadzwoń, żeby niepotrzebnie nie wydawać pieniędzy na te testy.

9

To chyba będzie najlepsze rozwiązanie. Zadzwonie jutro i zapytam.
Dziś boli mnie podbrzusze jak na okres. Śluzu jest duzo, zapach nieprzyjemny. Kupiłam ten probiotyk, zobaczymy eh

10

Jakie jest postępowanie w przypadku, gdy w cytologii też wyjdzie stan zapalny? Zleca.się wymazy?

11 Ostatnio edytowany przez dimedicus (2022-04-26 16:51:12)

Emilytu napisał/a:

Jakie jest postępowanie w przypadku, gdy w cytologii też wyjdzie stan zapalny? Zleca.się wymazy?

W cytologi nie bada się stanu zapalnego a czy występuja komorki patologiczne, bakterie czy wirusy. Więc wskazany jest wymaz. Leczeniem z wyboru jest wdrożenie w zależności od stanu, antybiotyk (może być miejscowy lub ogólny), dopochwowe leki przeciwzapalne, a czasem też preparaty hormonalne.

12

dimedicus napisał/a:
Emilytu napisał/a:

W cytologi nie bada się stanu zapalnego a czy występuja komorki patologiczne, bakterie czy wirusy. Więc wskazany jest wymaz. Leczeniem z wyboru jest wdrożenie w zależności od stanu, antybiotyk (może być miejscowy lub ogólny), dopochwowe leki przeciwzapalne, a czasem też preparaty hormonalne.

Chodzi mi o to, ze wynik cytologi moze wskazywac na stan zapalny, a ten z kolei moze być wywołany przez infekcję. Jakie wtedy lekarz zleca badania? Zwykly wymaz?

13 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-04-28 19:54:45)

"Cytologia jest procedurą przesiewową w kierunku raka szyjki macicy. Sprawdza obecność komórek przedrakowych lub rakowych z tarczy i kanału szyjki macicy."

A wszelkie infekcje pokazuje wymaz, ale te, które się rutynowo robi, na chamydię czy rzęsistka musi być wymaz dedykowany

Robiłaś te testy?

14

wieka napisał/a:

"Cytologia jest procedurą przesiewową w kierunku raka szyjki macicy. Sprawdza obecność komórek przedrakowych lub rakowych z tarczy i kanału szyjki macicy."

A wszelkie infekcje pokazuje wymaz, ale te, które się rutynowo robi, na chamydię czy rzęsistka musi być wymaz dedykowany

Robiłaś te testy?

Robiłam. Obydwa wyszly negatywnie.

15

Ciekawe co Ci powie ginekolog.
A nic nie jest lepiej po stosowaniu probiotyku?

16

wieka napisał/a:

Ciekawe co Ci powie ginekolog.
A nic nie jest lepiej po stosowaniu probiotyku?

Póki co nie widzę żadnej różnicy niestety. Dzwoniłam do niego, w zeszłym tygodniu, powiedział żebym już poczekała do wyniku cytologii i dopiero umówiła się na wizytę bo po co mam przychodzić 2 razy. Ktoś ma do mnie zadzwonić jak już będzie wynik, minely juz 3 tygodnie od pobrania ale może przez święta itd się trochę to przedłuża..
Mówił też, że takie testy domowe nie są wiarygodne. No nic, mam nadzieję że w przyszlym tygodniu już będzie ta cytologia i do niego pójdę.

17

Powtórz jeszcze raz może cytologie albo samo badanie czystości w innym ośrodku.
To na uprawy.
A o badaniu hormonów lekarz nic nie mówił?
Żadnych probiotyków na własną rękę nie bierz.

18

rossanka napisał/a:

To na uprawy.

Czemu cytologię?
Jesli chodzi o hormony, to od 2 lat jestem pod opieką endokrynologa. Mam niedoczynnosc tarczycy i pcos, biore leki. Jak tylko przyjechalam do Polski to zrobilam badania- są jakies małe odchylenia ale nie sądze zeby byly powodem upławów i krwawien między cyklami.

19

Emilytu napisał/a:

razy. Ktoś ma do mnie zadzwonić jak już będzie wynik, minely juz 3 tygodnie od pobrania ale może przez święta itd się trochę to przedłuża..
Mówił też, że takie testy domowe nie są wiarygodne. No nic, mam nadzieję że w przyszlym tygodniu już będzie ta cytologia i do niego pójdę.

zwykle wynik jest po 3 dniach, chyba że nie robią na miejscu, to wówczas do 3 tygodni.Znając życie to radze się samemu dowiedzieć.
Czy te metrorrhagia (plamienia, upławy) występują  między miesiączkami? jedną z przyczyn takiego stanu jest właśnie PCOS a też mięśniak, polipy i wiele jeszcze innych przyczyn.

20

dimedicus napisał/a:
Emilytu napisał/a:

razy. Ktoś ma do mnie zadzwonić jak już będzie wynik, minely juz 3 tygodnie od pobrania ale może przez święta itd się trochę to przedłuża..

zwykle wynik jest po 3 dniach, chyba że nie robią na miejscu, to wówczas do 3 tygodni.Znając życie to radze się samemu dowiedzieć.
Czy te metrorrhagia (plamienia, upławy) występują  między miesiączkami? jedną z przyczyn takiego stanu jest właśnie PCOS a też mięśniak, polipy i wiele jeszcze innych przyczyn.

No niestety nie robią na miejscu. Dlatego od razu powiedzieli, że trzeba poczekać 3 tyg (a że w miedzyczasie byly święta, to może stąd to większe opoznienie). Ale masz rację- przypomnę się jeszcze w poniedziałek.
Uplawy mam caly czas, plamienia (brązowe) co jakiś czas. Krwawienia co ok 2 tygodnie. Mięśniaków i polipów nie mam. Pcos rzeczywiscie jest, ale pod kontrolą lekarza od 2 lat. Niedoczynnośc tarczycy zdiagnozowana i leczona. Reszta hormonów w miarę unormowana, mam lepsze wyniki niz jeszcze rok temu gdzie nie miałam takich objawow. Eh.. najgorzej, ze ja niedługo wyjezdzam i chyba nic juz tutaj nie załatwię

21 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-05-08 14:24:15)

Nie ma sensu powtarzać cytologii, jak nie odebrało się pierwszej, a probiotyki absolutnie można i nawet trzeba stosować  profilaktycznie na własną rękę, tym bardziej jak się współżyje, chroni przed infekcjami również pęcherza moczowego.

Jeszcze jest taka opcja, żeby się dowiedzieć gdzie trafiła Twoja cytologia, w mieście średniej wielkości jest przeważnie jeden zakład patomorfologii i poprosić o przyśpieszenie wyniku.
Może nic nie wykazać, ale otworzy drogę do dalszych badań.

Przesuń wyjazd, bo dla Ciebie teraz najważniejsze jest wyjaśnienie i leczenie tej dolegliwości.

22

wieka napisał/a:

Nie ma sensu powtarzać cytologii, jak nie odebrało się pierwszej, a probiotyki absolutnie można i nawet trzeba stosować  profilaktycznie na własną rękę, tym bardziej jak się współżyje, chroni przed infekcjami również pęcherza moczowego.

Jeszcze jest taka opcja, żeby się dowiedzieć gdzie trafiła Twoja cytologia, w mieście średniej wielkości jest przeważnie jeden zakład patomorfologii i poprosić o przyśpieszenie wyniku.
Może nic nie wykazać, ale otworzy drogę do dalszych badań.

Przesuń wyjazd, bo dla Ciebie teraz najważniejsze jest wyjaśnienie i leczenie tej dolegliwości.

Jutro zadzwonie jeszcze raz do lekarza i zapytam co z tym wynikiem skoro minęły już 3 tygodnie jakoś w czwartek..
Jeśli nadal nie będzie wyniku to zapytam czy mogę przyjsc zeby ewentualnie pobral jeszcze jakieś wymazy skoro twierdzi, ze domowe testy nie sa wiarygodne. Nie martwię sie, ze to cos powaznego bo robil mi usg dopochwowe i wszystko jest dobrze. Żadnych torbieli, miesniakow. Po prostu jakas infekcja sie przyplatala i chcialabym sie jej pozbyć bo zaczyna mi to naprawde utrudniać życie. Te 'miesiączki' co 2 tygodnie też zaczynają mnie po prostu wykańczać.
Myslalam również o robieniu irygacji, warto?

23

Co do irygacji, to nie wiem, zapytaj ginekologa, ale przed diagnozą, lepiej nie, bo pewnie zleci wymaz, a tu irygacja byłaby niewskazna z wiadomych względów.
Jeśli lekarz zaleci irygacje, to pewnie z jakimś lekiem, wypłukuje też naturalną florę bakteryjną, więc nie można stosować dowolnie.

24

wieka napisał/a:

Co do irygacji, to nie wiem, zapytaj ginekologa, ale przed diagnozą, lepiej nie, bo pewnie zleci wymaz, a tu irygacja byłaby niewskazna z wiadomych względów.
Jeśli lekarz zaleci irygacje, to pewnie z jakimś lekiem, wypłukuje też naturalną florę bakteryjną, więc nie można stosować dowolnie.

Racja, przed wymazem nie wolno. Dzięki za odpowiedz!

25

Emilytu napisał/a:
rossanka napisał/a:

To na uprawy.

Czemu cytologię?
Jesli chodzi o hormony, to od 2 lat jestem pod opieką endokrynologa. Mam niedoczynnosc tarczycy i pcos, biore leki. Jak tylko przyjechalam do Polski to zrobilam badania- są jakies małe odchylenia ale nie sądze zeby byly powodem upławów i krwawien między cyklami.

Bo może był błędy wynik. Powtórz ją w innym osrodku.
Co ginekolog powiedział na krwawienia między miesiączkami? Bo niejasności piszesz, jak to wytłumaczył, owulacją np?
Probiotyków i w ogóle nic na własną rękę nie bierz.
Zrób czystość i wynik masz za parę dni. Możesz to zrobić w innej przychodni. To wyjaśni sprawę,  na forum nikt Cię nie zdiagnozuje.

26

Emilytu jak będziesz wiedziała coś więcej daj znać. Mam tak samo od dłuższego czasu. Tylko u mnie dochodzi do tego, że leżę po kilka dni w szpitalu, bo nie mogę wytrzymać z  bólu. Dostaje leki, mam robione szereg badań. I wszystko wychodzi okej. Teraz chce iść do specjalistki, tylko narazie jest na zwolnieniu. I czekam na jej powrót. Ale chętnie się dowiem co u Ciebie.
Trzymam kciuki... : -)

27

WiolaK napisał/a:

Emilytu jak będziesz wiedziała coś więcej daj znać. Mam tak samo od dłuższego czasu. Tylko u mnie dochodzi do tego, że leżę po kilka dni w szpitalu, bo nie mogę wytrzymać z  bólu. Dostaje leki, mam robione szereg badań. I wszystko wychodzi okej. Teraz chce iść do specjalistki, tylko narazie jest na zwolnieniu. I czekam na jej powrót. Ale chętnie się dowiem co u Ciebie.

Hey! Przykro mi, że masz taką sytuację. U mnie ból nie jest aż tak nieznośny. Bardziej przeszkadzają mi upławy i nieregularne krwawienia. Badali Cię pod kątem endometriozy?

28

rossanka napisał/a:

Co ginekolog powiedział na krwawienia między miesiączkami? Bo niejasności piszesz, jak to wytłumaczył, owulacją np?
Zrób czystość i wynik masz za parę dni. Możesz to zrobić w innej przychodni. To wyjaśni sprawę,  na forum nikt Cię nie zdiagnozuje.

Wybacz ale jakież to niejasności piszę? Nic konkretnego nie powiedział na te krawienia, bo sam jeszcze nie wie skąd się biorą. Ogladal moje wyniki, zrobil usg dopochwowe, od tej 'strony' wszystko jest w porządku, obejrzał szyjkę, stwierdzil ze jest na pewno stan zapalny dlatego pobrał wymaz. Kazał mi wysłać wynik mailem, gdyby coś wyszlo dostalabym leki. Ale wymaz wyszedl dobrze dlatego napisalam tutaj na forum. Nie oczekuję diagnozy, zadałam konkretne pytania i uzyskalam poniekąd odpowiedzi na nie. Do lekarza tez dzwonilam, kazal czekac na wynik cytologii i umówić się na wizytę. Po co mialabym ją powtarzac? Gdyby wynik byl bledny,  dostalabym taką informację.

29

Emilytu napisał/a:
rossanka napisał/a:

Wybacz ale jakież to niejasności piszę? Nic konkretnego nie powiedział na te krawienia, bo sam jeszcze nie wie skąd się biorą. Ogladal moje wyniki, zrobil usg dopochwowe, od tej 'strony' wszystko jest w porządku, obejrzał szyjkę, stwierdzil ze jest na pewno stan zapalny dlatego pobrał wymaz. Kazał mi wysłać wynik mailem, gdyby coś wyszlo dostalabym leki. Ale wymaz wyszedl dobrze dlatego napisalam tutaj na forum. Nie oczekuję diagnozy, zadałam konkretne pytania i uzyskalam poniekąd odpowiedzi na nie. Do lekarza tez dzwonilam, kazal czekac na wynik cytologii i umówić się na wizytę. Po co mialabym ją powtarzac? Gdyby wynik byl bledny,  dostalabym taką informację.

Tak więc na razie nie pytaj na forum, tylko czekaj wlasnie na wyniki cytologii jak mówił lekarz i umów się na wizytę.
Na forum jeden napiszę Ci, że to grzybica, inny, że wirus, jeszcze ktoś, że alergia, endometrioza, problem z hormonami, albo uczulenie na środki czystości. To może być wszystko, dlatego jak na razie nie pozostaje nic innego jak wlasnie czekać na wynik i iść na wizytę.

30

rossanka napisał/a:
Emilytu napisał/a:
rossanka napisał/a:

Tak więc na razie nie pytaj na forum, tylko czekaj wlasnie na wyniki cytologii jak mówił lekarz i umów się na wizytę.
Na forum jeden napiszę Ci, że to grzybica, inny, że wirus, jeszcze ktoś, że alergia, endometrioza, problem z hormonami, albo uczulenie na środki czystości. To może być wszystko, dlatego jak na razie nie pozostaje nic innego jak wlasnie czekać na wynik i iść na wizytę.

Z calym szacunkiem ale forum jest po to zeby pisac i pytac smile takze dzięki za radę ale nie skorzystam. Dziewczyny juz odpowiedzialy na moje pytania także nie zaluje, ze je zadałam.

31

Emilytu napisał/a:

Z calym szacunkiem ale forum jest po to zeby pisac i pytac smile takze dzięki za radę ale nie skorzystam. Dziewczyny juz odpowiedzialy na moje pytania także nie zaluje, ze je zadałam.

Też tak uważam, po to są fora, nikt nie każe się stosować do rad czy porad i na pewno rady/porady nie zastąpią wizyty u lekarza. Mimo dziesiątek lat praktyki, nie które tu osoby niechętnie widzą aby ktoś cos radził. Więc tylko sporadycznie zaglądam, wolę odpowiedzieć e-mailem. Niestety niektóre osoby czyją się tu "gospodarzem" z szkoda dla innych. Ale niektórzy lubią swoje frustracje wylewać na innych. Dlatego od dziś już tu nie zajrzę. Z przekonaniem,że straty nie bedzie.

32

Emilytu napisał/a:
WiolaK napisał/a:

Hey! Przykro mi, że masz taką sytuację. U mnie ból nie jest aż tak nieznośny. Bardziej przeszkadzają mi upławy i nieregularne krwawienia. Badali Cię pod kątem endometriozy?

Tak miałam ze 2 lata temu. Wyszła negatywna. Teraz znów będę badana pod tym kątem. Czekam, aż Pani doktor wróci z wolnego . To jest specjalistka od chorób kobiecych, więc liczę na trafna diagnozę. Już raz mi pomogła

33

dimedicus napisał/a:

Też tak uważam, po to są fora, nikt nie każe się stosować do rad czy porad i na pewno rady/porady nie zastąpią wizyty u lekarza. Mimo dziesiątek lat praktyki, nie które tu osoby niechętnie widzą aby ktoś cos radził. Więc tylko sporadycznie zaglądam, wolę odpowiedzieć e-mailem. Niestety niektóre osoby czyją się tu "gospodarzem" z szkoda dla innych. Ale niektórzy lubią swoje frustracje wylewać na innych. Dlatego od dziś już tu nie zajrzę. Z przekonaniem,że straty nie bedzie.

Nie ma sensu przejmować się takimi komentarzami i rezygnować z forum smile jest tu duzo fajnych dziewczyn, które zawszę coś doradzą albo wesprą dobrym slowem. Odnosnie 'specjalistów'..3 lata temu mialam okromny problem z oczami. Zaczeły lzawic, boleć, swedziec, ciezko bylo nornalnie funkcjonowac. Ilu okulistow i alergologów ja odwiedzilam, ile kasy wydałam na te wizyty, przerozne krople, tabletki, masci.. to klękajcie narody. Męczylam sie tak kilka miesięcy aż w końcu znalazlam jakąś grupę na fb poswieconą podobnym problemom. I tam dziewczyny mi poradziły zeby zrobic badanie na obecnosc nużeńca. Bach! Strzał w dziesiątkę. Wynik oczywiście pozytywny. Dlugie leczenie (troche na wlasną rekę i z pomocą ludzi z grupy) bo i dziadostwa ciężko się pozbyc ale w koncu efekty byly. I problem zniknąl. Takze ten..warto pytać wink bo lekarze jak lekarze- jeden nie pomoże, drugi oleje, trzeci nawypisuje leków, czwarty z wielką łaską spojrzy a piąty powie 'no przesadza pani'. Różnie bywa, ja się trochę w swoim życiu po lekarzach nachodziłam i wiem, ze czasami trzeba poszukać samemu. Bo realia są jakie są, a specjalistów z powołania i takich, którzy naprawdę chcą pomóc jest tylu co kot napłakał.

34

Emilytu napisał/a:
dimedicus napisał/a:

Nie ma sensu przejmować się takimi komentarzami i rezygnować z forum smile jest tu duzo fajnych dziewczyn, które zawszę coś doradzą albo wesprą dobrym slowem. Odnosnie 'specjalistów'..3 lata temu mialam okromny problem z oczami. Zaczeły lzawic, boleć, swedziec, ciezko bylo nornalnie funkcjonowac. Ilu okulistow i alergologów ja odwiedzilam, ile kasy wydałam na te wizyty, przerozne krople, tabletki, masci.. to klękajcie narody. Męczylam sie tak kilka miesięcy aż w końcu znalazlam jakąś grupę na fb poswieconą podobnym problemom. I tam dziewczyny mi poradziły zeby zrobic badanie na obecnosc nużeńca. Bach! Strzał w dziesiątkę. Wynik oczywiście pozytywny. Dlugie leczenie (troche na wlasną rekę i z pomocą ludzi z grupy) bo i dziadostwa ciężko się pozbyc ale w koncu efekty byly. I problem zniknąl. Takze ten..warto pytać wink bo lekarze jak lekarze- jeden nie pomoże, drugi oleje, trzeci nawypisuje leków, czwarty z wielką łaską spojrzy a piąty powie 'no przesadza pani'. Różnie bywa, ja się trochę w swoim życiu po lekarzach nachodziłam i wiem, ze czasami trzeba poszukać samemu. Bo realia są jakie są, a specjalistów z powołania i takich, którzy naprawdę chcą pomóc jest tylu co kot napłakał.

Nic dodać, nic ująć.

35

Eh.. no nie ukrywam, ze się wkurzylam. Wczoraj dodzwonilam sie do lekarza, cytologii nie ma. Znowu kazal mi czekac, mówię ze ja nie mam na to czasu! Zaczął gadac, ze on nie wie czemu ten wymaz wyszedl dobrze bo przeciez jest na pewno stan zapalny itd. To co, ja mam wiedzieć? W kazdym razie stanęło na tym, że jutro mam do niego przyjsc i powtórzymy wymaz. Bo objawy typowe jak przy infekcji.

36 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-05-10 22:03:59)

To sama dodaj/upewnij się, żeby też to badanie obejmowało rzęsistka i chlamydię.

37

wieka napisał/a:

To sama dodaj/upewnij się, żeby też to badanie obejmowało rzęsistka i chlamydię.

Tak, powiem o tym na wizycie

38

Dziewczyny, dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi. Niestety, wczoraj zakonczyłam współpracę z tym 'cudownym' specjalistą. Sposób w jaki ostatnio rozmawial ze mną przez telefon i na wczorajszej wizycie pokazał dobitnie jakie ma podejscie do pacjentek. Od progu zaczał sie na mnie doslownie wydzierać ze po co przyszlam, nie byłam zapisana i miałam czekac na wynik cytologi. Przypomniałam mu grzecznie, ze sam mnie o to poprosił przez telefon. Wtedy wtrąciła sie jego zona, pielegniarka ktora siedzi z nim w gabinecie, że tak- to ta Pani, która musi powtórzyć wymaz. Co do cytologii okazalo sie, ze wynik mieli juz tydzien temu ale sie.. zawieruszył. Wszystko robił z wielką łaską i nie chciał odpowiadać na zadne moje pytania. Kiedy zasugerowalam żeby zrobić wymaz w kierunku chlamydii czy innych chorób wenerycznych odburknął, że przeciez robiłam 'se domowe testy'. Kazal zrobić badanie moczu i uwaga 'nie zawracać mu glowy bo on tu nic nie widzi' (ostatnio mowil o stanie zapalnym i ze NA PEWNO jest jakas infekcja). Wypisał mi jakąś recepte, pobral z wielką niechęcią ten wymaz i powiedzial zebym dzwoniła jak cos wyjdzie. Nie zadzwonie. Byłam w absolutnym szoku jak sie do mnie odnosi. Na koniec kazal mi zapłacić wiecej niz bylo umowione przez telefon. Jak zapytalam o wynik cytologii powiedzial ze mam wszystko napisane na papierku i że to nic skomplikowanego a on nie ma czasu bo inne pacjentki W CIĄŻY czekają. Wyszlam ze łzami w oczach. Za tydzień wracam do siebie i postaram sie poszukać pomocy na miejscu. Zastanawiam sie jedynie czy wykupić te receptę.

39

Emilytu napisał/a:

Dziewczyny, dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi.

Nie jestem "dziewczyną" ale nie oto chodzi, jeśli jest życzenie, proszę wejść na fb w stopce, może coś zaradzimy

40

dimedicus napisał/a:
Emilytu napisał/a:

Dziewczyny, dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi.

Nie jestem "dziewczyną" ale nie oto chodzi, jeśli jest życzenie, proszę wejść na fb w stopce, może coś zaradzimy

Z szacunkiem, ale nikt tu nie zaradzi, bo trzeba robić badania.

To trafiłaś na wyjątkowego gbura, aż niewiarygodne.
Napisz co zapisał i co pisze na cytologii.

41

wieka, cytologia jest ok.
'Rozmaz odpowiedni do oceny- obecne są komórki kanalu szyjki macicy/strefy przeksztalcen.
Nie stwierdzono neoplazji srodknablonkowej ani nowotworu zlosliwego'
Natomiast na recepcie, jak dobrze rozczytuje jest Cipronex 500, Flucofast 200 i Gyno-femidazol 100

42

To zapisał Ci na pierwszy rzut oka bardzo silny antybiotyk i przeciwgrzybiczne, czyli na oko bo nie znał przyczyny, tylko dlaczego masz to stosować, jak nie wiadomo co Ci dolega, tym bardziej jak wymaz pokazał, że nie ma bakterii ani grzybów, więc ja bym nie stosowała, ale Ty zrób jak uważasz.

43

Emilytu napisał/a:

'Rozmaz odpowiedni do oceny- obecne są komórki kanalu szyjki macicy/strefy przeksztalcen.
Natomiast na recepcie, jak dobrze rozczytuje jest Cipronex 500, Flucofast 200 i Gyno-femidazol 100

Pisałam Ci idź zrobić badanie w innym miejscu i u innego lekarza.
Dostałaś leki na grzybice, a w wyniku pisze, że nic Ci nie dolega.
Idź w inne miejsce, chociażby dla innego traktowania pacjenta.

44

rossanka napisał/a:
Emilytu napisał/a:

Nie miałam możliwości iść do innego lekarza. Wróciłam do uk, zrobili mi badania na chlamydie i rzesistkowice plus jakies tam inne wymazy- wszystko czysto. Nie mam pojęcia co jeszcze mogę sprawdzić. Wygląda na to, że te upławy biorą sie z kosmosu.

45 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-05-21 10:44:55)

To faktycznie zastanawiające, a jakie masz pH pochwy lub moczu?
Bo jedynie jeszcze co mi przychodzi do głowy to zaburzenie flory bakteryjnej.

46

Emilytu napisał/a:
rossanka napisał/a:
Emilytu napisał/a:

Nie miałam możliwości iść do innego lekarza. Wróciłam do uk, zrobili mi badania na chlamydie i rzesistkowice plus jakies tam inne wymazy- wszystko czysto. Nie mam pojęcia co jeszcze mogę sprawdzić. Wygląda na to, że te upławy biorą sie z kosmosu.

W takim razie dermatolog.
Jeśli czysto, to jeszcze może alergia, może zmieniłaś płyń do prania, do płukania etc?

Posty [ 46 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Stan zapalny szyjki macicy-jakie badania?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024