Witam,
Czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na temat zabiegów w kriokomorze? (Nie chodzi mi o krioterapię miejscową). Słyszałam, że daje dobre efekty przy bólach kręgosłupa itp. Interesuje się kriokomorą ze względu na wieczne problemy z plecami (mimo ćwiczeń, pływania itp.) oraz stawami kolanowymi.
Czy ktoś korzystał, pomogło czy nie, jakie wrażenia?
Czy w ten sposób można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc?
Uwielbiam kriokomorę! Pobyt w niej zaliczam do przyjemności inaczej (bo zimno w środku okrutne), ale po - cudo! Energią mogę obdzielić pułk wojska, a kręgosłup i stawy są wniebowzięte przez długi czas od zakończenia zabiegów.
Czy można sobie zaszkodzić? Niektóre choroby są przeciwwskazaniem do tego zabiegu, lekarz nie wystawi wówczas skierowania. Przed każdym zabiegiem dodatkowo jest mierzone ciśnienie, gdy jest zbyt wysokie, to zabieg tego dnia nie jest przeprowadzony.
Wielokropek, a ile zwykle zabiegów bierzesz? Bo na skierowaniu na NFZ dają maks 10, a słyszałam, że dobrze wziąć 20, a nawet 30.
Korzystam w ramach NFZ-u, więc jednorazowo 10. Nie dokupuję więcej.
Korzystam w ramach NFZ-u, więc jednorazowo 10. Nie dokupuję więcej.
Dzięki:-) Chyba nie będę się na razie wyrywać z dokupowaniem tylko wezmę 10 na NFZ i zobaczę co dalej.
Pamiętaj, że tak jak przy wszystkich zabiegach, tak i tu, na efekt trzeba często poczekać, nawet 5-6 tygodni.
Mozecie polecic jakas kriokomore w Wawie?
Mozecie polecic jakas kriokomore w Wawie?
A szukasz na NFZ czy prywatnie?
Ja będę korzystać z Krisonika na Wysockiego 51, ale dopiero w marcu, więc narazie nie wypowiem się na temat tego miejsca.
Ogólnie na NFZ to nie ma zbyt wiele miejsc i terminy są bardzo odległe, już nie mówiąc o dostępnych godzinach:-(
Podzielam zdanie Wielokropka, że kriokomora pomaga.
Na efekty nie czekałam długo. Już po drugim wejściu do kriokomory widać było poprawę.
Nie mogą wchodzić wysokociśnieniowcy i ci z chorobami tarczycy.
10 2016-12-12 10:15:06 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2016-12-12 10:22:05)
(...) Nie mogą wchodzić wysokociśnieniowcy i ci z chorobami tarczycy.
Przeciwwskazania bezwzględne:
• choroba nowotworowa
• choroba Raynauda, miejscowe zaburzenia ukrwienia
• choroby nerek i pęcherza moczowego
• choroby neurologiczne: parastezje, polineuropatie
• ciężkie choroby serca i układu krążenia, np.niewydolność krążenia, zaburzenia rytmu serca, stan po zawale serca, zwężenie zastawek
• krioglobulinemia, kriofibrynogemia, hemoglobinuria napadowa, agammaglobulinemia
• metalowe elementy, wstawki w ciele
• nadciśnienie nieuregulowane
• niedoczynność tarczycy
• nietolerancja zimna, klaustrofobia
• niewydolność oddechowa, choroby układu oddechowego
• obrzęki
• przebyte udary
• przewlekła niewydolność żylna
• przeziębienie, choroby zakaźne (obecnie) np. grypa, angina
• ropno-zgorzelinowe zmiany skórne, uszkodzenia skóry, odmrożenia
• stosowanie neuroleptyków
• zaawansowana miażdżyca tętnic
• zaburzenia mikrokrążenia w przebiegu cukrzycy
• znaczna niedokrwistość
Przeciwwskazania względne:
• nadmierna potliwość skóry
• przebyte zakrzepy żylne i zatory tętnic
• stany po unieruchomieniach (do 2 tygodni po zdjęciu unieruchomienia)
• wiek powyżej 65 lat
źródło: parkwodnyredzikowo.pl
Dokładnie, świetnie opisane! Kriokomora naprawdę pomaga, ale nie dość, że jest dla odważnych to ma wiele przeciwskazań.
Dawniej miałam się zdecydować, ale mi przeszło i teraz znów mi ochota naszła... tak poszperałam w necie wpadłam przez przypadek na strone adamed expert gdzie znalazlam fajny artykul teraz tu...
isc czy nie isc?