Mam problem szukam porady dotyczącej darowizny.Zostało mi zapisane mieszkania po dziadkach, przekazane aktem notarialnym z zapisem dożywotnej służebności osobistej mieszkania na rzecz dziadków.
Otóż chodzi o to ze dziadek z babcią zamieszkiwali dotychczas to mieszkanie i je opłacali. Obecnie mój dziadek wyprowadził się na zawsze do swojego syna kilkadziesiąt km stad,pozostawiając w mieszkaniu babcię swoją żonę. Dziadek się wymeldował z tego mieszkania rozwiązał wszystkie umowy dotyczace opłat za prąd , gaz,telefon i tv. Babcia ma 92lata nie wychodzi z domu pozostaje pod opieką córki, która prawdopodobnie ją ubezwlasnowolnila lub ma upoważnienie babci ponieważ pobiera jej rentę ,babcia nie posiada pieniędzy oraz nie posiada nawet dowodu osobistego. Umowy na prąd gaz podpisałam od nowa na swoje nazwisko ( ja mieszkam w oddzielnym mieszkaniu). Moje pytanie jest następujące kto ma obowiązek uiszczania opłat związanych z użytkowaniem tego mieszkania? Obawiam się bowiem i wszystko na to wskazuje iż sytuacja będzie wyglądała tak iż ja będę musiała ponosić wszelkie koszty za to mieszkanie nie mieszkając tam i nie korzystając z niego.Jak to wygląda od strony prawnej czy właściciel mieszkania jest zobowiązany opłacać mieszkanie i wszystkie rachunki??
Gdy ja podpisywalam służebność to z tego co zrozumiałam to mam obowiązek opłacać rachunki itp w mieszkaniu, w którym mieszka osoba ktorej służebność dotyczy.
Według mojej wiedzy obowiązek uiszczania opłat ciąży na właścicielu mieszkania. Bez różnicy czy tam mieszka czy nie. Egzekucja za długi również będzie się odbywała z majątku właściciela. Jeżeli chodzi o opłaty za prąd możesz zainstalować tzw. licznik przedpłatowy. Działający na podobnej zasadzie jak telefon na kartę. Bo jeżeli nie będą opłacane rachunki przez dwa kolejne miesiące zakład energetyczny i gazownia po prostu zdejmie licznik odcinając prąd i gaz. A ponowne założenie to dodatkowe koszty (nie takie małe) oprócz spłaty zadłużenia.
A rozmawiałaś z ciotką na temat opłat za mieszkanie z pieniędzy babci? Jeżeli babcia ma niską emeryturę może się zwrócić do MOPS o dodatek mieszkaniowy.
4 2016-11-21 22:52:46 Ostatnio edytowany przez rozi12 (2016-11-21 22:53:40)
Z rozmowa z ciotka to jest ciężka sprawa ponieważ ona w ogóle ze mną nie ma potrzeby rozmawiać.Raczej zabrać mi jak najszybciej to mieszkanie a póki co obciążyć mnie opłatami za wszystko co możliwe. Pieniądz rządzi światem w tej rodzinie. Myślałam ze możne chociaż przepisy prawa dają mi jakaś furtkę do obrony
nie wiem jak to jest z darowizną, ale spadku można nie przyjąć wtedy on przechodzi dalej w linii dziedziczenia. Ja bym się grubo zastanawiała nad przyjęciem takiej darowizny z której wyniknie więcej kłopotów niż to jest warte. Z drugiej strony mieszkanie należy teraz do Ciebie i masz pełne prawo rozporządzania nim. Być może masz prawo do pozbycia się niechcianych lokatorów, nie mówię tu o babci, bo to jej dotyczy się służebność.
Lepiej skontaktuj się z prawnikiem. W gdańsku są we Wrzeszczu darmowe porady prawne, a jeśli nie jesteś z gdańska to poszukaj w swoim mieście, powinno coś takiego być, bo to projekt unijny.
Powodzenia.